Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Mandat, a raczej dwa...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
119 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 grudnia 2012 - 19:59

Zwykle każdemu, potem na foto sprawdzają czy masz pasy zapięte i nie gadasz przez telefon

Bez przesady. Te fotoradary są ustawione na prędkość. Na skrzyżowaniu Al. Krakowskiej z 17- Stycznia pstryka od prędkości 70 km/h.
Takie same fotoradary są poustawiane na różnych skrzyżowaniach w Warszawie.

#82 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 grudnia 2012 - 22:43

Bez przesady. Te fotoradary są ustawione na prędkość. Na skrzyżowaniu Al. Krakowskiej z 17- Stycznia pstryka od prędkości 70 km/h.
Takie same fotoradary są poustawiane na różnych skrzyżowaniach w Warszawie.

No coś Ty... to jak wytłumaczysz to czego dziś byłem świadkiem? Prędkość moja to ok 50km/h innych może troszkę większa.
W trasie straż miejska wlepia mandaty i za kilka km/h więcej. Sam 2krotnie już płaciłem raz za 7km/h raz 8 bodajże.

#83 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 09:04

Sam 2krotnie już płaciłem raz za 7km/h raz 8 bodajże.

No to będzie wesoło. Otworzy się kolejne źródło dochodów wygenerowane za powtórne egzaminy. Zgodnie z nowymi przepisami nie będzie już automatycznej kasacji punktów po upływie roku. Otwiera się pole do niesamowitej korupcji, zgrane patrole będą dorabiać do pensji aż miło.

#84 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 grudnia 2012 - 11:29

Zgodnie z nowymi przepisami nie będzie już automatycznej kasacji punktów po upływie roku.

Jakiś artykuł czy coś ? bo pierwszy raz o tym słyszę

#85 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 11:51

Na przykład taki artykulik
http://moto.wp.pl/ka...ml?ticaid=1fccc

#86 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 11:53

nie będzie już automatycznej kasacji punktów po upływie roku

Nie ukrywam, że mnie to zaniepokoiło :hmmm: Więcej szczegółów można gdzieś poznać ??

EDIT
sorki, nie zauważyłem wcześniejszej odpowiedzi dla Szopena.

#87 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 12:00

ale to jest tylko o kursach reedukacyjnych.

#88 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 12:04

Jest wiele artykułów na ten temat, wystarczy poszukać. Generalnie nie będzie juz karencji rocznej, po łapaniu 24 pktów obowiązkowy kurs, po nim zerują konto, a potem jeśli w ciągu 5 lat zbierze się 24 wtedy obowiązkowy nowy kurs. Idiotyzm pierwszej wody, ale przecież to dla dobra społeczeństwa.
Tu jest wszystko, trzeba się tylko przekopać przez prawny bełkot.
http://www.ksdword.pl/prawo.html

#89 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 12:16

Jest wiele artykułów na ten temat, wystarczy poszukać. Generalnie nie będzie juz karencji rocznej,

no pacz, akurat tego znaleźć nie mogę.

edit:

Tu jest wszystko, trzeba się tylko przekopać przez prawny bełkot.
http://www.ksdword.pl/prawo.html

biorę się za czytanie. Już to kiedyś przerabiałem ale w związku z kat. A2

art.98
5. Informacje o otrzymanej liczbie punktów zgromadzone w centralnej ewidencji
kierowców usuwa się:
1) z upływem roku od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia;
2) po uzyskaniu informacji o ukończeniu przez kierowcę kursu reedukacyjnego w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego;
3) po uzyskaniu informacji o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdem w
trybie, o którym mowa w art. 103 ust. 1 pkt 2.

#90 OFFLINE   Keyboard2005

Keyboard2005

Nieruchomości Targóewk

• 311 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 17:24

art.98
5. Informacje o otrzymanej liczbie punktów zgromadzone w centralnej ewidencji
kierowców usuwa się:
1) z upływem roku od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia;

I to dla większości z nas jest najważniejsze.

#91 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 20:05

I to dla większości z nas jest najważniejsze.

I właśnie ten zapis w porównaniu z powtarzającymi się informacjami nie jest wymieniany. Albo dla postraszenia, albo są w przygotowaniu rozporządzenia wykonawcze do ustawy, o których jeszcze nie wiadomo. Bo jak wiadomo ustawa do której nie ma szczegółowych rozporządzeń wykonawczych w zasadzie jest tylko martwym świstkiem papieru.Dotyczy to oczywiście państwa szanującego własnych obywateli. Nasza praktyka świadczy o czymś innym. Ale co tam, to nieważne, liczy się tylko to, że opozycja jest śmieszna.
http://www.scigacz.p...iany,19340.html
Polecam lekturę zapisów odnośnie Kat A, dotyczącą stroju, manewrów na placu. Ciekawe co się wydarzy, kiedy dojdzie podczas egzaminu do poważnego wypadku, a 50 km/h potrafi nieźle sponiewierać na motorze. Kto będzie ponosić odpowiedzialność za tę totalną głupotę.
Nie twierdzę, że są to manewry szczególnie trudne, ale należy brać pod uwagę fakt, że wykonywane są podczas egzaminu, a to jest obciążenie zmieniające zupełnie warunki reakcji i zachowanie.
O ile sensowniejszy byłby zapis mówiący o OBOWIĄZKOWYM" w ciągu np roku od uzyskania prawa jazdy zaliczeniu kursu doszkalającego. Ktoś powie nabijanie kiesy szkołom jazdy, a czy taki egzamin praktyczny ma sens? gdzie jest szkoła jazdy dysponująca odpowiednim placem, kto zaryzykuje szkolenie przy takich prędkościach, kto zapewni pomoc medyczna gdy dojdzie do wypadku, a dojdzie błyskawicznie, kto jeździ motocyklem, ten wie.

#92 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 22:26

Karburator ja wiem że dzisiaj jest koniec roku i może juz sie czegoś nawąchałeś, ale nie siej paniki.
W nowych przepisach dotyczy tych osob co maja np 24 punkty i będzie gorzej je zbić o te 6 punktów dwa razy w roku.
A co dotyczy tego że np dostaniesz 6 punktów za prędkośc to nadal po roku one znikają.
Więc sam dokładnie poczytaj to co podajesz, bo tak to robisz tu na koniec roku prima a prilis.

#93 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 22:31

I właśnie ten zapis w porównaniu z powtarzającymi się informacjami nie jest wymieniany. Albo dla postraszenia, albo są w przygotowaniu rozporządzenia wykonawcze do ustawy, o których jeszcze nie wiadomo. Bo jak wiadomo ustawa do której nie ma szczegółowych rozporządzeń wykonawczych w zasadzie jest tylko martwym świstkiem papieru.

Ale ja nie rozumiem w czym jest problem ? Wszędzie jest poruszana kwestia kursów zbijających pkt.
Jak komuś nie chce się czytać całego rozporządzenia link

Polecam lekturę zapisów odnośnie Kat A, dotyczącą stroju, manewrów na placu. Ciekawe co się wydarzy, kiedy dojdzie podczas egzaminu do poważnego wypadku, a 50 km/h potrafi nieźle sponiewierać na motorze. Kto będzie ponosić odpowiedzialność za tę totalną głupotę.

Akurat jestem za. Powiem szczerze, że egzamin praktyczny powinien być trudniejszy. Nie każdy musi mieć prawo jazdy. Nie każdy ma zadatki na kierowce. Jak ktoś się wywróci, to wstanie, otrzepie się i jazda dalej.

#94 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 22:53

Karburator ja wiem że dzisiaj jest koniec roku i może juz sie czegoś nawąchałeś, ale nie siej paniki

Każdy niech mówi za siebie, a jak będzie, czas pokaże. Obyś ty miał rację.

Akurat jestem za. Powiem szczerze, że egzamin praktyczny powinien być trudniejszy. Nie każdy musi mieć prawo jazdy. Nie każdy ma zadatki na kierowce. Jak ktoś się wywróci, to wstanie, otrzepie się i jazda dalej.

Trudniejszy, nie oznacza ryzykowniejszy. Proponuję, żebyś się na spocie popisał wyłożeniem przy 50 po którym otrzepiesz się i pojedziesz dalej:)

#95 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 23:28

Trudniejszy, nie oznacza ryzykowniejszy. Proponuję, żebyś się na spocie popisał wyłożeniem przy 50 po którym otrzepiesz się i pojedziesz dalej

Proponuje zrobić prawo jazdy kat. A, pojeździć parę lat i przypomnieć, co się potrafiło, co się wiedziało po kursie. Nasz poziom edukacji świeżych kierowców jest żałosny. Całe szczęście wprowadzają nowe kategorie motocyklowe, więcej wymagają na egzaminie ale to i tak za mało.
a i nie raz leżałem przy podobnej prędkości. oprócz lekkiego przetarcia na bucie i kurtce, śladu nie ma. Podstawa to ciuchy.

koniec ot

#96 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 00:36

Proponuje zrobić prawo jazdy kat. A, pojeździć parę lat i przypomnieć, co się potrafiło, co się wiedziało po kursie. Nasz poziom edukacji świeżych kierowców jest żałosny

Pogadać możemy na spocie:), zaręczam ci, że poziom kończących kurs kat B nie jest lepszy, a nikt nie wprowadza testu łosia, ani umiejętności hamowania przed przeszkodą czy slalomu powyżej 30 km/h na placu manewrowym.
Jak napisałem, wszystko jest do przejścia, ale musi ktoś na siebie wziąć odpowiedzialność za wszystkie skutki, a tego nie ma.

#97 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 00:59

poziom kończących kurs kat B nie jest lepszy

niestety wiem o tym. Nieogarnięci kursanci są wypuszczani na miasto.

umiejętności hamowania przed przeszkodą

Masz hamowanie w wyznaczonym miejscu albo na sygnał.

ale musi ktoś na siebie wziąć odpowiedzialność za wszystkie skutki

a kto ponosi odpowiedzialność za gleby na kursie ?

Nadal powtarzam, jak ktoś boi się wywrotek lub nieogrania motocykla, niech na niego nie wsiada. W ruchu ulicznym będą wykonywać takie manewry nie przy 50kmh tylko przy dużo wyższej. Znając życie, egzaminatorzy nie będą chcieli wykonywania tego manewru przy tej prędkości tylko przy niższej.

#98 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 01:08

Znając życie, egzaminatorzy nie będą chcieli wykonywania tego manewru przy tej prędkości tylko przy niższej.

Jest ustawiony radar, nie najedziesz z V 50, pewnie odpadasz. Mnie akurat to ryba, rozważam to czysto teoretycznie.

Masz hamowanie w wyznaczonym miejscu albo na sygnał.

Mam na myśli hamuj, odpuść przed przeszkodą.
Uważam, że lepsze rozwiązanie to obligo do kursu doszkalającego już po zdanym egzaminie. Brak zrobienia kursu obłożony np zwyżką OC.

#99 OFFLINE   Keyboard2005

Keyboard2005

Nieruchomości Targóewk

• 311 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 16:11

Ale dyskusja rozgorzała ;)
Szóstego stycznia mamy spocik to pogadacie patrząc sobie prosto w oczy ;)

Koniec OT z mojej strony.

#100 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 17:47

Punkty , resocjalizacja , szkolenie , egzaminy ... jeden wspólny mianownik... $ $ $ $ $