Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

problem z automatyczną skrzynią biegów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
370 odpowiedzi na ten temat

#261 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 04 lutego 2014 - 13:08

W swojej skrzyni gdy dolewałem oleju to syczała, tak pragnęła oleju. W koledze skrzyni tego nie było. Po prostu dolewało się bo dolewało.

#262 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lutego 2014 - 14:41

Gdy olej spuszczałem ze skrzyni do przekładki silnika to smoła, po zakończeniu przekładki dostało świeżego ATFIII w ilości 5 litrów. Więcej nie weszło.

a filtr zmieniłeś ? , bo pewno nie wygląda lepiej jak olej który spuściłeś

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#263 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 04 lutego 2014 - 17:11

Nie wymieniany, jedynie wyczyszczony. Wówczas w misce nie było żadnych opiłków metalu czy plastiku.

#264 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lutego 2014 - 17:22

Alley a wiesz co taka smoła robi z wkładem filtrującym który znajduje się wewnątrz obudowy filtra ? , robi się z niej jeden ulep ,w ostateczności zatka się całkowicie , jak już zmieniałeś ten olej to filtr też trzeba było zmienić , koszt nie wielki a głowa spokojna , a teraz nie znasz dnia ani godziny ;)

Filtr i olej to podstawa , i zaniedbania ich dotyczące najczęściej odpowiadają za usterki skrzyni .

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#265 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 04 lutego 2014 - 18:22

Tyle, że olej smoła nie nazwałem tego jednego kawałka ulepu tylko poprzez smoła miałem na myśli czarny, bez lepkości i śmierdzący olej. Filtr wymył się elegancko. Teraz do niego nie zaglądałem ani do skrzyni.

#266 OFFLINE   mirolczak

mirolczak
  • 1 postów

Napisany 30 marca 2014 - 10:02

Witam Jestem nowym użytkownikiem omegi z automatyczną skrzynią biegów. Bardzo proszę o wskazówki od czego rozpocząć sprawdzanie - (mam drugą w częściach). Usterka objawia się następująco. W samochodzie działa wsteczny ale niedziałąją biegi D 1/2/3. Po odpaleniu na liczniku niewyświetla się żaden błąd. Po przegazowaniu około 3000obr wyskakuje błąd skrzyni i wtedy samochodem można ruszyć . Po diagnozie op-tech wyskakuje nieokreślony błąd (prawdopodobnie związany z czujnikiem prędkości). Po wymianie czujnika błąd dalej występuje. Selektor wyczyszczony.

#267 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 30 marca 2014 - 13:48

Siema Ludzie.

1. Kiedy rano na zimnym wrzucam D i spokojnie ruszam to obroty silnika idą do 4 tysięcy, wtedy skrzynia zmienia bieg, kiedy dielikatnie przyduszę, to nawet do 4500. Na ciepłym silniku i skrzyni zmiana następuje w okolicach 2500 obrotów, obroty pozostają, a prędkośc wzrasta, co jest normalnym objawem. Czy faktycznie jest to normale, jak niektórzy piszą

2. Kiedy włączę S to ładnie idzie, jednak pojawja się komunikat automatic getribe, i nie rusza z jedynki, tylko z dwójki(chyba) po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy.

3 Zaświeciły mi się wdzystkie kontrolki na poz D, na 3 świeci tylko jedna. Trzeba rozebrać i wyczyścić selektor, tak?

AA i jeszcze jedno. Oleju w skrzyni nie wymieniałem, ani poziomu nie sprawdzałem. Olej DIII ? Tak? dzięki.

#268 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 30 marca 2014 - 14:04

Siema Ludzie.

1. Kiedy rano na zimnym wrzucam D i spokojnie ruszam to obroty silnika idą do 4 tysięcy, wtedy skrzynia zmienia bieg, kiedy dielikatnie przyduszę, to nawet do 4500. Na ciepłym silniku i skrzyni zmiana następuje w okolicach 2500 obrotĂłw, obroty pozostają, a prędkośc wzrasta, co jest normalnym objawem. Czy faktycznie jest to normale, jak niektĂłrzy piszą

2. Kiedy włączę S to ładnie idzie, jednak pojawja się komunikat automatic getribe, i nie rusza z jedynki, tylko z dwĂłjki(chyba) po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy.

3 Zaświeciły mi się wdzystkie kontrolki na poz D, na 3 świeci tylko jedna. Trzeba rozebrać i wyczyścić selektor, tak?

AA i jeszcze jedno. Oleju w skrzyni nie wymieniałem, ani poziomu nie sprawdzałem. Olej DIII ? Tak? dzięki.

To ze skrzynia jak zimna zmienia biegi pozno czyli okolo 4 tys rpm to normalne. Jezeli nie chcesz czekac to nacisnij sniezke i wrzuci drugi bieg. Gdzies czytalem ze ma to na celu szybsze dogrzanie katow i inne pierdoly.

Jezeli wszystkie diodki to na pewno selektor. Rozbierz, wyczysc i zabezpiecz smarem grease white.

Co do trybu awaryjnego przy sporcie musisz zczytac bledy.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

#269 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 30 marca 2014 - 15:20

A dzięki, dzięki. Będę jeszcze dziś sprawdzę. Swoja szosą to trochę dziwne, że zimny silnik jest tak katowany na zimnym. Lato to jeszcze kit, ale jak jest -20 stopni to raczej nie jest dobra sprawa.

#270 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 30 marca 2014 - 15:51

A dzięki, dzięki. Będę jeszcze dziś sprawdzę. Swoja szosą to trochę dziwne, że zimny silnik jest tak katowany na zimnym. Lato to jeszcze kit, ale jak jest -20 stopni to raczej nie jest dobra sprawa.

Nikt Ci nie kaze jezdzic powyzej 4 tysiecy aby zmienil bieg na 2 ;) mozesz grzecznie czekac te dwiescie metrow na niskich obrotach.

#271 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 30 marca 2014 - 16:13

Nikt Ci nie kaze jezdzic powyzej 4 tysiecy aby zmienil bieg na 2 ;) mozesz grzecznie czekac te dwiescie metrow na niskich obrotach.

Zgadza się, Bardzo grzecznie, ok 20 na godzinę. Sprawdzę czy to działa.

#272 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 31 marca 2014 - 08:46

Szukał na forum, ale sie nie doszukał, może nie umie szukać, ale wie, że dlaczego pisze się razem.:masakra:

Instrukcja Opla Omegi mĂłwi : program zależny od temperatury pracy powoduje , że po uruchomieniu zimnego silnika wskutek opĂłźnionego przełączania (zwiększona prędkość obrotowa) katalizator szybko się nagrzewa do temperatury koniecznej do maksymalnej redukcji ilości szkodliwych substancji.

#273 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 31 marca 2014 - 08:52

Instrukcja Opla Omegi mĂłwi : program zależny od temperatury pracy powoduje , że po uruchomieniu zimnego silnika wskutek opĂłźnionego przełączania (zwiększona prędkość obrotowa) katalizator szybko się nagrzewa do temperatury koniecznej do maksymalnej redukcji ilości szkodliwych substancji.

Wszystko wskazuje na to, że tak jest. Wczoraj prawie grzecznie ruszałem na zimnym i odnoszę wrażenie, że Jakna potrzebowała mniej niż 200 metrów. Dzięki [flaszka]

#274 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 31 marca 2014 - 12:12

Dobra mądrale :p
Skrzynia(sterownik) ma skądś sygnał, że silnik jest zimny i dlatego przeciąga biegi, (z tego co wyczytałem w manualu od skrzyni).
Które kabelki do czego zewrzeć, żeby myślała, że silnik gorący i nie przeciągała biegów na zimno ?

#275 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 marca 2014 - 12:21

Dobra mądrale :p
Skrzynia(sterownik) ma skądś sygnał, że silnik jest zimny i dlatego przeciąga biegi, (z tego co wyczytałem w manualu od skrzyni).
Które kabelki do czego zewrzeć, żeby myślała, że silnik gorący i nie przeciągała biegów na zimno ?

Z praktyki nie wiem, bo nie miałem potrzeby się tym zajmować ,ale słyszałem ,że chodzi o czujnik temp. oleju w skrzyni. Nie wiem czy to jest prawda.

#276 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów

Napisany 31 marca 2014 - 12:29

Jeśli było by to związane z czujnikiem skrzyni to nic nie zrobi bo z doświadczenia wiem, że skrzynia źle pracuje jak czujnik ma usterkę..

A jeśli było by do ECU silnika to by jakiś kabelek zwarł i by biegów nie przeciągała, a to irytujące jest, zima mróz i mi przeciąga biegi skrzynia i to z jakiego głupiego powodu.

#277 OFFLINE   bzyku9999

bzyku9999
  • 318 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 31 marca 2014 - 16:08

Ale co z tego że przeciąga, moja po nocy zmienia pierwszy bieg po osiągnięciu 3000obr. i w niczym mi to nie przeszkadza, pozostałe biegi zmienia już od 1800

#278 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów

Napisany 31 marca 2014 - 16:34

Tobie nie przeszkadza, czy mi nie przeszkadza?

#279 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 31 marca 2014 - 17:01

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Czujnik temperatury oleju w skrzyni. Podobno. Słyszałem, że jakiś w misce jest. Nie mam jak przetestować bo mam silnik poza omegą. Spróbował by to ktoś przed pierwszym startem odłączyć i zobaczyć jak zmieni bieg.

#280 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 marca 2014 - 17:09

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Czujnik temperatury oleju w skrzyni. Podobno. Słyszałem, że jakiś w misce jest. Nie mam jak przetestować bo mam silnik poza omegą. Spróbował by to ktoś przed pierwszym startem odłączyć i zobaczyć jak zmieni bieg.

To oznaczone nr 1 to czujnik predkosci wałka wyjsciowego.