eberspacher - nie dziala!
Napisany 04 grudnia 2011 - 21:13

Napisany 06 grudnia 2011 - 22:30
Napisany 08 grudnia 2011 - 11:07
Napisany 08 grudnia 2011 - 11:56
Jeszce takie moje pytanie...jest jakiś przekaznik odpowiedzialny za piec???
Napisany 08 grudnia 2011 - 12:42
nie momentu pokazania się śnieżynki powinien pokazać się +12 na tym kabelkukoledzy a ja mam taki problem że na kablu czarno-białym nie mam napięcia, temp. na zew. 2,5 stopnia, klima włączona i nic, jak podam +12 na ten kabelek eberek ładnie odpala, może temp. na zew. powinna być niższa?
nie zasilanie cały czas, jest tylko bezpiecznikJeszce takie moje pytanie...jest jakiś przekaznik odpowiedzialny za piec?
Napisany 08 grudnia 2011 - 14:32
nie momentu pokazania się śnieżynki powinien pokazać się +12 na tym kabelku
no właśnie u mnie brak +12, ale narazie zmostkowałem sobie z niebiesko-białym czyli wzbudzenie z alternatora, będzie odpalał bez względu na temp. zew.
Napisany 08 grudnia 2011 - 18:27
dokładnie z każdym odpaleniem silnika on odpalino właśnie u mnie brak +12, ale narazie zmostkowałem sobie z niebiesko-białym czyli wzbudzenie z alternatora, będzie odpalał bez względu na temp. zew.
Napisany 08 grudnia 2011 - 23:30

Napisany 10 grudnia 2011 - 15:45

Próbowałem też odpalić na krótko (czerwony +, brązowy -, niebieski + ,biały +) i piec nie wystartował. Słychać jest pompkę paliwową, taki odgłos ciągły dudnienia ale bez cykania.
Stawiam, że to może być padnięta ta pompka paliwowa ale dziś już nie miałem więcej czasu żeby to sprawdzić

Napisany 10 grudnia 2011 - 16:02
a słychać było wentylator ? pompkę sprawdzić możesz na krótko albo miernikiemDziś zamontowałem piec ze swoim sterownikiem i dalej cisza Temperatura była 2'C na wyświetlaczu kompa.
Próbowałem też odpalić na krótko (czerwony +, brązowy -, niebieski + ,biały +) i piec nie wystartował. Słychać jest pompkę paliwową, taki odgłos ciągły dudnienia ale bez cykania.
Stawiam, że to może być padnięta ta pompka paliwowa ale dziś już nie miałem więcej czasu żeby to sprawdzić
Napisany 10 grudnia 2011 - 16:06
Napisany 10 grudnia 2011 - 16:24
z tym że jak podłączysz napięcie to usłyszysz tylko tyknięcie, najlepiej to robić na "dzięcioła", znaczy jeden przewód na stałe a drugim dotykać z częstotliwością 60 razy na minute i powinna zacząć pompować i tykaćW poniedziałek sprawdzę pompkę na krótko.
Napisany 13 grudnia 2011 - 13:15
Napisany 13 grudnia 2011 - 19:36
Nie było słychać wentylatora.
Sprawdź wentylator. On pierwszy odzywa się przy starcie piecyka, jak nie zagada, to "eber" nie ruszy.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 14 grudnia 2011 - 08:39
Edit: Dziś znów podłączyłem na krótko z poradą kolegi DamianSz i brak odzewu dogrzewacza.
Zaczynam szukać drugiego sprawnego sterownika od omegi.
Jedno mnie tylko dziwi, że wg schematów od d3wz powinny być przewody na wyjściu ze sterownika : czerwony,brązowy,czarny,niebieski,niebiesko-biały i 2xzielony a u mnie brakuje jednego zielonego i jest biały dodatkowo.
Edit: Dogrzewacz po założeniu sterownika z saaba i podłączeniu na krótko zagadał

Jedyną różnicą był biały przewód który występował przy sterowniku z omegi. Jest to drugi biegun od pompki paliwowej. Podpiąłem go pod masę na stałe. Teraz czekam tylko na niższą temperaturę na zewnątrz i sprawdzę czy wystartuje samoczynnie

Podziękowania dla kolegi DamianSz, dzięki któremu udało się podłączyć piecyk z saaba w moją instalację omegi :piwo2:
Napisany 15 stycznia 2012 - 15:55
Napisany 15 stycznia 2012 - 16:34
gdzie szukać przyczyny, czy jedyne wyjście to serwis
Skorzystaj z "manuala", który wstawił DamianSz w sprawdzonych poradach.
Jeśli "eber" dymi, to znaczy że nie spala paliwa.Za dużo ropy, albo palenisko do "luftu".
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 30 stycznia 2012 - 20:01
Napisany 30 stycznia 2012 - 22:11
czy dogrzewasz typu D3WZ ma jakiś wpływ na odpalenie auta
Nie ma wpływu, jeżeli wyciek o którym piszesz, nie ma związku z zasileniem w paliwo "piecyka".
mam wycieki ropy, a i omega zaczęła ciężko palić
Zapowietrza się i stąd kłopot ze startem silnika.
Szukaj przecieku.