eberspacher - nie dziala!
Napisany 19 września 2011 - 11:31
Napisany 19 września 2011 - 13:22
witam! jak kupilem auto to nie bylo bezpiecznika i bylo odlaczone przy samym piecyku wiec sie zainteresowalem i podlaczylem wlozylem 25A i przepalilo to zobacze jak dam 30A to zaczelo sie kopcic ale raczej z przewodow wiec dalem spokoj , idzie zima i chcialbym uruchomic. moje pytanie czy opelscannerem sprawdze? na diagnoze gdzie lepiej i taniej? serwis czy opel? i czy wymonotowac czy autem jechac? a moze samemu cos posprawdzac? pozdrawiam!
Po pierwsze to uzupelnij profil.
Po drugie jest kilka takich tematow,wystarczy wpisac w szukajke eberspacher.
Napisany 19 września 2011 - 14:58
po drugie czytalem sporo i zaden nie daje odp.
a moze cos podsuniesz?
Napisany 25 października 2011 - 23:13

Napisany 26 października 2011 - 05:55
aby zrobić diagnozę to musisz najpierw usunąć tą usterkę bo bez napięcia na piecyku jej nie zrobisz, możliwe że Twój sterownik jest martw i stąd zwarciewlozylem 25A i przepalilo to zobacze jak dam 30A to zaczelo sie kopcic ale raczej z przewodow
po pierwsze to musi mieć 10 nieudanych prób, a po drugie nie trzeba testera wystarczy pozbawić go zasilania na nocDogrzewacz powinien się załączać dopiero jak silnik jest uruchomiony i na dworze spadnie temperatura poniżej 5 stopni.i jeszcze chyba po 3 nieudanych próbach ebersprecher blokuje się i aby go odblokować musisz podpiąć się testerem ebera aby go odblokować.
Napisany 26 października 2011 - 14:41
Napisany 13 listopada 2011 - 15:29
Dobrze by było żebym wiedział bo jeżeli działa to jest git bo nie muszę czyścić rury od spalin eberka, jeżeli nie działa to już chyba pojadę do najbliższego serwisu

Napisany 13 listopada 2011 - 16:18
Ostatnio z mechanikiem pracujemy by przerobić dogrzewacz na ogrzewanie postojowe, ale najpierw chcę doprowadzić do ładu dogrzewacz, wymieniliśmy świece, sitko i uszczelki, przy pierwszej próbie 20 min auto chodziło i cały czas było zadymione, przy drugiej mniej, a teraz już nie wiem czy czasem się świeca nie przepaliła bo nie wiem czy dogrzewacz działa, ile na postoju pokazuje komputer spalania, bo nie wiem czy 1,4l/h to działa dogrzewacz czy nie było przy 1,8l/h
Dobrze by było żebym wiedział bo jeżeli działa to jest git bo nie muszę czyścić rury od spalin eberka, jeżeli nie działa to już chyba pojadę do najbliższego serwisu
Kiedy "eber" pracuje, to go słychać. Spalanie na jałowym może sięgać 2,2l/h przy rozruchu, potem spada w miarę nagrzewania się płynu chłodzącego.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 13 listopada 2011 - 20:26
tak jak Czeladnik napisał piec wyje jak odrzutowiec i słychać go, możesz też otworzyć maskę i dotknąć palcami wężyka którym jest pompowany paliwo do pieca ale za pompką i wtedy poczujesz jak pulsuje, to znaczy że piec pracuje i pompka dozuje paliwo, co do dymienia to mój po wymianie sitka musiał wypalić ropę z tłumika trwało to chyba z 30 minut aż sąsiad wyskoczył z gaśnicą bo nic nie było widaćOstatnio z mechanikiem pracujemy by przerobić dogrzewacz na ogrzewanie postojowe, ale najpierw chcę doprowadzić do ładu dogrzewacz, wymieniliśmy świece, sitko i uszczelki, przy pierwszej próbie 20 min auto chodziło i cały czas było zadymione, przy drugiej mniej, a teraz już nie wiem czy czasem się świeca nie przepaliła bo nie wiem czy dogrzewacz działa,

Napisany 13 listopada 2011 - 23:21

Jak podłączyłeś by uruchomiła się dmuchawa, tak żebym wiedział

Napisany 15 listopada 2011 - 00:37
Napisany 15 listopada 2011 - 07:17
to jest tak są dwa rodzaje pieca analogowe (nasze) i cyfrowe (po CANie), analogowy sygnał to po prostu +12V które pokazuje się po włączeniu telestarta (ja mam T91) i tym sterownikiem możesz piec włączyć i wyłączyć, nie wiem jak Twój tele ale mój jest ustawiony na 60 minut pracy i po tym czasie się wyłącza, co do nawiewu to trzeba podać z tele +12V z 9 PIN wtyczki X63 to ta po prawej stronie panelu, ten styk jest pustyNo i gra gitara, chodzi Wiem właśnie wszystko robimy zgodnie z schematem od DJLotus tyle że ja robię tak jak Ty masz telestarter i pilocik tyle że ja zrobiłem bube i kupiłem t91r niby nie ma wyjścia analogowego, ale gdzieś wyczytałem że jednak ma, podobno nie załączy się nawiew ale magik twierdzi inaczej jak będzie miał impuls 12v od telestartera 1 i w 3 to ma wszystko ładnie chodzić, a to analogowe to jest tylko po to by można ogrzewanie wyłączyć przez pilota?
Jak podłączyłeś by uruchomiła się dmuchawa, tak żebym wiedział
w naszych silnikach piec jest pod zbiornikiem wyrównawczym wystarczy wyjąć spinkę od zbiornika i odsunąć go na bok, potem odkręcasz sterownik i masz dostęp do świecy.Czy moglby ktos wrzucic fotke gdzie i jak sie dobrac do tego dogrzewacza nieszczesnego Nie startuje mi wodule a juz prawie codziennie kolo 1-2st na dworze rano... Szukalem, szukalem ale nie znalazlem na forum a nie chce niczego naknocic. Pozdrawiam!
Napisany 15 listopada 2011 - 09:08
Napisany 15 listopada 2011 - 09:56
nie sądzę aby serwis opla to miał na miejscu a nawet jak będą mieli to przypuszczam masakryczne pieniądze, na allegro koszt około 30 PLN z przesyłką, co do świecy to przychodzi tam BERU E133 taka swieca oraz sitkoOk dzisiaj w pracy to rozbiore i popatrze zobaczymy co dalej. Mozna w te sitko zaopatrzyc sie w serwisie Opla Jaka swiecia tam przychodzi Standardowy rozmiar
Napisany 15 listopada 2011 - 11:26
A próbowałeś ustawiać pilotem ten czas czy od razu tak miałeś, 60 minut to dosyć długo, jak z akumulatoremTwój tele ale mój jest ustawiony na 60 minut pracy i po tym czasie się wyłącza
http://allhappy.efir....obslgi T91.pdf
Napisany 15 listopada 2011 - 14:02
60 minut to dosyć długo, jak z akumulatorem
Przy dużych mrozach dla D3WZ, 60 min. to i tak malo:(
Akumulator musi być co najmniej standard tj: 85Ah, mniejsze "wymiękają".
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 15 listopada 2011 - 14:28
A próbowałeś ustawiać pilotem ten czas czy od razu tak miałeś, 60 minut to dosyć długo, jak z akumulatorem
http://allhappy.efir......slgi T91.pdf
przez jeden sezon eber śmigał na 60Ah bo taki miałem wsadzony, tele był ustawiony na 60 minut i ja nic nie zmieniałemPrzy dużych mrozach dla D3WZ, 60 min. to i tak malo
Akumulator musi być co najmniej standard tj: 85Ah, mniejsze "wymiękają".
Napisany 16 listopada 2011 - 11:54
Z mojego dogrzewacza straszny dym zaiwania nie wiecie panowie czy to wina świecy , a jeżeli tak to ile kosztuje ????
Napisany 16 listopada 2011 - 13:08