Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega 2,5dti raz pali a raz nie dziwne objawy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
121 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

• 1 091 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 30 grudnia 2012 - 09:29

Tańszego oryginału nie znajdziesz, a cena i tak jest atrakcyjna. Rok temu płaciłem 670 PLN-ów.
W/g mnie winne są wtryski.
Minimum potrzebne do rozruchu to: 200 kPa.
Kiedy w "mojej", pompka wspomagająca raczyła "dokonać żywota", to silnik (w temp. roboczej) udało mi się uruchomić.

zbieg okoliczności?
myślę że to jest kumulacja..i że też wtryski o czym może świadczyć p 1189,któryś wali w przelew i traci ciśnienie przy rozruchu..ale poprawiło się po wstrząsie bo na ciepłym Mariuszowi nie palił,może wartości są na pograniczu i stąd takie anomalie,tak czy inaczej,pompa i wtryski...zobaczymy jak Mariusz ogarnie temat...ale chyba powtórka kolegów z tego wątku...pompa i wtryski....

#102 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 stycznia 2013 - 21:36

A więc.
Dziś byłem u gościa i kupiłem pompę paliwa:
PIERBURG o nr fabrycznym 7.28217.00
Podczas wymiany pompy okazało się że miałem jeszcze dziurawy przewód paliwa od Pompy do filtra.
Przewód został wymieniony a pompa działa o niebo lepiej od starej.

Auto zaczęło odpalać. Zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku ( trzeba trochę pokręcić) ale to już coś...
W przyszłym tygodniu jadę robić wtryski. Mam nadzieję że to już będzie koniec udręki :)

Tak więc Robert. Z pompą miałeś rację
Kolego Czeladnik, gdybym posłuchał Twojej rady w Toruniu to pewnie już miałbym dawno po problemach... Ale człowiek uczy się na swoich błędach.

Po zrobieniu wtrysków zdam kolejną relację.

#103 OFFLINE   webo123

webo123
  • 174 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 03 stycznia 2013 - 15:34

koniecznie:D

#104 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

• 1 091 postów

Napisany 06 stycznia 2013 - 17:41

A więc.
Dziś byłem u gościa i kupiłem pompę paliwa:
PIERBURG o nr fabrycznym 7.28217.00
Podczas wymiany pompy okazało się że miałem jeszcze dziurawy przewód paliwa od Pompy do filtra.
Przewód został wymieniony a pompa działa o niebo lepiej od starej.

Auto zaczęło odpalać. Zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku ( trzeba trochę pokręcić) ale to już coś...
W przyszłym tygodniu jadę robić wtryski. Mam nadzieję że to już będzie koniec udręki :)

Tak więc Robert. Z pompą miałeś rację
Kolego Czeladnik, gdybym posłuchał Twojej rady w Toruniu to pewnie już miałbym dawno po problemach... Ale człowiek uczy się na swoich błędach.

No to jedno wyeliminowałeś....teraz Mariusz ta tańsza impreza...w przenośni...
Trzymam kciuki...

#105 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów

Napisany 06 stycznia 2013 - 17:54

W Jezierzanach aby się dostać to trzeba niestety trochę poczekać a więc mam wstawić auto około Środy, Czwartku więc zobaczymy

#106 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

• 1 091 postów

Napisany 06 stycznia 2013 - 17:59

no to czekam na info z niecierpliwością...

#107 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów

Napisany 19 stycznia 2013 - 17:29

A więc auto odebrane. Okazało się że prócz pompy którą wymieniłem wcześniej :) opisane w poście #106 były jeszcze usterki:
1. Całkowicie uszkodzony wtrysk nr 1 ( cały środek do wymiany)
2. Lejący wtrysk 3 ( regeneracja)
3. Lejący wtrysk 5 ( regeneracja)
4. Czujnik ciśnienia na listwie CR ( podobno coś z nim się dzieje ale zostawiono bez zmian)
5. Jedna świeca żarowa
6. Regulator ciśnienia ( nawet nie wiedziałem że coś takiego jest... )

Auto po odebraniu " fruwa" nie kopci nawet jak mocniej dodam gazu.
Koszt naprawy 1400zł. ( łącznie w pompką paliwa która byłą robiona wcześniej)
Tak więc na chwilę obecną autko odpala bez najmniejszego problemu, zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku :)
Dzięki koledzy za radę.

#108 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

• 1 091 postów

Napisany 19 stycznia 2013 - 17:41

A więc auto odebrane. Okazało się że prócz pompy którą wymieniłem wcześniej :) opisane w poście #106 były jeszcze usterki:
1. Całkowicie uszkodzony wtrysk nr 1 ( cały środek do wymiany)
2. Lejący wtrysk 3 ( regeneracja)
3. Lejący wtrysk 5 ( regeneracja)
4. Czujnik ciśnienia na listwie CR ( podobno coś z nim się dzieje ale zostawiono bez zmian)
5. Jedna świeca żarowa
6. Regulator ciśnienia ( nawet nie wiedziałem że coś takiego jest... )

Auto po odebraniu " fruwa" nie kopci nawet jak mocniej dodam gazu.
Koszt naprawy 1400zł.
Tak więc na chwilę obecną autko odpala bez najmniejszego problemu, zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku :)
Dzięki koledzy za radę.

To się troszeczkę na zbierało...ale najważniejsze że autko wróciło do żywych:D W czujniku na listwie trza by popodginać piny i zalać preparatem do konektorów...
co do czujników to trza by jeszcze raz podłączyć pod kompa po naprawie...

#109 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów

Napisany 19 stycznia 2013 - 17:44

To się troszeczkę na zbierało...ale najważniejsze że autko wróciło do żywych:D W czujniku na listwie trza by popodginać piny i zalać preparatem do konektorów...
co do czujników to trza by jeszcze raz podłączyć pod kompa po naprawie...

I już wiem gdzie pojadę to sprawdzić :D

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk
Na rewolucjach, które są zazwyczaj tworem wielkich umysłów i dziełem ludzi odważnych, korzystają w końcu tchórze.

#110 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

• 1 091 postów

Napisany 19 stycznia 2013 - 17:48

I już wiem gdzie pojadę to sprawdzić :D

ja też ha ha...zapraszam jak będę w domku..

#111 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 lutego 2015 - 23:15

Hej.

Jest taki problem.
Auto po duzej naprawie. Po regeneracji wtrysków i pompy CR , po wymianie uszczelki pod głowicą i po jej obrobce. Jak odpali to pracuje równiutko i cicho, jedwabiscie ,tak jak nówka,ale:
1.Było wszystko pieknie serce z nowym zyciem. 2000km po naprawie zaczęła zamulać max 150-160km/h. Czasem przy 120 juz jej siada impet. - Od razu sprawdzilem katalizatory nauczony wczesniejszymi doswaidczeniami. Po wywaleniu 1-go kata (całkowicie został wyjęty) ,wydech konczył sie na turbinie -brak poprawy.
2.Od razu oczysciłem filterek na zaworze sterowania turbiną-troche ładniej syczy,ale to nie to. Fakt ze wtyczka była cała mokra i gniazdo zaworu sterujacego(Pompa wody cieknie) ,wiec moze on nie działa- nie obczaiłem czy grucha pracuje,bo samemu trudno. Kierownice palcem spokojnie sie porusza.Vacum ciągnie- był manometr.
3. W weekend nie odpalilem przy niskim poziome paliwa (rezerwa -troszke nad czerwonym polem) Krecilem kilka razy i nic,raz złapała i po chwili zgasła.
Dolałetm 10l ON i po chilowej namowie wystartowała. Omka stała pyskiem wyzej niż dupką.
4. Przez tydzien jezdzilem z checkiem bo czekałem na opcoma z ktorym mam problem -ale o tym gdzie indziej.
5. Okazalo sie ze wtyczki na filtrze nie dopiąłem jak zmienialem opaske na przewodach...:masakra:
Mimo rozpietej wtyczki odpalala,potem jak paliwo spadło nie odpalila i po dolewce znowu zapalila, potem po zczytaniu opcomem i uswiadomieniem sbie babola dopialem wtyczke na filtrze.
6.Wczesniej jak mialem nieco mniej paliwa tez kilka razy mialem problem z rozruchem, trzeba bylo ze 2-3 razy dluzej pokrecic zeby załapała.
7.Błędy:
P1189 z szyny CR
P1260 z pompy pod progiem wywalilo dopiero po podpieciu wtyczki na filtrze.
Moze ten pierwszy wynikać z drugiego tj.z awarii pompy wstepnej?
Co ma poziom paliwa w baku do pompy wstepnej?
Pompa w baku tyż siada?
Dodam jeszcze raz auto lekko zamulone i nie osiaga Vmax.
Ze tak powiem HELP?
Wpierw pompka pod progowa?

#112 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów

Napisany 08 lutego 2015 - 23:27

Pompa w baku tyż siada?

Siada niestety, przede wszystkim z brudu w zbiorniku. Posłuchaj czy działa po zapłonie.

P1189 z szyny CR
P1260 z pompy pod progiem wywalilo dopiero po podpieciu wtyczki

Kiedy pompka w zbiorniku nie działa, może brakować paliwa do pompowania dwóm pozostałym.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#113 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 08 lutego 2015 - 23:36

Siada niestety, przede wszystkim z brudu w zbiorniku. Posłuchaj czy działa po zapłonie.

Kiedy pompka w zbiorniku nie działa, może brakować paliwa do pompowania dwóm pozostałym.

Pompa buczy, sprawdzałem. Załączyłem ją też z poziomu opcoma ,ale jednak słychać wyrażnie coś jakby paliwo szlo chyba zapowietrzone. Intensywnie sie przelewa i bulgocze ,zwłaszca jak jest mniej paliwa.
Do tego pompka pod progiem wtedy pracuje nie równo i przerywa.

Zacząć od baku?

#114 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów

Napisany 08 lutego 2015 - 23:48

Zacząć od baku?

:yes:

Intensywnie sie przelewa i bulgocze ,zwłaszca jak jest mniej paliwa.

Pewnie w zbiorniku "syf, malaria i korniki":sad:

Do tego pompka pod progiem wtedy pracuje nie równo i przerywa.

Nie ma czego pompować.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#115 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 09 lutego 2015 - 13:23

Nie ma czego pompować.

Hmm, a to nie jest tak ze pompa w baku w y25dt dziala tylko na poczatku lub jak jest mniej niz polowa zbiornika, a tak to zasysa paliwo pompa podprogowa..?
Wtedy ograniczenie mocy i blad 1260 sugerowałby własnie pompke podprogowa...

#116 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów

Napisany 09 lutego 2015 - 15:32

Hmm, a to nie jest tak ze pompa w baku w y25dt dziala tylko na poczatku lub jak jest mniej niz polowa zbiornika, a tak to zasysa paliwo pompa podprogowa..?

Nie sprawdzałem tego nigdy, ale skoro pompka w zbiorniku pracuje, tzn. problem tkwi w smoku pompy, filtrze na nim i zawartości zbiornika.

Wtedy ograniczenie mocy i blad 1260 sugerowałby własnie pompke podprogowa...

Zakładając, że dno zbiornika pokrywa "galareta", tym samym filtr smoka jest przytkany. Pompa podprogowa, nie jest w stanie wtłoczyć odpowiedniej ilości paliwa do układu wstępnego ciśnienia.

#117 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 11 lutego 2015 - 20:44

Nie sprawdzałem tego nigdy, ale skoro pompka w zbiorniku pracuje, tzn. problem tkwi w smoku pompy, filtrze na nim i zawartości zbiornika.

OK. Sprawa rozpoznana.

1. Po zalaniu troche ponad pół zbiornika, nie słychać pompy w baku- nie załącza się.
Na dniach sprawdze kiedey zacznie się załączać.
Pompa pod progowa równo pracuje. Brak błędów przy rozruchu. Cisnienie na CR jest
2. Po zapięciu wtyczki na filtrze paliwa i zatankowaniu okazało się, że omega smiga aż miło.
Wniosek:
Czyszczenie filterka na zawor sterowania turbina odnioslo spodziewany skutek. Omega odzyskała moc- turbo ładnie pracuje i świszczy. Z łatwością osiągnałem 180 km/h i jeszcze było pod butem. Wczesniej nie moglem jej przegonic- wydygałem ze pojade gdzies i nie wroce,albo cos sie rozpadnie...
Zmylił mnie wczesniej odpiety kabelek z filtra paliwa. Omega pomimo oczyszczenia filterka zaworu ,pracowała w trybie awaryjnym. Ale wtopa...:masakra: i nie chciała ciągnąć.

Przerobiłem już: zapchane katalizatory, awarie sterowania turbo, awarie pompy podprogowej, awarie pompy w baku... Za kazdym razem objawy są bardzo podobne. auto nie idzie...Ciekawe jest to, ze auto raz jedzie 140-150 a innym razem ledwo 110-120... Nie ma zadnej reguły.

Do wymiany pompka w baku,Pompa uruchamia sie ,jak paliwa jest mniej niż 1/4 zbiornika.
Wczorajsza sytuacja:
Ropy w zbiorniku mniej niz 1/4 -pompa w baku zasysa,słychać przelewanie i jakby układ sie zapowietrzał.
Po 15 km jazdy check engine, i auto zgasło.
Zjechałem na pobocze ,auto pochylone w prawo.Zapaliłem dokulalem sie do stacji. Probowałem zapalic pod stacja,ale juz nie łapał.
Dolałem 30 litrów. Zapalił i smiga.
Czy na rynku jest już tylko jedna pompa do baku MTM? Nr.993762137
http://allegro.pl/po...5071387683.html

#118 OFFLINE   pinokio

pinokio
  • 42 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 18 sierpnia 2016 - 19:45

Opel omega 2.5 dti 150 km problem z paleniem jak ciepły ale zdarza się to co 2 lub 3 dni a tak pali od strzała .Ostatnio były robione wtryski i problem pojawił się po miesiącu obydwie pompki chodzą.Ostatnio po postoju 2 godzin nie chciał zapalić po zaholowaniu do domu i postoju jakiś 4 godzin zapalił od razu miałem już tak parę razy.Jaka może byc przyczyna czujnik wałka rorzadu.

#119 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 19 sierpnia 2016 - 04:24

Jaka może byc przyczyna czujnik wałka rorzadu.
najprawdopodobnie lub czujnik wałka rozrządu, podłącz komputer i zobacz błedy, to że check nie świeci to nie znaczy że ich niema

#120 OFFLINE   pinokio

pinokio
  • 42 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 25 sierpnia 2016 - 17:39

Mechanik nic nie znalazł czujniki dobre jedynie zreperował rozrusznik który padł automat i szczotki.Samochód narazie jeździ  i dalej nie wiem co było i czy się powtórzy.