Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

elektryczne fotele - potrzebna pomoc!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
172 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 kwietnia 2010 - 17:18

Masz w tych fotelach podgrzewanie?

#82 OFFLINE   nex1

nex1
  • 10 postów

Napisany 09 kwietnia 2010 - 19:07

mam ale do podgrzewania jest osobna wtyczka

#83 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 09 kwietnia 2010 - 23:26

Szczerze powiedziawszy muszę zajrzeć do siebie bo już nie pamiętam dokładnie co z czym się jadło. A pamięć już Ci czasem nie chodzi? :) Bo ta szeroka wtyka z tymi przewodami to tam większość tych kabelków idzie do lusterek, których nie da się podłączyć pod pamięć. Fotel po podłączeniu tym co zrobiłeś powinien już chodzić z pamięcią. Sprawdzę jeszcze dokładnie u siebie i dam znaka co i jak.

#84 OFFLINE   nex1

nex1
  • 10 postów

Napisany 10 kwietnia 2010 - 08:12

Masz racje , pamiec działa i jest wszystko wporzadku tylko własnie sie zastanawiałem nad ta szeroka wtyczka i te pomyslałem o lusterkach ale nie wazne wszystko smiga jak nalezy wiec wielkie dzieki za POMOC

#85 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 10 kwietnia 2010 - 09:51

No to elegancko pozdrawiam :)

#86 OFFLINE   nex1

nex1
  • 10 postów

Napisany 10 kwietnia 2010 - 20:39

ale gdy wciskam klawisz M+1 LUB 2, 3 to nie moge zapamietac ustawien ,pierw M do tego 1 i fotel jedzie do góry i tyłu , nie wiem co jest grane ?

#87 OFFLINE   JerzykFG

JerzykFG
  • 1 postów

Napisany 25 października 2010 - 21:29

witam serdecznie
to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałosc. moderator skierował mnie do was, moze ktos mi pomoze.
wracając do tematu:
mam problem z podłączeniem elektryki foteli ('97 czarna skóra podgrzewane + elektryka) mianowicie kupiłem omege w welurze
wyrzuciłem stare fotele i wsadziłem skóry od mv6 przy fotelach są wyjścia (wtyczki) od strony pasazera 2 (grzenie i sterowanie)
a od strony kierowcy 3 wiązki grzanie sterowanie i ?
mam trzy pytania:
1) od czego jest ta trzecia wtyczka
2) jak poprowadzic instalacje do panela grzewczego gdy niema tam podciągnietych kabli od przycisków podgrzewania
3) oprócz foteli przełączników i wiązki potrzebuje cos wiecej? np sterownik czy przekaźnik?
z góry dziekuje za rady

#88 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 października 2010 - 22:32

1) daj najlepiej foto - można zakładać, że do napinacza pasów skoro nie piszesz o bocznej poduszce w fotelach. Dziwne, że fotel kierowcy nie ma. Jeśli się potwierdzi to i tak nie skorzystasz bo w tym roczniku były bezwładnościowe napinacze. Przełóż ze swoich starych tak czy owak jesli chcesz zachować napinacze.
2)będzie to mocno trudne z uwagi na sporą kabelkologię. Podświetlanie przycisków przy załączeniu świateł możesz zapożyczyć bezpośrednio z sąsiednich klawiszy. Mam schemat elektryczny i poszukam jak znajdę - zamieszczę to powinno ułatwić.
3) j.w. przy czym wiązki do przycisków nie zdobędziesz oraz nie położysz ponieważ łączy się ona z resztą okablowania deski i tworzy razem pokaźnych rozmiarów wiąchę ;)

Tak się zastanawiam czy faktycznie gra warta świeczki bo robota jest strasznie ciężka. Sam nie wiem czy nie łatwiej byłoby załatwić kompletną i pełną wiązkę deski (trza by się zorientować czy od 2.0, 2.5 podejdą P&P) zrzucić swoją dechę, położyć kable i złożyć dechę. Gdybym miał w planach taką robotę to poszedłbym właśnie tędy.

#89 OFFLINE   xxl24h

xxl24h
  • 1 postów

Napisany 26 października 2010 - 22:26

Witam! Jestem tu totalnie nowy i witam wszystkich! I od razu bez owijania czy możecie mi wyjaśnić jak jest zrealizowany system programowania i sterowani lusterkami z fotela kierowcy, czy są jakieś moduły, lusterko środkowe też ma sterowanie i czy boczne to zwykłe silniczki czy jeszcze jakieś czujniki? Dzięki z góry za odpowiedź.:D

#90 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 27 października 2010 - 12:09

pod siedzeniem jest cała skrzynka odpowiedzialna za to wszystko

#91 OFFLINE   Race_D

Race_D

spec. ds. odszkodowań :)

• 21 postów

Napisany 13 grudnia 2010 - 01:04

A na ile wykonalne jest przełożenie samej "pamięci" z prawego fotela do lewego? Chodzi oczywiście o montaż anglików w kontynentalnej Omie. No i to co pytał kolega wcześniej - lusterka zewnętrzne zostają te same czy sterowanie w "pamiętliwych" jest inne?

#92 OFFLINE   mariusz83x83

mariusz83x83
  • 78 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 19:53

Nie ma opcji przekładki pamięci z z prawego do lewego fotela silniczki są inne z jakimiś czujnikami położenia sam chciałem przekładać ale nic nie spasowało.

#93 OFFLINE   wertus1

wertus1

LP

• 4 postów

Napisany 22 lutego 2011 - 19:04

Mam takie pytanko, chcę zakupić fotele z pamięcią, podgrzewaniem i itp... :D
I chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tych przekaźnikach... czy one są wmontowane w fotele? Omega z 96r
ew. jeśli nie muszą być w fotelu to jakie są numery tych przekaźników?
Pozdrawiam

#94 OFFLINE   mariusz83x83

mariusz83x83
  • 78 postów

Napisany 23 lutego 2011 - 00:44

Problemu nie ma do każdego fotela czy to z pamięcią czy bez potrzebny jest tylo z oryginalnej wiązki +i- u mnie w roczniku 95 ubogim były kable w oolicy foteli.

#95 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 27 lutego 2011 - 00:17

Mam takie pytanko, chcę zakupić fotele z pamięcią, podgrzewaniem i itp... :D
I chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tych przekaźnikach... czy one są wmontowane w fotele? Omega z 96r
ew. jeśli nie muszą być w fotelu to jakie są numery tych przekaźników?
Pozdrawiam

Przekaźniki są tylko do grzania tylnych siedzeń.

#96 OFFLINE   wertus1

wertus1

LP

• 4 postów

Napisany 27 lutego 2011 - 00:49

Przekaźniki są tylko do grzania tylnych siedzeń.

Dzięki serdeczne, w takim razie wszystko to ułatwia sprawę :)

#97 OFFLINE   sipa666

sipa666

1-sze 6 biegów w V6 w PL

• 484 postów

Napisany 08 kwietnia 2011 - 17:00

a przekladal juz ktos sam mechanizm i plastiki?? mam skore w dobrym stanie, i okazje kupic fotel troche poprzecierany, ale z pamieciami ustawien od strony kierowcy. da sie caly mechanizm wyjac, i wlozyc do fotela mojego? i tak samo te plstiki z przyciskami M, 1, 2, 3?? dzieki z gory!! :D

#98 OFFLINE   truespinmice

truespinmice
  • 34 postów

Napisany 16 kwietnia 2011 - 12:49

Podepnę się pod temat.
Od razu zaznaczę, że przeczytałem sporo (ten temat + inne na forum) i niestety dalej jestem w kropce :/

Mam przełożone fotele przednie z anglika. Fotel kierowcy (czyli pasażera z anglika) działa. Fotel pasażera (czyli kierowcy z anglika) nie działa. Podłączenie jest jak na fotce:
Dodany obrazek
Czyli:
z fotela idą: gruby czerwony i cienki idące czerwony do czerwonego w progach (czyli do +).
z fotela idą: gruby brązowy i cienki brązowy do brązowego w progach (czyli do -).

Niestety nie działa żadna regulacja fotela, nic a nic nie drgnie. Prąd w przewodach jest (sprawdzałem). Są to fotele z pamięcią, ale nie zależy mi na pamięci. Chcę tylko sterować fotelem.

Dodam jeszcze, że nie widzę tam żadnego czarnego przewodu, o którym można przeczytać w tym temacie. Tak w ogóle to też nie potrafię znaleźć tej "śrubki" za pomocą, której można przesunąć fotel ręcznie - bo fotel jest w takiej pozycji, że nie wejdzie myszka pod niego....dlatego też nie wiem jak idą kabelki pod fotelem.
Fotele przekładał poprzedni właściciel - więc nie wiem co i jak jest pod spodem fotela.

Proszę o pomoc w podpięciu kabelków i z góry dziękuje :)

#99 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów

Napisany 13 maja 2011 - 20:16

Tak wyglądają gniazka w siedzeniu od sterownika pamięci:
Dodany obrazek

Tak wygląda wtyczka do sterownika:
Dodany obrazek

podepne sie pod temat. mialem w rozbiorce omege, prawie nic z niej juz nie zostalo, tylko tapicerka wewnatrz, wlasnie z pamiecia (europa)... dzis chcialem wykrecic fotele, ale od kierowcy nie chce ani drgnac (na kostce jest zasilanie)... w aucie brak lusterka kierowcy, oraz stacyjki - moze to ma cos wspolnego z tym, ze ten fotel nie chce drgnac... teraz pytanie - jak ozywic ten fotel? nie mam praktycznie dostepu do wtyczek przy progu, fotel siedzi na samym dole, wtyczki chyba pod samym spodem przygniecione, natomiast mam dostep do wtyczek pod fotelem, ktore sa identyczne jak wyzej zacytowalem (szara wtyczka 26pinow)... czy ktos jest w stanie mi pomoc ozywic ten fotel, ewentualnie czy jest jakas mozliwosc przesuniecia fotela bez elektryki, zeby wyciagnac ten fotel?

#100 OFFLINE   truespinmice

truespinmice
  • 34 postów

Napisany 04 sierpnia 2011 - 20:49

Ufff - dopiero wykręciłem fotel.
Po wielu trudach fotel ożył. Działa sterowanie w każdą stronę oraz pamięć. Nie miałem wtyczki, a jedynie taką sieczkarnie:
Dodany obrazek

ale metodą prób i błędów doszedłem co i jak. Więc tak - dla potomnych:

- gruby czerwony przewód z czarnym i cienki czerwony razem pod wtyczke zasilania
- gruby brązowy przewód + cienki brazowy pod wtyczke zasilania czyli masa

Zatem dziękuje wszystkim za cenne posty :)