elektryczne fotele - potrzebna pomoc!!!
Napisany 09 kwietnia 2010 - 23:26

Napisany 10 kwietnia 2010 - 08:12
Napisany 10 kwietnia 2010 - 20:39
Napisany 25 października 2010 - 21:29
to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałosc. moderator skierował mnie do was, moze ktos mi pomoze.
wracając do tematu:
mam problem z podłączeniem elektryki foteli ('97 czarna skóra podgrzewane + elektryka) mianowicie kupiłem omege w welurze
wyrzuciłem stare fotele i wsadziłem skóry od mv6 przy fotelach są wyjścia (wtyczki) od strony pasazera 2 (grzenie i sterowanie)
a od strony kierowcy 3 wiązki grzanie sterowanie i ?
mam trzy pytania:
1) od czego jest ta trzecia wtyczka
2) jak poprowadzic instalacje do panela grzewczego gdy niema tam podciągnietych kabli od przycisków podgrzewania
3) oprócz foteli przełączników i wiązki potrzebuje cos wiecej? np sterownik czy przekaźnik?
z góry dziekuje za rady
Napisany 25 października 2010 - 22:32
2)będzie to mocno trudne z uwagi na sporą kabelkologię. Podświetlanie przycisków przy załączeniu świateł możesz zapożyczyć bezpośrednio z sąsiednich klawiszy. Mam schemat elektryczny i poszukam jak znajdę - zamieszczę to powinno ułatwić.
3) j.w. przy czym wiązki do przycisków nie zdobędziesz oraz nie położysz ponieważ łączy się ona z resztą okablowania deski i tworzy razem pokaźnych rozmiarów wiąchę

Tak się zastanawiam czy faktycznie gra warta świeczki bo robota jest strasznie ciężka. Sam nie wiem czy nie łatwiej byłoby załatwić kompletną i pełną wiązkę deski (trza by się zorientować czy od 2.0, 2.5 podejdą P&P) zrzucić swoją dechę, położyć kable i złożyć dechę. Gdybym miał w planach taką robotę to poszedłbym właśnie tędy.
Napisany 26 października 2010 - 22:26

Napisany 27 października 2010 - 12:09
Napisany 13 grudnia 2010 - 01:04
Napisany 13 stycznia 2011 - 19:53
Napisany 22 lutego 2011 - 19:04

I chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tych przekaźnikach... czy one są wmontowane w fotele? Omega z 96r
ew. jeśli nie muszą być w fotelu to jakie są numery tych przekaźników?
Pozdrawiam
Napisany 23 lutego 2011 - 00:44
Napisany 27 lutego 2011 - 00:17
Mam takie pytanko, chcę zakupić fotele z pamięcią, podgrzewaniem i itp...
![]()
I chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tych przekaźnikach... czy one są wmontowane w fotele? Omega z 96r
ew. jeśli nie muszą być w fotelu to jakie są numery tych przekaźników?
Pozdrawiam
Przekaźniki są tylko do grzania tylnych siedzeń.
Napisany 27 lutego 2011 - 00:49
Przekaźniki są tylko do grzania tylnych siedzeń.
Dzięki serdeczne, w takim razie wszystko to ułatwia sprawę

Napisany 08 kwietnia 2011 - 17:00

Napisany 16 kwietnia 2011 - 12:49
Od razu zaznaczę, że przeczytałem sporo (ten temat + inne na forum) i niestety dalej jestem w kropce

Mam przełożone fotele przednie z anglika. Fotel kierowcy (czyli pasażera z anglika) działa. Fotel pasażera (czyli kierowcy z anglika) nie działa. Podłączenie jest jak na fotce:

Czyli:
z fotela idą: gruby czerwony i cienki idące czerwony do czerwonego w progach (czyli do +).
z fotela idą: gruby brązowy i cienki brązowy do brązowego w progach (czyli do -).
Niestety nie działa żadna regulacja fotela, nic a nic nie drgnie. Prąd w przewodach jest (sprawdzałem). Są to fotele z pamięcią, ale nie zależy mi na pamięci. Chcę tylko sterować fotelem.
Dodam jeszcze, że nie widzę tam żadnego czarnego przewodu, o którym można przeczytać w tym temacie. Tak w ogóle to też nie potrafię znaleźć tej "śrubki" za pomocą, której można przesunąć fotel ręcznie - bo fotel jest w takiej pozycji, że nie wejdzie myszka pod niego....dlatego też nie wiem jak idą kabelki pod fotelem.
Fotele przekładał poprzedni właściciel - więc nie wiem co i jak jest pod spodem fotela.
Proszę o pomoc w podpięciu kabelków i z góry dziękuje

Napisany 13 maja 2011 - 20:16
Tak wyglądają gniazka w siedzeniu od sterownika pamięci:
Tak wygląda wtyczka do sterownika:
podepne sie pod temat. mialem w rozbiorce omege, prawie nic z niej juz nie zostalo, tylko tapicerka wewnatrz, wlasnie z pamiecia (europa)... dzis chcialem wykrecic fotele, ale od kierowcy nie chce ani drgnac (na kostce jest zasilanie)... w aucie brak lusterka kierowcy, oraz stacyjki - moze to ma cos wspolnego z tym, ze ten fotel nie chce drgnac... teraz pytanie - jak ozywic ten fotel? nie mam praktycznie dostepu do wtyczek przy progu, fotel siedzi na samym dole, wtyczki chyba pod samym spodem przygniecione, natomiast mam dostep do wtyczek pod fotelem, ktore sa identyczne jak wyzej zacytowalem (szara wtyczka 26pinow)... czy ktos jest w stanie mi pomoc ozywic ten fotel, ewentualnie czy jest jakas mozliwosc przesuniecia fotela bez elektryki, zeby wyciagnac ten fotel?
Napisany 04 sierpnia 2011 - 20:49
Po wielu trudach fotel ożył. Działa sterowanie w każdą stronę oraz pamięć. Nie miałem wtyczki, a jedynie taką sieczkarnie:

ale metodą prób i błędów doszedłem co i jak. Więc tak - dla potomnych:
- gruby czerwony przewód z czarnym i cienki czerwony razem pod wtyczke zasilania
- gruby brązowy przewód + cienki brazowy pod wtyczke zasilania czyli masa
Zatem dziękuje wszystkim za cenne posty