A gdzie ten PLUS i MINUS, gdzie są te kabelki z którymi trzeba połączyć te kabelki z Pin 1 Pin 2 Pin 3 ? Bo ja zadnych schematów nie mama do końca tego nie kumam :shock:Dzieki wszystkim za rady. Po dlugich meczarnich i wizycie w kilku serwisach udalo mi sie samemu (no dzieki Waszej pomocy
) ożywić fotel.
Więc oficialnie:
mamy kostkę 20 pinową ktora wychodzi ze sterownika pod fotelem i sobie wedruje do kostki łączeniowej przy prowadnicach.
W kostce tej wycinamy trzy kabelki:
Pin 1 - czerwony - mostkujemy z PLUSEM
Pin 2 - brązowy - mostkujemy z PLUSEM
Pin 3 - czarny - mostkujemy z MINUSEM
Siadamy i rozkoszujemy sie jazdą.
Pozdrawiam serdecznie.

elektryczne fotele - potrzebna pomoc!!!
Napisany 29 maja 2008 - 06:49
Napisany 31 maja 2008 - 12:01
Jeszcze tylko jedna uwaga, ta czarna wtyczka jest od podgrzewania ! Więc należy podłączyć pod szarą !2pinowa czarna wtyczka z grubymi kablami jeden czerwony
Pozdro4all
Napisany 31 maja 2008 - 14:29
Moze kto pomoze ??
http://forum.omegakl...ele elektryczne
Napisany 01 czerwca 2008 - 08:19
szreader--a sprawdzałeś czy pamięć działa jak tak to daj opis podłączenia pozdrawiam
Napisany 01 czerwca 2008 - 11:14
Ano dzisiaj sprawdziłem PAMIĘĆ DZIAŁA :yes_yes:
Pamięć działa oczywiście tylko do pozycji fotela, nie lusterek, bo to fotel pasażera.
Czyli ja bym już ostatecznie podsumował ten wątek i zakończył na tym iż:
Jeśli fotele są z poduszkami trzeba przed całym zabiegiem rozłączyć akumulator i najlepiej pozostawić auto na jakąś 1h zanim weźmiemy się do pracy.
Jeśli chodzi o fotel pasażera z pamięcią i pełną regulacją elektryczną od wersji angielskiej to:
Dodam iż mostkujemy z kabelkami z szarej kostki, która pierwotnie jest od elektrycznej rególacji fotela góra dół, czerwony PLUS, czarny MINUSDzięki wszystkim za rady. Po długich męczarnich i wizycie w kilku serwisach udało mi się samemu (no dzięki Waszej pomocy
) ożywić fotel.
Więc oficjalnie:
mamy kostkę 20 pinową która wychodzi ze sterownika pod fotelem i sobie wędruje do kostki łączeniowej przy prowadnicach.
W kostce tej wycinamy trzy kabelki:
Pin 1 - czerwony - mostkujemy z PLUSEM
Pin 2 - brązowy - mostkujemy z PLUSEM
Pin 3 - czarny - mostkujemy z MINUSEM
Siadamy i rozkoszujemy się jazdą.

Po zmostkowaniu wszystkich kabelków, tak jak radził kolega Jedrzej wszystko działa jak należ ŁĄCZNIE Z PAMIĘCIĄ.
Jeśli po podłączeniu akumulatora świeci kontrolka od poduszek, jeśli wszystko jest podłączone dobrze i jest sprawne wystarczy pojechać na komputer skasować błędy i będzie wszystko ok, błąd od poduszek sam się nie skasuje.
Nie weim jak jest w przypadku gdy ktoś nie miał wcześniej poduszek w fotelach, a teraz zakłada fotele z poduszkami.
Krótka instrukcja jak działa pamięć:
1.Ustawiamy fotel w pozycji dogodnej dla nas :mrgreen:
2.Wciskamy równocześnie przycisk "M" i przycisk pod którym chcemy zapamiętać pozycję fotela "1", "2" lub "3", pozycja zostaje zapamiętana.
3. Jeśli fotel zostanie przestawiony w inną pozycję, wtedy wciskamy i przytrzymujemy przycisk z numerem pod którym zapamiętaliśmy swoje ustawienia, fotel ustawi się do zapamiętanej pozycji, wtedy puszczamy przycisk.
Nic tylko rozkoszować się jazdą :driver:
P.s.
Wszystko dzięki radom i pomocy forumowiczów !
Korzystałem tylko z ich pomocy !
Pozdro4all
Dzięki
Napisany 04 czerwca 2008 - 14:13
Okazalo sie ze CZARNY byl na 2pin i trzeba go bylo zmostkowac do PLUSA

Na szczescie dalem rade i jest ok.
Napisany 12 czerwca 2008 - 22:53
U mnie kable byly zamienione i dlatego mialem takie problemy.
Okazalo sie ze CZARNY byl na 2pin i trzeba go bylo zmostkowac do PLUSA
Na szczescie dalem rade i jest ok.
U mnie było podobnie, wystarczyło zamienić kabelki, warto o tym pamietac.
Napisany 06 listopada 2008 - 11:35
Napisany 07 listopada 2008 - 20:48
Otoz szanowni koledzy ja mam taki problem: mam skore ze wersji europejskiej z pamiecia ale niestety nie posiadam tej kostki, ktora podlacza sie do zasilania. Wiec z Waszych rad nie moge skorzystac. U siebie w aucie posiadam tylko kabel z zasilaniem do starego fotela + i -
Jezeli wiecie i mozecie mi pomoc to prosze o pomoc

Z gory dziekuje

Widze ze zrobilem blad, tam powinienem oznaczyc 8 pinow a oznaczylem 6

Napisany 27 listopada 2008 - 02:12

Napisany 27 listopada 2008 - 08:23
Napisany 27 listopada 2008 - 08:29
Napisany 05 stycznia 2009 - 22:25

Napisany 05 stycznia 2009 - 22:49
Panowie mogłby ktoś opisać jak to zrobic..?? tzn ja też mam bidę
ale chce podczepić ogrzewanie no i pełną regulacje..dodam iż fotele są z anglika ale przednie mają obydwa pełną regulacje...czy po stronie pasażera też są puszczone kable..??A jak jest z tylnymi..??Widziałem tam jakąś kostkę..czy kable są puszczone aż do konsoli gdzie tylko wepne włącznik/wyłącznik i bedzie trybić..?? Pozdr
co do przednich ro od grzania wiazke raczej bedziesz mial - nei bada tylko zlacza pasowac trzeba ciac i lutowac - to samo z regulacja - przy kierowcy jest prosto bo dajesz tylko + i - przy pasazera z pamiecia musisz podac jeszcze na modul pamieci zasilanie i zmostkowac z silniczkami. wszystko jest lacznie ze zdjeciami podane na forum - poszukaj. co do tylu zeby to podlaczyc potrzebujesz jeszcze kawalek wiazki z 2 przekaznikami - jesli nie dostales z fotelami mozna kupic osobno - a to nie sa tanie rzeczy

Napisany 05 stycznia 2009 - 22:58
co do przednich ro od grzania wiazke raczej bedziesz mial - nei bada tylko zlacza pasowac trzeba ciac i lutowac - to samo z regulacja - przy kierowcy jest prosto bo dajesz tylko + i - przy pasazera z pamiecia musisz podac jeszcze na modul pamieci zasilanie i zmostkowac z silniczkami. wszystko jest lacznie ze zdjeciami podane na forum - poszukaj. co do tylu zeby to podlaczyc potrzebujesz jeszcze kawalek wiazki z 2 przekaznikami - jesli nie dostales z fotelami mozna kupic osobno - a to nie sa tanie rzeczy
Kurczę przeszukałem całe forum ale nie mogę znaleźć tego opisu...ale dzięki Beast za rady..

Napisany 11 stycznia 2009 - 11:17
co do przednich ro od grzania wiazke raczej bedziesz mial
Niestety u mnie nie bylo.Przynajmniej w progu

michal987654321 zobacz tutaj http://forum.omegakl...99119#post99119
Napisany 06 maja 2009 - 10:15
Już sobie poradziłem

Jako że nie miałem kostki to nie znałem kolorów kabli na danych pinach ale wyszperałem zdjęcie na necie i mostki wyglądają tak:
+ czerwony z czerwonym z czarnym
- brązowy z brązowym
Napisany 12 września 2009 - 20:50

Napisany 12 września 2009 - 21:01
Po prostu zablokował się. Poszukaj na forum, było już poruszane kilka razy.