Diagnostyka Opla .AutoOpelscaner
Napisany 26 marca 2012 - 12:32
Oto zrzut z pracy mojej sondy , wygląda na zawieszoną komputer nie wykazuje żadnego błędu a auto na Pb chodzi dość nie równo i spalanie średnie komp pokazuje 12.8 litra po mieście , a chwilowe oscyluje w granicach 1.6 do 1.9 l/h na wolnych obrotach. Po odpięciu emulatora wartość spada na 0 , a po zrobieniu mostka i pominięciu emulatora gazu wartość sondy taka sama jak na obrazku, dodam jeszcze ze sonda ma dopiero 6 miesięcy i jest z NTG/NGK i dość sporo kosztowała. Może ktoś miał taki przypadek i wie jakie może być rozwiązanie tego dziwnego zachowania sondy .
Napisany 26 marca 2012 - 17:04
Witam
Oto zrzut z pracy mojej sondy , wygląda na zawieszoną komputer nie wykazuje żadnego błędu a auto na Pb chodzi dość nie równo i spalanie średnie komp pokazuje 12.8 litra po mieście , a chwilowe oscyluje w granicach 1.6 do 1.9 l/h na wolnych obrotach. Po odpięciu emulatora wartość spada na 0 , a po zrobieniu mostka i pominięciu emulatora gazu wartość sondy taka sama jak na obrazku, dodam jeszcze ze sonda ma dopiero 6 miesięcy i jest z NTG/NGK i dość sporo kosztowała. Może ktoś miał taki przypadek i wie jakie może być rozwiązanie tego dziwnego zachowania sondy .
ja bym proponowal reset adaptacji... u mnie tez lezala a po resecie odzyla....
Napisany 29 marca 2012 - 12:49
ja bym proponowal reset adaptacji... u mnie tez lezala a po resecie odzyla....
reset zrobiony sonda zaczela pracowac, nie wiem czy prawidlowo dziala ale działa . w zalaczniku foto z pracy sondy.
Napisany 29 marca 2012 - 12:53
Po wartosciach min/max chodzi w calym zakresie. Wg wykresu moglaby robic to troche plynnej. Pojezdzij jakis czas na samym Pb i potem jeszcze raz podejrzec wykres.w zalaczniku foto z pracy sondy
Napisany 29 marca 2012 - 14:02
Napisany 29 marca 2012 - 14:33
Też kupiłem sobie opelskaner i chyba jestem głupi bo nie mogę go opanować! Wszystko chodzi i jest ok ale nie ma wogóle komunikacji z autem:( ktoś coś wie o tym!?
miałem podobny problem na początku , problem polegał na tym że poprzedni właściciel mojego auta pchał w gniazdo diagnostyczne jakieś kosmicznie gruby pręt chyba , dopiero jak doprowadziłem gniazdo do porządku , wszystko wróciło do normy , choć jeszcze muszę sprawdzić 12 pin bo opel scanner nie komunikuje mi się z ABS i poduchą, chyba że to wina fejsu . sprawdź gniazdo , masz zainstalowane sterowniki usb pod fejsa , scanner wywala jakiś błąd ?
Napisany 29 marca 2012 - 15:25

Napisany 29 marca 2012 - 15:37
Myślę kolego że gniazdo jest ok bo już 2razy u elektryka byłem i nie miał problemu. Raczej ją chyba coś jeszcze źle zrobiłem. Program działa i jak chce sprawdzić np błędy to migotaja 2 kropki w prawym górnym rogu i czas jest mierzony do ok 15sek i nic:( nic więcej. Te opcje co są w górze F1 F2 F3 F4 są nie dostępne.
kolego sprawdź ustawienia portu wirtualnego COM , muszą być takie same jak w opel scanner , a najlepiej poszukaj sobie instrukcji instalacji opel scanner , ja używam
OPEL_A92_1.0.1.71 i mam tylko problem z poduchą i ABS.
Jedyne co mnie zastanawia to to że na robionym kablu RS-232 , program opel tech łączył się i z poduchą i ABS-emkolego sprawdź ustawienia portu wirtualnego COM , muszą być takie same jak w opel scanner , a najlepiej poszukaj sobie instrukcji instalacji opel scanner , ja używam
OPEL_A92_1.0.1.71 i mam tylko problem z poduchą i ABS.
Napisany 29 marca 2012 - 15:54
Napisany 29 marca 2012 - 16:01
Port com ustawiony tu i tu na com1 ustawienia jak producent zaleca. Tak tylko myślę że skoro vista pobiera oprogramowania z neta automatycznie to może brakuje jakiegoś sterownik? W windows XP instalacja jest z płyty . Przynajmniej tak producent twierdzi. Brak słów:(
z tego co mi wiadomo to raczej żaden Windows nie znajdzie sam w sieci sterowników do fejsa , musisz ręcznie zainstalować sterowniki, ja ręcznie wskazałem z jakiej lokalizacji ma zainstalować sterownik i wszystko ruszyło

Napisany 29 marca 2012 - 16:15
Napisany 29 marca 2012 - 16:19
Na chwilę obecna jestem w wlkp i tu mam VISTA od poniedziałku będę w małopolska i tam mam XP SP2 . Tyle że tu też muszę mieć to sprawne:)
stery pod viste i na pewno będzie działać, sprawdź w menedżerze w portach com co tam się zainstalowało u mnie jest OPEL-USB COM
Napisany 29 marca 2012 - 16:28

Napisany 30 marca 2012 - 13:10
Napisany 30 marca 2012 - 19:05
reset zrobiony sonda zaczela pracowac, nie wiem czy prawidlowo dziala ale działa . w zalaczniku foto z pracy sondy.
chyba jest w normie... ale zobacz jak bedzie pozniej....
Napisany 31 marca 2012 - 08:27
Napisany 01 kwietnia 2012 - 17:06