Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Olej w komorze swiec

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
65 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   AgaMalbork

AgaMalbork
  • 7 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 21:40

Moja Omcia już właśnie tam stoi :)
Miejscowi mechanicy się poddali.... Wogóle facet ,od którego ją kupiliśmy nie dbał o nią za bardzo, na początek ujawniła się chłodnica potem wydech i na dobry początek mechanik zawołał 1500 zł, z wymianą chłodnicy i wydechem jeszcze dał sobie radę. Mam nadzieję że powoli doprowadzimy ją do porządku bo całkiem fajne z niej autko :)

#22 OFFLINE   psuja89_2008

psuja89_2008
  • 8 postów

Napisany 16 sierpnia 2011 - 21:10

witsm mam omege b 2.0 16v na swiecach pływa deczko oleju to fakt

moj problem polega na tym ze zdaza sie jej stracic iskre

potrafie jezdzic przez tydzien czasu i nic.
a niekiedy cos jej sie stanie i bedz gasnie obrotek skacze po odkreceniu swiecy iskry nie ma

czy to moze byc z winy oleju na swiecach

po odłaczeniu zaplonu do zera i kreceniu oczywiscie oma odpali

zastanawia mnie to czy moze ten olej coś robić

#23 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 sierpnia 2011 - 22:09

Moze i robi. Uszczelka pod pokrywa do wymiany i kable WN rowniez (pewnie fajki juz sparcialy od stania w oleju). I profilaktycznie odczytaj bledy - instrukcja w sprawdzonych poradach.

#24 OFFLINE   basti35

basti35
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 16 sierpnia 2011 - 22:16

swiece nie moga byc w oleju, a nie masz tez problemu gdy na dworze jest wilgotno lub z rana gdy jest rosa na aucie, powinienes wymienic kable i uszczelke pod pokrywa zaworow zniknie ci wtedy olej z gniazd swiec

#25 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 16 sierpnia 2011 - 23:04

witsm mam omege b 2.0 16v na swiecach pływa deczko oleju to fakt

moj problem polega na tym ze zdaza sie jej stracic iskre

potrafie jezdzic przez tydzien czasu i nic.
a niekiedy cos jej sie stanie i bedz gasnie obrotek skacze po odkreceniu swiecy iskry nie ma

czy to moze byc z winy oleju na swiecach

po odłaczeniu zaplonu do zera i kreceniu oczywiscie oma odpali

Kolego nie zastanawiaj się tylko wymieniaj jak najszybciej uszczelkę pod pokrywą zaworów, świece i kable WN. Kiedyś jak miałem omegę 2.0 miałem ten sam problem. Byłem nie świadomy aż do momentu kiedy wyprzedzałem i dodając mocno gazu auto zaczęło się dusić i przerywać. Przy lekkim wciśnięciu gazu ok ale przy mocnym lipa. Po wymianie problem zniknął. Wymieniałem pod chmurką i zeszło mi 2 dni bo musiałem dokupić jakiś przewód gumowy, który sparciał...
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#26 OFFLINE   psuja89_2008

psuja89_2008
  • 8 postów

Napisany 17 sierpnia 2011 - 17:25

witam ponownie

Nic innego sie nie dzieje

z rana normalnie pali.

przewody zlane woda nie mają przebicia

tylko to co napisałem

jedzie normalnie i nagle kichnie w wydech
obrotomierz zacznie skaka i silnik gasnie

cewka wymieniona na inna

jest gaz sekwencja moze ktos zle cos podpioł

A z tym olejem to oczywiscie usterke nr1 z x trzeba usunąć

#27 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 327 postów

Napisany 17 kwietnia 2013 - 23:13

Nie wiem czy ktos jeszcze to przeczyta ale i tak napisze co sie stalo w moim przypadku - Meczylem sie i glowilem przez kilka godzin aby znalezc z kad leci olej... w koncu znalazlem - w jednym miejscu w glowicy a dokladniej tak z 5cm ponad swieca w gniezdzie, zrobil sie malutenki otworek z ktorego saczyl sie olej, do tego otoworek byl ze strony ktorej nie widac, patrzac z kabiny bylo by widac pozatym ze nie widac :) Na moje szczescie nie bylo to w miejscu w ktorym olej jest pod cisnieniem - zalepilem ta dziurke czarnym siliconem i spokoj :)

#28 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 18 kwietnia 2013 - 10:30

Nie wiem czy ktos jeszcze to przeczyta ale i tak napisze co sie stalo w moim przypadku - Meczylem sie i glowilem przez kilka godzin aby znalezc z kad leci olej... w koncu znalazlem - w jednym miejscu w glowicy a dokladniej tak z 5cm ponad swieca w gniezdzie, zrobil sie malutenki otworek z ktorego saczyl sie olej, do tego otoworek byl ze strony ktorej nie widac, patrzac z kabiny bylo by widac pozatym ze nie widac :) Na moje szczescie nie bylo to w miejscu w ktorym olej jest pod cisnieniem - zalepilem ta dziurke czarnym siliconem i spokoj :)

Dziurka w głowicy?:jump: Masz może zdjęcie?

#29 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 327 postów

Napisany 18 kwietnia 2013 - 23:00

Niestety nie - auto sprzedalem :)
Odkrylem to jezdzac paznokciem po glowicy, trafilem na nierownosc, wzialem cienki drucik a ten wlazl do srodka :)
A ja juz sie zastanawialem czy glowica nie jest z dwoch czesci robiona, jak czlowiek widzi ze nic nie leci, a olej sie pokazuje w gniezdzie to zaczyna glupiec. Juz na koncu to myslalem ze moze olej w cylindrze sie zbiera i go przez swiece wypycha :masakra:

#30 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 22 kwietnia 2013 - 00:18

W sprawdzonych poradach jest patent na dodanie silikonu odpowiedniej firmy i że to ponoć pomogło Beast dopisał żeby silikonu używać z umiarem bo może polecieć przez cały układ olejowy i zatrzymać się na smoku... a co powiecie na dawny specyfik o nazwie hermetik? Było to bardziej płynne jak olej koloru czerwonego, używałem tego do uszczelniania połówek karterów w motocyklu MZ ETZ 250, które oryginalnie nie miały żadnego uszczelnienia były fabrycznie idealnie spasowane :-) może tutaj by spróbować uszczelnić pokrywy (hermetik-uszczelka-hermetik) ?

http://motocyk.pl/pl...OCYKLOWYCH/1619

#31 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 22 kwietnia 2013 - 08:04

a co powiecie na dawny specyfik o nazwie hermetik?

nadaje się tylko do połączeń bez uszczelkowych , metal/metal.

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#32 OFFLINE   gietki86

gietki86

engine loading.....

• 169 postów

Napisany 31 maja 2013 - 19:03

Witam,mam pytanie jakiej masy uzywacie do uszczelnienia nowych uszczelek pokryw zaworow?reinz sie na da?

#33 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 31 maja 2013 - 19:19

do alu nic... do plastiku czarny reinz
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#34 OFFLINE   gietki86

gietki86

engine loading.....

• 169 postów

Napisany 02 czerwca 2013 - 08:56

thx,tak robilem w swojej poprzedniej omie,ale kolega ostatnio mi mowil ze dirko jest do tego dobre,a ja i tak pozostane przy reinizie :) pozdro

#35 OFFLINE   scrabi

scrabi
  • 123 postów

Napisany 06 kwietnia 2014 - 09:54

witam ja mam porobny problem. mianowicie znowu miałem świece zalane olejem po sam wierzch.a dodam że uszczelke wymieniłem z pół roku temu ..Dodamze świece zalało mi zaraz po tymjak wmieniłem kolanko na odmie , bo stare było popekane na zgieciu od spodu i zalewało mi silnik. czy w tych oplach tak często trzeba wymianieć ta uszczelke pokrywy zaworów? dodam ze uszczelkę posmarowałem silikonem i przez pół roku było ok a do wymiany kolanka czy to ma cos wspólnego? czy tylko tak dziwnie myśle?

#36 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1 004 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 06 kwietnia 2014 - 10:02

witam ja mam porobny problem. mianowicie znowu miałem świece zalane olejem po sam wierzch.a dodam że uszczelke wymieniłem z pół roku temu ..Dodamze świece zalało mi zaraz po tymjak wmieniłem kolanko na odmie , bo stare było popekane na zgieciu od spodu i zalewało mi silnik. czy w tych oplach tak często trzeba wymianieć ta uszczelke pokrywy zaworów? dodam ze uszczelkę posmarowałem silikonem i przez pół roku było ok a do wymiany kolanka czy to ma cos wspólnego? czy tylko tak dziwnie myśle?

temat przerabiany kilka razy na forum!
moje osobiste zdanie nt "silikonu" to takie , że on nadaje się tylko do cycków a nie do silników !
chłopaki wcześniej pisali o masie uszczelniającej ! o tym pomyśl! ściągnij pokrywę , wyczyść wszystko , potem nitro , masa i święty spokój! nawet nie musisz nowej uszczelki kupić , założysz na starej i też będzie.

#37 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 06 kwietnia 2014 - 10:36

Widzisz. Gusta guściki bo dla mnie silikon nie nadaje się do cycków właśnie, a nadaje się do samochodu. Tylko kwestia tego gdzie, po co i w jakiej ilości.

#38 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1 004 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 06 kwietnia 2014 - 10:46

Widzisz. Gusta guściki bo dla mnie silikon nie nadaje się do cycków właśnie, a nadaje się do samochodu. Tylko kwestia tego gdzie, po co i w jakiej ilości.

tzn to było żartobliwie :D bo cycki wole naturalne nawet jeśli są małe :D tyle ,że przekonałem się nie raz iż silikon wytrzymuje o wiele mniej niż masa ! więc lepiej używać masy! ale to tylko moje zdanie :p

#39 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 06 kwietnia 2014 - 11:20

podstawa to czysta odma , bo każdy silikon czy inna masa prędzej czy później się podda jak odma będzie zawalona

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#40 OFFLINE   omcia18

omcia18
  • 85 postów

Napisany 06 kwietnia 2014 - 11:43

Temat przerabialem kilka razy. Odme mialem drozna i tak cieklo. Pokrywy sie odksztalcaja i masa sylikonu moze pomoc ale takze zaszkodzic. Dlatego dla swietego spokoju zmienilem na aluminiowe i zero wyciekow.