Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Krew mnie zalewa patrząc na ceny paliw!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
750 odpowiedzi na ten temat

#521 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 października 2011 - 20:03

... Dla przykładu w średniowieczu płaciłeś jako chłop tak zwaną dziesięcinę - czyli podatek w wysokości 10%

I miales szkole, szpital, przychodnie, autobusy, drogi, policje, sady w kazdym miescie itd...

#522 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 października 2011 - 20:44

Prosty przykład-słuzba zdrowia, co z tego, że co miesiąc z mojej pensji odciągane są składki jak udając się do lekarza specjalisty muszę czekać rok czasu albo mogą mnie przyjąć za chwilkę, jak tylko zapłacę.A ja się pytam kto mi za to odda, gdzie się podziały moje składki, po co co miesiąc zabierają mi z mojej pensji minimum 700zł?Za te 700zł to ja bym sobie wykupił ubezpieczenie zdrowotne, gdzie mam wszystkich specjalistów, wszelakie zabiegi od ręki i nie musiałbym się gnieździć o 5 rano w przychodni, żeby zapisać się do lekarza za 3 miesiące.

Akurat tutaj to Ci odpowiem jak zrobić, aby znikły te tłumy do lekarzy i czas oczekiwania się skrócił do niezbędnego minimum.

Gadałem ostatnio z paroma znajomymi lekarzami i doszliśmy do wniosku, że jak by wprowadzić symboliczną opłatę za wizytę np. 5 zł, to te tłumy "schorowanych" by znikły. Większość tych okupujących poczekalnię to są wcześni emeryci, renciści (których jest tylu, że można pomyśleć iż niedawno wojna w Polsce była) i innej maści ludki dysponujące kupą wolnego czasu. Normalny człowiek do lekarza potrzebuje pójść parę razy w roku i ta piątka by nie była problemem, ale to pokolenie jest nauczone za komuny, że im się za friko wszystko należy i dlatego tak łażą po tych lekarzach z byle pierdołą. Jak by musiał taki jeden z drugim za każdym razem dać piątaka to od razu by 3/4 wyzdrowiało. Ale tego nikt nie zrobi, bo przecież to też są wyborcy i czekam kto, w tym kraju w końcu będzie miał jaja i zrobi porządek z różnymi patologiami, których jest mnóstwo - system rozdziału zasiłków różnorakich, jakieś deputaty, karty zawodowe, KRUS. Dlatego między innymi pieniędzy wszędzie brakuje, bo systemy rozdziału i rozdzielnictwa są chore i przesiąknięte socjalizmem.

Ja na szczęście całe życie leczę się prywatnie i w żadnych kolejkach nie stałem, i jak na razie nie zamierzam uczestniczyć w tym żenującym spektaklu pt. społeczna służba zdrowia.

A wracając do problemu cen paliwa to

A z tego co wiem Sypus, to Ty jeździsz swoją 3 litrową Omegą na codzień

Ja to pikuś, norbert ma 4,2 w benzynie i ten to dopiero na paliwo musi wybulać siana :smiech:

i wspominałeś coś o V8 na niedzielne przejażdżki

No i własnie, żeby mnie głowa nie bolała od dodatkowych kosztów benzyny to sobie na razie do wiosny odpuściłem ten temat :D

#523 OFFLINE   BzQ

BzQ

Duszna KIA

• 1 184 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 07 października 2011 - 22:42

A z tego co wiem Sypus, to Ty jeździsz swoją 3 litrową Omegą na codzień

Bo sypus do tej pory żyje z odszkodowania co to je dostał jak mu na pierwszym zlocie w Ślesinie Omegę swoim hakiem pokiereszowałem :D :smiech: :smiech:

#524 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 07 października 2011 - 23:05

Bo sypus do tej pory żyje z odszkodowania co to je dostał jak mu na pierwszym zlocie w Ślesinie Omegę swoim hakiem pokiereszowałem

Bo ja oszczędny jestem :D

#525 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 października 2011 - 23:21

Podziwiam Was, że macie tyle czasu i chęci pisać takie długie posty :D
Mam wyrzuty sumienia, że nie chce mi się ich czytać :hmmm:
Ja w temacie dodam, że omega idzie na zimę do garażu, do pracy mam zaledwie 5min z buta i odkładam pieniądze na lato, żeby sobie do pełna tankować i kupować paliwo do omegi w pakietach 30PB-80LPG:D

#526 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 października 2011 - 23:43

Ja na szczęście całe życie leczę się prywatnie i w żadnych kolejkach nie stałem,

a wysłał Cię ten lekarz kiedyś na jakieś badanie??
bo ten lekarz przyjmuje prywatnie, nie trzeba stać w kolejce... ale trzeba zapłacić 100zł za to żeby z nim porozmawiać... ale na powiedzmy USG to już zaprasza w dzień powszedni do szpitala... i badanie robi na sprzęcie NFZtu... a opis wyników do odbioru za dwa dni u Pani Basi na Izbie przyjęć... :masakra: a z opisem z powrotem do niego a on stwierdzi co tam Pani Basia napisała...

To co w tym kraju jest chore? Ja który mam kamień na wątrobie? Czy ten cały system dorabiających się jednostek na szarych obywatelach?

a nawracając Was do tematu...

to po co wybieramy tych 460 do sejmu... ?? po co ta partia rządząca... ??
żeby żyć złudzeniami, że to Państwo nam pomoże aby każdego było stać jeździć tym V8??

ja jestem młodym człowiekiem... od pon do pią pracuję.. weekendami się uczę... za szkołę płacę tyle co podatku od mojego dochodu.. tylko po co?? żebym kogoś dorobił a później dalej miał to samo??

czy żebym miał kilka zł żeby wlać do baku tego auta na które pracuję kilka lat??
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#527 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 07 października 2011 - 23:49

Normalny człowiek do lekarza potrzebuje pójść parę razy w roku i ta piątka by nie była problemem, ale to pokolenie jest nauczone za komuny, że im się za friko wszystko należy i dlatego tak łażą po tych lekarzach z byle pierdołą.

to ja tobie powiem inaczej.

co miesiac place haracz czyli tzw. skladke ZUS. (wlasna dzialalnosc)
w tym jest tez zawarta skladka zdrowotna,
kazdy to z nas placi, tylko nie kazdy to odczuwa tak mocno jak prowadzacy wlasna dzialalnosc.

chcac isc do okulisty czekam 6 miesiecy w kolejce, do dentysty podobnie, kazde wieksze badanie rowniez,

wiec co da nam 5 zloty czy tam 50 oplaty dodatkowej zdrowotnej, skoro i tak jest burdel w sluzbie zdrowia.

jak zachorujesz to musisz miec kase by wyzdrowiec, zaden ZUS tobie nie pomoze,

ceny paliw akurat powoli zaczyna regulowac Wspolnota Europejska. przynajmniej jezeli chodzi o akcyze, chcieli - macie,
dopoki bedzie w kraju tak jak jest, czyli pieniadze sa na budynki, swite itp nic sie nie zmieni, a nie predko to nastapi.
kazdy na kogo by sie nie glosowalo w niedzielnych wyborach, najpierw napcha swoje koryto (w koncu Polak)

ja mam tylko nadzieje, ze przez cene paliw skocza sie tlumy niedzielnych kierowcow na drogach i beda jezdzili ci, ktorzy jezdzeniem zarabiaja (cicha moja nadzieja),

kto musi wlewac do baku, ten wlewa i na cene nie patrzy (bo i tak musi wlac)
tez bym wolal, zeby paliwko oscylowalo wokol 2 zl. kto by nie chcial, albo, zeby zarobki sie ludziskom podwoily,
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#528 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 08 października 2011 - 00:10

kazdy to z nas placi, tylko nie kazdy to odczuwa tak mocno jak prowadzacy wlasna dzialalnosc.

jest nas wiele milionów...

kto musi wlewac do baku, ten wlewa i na cene nie patrzy (bo i tak musi wlac)
tez bym wolal, zeby paliwko oscylowalo wokol 2 zl. kto by nie chcial, albo, zeby zarobki sie ludziskom podwoily,

niech te paliwo kosztuje tyle ile ma kosztować... bez zbędnych akcyz, podatków i innych opłat... które ponoszą wszyscy...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#529 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 08 października 2011 - 09:02

niech te paliwo kosztuje tyle ile ma kosztować... bez zbędnych akcyz, podatków i innych opłat... które ponoszą wszyscy...

no właśnie o to chodzi ;)
ale też zgadzam się z poprzednią opinią ... nawet jak paliwo będzie po 8zł ludzie będą jeździć - bo jeździć trzeba i tyle.

#530 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 08 października 2011 - 10:29

Znam ten temat od podszewki bo się dłuższy czas zajmowałem działalnością gospodarczą i bez przesady z tym odczuwaniem składek. Podstawowy ZUS dla prowadzącego działalność wynosi na dzisiaj 890,14zł. Z tego składka zdrowotna to 243,39zł, z której odliczamy od podatku 209,58zł - zostaje 33,81zł. Społeczne i fundusz to 646,75 z których odliczamy w pit min. 18% tj. 116,42zł - zostaje 530,33.
Reszta ze zdrowotnego i reszta ze społecznego nieodliczalna to 564,14zł. Jest to niewiele więcej niż ZUS od najniższej krajowej. Więc z tymi obciążeniami nie jest tak ostro.

chcac isc do okulisty czekam 6 miesiecy w kolejce, do dentysty podobnie, kazde wieksze badanie rowniez,

wiec co da nam 5 zloty czy tam 50 oplaty dodatkowej zdrowotnej, skoro i tak jest burdel w sluzbie zdrowia.

Te symboliczne 5zł opłaty da Tobie właśnie to, że znikną tłumy tych pseudochorych okupujących poczekalnie i wszelkie listy na zabiegi. Ludziska zapisują się w różnych miejscach, bo może gdzieś będzie szybciej. Jak by mieli dać piątaka za każdym razem to by pewnie zaczęli myśleć i liczyć. A burdel to jest dlatego, że szpitalami i innymi placówkami rządzą lekarze, a nie managerowie. W Zgorzelcu jest szpital, który zarabia pieniądze i inwestuje je w rozbudowę. Był to kiedyś zwykły szarobury szpital powiatowy, ze starym zdezelowanym sprzętem. Teraz jest to nowoczesny szpital - wyremontowany od podstaw, z oddziałem ratunkowym, tomografami i innymi sprzętami najwyższej klasy. Do pracy ściągani są lekarze z całej Polski, bo powstają coraz to nowe oddziały (między innymi powstała nowoczesna kardiologia, gdzie mnie błyskawicznie z zawału wyciągnęli :D). Niedługo rusza budowa nowego skrzydła w którym ma być onkologia i pare innych specjalistycznych oddziałów. Ale tym szpitalem zarządza manager, a nie jakiś pan doktor co o prawdziwym biznesie nie ma zielonego pojęcia.

A wracając do cen paliw, to u nas w domu jest zapasowy samochód pt. Cinquecento, który stoi i jak by się komuś auto zepsuło, to jest dalej czym jeździć. Mnie się przydaje w zimie jak jeszcze nie odśnieżą, bo mam problemy z poruszaniem się w śniegu :hehe: Mało toto pali i tani w utrzymaniu. GORĄCO POLECAM :D

#531 OFFLINE   adasqp

adasqp
  • 94 postów

Napisany 11 października 2011 - 18:01

a ktoś wie czy będzie taniej?:D

Bo za niedlugo faktycznie wszyscy bedą jeździć polo 1.4 tdi co by paliło 5 l;d

#532 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 11 października 2011 - 21:06

a ktoś wie czy będzie taniej?

nie będzie :nie:
te obniżki na stacjach co były ostatnio --> to przed wyborami, :?
to były stacje z "państwowym" pakietem własności ;)
ceny na dniach podskoczą, bo jakieś limity ropy podskoczyły:hmm:
od stycznia ON podskoczy o akcyzę unijną, jakieś 20-30 gr
takie prognozy dziś usłyszałem w TV CNBC :placz:

#533 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 października 2011 - 21:12

od stycznia ON podskoczy o akcyzę unijną, jakieś 20-30 gr

ło matko :masakra:

ale trudno, trzeba zęby zacisnąć i jeździć :D

#534 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 11 października 2011 - 21:34

dzisiaj tankowałam lpg cena 2,84 :masakra: a w piatek jeszcze był po 2,74 nie chce wiedziec ile bedzie za tydzien...... to jakis koszmar.......jak tak dalej pojdzie to zaczne do pracy chodzic na piechote.

#535 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 11 października 2011 - 23:46

Ja z żona jak byśmy mieli do pracy tak blisko że można by było zajść pieszo to bym się w ogóle podwyżkami paliwa się nie przejmował.

No może pośrednio bo wiadomo inne ceny też zdrożeją ale osobiście po portfelu bym nie dostawał jak teraz.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#536 OFFLINE   matys641991

matys641991
  • 54 postów

Napisany 13 października 2011 - 20:31

Koledzy ja nie wiem jak bedziemy jeździć naszymy dieslami po nowym roku... To bvedzie jakiś koszmar

#537 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 października 2011 - 20:48

nie wiesz jak?? normalnie, tak samo jak do tej pory, tylko drozej ;)
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#538 OFFLINE   dawid0123456789

dawid0123456789

Srebrny Corsarz

• 1 091 postów
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 14 października 2011 - 07:00

Byłem we wtorek na szkoleniu w Dolsku pod Poznaniem i tam tankowałem na Orlenie gaz po 2,92!!
A wracając bliżej Łodzi to udało się zatankować w promocyjnej cenie 2,74...

#539 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 14 października 2011 - 08:47

tylko patrzec jak bedzie po 3 zł ;/

#540 OFFLINE   dawid0123456789

dawid0123456789

Srebrny Corsarz

• 1 091 postów
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 14 października 2011 - 09:10

To trzeba się przerzucić na CNG, to od razu stacje CNG wyrosną jak grzyby po deszczu:p