Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Krew mnie zalewa patrząc na ceny paliw!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
750 odpowiedzi na ten temat

#481 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 października 2011 - 08:00

fakt jest taki że ponad połowa ceny paliwa to różnego rodzaju podatki,także proszę nie mówić że rząd ten czy tamten nie ma nic do gadania.

I dlatego powinni zrezygnować z tych podatków, bo ludzie sobie chcą pojeździć furami z dużym silnikiem ?? Ja uważam, że jak nie stać na paliwo, to trzeba auto zmienić na mniejsze i będzie od razu lżej w portfelu. Nikt nikomu nie karze jeździć np. Omegą, można Tico jeździć :D

#482 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 października 2011 - 09:13

[quote name='FOTON']Dobrze, tylko mam dziwne wrażenie, że wszystko się tym uzasadnia, a tak nie powinno być. Odnosi się wtedy wrażenie, że to jedyne i skuteczne uzasadnienie.[/QUOTE]
Jest recesja, a podczas recesji ceny ida do gory. Amerykanie maja to samo, Chiny maja to samo, nawet Australie troche dotknelo.

[quote name='FOTON']Dobrze wiesz zapewne o tym, że nie wszyscy mogą być i będą bogaci, tak jak nie wszyscy otworzą np. własną działalność gospodarczą np. za pieniądze z Unii.
Do tego nie wszyscy także wyjadą za granicę w poszukiwaniu lepszych warunków życia, pracy czy nauki.
Praca na odpowiednim stanowisku w Polsce to chyba kierownik w dużej firmie, albo członek zarządu spółki.[/QUOTE]
"Life, Liberty and the pursuit of Happiness" - fragment amerykanskiej konstytucji. To znaczy, ze masz prawo do dobrego zycia, ale nikt Ci to nie da na tacy. Masz tylko mozliwosc, sam znajdz droge. Tak samo w Polsce. Jak byla "rownosc i braterstwo" to byl zly system, bo nie dawal szans. Teraz sa szanse i trzeba korzystac, a jak ktos nie umie to nie moze oczekiwac, ze dostanie to samo na tacy.

[quote name='FOTON']...Jego zdaniem nie możliwe było, że facet w małej firmie na stanowisku kierowniczym zarabia niecałe 400 funtów. Nie mógł nadziwić, że takie nędzne zarobki jak na kraj, który wszedł do Unii.[/QUOTE]
Przelicz tez wydatki tu i tam na funty i porownaj.

[quote name='FOTON']Ale jest to conajmniej utrudnione jak rzadzący forsują ustawy pod siebie i własne interesy robią na tym.[/QUOTE]
W kazdym kraju na swiecie tak jest. jak sie przyjrzysz to zobaczysz. U nas sa przekrety na energii ekologicznej. I co? mam sie podpalic, bo jakis bardzo bogaty lord zarabia kolejne miliony na dotacjach na budowe generatorow? Szczerze to jakbym mogl to sam byl tak robil.

[quote name='FOTON']Jak to jest, ze na dwóch takich samych stacjach tej samej sieci oddalonych o około 500 m leżących przy tej samej drodze, cena paliwa jest różna o 15 groszy?[/QUOTE]
A jak na dwoch stacjach jest ta sama cena to jest "zmowa". Nie dogodzi sie.

[quote name='FOTON'] To nie o to chodzi. Chodzi o to, że w Polsce dawno nie ma na kogo głosować (nie ma stabilności w kierowaniu państwem), ponieważ wybrane ugrupowanie zaczyna od wymiany pracowników na bardziej odpowiedzialnych stanowiskach i zastępowanie ich "swoimi".
Jeśli ktoś jest należytym fachowcem i się sprawdził na danym stanowisku to nie powinno mieć miejsca.
Do tego po kilku latach rządzenia jest wymiana ugrupowania, bo się nie sprawdzają i trzeba wybrać kogoś innego (wybrać "mniejsze zło"). Nie ma w Polsce osób, o których możnaby było powiedzieć, że to "mój kandydat". [/quote]
W kazdym kraju wybory zaczynaja sie od wymiany ludzi, tylko, ze Polska w przeciwienstwie do wielu krajow ma w swojej ofercie chyba tylko wegiel i ziemniaki. Nie ma ani ropy, ani za duzo gazu, ani turystyki, ani ogromnego (i wlasnego) przemyslu, dobr naturalnych, jakiejs rozwinietej zeglugi. No to skad brac te pieniadze, zeby "ludziom sie zylo dostatnio"?

[quote name='FOTON']Tam gdzie mieszkam wcześniej także były robione różne inwestycje, modernizacje, budowy dróg, zagospodarowanie terenów (parki, place zabaw i inne). Wszystko zależy od władzy, bo akurat tutaj burmistrz i starosta dużo dla miasta i gminy robią, a to kto rzadzi im nie przeszkadza, bo się sprawdzili, są w tym już 2 czy 3 kadencję, a co najważniejsze, że widać tego liczne efekty. Mają ogromne zaufanie mieszkańców, co przekłada się na poparcie i mieszkańcy stoją za nimi "murem".[/quote]

Czyli jednak jest cos co "rzadzacy" robia dla ludzi...

[quote name='FOTON'] Łatanie dziur też widziałem na drogach gminnych poza miastem i mógłbym z Toba podyskutować, tak jak widziałem odśnieżanie zimą:jump:[/quote] Trzeba przyjechac do UK jak popada snieg i zobaczyc na ile maja soli. A potem jak mieli to w marcu sypali, bo "zapowiedziano snieg". I co? Ludzie sie z tego smiali.

[quote name='FOTON']Nie kombinowałem, nie kombinuję i nie będę. Dla mnie kombinowanie jest złe, a inna rzecz to powody, które do tego skłaniają (brak perspektyw, utrata pracy itp.) Dużo ludzi to wykorzystuje i wolą tak żyć, pobierając różne świadczenia od Państwa, mimo, że nadają się do pracy i mogłyby pracować.[/quote]
Tylko, z jak sie mowi "przyjdzie kryska na matyska". U nas jest to samo, ale przyjdzie czas, kiedy po 10-15 latach nierobienia zabiora tyle, ze trzeba bedzie robic. Tylko, ze wtedy te mordy pokazuja w telewizji i ludzie krzycza jakie "skurw...ie panstwo co zabiera wlasnym ludziom".

[quote name='FOTON']Co tu dużo mówić-przykład posłowie, którzy na nieużytki pobierają dopłaty z Unii do gruntów i nikt ich nie sprawdzi, ani nie każe im tego oddać. Od nich powinno się zacząć, bo tam idą znaczne pieniądze, które mogłyby pójść na inne rzeczy.[/quote]
Pewnie sprawdza, ale pewnie jak przestana byc poslami. Teraz jest immunitet, ale nie boj sie, parlamentarzysci bogatych krajow nie lubia wyludzania (uprawianego nie tylko przez polskich, ale i greckich, Hiszpanskich, Portugalskich itd)

[quote name='FOTON']Chodzi mi o cenę paliwa na stacjach, a czemu jest tak, że paliwo takie samo na małych stacjach jest bardzo często o wiele tańsze niż na dużych, mimo, że jest to samo źródło zaopatrzenia?[/QUOTE]
A moze dlatego, ze dzierzawa lub kupno terenu pod duza stacje kosztuje kilkanascie/kilkadziesiat razy wiecej niz na te male i ludzi trzeba wiecej i wiecej im zaplacic, no i trzeba sie tez "podzielic" z firma ktora udziela znaczka (Shell, PB i podobne). Kto ma mniejsze koszty sprzedaje taniej. Prawa rynku. Ja sie z tego ciesze i wole kupowac w mniejszych firmach....

[quote name='FOTON']Z cena ropy nie, ale z podatkami tak[/QUOTE]
Polska ma jedne z nizszych oplat na rope. Ja place 1.39 Funta za litr ON, w Belgii (ponoc najtanszej) wyszlo mi 1.3. W Polsce zaplacilem 1.05. Jakby znizyli to raz, ze Polska dostanie kare, a dwa zaraz to zostanie wyrownane w cenie (posrednicy).
U nas obnizyli podatek do 15%. Polowa sklepow juz po miesiacu trzymala ceny sprzed obnizki, ale jak VAT wrocil do 17.5% to wiekszosc sklepow podniosla ceny. Taka jest mentalnosc ludzi.

[quote name='bombka']czy my zawsze musimy patrzeć na inne kraje,a skoro już porównujemy drożyznę z innymi to porównajmy jeszcze zasobność portfeli,fakt jest taki że ponad połowa ceny paliwa to różnego rodzaju podatki,także proszę nie mówić że rząd ten czy tamten nie ma nic do gadania.[/QUOTE]
Nie, nie trzeba, mozna zalozyc swoje panstwo, ktore samo wszystko produkuje, samo ustala ceny i wyplaty. Specem jest tutaj Kim Jong-il. On wskaze droge.
A jezeli nie to trzeba zrozumiec, ze trzeba placic takie ceny jakie placa inne kraje, bo produkty sa globalne. Samsung nie sprzeda telewizora w polowie ceny tylko dlatego, ze Polacy zarabiaja mniej niz Niemcy, a oprocz nizszych kosztow robocizny w Polsce, wszystko robi sie przy pomocy sprzetu i maszyn wyprodukowanego i kupionego w Niemczech, Francji, Anglii, Wloszech, Chinach itd, wiec cena jest taka sama jaka zaplaca inni. Prawda jest i tak taka, ze ceny w Polsce i tak SA nizsze niz w Europie i dlatego obywatele innych krajow kupuja tam.

Tak wiec, jak sie nie ma kasy to sie oszczedza. Nie mozna nie miec kasy i zyc pansko. Ja sprzedalem Omege i kupilem mniejsze auto, bo pieniadze sa mi bardziej potrzebne na cos innego, a nie mam tyle, ze starczy na kazdy luksus. Tylko, ze nie narzekam i ciesze sie z tego co mam.

#483 OFFLINE   FOTON

FOTON

GMS+Pioneer+MacAudio :D

• 2 963 postów
  • Silnik: 1.8 18S gaźnik

Napisany 05 października 2011 - 10:00

Ja też się cieszę z tego co mam tym bardziej, że doszedłem do tego uczciwą pracą:)
Jesli chodzi o ceny paliwa, to jak potrzebuję pieniądze na coś innego to też na tym oszczędzam.

Dla mnie jest jednak wyraźna różnica pomiędzy zarobkiem np. 1500 zł przy obecnych cenach w złotówkach i zarobkiem np. 1500 euro i aktualnych cenach w euro.
Wiadomo, że koszty różnych artykułów, usług itp w różnych krajach są różne i zarobki też sa różne, ale u nas nagminnie porównuje się ceny: "patrzcie mamy paliwo najtańsze w strefie euro, albo na ileś tam państw to jesteśmy na 3 miejscu pod względem najniższej ceny itp."

Tylko że poziom życia to nie tylko ceny, ale też i zarobki, a tego to nikt nie porównuje jak ludzie zarabiają na zachodzie i jaką prace wykonują.

Że Niemca stać przyjechac do Polski po tańsze paliwo, bo mieszka w obszarze "przygranicznym" (dawniej), tak jak Polaków stać jechać na wschód, żeby taniej zatankować.
Tylko jaki jest poziom życia tam i tu. Sami wiemy. A dzięki naszym rządzącym (większości niestety) i ich kłótniom, aferom i ich myśleniem, że oni wiedza lepiej jak poprawić byt szaremu człowiekowi, to niestety czeka nas długa droga:(

#484 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 05 października 2011 - 10:21

No ale do kogo masz pretensje za cene paliwa? Wydobywaja je gdzies na bliskim wschodzie, wiec kazdy placi tyle ile reszta, a Europa reguluje ile do tego dorzuca podatkow. "Rzadzacy" nawet jakby chcieli to nic nie zrobia.
No ale gdyby cena paliwa byla taka niedostepna to by chyba w Polsce nie przybywalo po 70 tys aut miesiecznie. Jakos przybywa i nie slyszy sie, zeby ludzie rowerami jezdzili, bo nie stac na paliwo.

Mnie na przyklad bardziej dziwi dlaczego w UK moge kupic mleko w tej samej cenie (w przeliczeniu) co w Polsce. Ja place Funta za 2.2l mleka (ok 2.5zl za 1l). I nasze mleko musi byc dostarczane w chlodniach, trzymane w lodowkach i ma termin po 2 tygodnie. Nie jak UHT ktore rok moze lezec kolo oranzady i jest dobre.

#485 OFFLINE   FOTON

FOTON

• 2 963 postów

Napisany 05 października 2011 - 12:14

N
No ale gdyby cena paliwa byla taka niedostepna to by chyba w Polsce nie przybywalo po 70 tys aut miesiecznie. A jakoś przybywa i nie slyszy sie, zeby ludzie rowerami jezdzili, bo nie stac na paliwo.

I teraz kolego trafiłeś w samo sedno, bo jak aut coraz więcej, to nawet jak ludzie zaczną trosze rzadziej tankować, to i tak musza je gdzieś kupić i popyt jest podobny przy cenie 4,20 (ale mniejszej ilości aut) i przy cenie 5,30 (ale przy większej ilości aut).

Ja juz jeden przypadek taki znam: niedaleko mnie jedna Omega (napewno ja ktoś kupił, bo nigdy wczesniej jej nie widziałem na tym terenie i na poczatku miała inne tablice), stoi od marca br pod drzewami, tłusta od sokiem z drzew, oklejona liściami i to cały czas w tym samym miejscu (nigdzie nie jeździ).
Oszczędność to może na paliwie jest, ale wtedy ma się samochód i jest się gość:innySmiech:

#486 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 05 października 2011 - 12:26

Bo prawda jest taka, ze Polakow stac na tankowanie, tylko, ze jestesmy narodem ktory musi na cos jeczec. Taka nasza natura. Zle, bo lato zimne, zle jak gorace, nieurodzaj zly, urodzaj tez niedobry. Nam sie nie da dogodzic.

Pojechalem do rodzinnego miasta i kazdy narzeka na paliwa, tylko, ze ruch na drodze jak w Warszawie. I to, zeby bylo wielkie miasto. Ot 20 kilka tysiecy ludzi i 80% osob do sklepow ma do 30 minut piechota a do pracy 10-15 minut rowerkiem. Jak tam mieszkalem to nie wyobrazalem sobie zycia bez auta. Z perspektywy zycia w UK to chcialbym miec tak po drodze do sklepow czy pracy.

#487 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 05 października 2011 - 16:02

Ale tu nie tylko o jeżdżenie chodzi,coście tak się czepili tych silników,wiadomo przecież że transport wpływa na cenę różnych artykułów użytku codziennego,jak drożeje paliwo to drożeje też transport,jak drożeje transport to i wszystko co tym transportem jedzie.

#488 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 05 października 2011 - 16:30

Ale tu nie tylko o jeżdżenie chodzi,coście tak się czepili tych silników,wiadomo przecież że transport wpływa na cenę różnych artykułów użytku codziennego,jak drożeje paliwo to drożeje też transport,jak drożeje transport to i wszystko co tym transportem jedzie.

Bo temat sie zwie "Krew mnie zalewa patrząc na ceny paliw!!!" :)

#489 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 05 października 2011 - 17:32

No też prawda:),ale sam przyznaj że temat zszedł na nieco inny tor,stąd mój komentarz.

#490 OFFLINE   FOTON

FOTON

• 2 963 postów

Napisany 05 października 2011 - 18:44

No tak, temat jest taki jak piszesz. Ja sobie inną taktykę zastosowałem: mam pewien limit na paliwo, mniej więcej wiem ile miesięcznie musze autem przejechać (bo załatwianie spraw w innym mieście, w odwiedziny i inne sprawy), oraz to co przejeżdżam przy okazji (nie muszę, ale czasem się zdarzy).

Sztuka polega na tym, żeby się zmieścić w tym limicie i na razie mi się przez 10 miesięcy udaje (oczywiście wiem, że jak na wakacje będę jechał i czasem w jeden dzień czy w dwa zrobię tyle ile robię w 2-3 tygodnie), ale wtedy mam to uwzględnione i się tego trzymam.
Zawsze to jakas taktyka i oszczędność przede wszystkim:)

#491 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 05 października 2011 - 19:15

Ja nie mam takiej możliwości , wyjazdy rekreacyjne to pikuś ale dojazdy do pracy z żoną 2000 tyś km miesięcznie i tu nie ma jak zaoszczędzić . Po prostu wypłata się kurczy jak drożej paliwo i tyle .

Jeżeli nie dojeżdżasz do pracy to fakt można zaoszczędzić np zdrożało paliwo zrezygnuję z jednej wycieczki i tyle.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#492 OFFLINE   FOTON

FOTON

• 2 963 postów

Napisany 05 października 2011 - 20:50

Mam blisko, więc mogę sobie na to pozwolić i nie narzekam :D

#493 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 06 października 2011 - 07:00

To jest k..wa skandal !!!!!!
W tym kraju chyba wybuchnie wojna bo tak być nie może !!!!

#494 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 06 października 2011 - 07:40

Walcie na Tuska, Kaczynskich czy kogo tam. Bierzta kosy i rozsypujta przenice na drogi! Koniec swiata blisko!! Widze pospolite ruszenie w Polsce...

#495 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 października 2011 - 08:07

no i stało się...
PB95 tańsza o 12gr/l
:o
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#496 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 06 października 2011 - 09:47

W tym kraju chyba wybuchnie wojna bo tak być nie może

Kupić mniejsze auto, a nie wozić się luksusową limuzyną. Jak wojna ma być bo gaz po 2,81zł to chyba Cie po prostu nie stać na taki duży silnik ...

EDIT
Czuję, że jak benzyna będzie po 8, a gaz po 4 to większość znajdzie swoje miejsce w życiu i odkryje wtedy spokój, looz i błogą atmosferę :D

#497 OFFLINE   FOTON

FOTON

• 2 963 postów

Napisany 06 października 2011 - 11:07

Ja widziałem w niedzielę nad ranem (wracając z Torunia) gaz po 2,95:o
A sam tankowałem w niedzielę popołudniu po 2,77:o

#498 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 06 października 2011 - 11:25

Ja wczoraj gdzieś na wylocie z koszalina widziałem gaz po 2.54

#499 OFFLINE   mrogal

mrogal