Czyli widze ze na temat fordow wypowiadaja sie ludzie co zjezdzili tymi autami setki tysiecy kilometrow i posiadaji takie auta...

Omega vs Signum
Rozpoczęte przez
toudi50
, 12 paź 2010, 03:50
84 odpowiedzi na ten temat
Napisany 28 maja 2012 - 17:46
Napisany 04 czerwca 2012 - 14:35
no nie powiesz , że ford jest mniej awaryjny od omegi? do tego może tańszy w utrzymaniu?
Napisany 04 czerwca 2012 - 14:52
Miałem Forda i nie mogę narzekać.Jeśli chodzi o awaryjność nie było tragedii.Jedynie co miał słabe to łączniki stabilizatora z przodu, poza tym nic z zawiasu nie robiłem.Miałem silnik 1.8TD i (dzięki opiniom) nie spodziewałem się że w trasie zejdę do 6l/100km a jednak jakie było moje zdziwienie jak w trasie miałem średnią 5,8.A silnik to standard - jak to diesel pompę trzeba było zrobić, wtryski też i był spokój.Nic się nie działo.Mondeo nabiłem jakieś 15000km może i więcej.Sprzedałem tylko dlatego że zaczął gnić (tylko z zewnątrz, podłoga była cała) no i trafiła mi się Omega z pewnego źródła.Z tego co wiem moim byłym mondeo już kilka lat jeździ znajomy kumpla, porobił blachę i nie zamierza się go pozbywać bo taki jest zadowolony.Więc Fordy wcale takie złe nie są.Przynajmniej takie jest moje zdanie poparte własnym doświadczeniem.A! i powiem jeszcze coś - gdyby zaszła taka potrzeba to ponownie kupiłbym Mondeo.Z resztą po ostatniej kolizji Omegą (na szczęście nie z mojej winy) rozważałem taką opcję.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!
Jak?? => Tak!!
Napisany 04 czerwca 2012 - 21:04
wracając do signum:) miałem okazje się dziś przejechać 3.2 v6. no i przecinak:) całkiem fajny samochód:) dość dużo miejsca w środku( no nie tyle co w klusce;)) tylko to tak bardziej na sportowo nie komfortowo:) twardawy zawias.. no i dla mnie to taki dużawy kompakt... a no i spalanie to trochę dużawe chyba ale może na co dzień przy normalnej jeździe jest lepiej:) ja trochę gniotłem:) 2.6 v6 chyba nie ma w signum( chyba że się mylę) to byłaby fajna kombinacja:)
Napisany 04 czerwca 2012 - 21:26
No porównując komfort omega vs signum, to signum jest twardsze i ogólnie mniej komfortowe.
Ja mam 1.8 i całe 122KM pod maską
Ogólnie tragedii nie ma - myślałem, że będzie gorzej. Dynamika porównywalna do omegi 2.2 benz.
Zrobiłem w 2 miesiące 11tys km i średnio spala mi od 9 do 10l lpg.
Jeżeli ktoś lubi v6 to zdecydowanie 3.2, chociaż można pomyśleć o 2.8 turbo
Z innych silników to 2.0 turbo jest fajne. 2.2 Direct odpada - nie założy się gazu. Niestety ciężko znaleźć coś pewnego, ja wybrałem pewne pochodzenie od rodziny
Ja mam 1.8 i całe 122KM pod maską

Zrobiłem w 2 miesiące 11tys km i średnio spala mi od 9 do 10l lpg.
Jeżeli ktoś lubi v6 to zdecydowanie 3.2, chociaż można pomyśleć o 2.8 turbo