Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Webasto-czy trzeba czyscic i jak o nie dbać?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
110 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 listopada 2010 - 22:53

Tylko że eber ma zadanie rozgrzać płyn to temperatury 85 stopni

Otórz to. Poprzedniej, pamiętnej zimy, kiedy padł był mi termostat EGR, dogrzewacz włączał się w czasie jazdy, przy spadku temperatury cieczy chłodzącej poniżej 85 st.C

nie wiem tego czy ta świeca grzeje cały czas czy tylko jak się pojawi ogień to się wyłącza( to taka moja teoria która jest do sprawdzenia ) poto jest czujnik płomienia ...

Mogę potwierdzić Twoją teorię. Przy zapchanym, zapieczonym nagarem sitku, świeca żarzy się dłużej i częściej, podczas pracy urządzenia. To właśnie ma wpływ na jej żywotność.

#82 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 23:01

Mogę potwierdzić Twoją teorię. Przy zapchanym, zapieczonym nagarem sitku, świeca żarzy się dłużej i częściej, podczas pracy urządzenia. To właśnie ma wpływ na jej żywotność.

Ale ona żarzy się ciągle czy w czasie pracy czy tylko w momencie rozpalenia czy załącza się cyklicznie co jakiś czas?
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#83 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 00:19

Ale ona żarzy się ciągle, czy w czasie pracy, czy tylko w momencie rozpalenia, czy załącza się cyklicznie co jakiś czas?

Z moich dociekań wynika, iż świeca załącza się również podczas pracy urządzenia, wtedy gdy czujnik płomienia uzna jego wygasanie (pewnie na podstawie odczytu temperatury palnika).

#84 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 02:03

Z moich dociekań wynika, iż świeca załącza się również podczas pracy urządzenia, wtedy gdy czujnik płomienia uzna jego wygasanie (pewnie na podstawie odczytu temperatury palnika).

Czyli grzeje tylko wtedy gdy rozpala płomień a nie cały czas .
Taka mała praktyka i moja teoria:
miałem kiedyś taką(chyba ruskiego pochodzenia) grzałkę kieszeniową na benzynę ekstrakcyjną do ogrzewania rąk , i ona miała taką siateczkę którą trzeba było zapalić by się rozżarzyła , potem trzeba było zdmuchnąć płomień a siateczka żarzyła się dalej aż do wyczerpania się benzyny która była w zbiorniku nasączona w wacie . i tak paliła się do 12 godzin i można było ogrzać ręce .
Podobna zasada jest taka że świeca żarowa załącza się by powstał ogień , a gdy on już się pali wtedy świeca żarowa się wyłącza a dozowane paliwo sprawia że żar na siateczce jest bez przerwy .
czy dobrze kombinuje i może się zgadzać z praktycznym stanem działania webasta ??
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#85 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 27 listopada 2010 - 12:53

podobnie działają nagrzewnice na lpg oraz zapalniczki te żarowe - raz zapalony gaz zaczyna się palić na siatce która jest zdaje się jest pokryta katalizatorem

#86 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 00:45

Czyli grzeje tylko wtedy gdy rozpala płomień a nie cały czas .

Tak właśnie uważam:yes:

#87 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 grudnia 2010 - 20:35

Podłączyłem i fakt załącza się tak jak by przekręcić stacyjkę ale jeżeli ktoś wie jak się wpiąć w klimatronika by zadziałał bez zapłonu to był bym wdzięczny a jak nikt nie będzie miał takiej wiedzy to zrobię jak doncortino radził

http://c13.wrzuta.pl...42/climatronic?postudiowałem schemat climatronika i pod styk numer 3 w kostce X63 trzeba podać +12, bo tam właśnie pojawia się +12V po stacyjce i panel startuje

#88 OFFLINE   Barteq

Barteq
  • 84 postów

Napisany 07 grudnia 2010 - 08:40

Witam
Więc tak
Mam zamontowane webasto leszcz,nie działa. Na pilocie nic się nie pojawia nie wiem czemu.Są tam jakieś baterie czy jest to zasilane z aku?
Po drugie w prawym nadkolu wisi mi jakiś przewód chyba od paliwa
lecz nie jestem pewien. I tu mam prośbę.Ma ktoś jakiś schemat czy coś ala sam naprawiam do tego webasto? Jest to orginalne webasto z 2.5TD

#89 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 07 grudnia 2010 - 13:49

odezwij się na PW z meilem to wyślę.

Po drugie w prawym nadkolu wisi mi jakiś przewód chyba od paliwa

w 2,5 TD eber jest montowany u góry silnika tuż pod zbiornikiem wyrównawczym

Są tam jakieś baterie czy jest to zasilane z aku?

zasilane z akumulatora.

#90 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 23:55

odezwij się na PW z meilem to wyślę.

w 2,5 TD eber jest montowany u góry silnika tuż pod zbiornikiem wyrównawczym

zasilane z akumulatora.

on chyba ma webasto a nie ebera.
Eber był montowany chyba od 99r.
Bateria jest w pilocie może masz już wyczerpaną i dlatego nic nie widać

#91 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 10 grudnia 2010 - 09:59

on chyba ma webasto a nie ebera.

no patrz nie zwróciłem uwagi na rocznik. :dziura:

#92 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 11 grudnia 2010 - 12:59

To tak zmotywowałem się do rozebrania dziś eberka bo gasł po chwili i to jest sprawca zamieszania
http://c1.wrzuta.pl/...4d0364ea/sitko?
sitko było całe ale po wyciągnięciu delikatnie nacisnąłem je w miejscu gdzie kapie ropka i tak się rozpadło, jak już je poskładam i zaszczeka jak należy to będzie tuning na ogrzewanie postojowe, zegarek modułowy już mam tylko jeszcze pompka :D

#93 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 12 grudnia 2010 - 09:02

djlotus gdzie ty zamontowałeś swój sterownik ??
Fabrycznie w którym miejscu jest montowany ??

#94 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 12 grudnia 2010 - 13:16

Fabrycznie w którym miejscu jest montowany

u kolegi Radza chyba jest fabryczny i wisi nad schowkiem na okulary o ile dobrze pamiętam.
Dziś wymieniłem sitko i piec odpalił i działa ale kopci jak lokomotywa i teraz zastanawiam się czy to świeca pada czy coś jeszcze go boli, jak świeca to czekam na cieplejsze dni bo dziś przy -11 nieźle mnie przepizgało.
Po jakimś czasie byłem na dworze odśnieżyć plac na parkingu i zaobserwowałem ciekawą rzecz, mianowicie czas pracy piec jest uzależniony od temp ustawionej na climie, miałem ustawione na 24 stopnie, odjechałem z miejsca i poszedłem sobie odkopywać placyk, oczywiście auto cały czas pracowało, po chwili usłuszałem a raczej nie słyszałem pieca, pomyślałem że nawachlował temp do jakiej powinno i się wyłączył, więc idę do autka patrzę na zegarek a tam wskazówka się nawet nie ruszyła, więc przekręciłem pokrętło na climie na HI i poszedłem odśnieżać dalej po jakichś 45 sekundach usłyszałem że piec znowu startuje i zaczyna grzać i tak pracował aż do zgaszenia silnika, na HI grzeje u mnie aż do 85 stopni, przy 24 na climie wyłączył się przed 70 stopniami.

#95 OFFLINE   wienio833

wienio833
  • 1 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 23:46

witam wiecie może co to jest za luzna wtyczka wychodzaca z eberka z dwoma pinami

#96 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 20 grudnia 2010 - 06:47

witam wiecie może co to jest za luzna wtyczka wychodzaca z eberka z dwoma pinami

gdzieś sie spotkałem z wyjściem na zewnętrzną pompę wody, właśnie taka oddzielna wtyczka.

ale niech jeszcze koledzy potwierdzą.

#97 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 21 grudnia 2010 - 00:47

ty masz dogrzewacz z możliwością przeróbki na ogrzewacz postojowy bodajże d4wz lub d5wz ta wtyczka jest do elektrycznej pompy wody .

#98 OFFLINE   kermitp

kermitp
  • 30 postów

Napisany 26 grudnia 2010 - 07:55

Witam koledzy podłoncze sie do tematu i prosze o pomoc. Mam omege 3.0 bfl z 2000 roku i chce zamontowac ogrzewanie postojowe powiedzcie mi gdzie to ustrojstwo z mieścic w aucie? komplet mam z innego auta wyciągnięty. Jeśli ma ktoś z was taki wynalazek w omie prosze o zdjęcia jesli to możliwe będzie latwiej nam sie z tym uporac.

#99 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 26 grudnia 2010 - 11:52

Witam koledzy podłoncze sie do tematu i prosze o pomoc. Mam omege 3.0 bfl z 2000 roku i chce zamontowac ogrzewanie postojowe powiedzcie mi gdzie to ustrojstwo z mieścic w aucie? komplet mam z innego auta wyciągnięty. Jeśli ma ktoś z was taki wynalazek w omie prosze o zdjęcia jesli to możliwe będzie latwiej nam sie z tym uporac.

w 3.0 były montowane w komorze silnika po lewej stronie pacząc o przodu na silnik w dieselu jest montowany z prawej strony za zderzakiem pod błotnikiem pacząc od środka auta jeżeli stoimy przed autem to jest po lewej stronie . ale proponował bym ci zamontować to gdzieś w komorze silnika gdyż będziesz miał lepszy dostęp do niego .
Jakiej firmy masz piecyk ?

#100 OFFLINE   kermitp

kermitp
  • 30 postów

Napisany 26 grudnia 2010 - 18:43

ja mam taki zestaw EBERSPACHER - HYDRONIC B5WSC i w dodatku gaz zamontowany i tak kombinuje jak to wszystko zmieścic bo miejsca mam mało i skąd paliwko podciągnąc.