Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Webasto-czy trzeba czyscic i jak o nie dbać?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
110 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 22 listopada 2010 - 08:26

A więc tak wróciłem z diagnozy pieca, okazało się że mój piec jest w 100% sprawny tylko problem tkwi pomiędzy instalacją auta a dogrzewaczem, po prostu eber nie dostaje sygnału start, teraz według tego co Lotus napisał, że trzeba podać +12 V na wzbudzenie (po uruchomieniu silnika już nie trzeba bo samo się pokaże) oraz na kabel wysyłający sygnał z panelu climy, i teraz ja doszedłem do takiego wniosku skoro czujnik temp. zew. pokazuje info na TID (w moim przypadku), z TID idzie info do panelu climy i z klimy idzie "rozkaz" start, ja podejrzewam że mam coś nie halo na drodze eber <-> panel clima

powiec mi jak rozwiązałeś ten problem, bo u mnie na krótko odpala, a jak temp. spada ponizej 3 stopni to milczy.

#62 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 listopada 2010 - 16:47

powiec mi jak rozwiązałeś ten problem, bo u mnie na krótko odpala, a jak temp. spada ponizej 3 stopni to milczy.

jeszcze nie rozwiązałem bo nie mam czasu sie za to złapać

#63 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 22 listopada 2010 - 22:34

Jak temperatura spada po niżej 3 stopni i zapalisz silnik to piecyk niezwłocznie powinien zapalić ale jest takie wielkie ALE zauważyłem że odpala jak mam włączonego klimatronika na HI .
Dziś rano miałem ustawionego ebera na 6 rano i jak wychodziłem z domu o 6:20 to on jeszcze działał . Wsiadłem do auta przekręciłem kluczyk w stacyjce i bez czekania odpalałem gdyż zauważyłem że świece się nie zagrzewały . i tu szok auto odpaliło na tyknięcie . wniosek tego że nie pompa paliwa skopana tylko świece żarowe długo się rozgrzewają .
Ale te miłe ciepełko od razu w aucie to jest super :-)

jeszcze nie rozwiązałem bo nie mam czasu sie za to złapać

Damian a ty jeszcze się nie przemogłeś by to zrobić ? ja bym sprawdził te sitko czy się nie zsunęło głębiej do komory spalania bo to że pompka szybko tyka to jest normalne działanie najpierw stuka powoli potem przyspiesza i później trzaska jak szalona . Wydaje mi się że to jest wina tego sitka ..

spróbuj podać napięcie na bezpiecznik F14, musiałbyś to zrobić na przekaźniku, by przez webasto nie zasilać całej instalacji. Wówczas klimatronik ruszy tak jak przy uruchomionym zapłonie i powinno działać

Podłączyłem i fakt załącza się tak jak by przekręcić stacyjkę ale jeżeli ktoś wie jak się wpiąć w klimatronika by zadziałał bez zapłonu to był bym wdzięczny a jak nikt nie będzie miał takiej wiedzy to zrobię jak doncortino radził
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#64 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 22 listopada 2010 - 23:25

Jak temperatura spada po niżej 3 stopni i zapalisz silnik to piecyk niezwłocznie powinien zapalić ale jest takie wielkie ALE zauważyłem że odpala jak mam włączonego klimatronika na HI .

muszę u siebie sprawdzić bo zawsze mam ustawioną temp. na 21 stopni

#65 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 listopada 2010 - 23:54

a próbowałeś podać +12V na pin 9 złącza X63? Kabelek do tego pinu ma kolor zielony z białym paskiem

#66 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 10:28

a próbowałeś podać +12V na pin 9 złącza X63? Kabelek do tego pinu ma kolor zielony z białym paskiem

a które to zącze to X63?

Podłączyłem i fakt załącza się tak jak by przekręcić stacyjkę ale jeżeli ktoś wie jak się wpiąć w klimatronika by zadziałał bez zapłonu to był bym wdzięczny a jak nikt nie będzie miał takiej wiedzy to zrobię jak doncortino radził

a może wystarczy podłączyć sam wentylator lewym napięciem po przez przekaźnik sterowany zegarem, klapy nawiewu np. otworzyć na szybę. po co zaraz uruchamiać cały klimatronik.

Dziś rano miałem ustawionego ebera na 6 rano i jak wychodziłem z domu o 6:20 to on jeszcze działał .

jak byś mi podpowiedział jak przerobiłeś ebera, co potrzeba itp. to bede wdzięzny. nic mie tak nie irytuje jak wsiadanie do zimnego samochodu.

#67 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 10:31

złącze X63 to jedno z dwóch złącze panelu klimatronika, w którym na pinie 9 jest kabelek koloru zielonego z białym paskiem

#68 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 13:09

złącze X63 to jedno z dwóch złącze panelu klimatronika, w którym na pinie 9 jest kabelek koloru zielonego z białym paskiem

spróbuję podłączyć, ale jakiemu celu to ma służyć, za co ten przewód odpowiada

#69 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 13:31

on prawdopodobnie uruchamia klimatronik gdy webasto pracuje, włącza dmuchawę i wyświetlacz

#70 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 19:19

jak byś mi podpowiedział jak przerobiłeś ebera, co potrzeba itp. to bede wdzięzny. nic mie tak nie irytuje jak wsiadanie do zimnego samochodu.

P pierwsze to musiał byś poczytać wszystkie wypowiedzi w tym temacie jak podłączyć ebera na tzw.krótko a TU KLICK masz zrobiony przeze mnie schemat i co potrzeba do tego by przerobić na ogrzewanie postojowe.
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#71 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 24 listopada 2010 - 09:28

P pierwsze to musiał byś poczytać wszystkie wypowiedzi w tym temacie jak podłączyć ebera na tzw.krótko

dzieki

akurat podłączenie na tz krótko. mam opanowane,

Ps. ja raczej jestem z tych co najpierw czytają a potem zadają pytania

#72 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 24 listopada 2010 - 09:46

http://allegro.pl/we...1325463417.html zastanawiam się nad takim zegarkiem, ma ktoś taki ?, a pompkę chyba wsadzę tą omegową wspomagającą bo mam taką w zapasie i zrobię ogrzewanko tak jak Lotus opisał. Dziś doznałem szoku wracając z pracy, tak z głupoty po odpaleniu auta zajrzałem pod maskę z ciekawości czy eber startnie, łapie za rurkę od pompki a ona pulsuje, eber zaczął szczekać z automatu :o, teraz mam takie pytanie czy ustawienie temperatury na panelu klimatronica ma wpływ na start pieca, bo dziś miałem na HI i zagadał.

#73 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 25 listopada 2010 - 19:49

http://allegro.pl/we...1325463417.html zastanawiam się nad takim zegarkiem, ma ktoś taki ?

Możesz zastosować obojętnie jaki sterownik byle miał zegarek i możliwość nastawienia czasu włączenia .

teraz mam takie pytanie czy ustawienie temperatury na panelu klimatronica ma wpływ na start pieca, bo dziś miałem na HI i zagadał.

tego właśnie nie wiem ale wiem jedno że jak zmniejszysz temperaturę na klimatroniku to nie spowoduje reakcji wygaszania piecyka . To chyba nie ma w tym momencie wpływu , ale można to sprawdzić w prosty sposób ,odpalić auto poniżej +3stopnie z wyłączonym klimatronikiem i eber powinien się samoczynnie załączyć.
Ja też zapożyczyłem pompkę z obiegu ale musiałem ją przenieść w nitkę od ebera bo ta pompka docelowo krąży cieczą między chłodnicą a silnikiem .a ja musiałem zrobić cyrkulację między eberem, nagrzewnicą i silnikiem

#74 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 25 listopada 2010 - 23:18

teraz mam takie pytanie czy ustawienie temperatury na panelu klimatronica ma wpływ na start pieca, bo dziś miałem na HI i zagadał.

Temperatura ustawiona na panelu nie ma wpływu na start piecyka. Klimatronik OFF = eber nie startuje.

#75 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 09:54

Temperatura ustawiona na panelu nie ma wpływu na start piecyka. Klimatronik OFF = eber nie startuje.

no i mi sie tak wydawało, przeciesz to jest dogrzewacz silnika i standardowo ma silnik ogrzewać, a nie kabinę.

#76 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 10:02

no i mi sie tak wydawało, przeciesz to jest dogrzewacz silnika i standardowo ma silnik ogrzewać, a nie kabinę.

wręcz przeciwnie - to jest dogrzewacz którego zamontowanie było podyktowane troską o komfort podróżujących

#77 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 14:30

odpalić auto poniżej +3stopnie z wyłączonym klimatronikiem i eber powinien się samoczynnie załączyć

no właśnie chłopaki tu pisali że jak klima jest OFF to piec niezagada

Ja też zapożyczyłem pompkę z obiegu ale musiałem ją przenieść w nitkę od ebera bo ta pompka docelowo krąży cieczą między chłodnicą a silnikiem .a ja musiałem zrobić cyrkulację między eberem, nagrzewnicą i silnikiem

ja mam drugą i wstawię ją zaraz za piecem

#78 OFFLINE   lojes

lojes
  • 186 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 19:50

Panowie działa, lecz bez przeróbek sie nie obeszło.:jump:

po mierzeniu okazało sie że klimatronik nie dawał sygnału do eberka.
więc założyłem przekaźnik który podaje sygnał dopiero po uruchomieniu silnika (rozwiązanie tymczasowe)
krótko mówiąc odpala za każdym razem jak uruchomię silnik i grzeje do 85 stopni.

Zastanawiam sie jeszcze nad jednym mianowicie, jak miałem jeszcze sprawny interfejs (w lato) pokazało mi błąd: coś o rozszerzeniu klimatronika, a może to jest wina błędu, że nie podaje sygnału do eberka.
Zapamietał błąd i że jest niesprawny piec i go nie włącza.

#79 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 listopada 2010 - 20:07

odpala za każdym razem jak uruchomię silnik i grzeje do 85 stopni

Świeca żarowa przy takiej konfiguracji wytrzyma Ci co najwyżej jeden sezon.

#80 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 26 listopada 2010 - 22:28

Świeca żarowa przy takiej konfiguracji wytrzyma Ci co najwyżej jeden sezon.

Tylko że eber ma zadanie rozgrzać płyn to temperatury 85 stopni i potem przechodzi w stan przewietrzania i się wyłącza . nie wiem tego czy ta świeca grzeje cały czas czy tylko jak się pojawi ogień to się wyłącza( to taka moja teoria która jest do sprawdzenia ) poto jest czujnik płomienia ...