Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

tłumik przelotowy zamiast kata ? jeśli tak to jaki ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
136 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   Muki20

Muki20
  • 90 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 sierpnia 2011 - 10:42

Dajcie jakiegoś linka do tych tłumków od golfa

Coś takiego http://allegro.pl/tl...1730804141.html

#82 OFFLINE   ravenn

ravenn
  • 9 postów

Napisany 13 września 2011 - 15:03

Witam.
Też właśnie chcę wstawić od golfa zamiast kata, tylko czy ktoś może potwierdzić czy to ten tłumik co podał MUKI? ma powyginane rury jak widać a do kata potrzeba prostych.
Chcę zamówić z hurtowni dlatego pytam.

#83 OFFLINE   Muki20

Muki20
  • 90 postów

Napisany 14 września 2011 - 09:22

Witam.
Też właśnie chcę wstawić od golfa zamiast kata, tylko czy ktoś może potwierdzić czy to ten tłumik co podał MUKI? ma powyginane rury jak widać a do kata potrzeba prostych.
Chcę zamówić z hurtowni dlatego pytam.

Te rurki musisz odciąć i dospawać do czoła tłumika. Tłumikarz zrobi to bez problemu.

#84 OFFLINE   ravenn

ravenn
  • 9 postów

Napisany 14 września 2011 - 13:47

zamówiłem uniwersalny z allegro za 69 takie:
http://allegro.pl/tl...1772408898.html
jutro moze zaloze i napisze co to daje.
EDIT:

Witam.
Założyłem. Polecam te tłumiki.
Jest zdecydowanie ciszej, nie dzwoni, nie gwiżdże nawet na wysokich obrotach.
Jako, że za jakiś czas aukcja wygaśnie zamieszczam zdjęcie i namiary na firmę która to sprzedaje.
Trzeba poprosić uniwersalny tłumik przelotowy na rurę 55mm. Pasuje idealnie, wycisza moim zdaniem bardzo dobrze.

Proszę nie traktować tego wpisu jako reklamę, piszę ponieważ długo szukałem konkretnego rozwiązania, a myślę że to takie właśnie jest. Jeśli moderator chce i uzna ze nie wolno wklejać namiarów proszę usunąć.

http://img14.allegro...0/88/1772408898

CENTRUM UKŁADÓW WYDECHOWYCH
Strzelecka 66
Ostrów Wielkopolski
customerservice@pamaku.pl
Infolinia: (062) 7 361 261
Konsultant: 601 76 10 76

#85 OFFLINE   hemi

hemi
  • 48 postów

Napisany 02 października 2011 - 13:00

W piątek otrzymałem paczkę z RM motors a w niej dwa tłumiki awg,dwa RM 01 i końcowy robiony na zamówienie do omegi 3.0.Ponieważ dużo osób jest ciekawych informacji jak omegi v6 mogą brzmieć po modyfikacjach wydechu postanowiłem nie montować jest wydechu końcowego z kwasówki.Wczoraj wywaliłem katy i wspawałęm w ich miejsce awg a w miejsce środkowych wspawałem RM 01 a końcowy zamontowałem na szybko seryjny z omegi 2,5(pojedynczy wylot) bo mój końcowy z 3.0 poprostu wczoraj się rozpadł a miałem w zapasie dobry z 2,5.
Jutro odpale auto i przejade się by sprawdzić czy zmiany przyszły na plus i zdam tutaj relacje.

Końcowy widoczny na fotce niestety będzie wysłąny spowrotem do RM Motors bo ktoś wspawał pod kątem końcówki a na dodatek są za szerokie(chcę by wymienili je na 2x65mm,obecnie 2x80mm)

Dodany obrazek

#86 OFFLINE   bambuz

bambuz
  • 20 postów

Napisany 07 października 2011 - 08:57

Witam, i jak wrażenia?
Może jakiś filmik z dźwiekiem? :)

Ja jestem po świeżo po wymianie katów na te same AWG.
Ze środkowymi sie jeszze wstrzymam ale koncowy chyba po zimie bedzie do wymiany.
Myslalem o czyms rasowym. Ale zeby nie draznilo ucha na wolnych obrotach i w trasie. Ale zeby dawal o sobie znac przy dynamicznym przyspieszaniu. Nie wiem czy jest takie rozwiazanie, dlatego chetnie bym posłuchal :)

#87 OFFLINE   hemi

hemi
  • 48 postów

Napisany 07 października 2011 - 14:52

wrażenia jak narazie mało pozytywne ponieważ jest za cicho dla mnie,w sumie obecnie jest odrobinę ciszej niżeli na seryjnym wydechu.Mam nadzieję,że wymiana tłumika końcowego poprawi akustykę silnika. Tłumiki RM 01 skutecznie tłumią dźwięk V-ki przez co siedząc w środku czy też słuchając na zewnątrz w pierwszym momencie można V-kę pomylić ze zdrową 4-ro cylindówką...
Jeśli chodzi o wartości techniczne to nie odczułem jakielkolwiek zmiany,auto rozpędza się w taki sam sposób a elastyczność wciąż jest na tym samym poziomie.

#88 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 11 października 2011 - 07:23

Wczoraj wywaliłem katy i wspawałęm w ich miejsce awg a w miejsce środkowych wspawałem RM 01

Szkoda, ze nie zrobiles przed tym pomiaru na hamowni, moznaby ocenic, ile to wszystko warte.
Co do awg, to juz wielokrotnie pisalem, ze nie sa zbyt wytrzymale, jesli dluzej masz zamiar pojezdzic tym autem, to pewnie jeszcze przyjdzie czas, ze zmienisz je na RM :)

Ciekawy jestem natomiast efektu z tym tlumikiem koncowym, mozesz zdradzic ile Cie za niego skasowali?

#89 OFFLINE   hemi

hemi
  • 48 postów

Napisany 11 października 2011 - 15:04

Na hamownie chcę pojechać do Wrocławia w listopadzie bo obecnie ciągle coś grzebie przy tym trupie:)
Nie wiem jak długo pojeżdżę bo omega zastępuje w tym roku inne moje auto dlatego głównie latam poślizgać się ale zdecydowanie brak szpery zaczyna mnie denerwować.

Cena końcowego to żadne tabu- 450zł

Wczoraj nagrałem krótki film z efektów,które sponsoruje mi obecny wydech: -Nie wiem czemu ale strasznie dźwięk jest zniekształcony,podejrzewam,że w cyfrówce mam za czuły mikrofon.
Ale niestety tłumika,który mam obecnie NIE polecam,w środku jest niemiłosiernie głośno,nie da się jeździćteraz normalnie i słuchać muzyki czy rozmawiać w samochodzie:/ Dźwięk powyżej 3,5tys jest bardzo ciekawy na zewnątrz,nie buczy wtedy jak zdezelowany golf 3 tylko jak rasowa V-ka.Ja niestety nie wytrzymuje z tym na codzień więc końcowy tłumik chcę sprzedać.

#90 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 25 stycznia 2012 - 21:11

W piątek otrzymałem paczkę z RM motors a w niej dwa tłumiki awg,dwa RM 01 i końcowy robiony na zamówienie do omegi 3.0.Ponieważ dużo osób jest ciekawych informacji jak omegi v6 mogą brzmieć po modyfikacjach wydechu postanowiłem nie montować jest wydechu końcowego z kwasówki.Wczoraj wywaliłem katy i wspawałęm w ich miejsce awg a w miejsce środkowych wspawałem RM 01 a końcowy zamontowałem na szybko seryjny z omegi 2,5(pojedynczy wylot) bo mój końcowy z 3.0 poprostu wczoraj się rozpadł a miałem w zapasie dobry z 2,5.
Jutro odpale auto i przejade się by sprawdzić czy zmiany przyszły na plus i zdam tutaj relacje.

Końcowy widoczny na fotce niestety będzie wysłąny spowrotem do RM Motors bo ktoś wspawał pod kątem końcówki a na dodatek są za szerokie(chcę by wymienili je na 2x65mm,obecnie 2x80mm)

Odgrzeje troszeczkę kotleta :) Pytanko na temat tłumików przelotowych RM01 produkcji RM Motors. Czy ktoś założył coś takiego w miejsce katów w V6? I jak sądzicie czy diagności będą się czepiać z powodu nietypowego wyglądu "katalizatora" :D

#91 OFFLINE   MadMan

MadMan

...S6...

• 88 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 stycznia 2012 - 13:46

Odgrzeje troszeczkę kotleta :) Pytanko na temat tłumików przelotowych RM01 produkcji RM Motors. Czy ktoś założył coś takiego w miejsce katów w V6? I jak sądzicie czy diagności będą się czepiać z powodu nietypowego wyglądu "katalizatora" :D

Ja założyłem. Na żadnym przeglądzie nikt się nie przyczepił :D
[SIGPIC][/SIGPIC]

#92 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 26 stycznia 2012 - 21:40

Ja założyłem. Na żadnym przeglądzie nikt się nie przyczepił

I rewelka :) a powiedz mi jaką średnicę mam kupić?

#93 OFFLINE   MadMan

MadMan

...S6...

• 88 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 stycznia 2012 - 22:45

Ja dzwoniłem, powiedziałem że potrzebuję RM-01 do Omegi V6 i przysłali właściwy tak więc ze średnica nie pomogę :D
[SIGPIC][/SIGPIC]

#94 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 27 stycznia 2012 - 18:25

Ja dzwoniłem, powiedziałem że potrzebuję RM-01 do Omegi V6 i przysłali właściwy tak więc ze średnica nie pomogę

Ja napisałem do nich maila i powiedzieli że 60mm. A powiedz mi czy jesteś zadowolony z tych "katów"? :D

#95 OFFLINE   R4ZOR

R4ZOR
  • 75 postów

Napisany 28 stycznia 2012 - 09:23

ja kupiłem te i sa spoko http://moto.allegro....2074807687.html

#96 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 28 stycznia 2012 - 16:33

ja kupiłem te i sa spoko http://moto.allegro....2074807687.html

I nie ma głuchego czy metalicznego odgłosu?? Jak możesz to nagraj i wstaw filmik :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#97 OFFLINE   R4ZOR

R4ZOR
  • 75 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 09:43

minimalny metaliczny jest ale mi to nawet odpowiada omega nie należy raczej do cichych (z zewnątrz) A i tak jak ją kupiłem miała wyprute katalizatory więc teraz jest o niebo lepiej.Cena za te tłumiki była dobra więc sie zdecydowałem sam pracuje w warsztacie więc montaż nie był problematyczny. Później jak zrobie filmik z dzwiękiem to Ci podrzuce.

#98 OFFLINE   Immo

Immo
  • 1 057 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 12:52

omega nie należy raczej do cichych (z zewnątrz)

Zdziwiłbyś się, zadbane V6 z wydechem w bdb stanie powinno być bezszelestne na postoju :yes:
Moje takie było jak je kupiłem, niestety potem je zepsułem zmieniając silnik i wydech :)

#99 OFFLINE   Walgav

Walgav
  • 67 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 12:22

No i w końcu postanowiłem zakupić tłumiki firmy RM-Motors http://allegro.pl/sp...2094242458.html i muszę powiedzieć, że jestem super zaskoczony. Samochód chodzi zdecydowanie ciszej (przynajmniej w okolicach katalizatorów bo końcowy mam troszkę głośniejszy) zarówno przy niskich jak i wysokich obrotach. Jedyny minus jaki dostrzegam po dwóch dniach od założenia to fakt iż tłumiki są okrągłe i niestety wiszą troszkę niżej niż fabryczne katy. No ale cóż zrobić, trzeba będzie bardziej zwalniać na progach :D Tak więc jeśli ktoś ma problem z dźwiękiem pustych puszek po katalizatorach to szczerze polecam firmę RM Motors.

Ps. Tłumiki zamówiłem z przetłoczeniem w środku (dodatkowy koszt 20 zł za sztukę)

#100 OFFLINE   .JARO.

.JARO.
  • 254 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 15:40

a w końcu jaką średnice zamówiłeś?