Zrob najpierw "reset" panelu.mam podobny problem... instalacja szczelna,nabita, klima podpięta do techa działa a na samym klimatroniku nie, pseudofachowcy nie wiedzą co jest nie tak i sugerują wymianę panela klimatronika... Czy to rzeczywiście jedyne wyjscie?

Klimatyzacja nie chłodzi
Napisany 12 lipca 2011 - 14:58
Napisany 04 sierpnia 2011 - 16:06
Około dwóch tygodni temu nabijałem klime,wszelkie odgrzybiania itd.itp.Wymieniłem zaworek na wejsci,bo miał nieszczelnosc,sprawdzone wszystko,jest ok.Ale od kilku dni zamiast cieszyc sie jazdąw chłodku z nawiewów dmucha ciepłym powietrzem,chyba,że wyjeżdzam rano jak temperatura na zewnątrz jest nie za wysoka to jest chłodek,ale nie taki jak z klimy,tylko taki sobie.Pytanie od czego zacząc.Wyczytałem ,że może od resetu klimatronika,ale nie moge znalezc dokładnego opisu jak to zrobic.Moze ktos pomoże,ewentualnie pokieruje co dalej z tym fantem zrobic.Dodam tylko,że spreżarka załacza sie.Pozdrawiam
Napisany 04 sierpnia 2011 - 16:17
Wyczytałem ,że może od resetu klimatronika
trzeba przez pięć sekund przytrzymać jednocześnie wciśnięte przyciski "Auto" i "off".
Najpierw jednak sprawdź czy ta "grucha" od klimy jest tak lodowata że aż woda się na niej skrapla. Po paru chwilach od włączenia klimy powinna ona być lodowata. Jeżeli jest tylko chłodna to albo zaczyna brakować czynnika albo sprężarka się kończy bo nie jest w stanie nabić odpowiedniego ciśnienia
Napisany 04 sierpnia 2011 - 17:56
Napisany 04 sierpnia 2011 - 18:02
Czy w warsztacie który nabijał klime na maszynce pokaże,że cisnienie jest za małe?
nie wiem czy w warsztacie w którym byłeś mają taką maszyne... jak mają to bez problemu powinni Ci zrobić próbe ciśnieniową jak Ci nabijali
Napisany 17 kwietnia 2012 - 22:44
Napisany 24 kwietnia 2012 - 20:43
Napisany 25 kwietnia 2012 - 14:31

Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:07
Panowie co ile nabija cie klimę ja nabijam raz na rok byłem dzis u mechanika ustawić sie na dobicie a on mnie się pyta a co ucieka?Ja mu na to nie poprostu już bardzo słabo chłodzi prawie wo gole.To on mi powiedział że musi gdzieś uciekać,bo on jezdzi swoim autem 5 lat z klimą i jeszcze nie dobijał.Ja mówie ja dobijam raz na rok.No ale jak to jest,bo z tego co on mi mówił to wychodzi na to że gas w klimie jak jest szczelna powinien byc caly czas.prosze o pomoc bo jutro mam jechać do niegodzieki
odkurz troche moje tematy i zobacz, miałem podobny problem. Zbyt często nabijasz klimę. Sęk w tym, ze ten gość który CI nabija, skoro wyzbył się na takie mądre stwierdzenie "że musi gdzieś uciekać", powinien sprawdzić którędy Ci wylatuje gaz od klimy. Ew kup sobie/wypożycz/zaopatrz sie (niepotrzebne skreślić) w lampę UV i sam zlokalizuj, którędy CI ucieka czynnik. Dzięki temu sprawa rozwiązana a parę złotówek zostanie w kieszeni na boski napój jakim jest browarek po pracy

p.s. a co do pytanie co ile nabijacie klimę, to ja powinienem ze 3 razy w roku, bo czynnik ucieka raz dwa

Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:16
odkurz troche moje tematy i zobacz, miałem podobny problem. Zbyt często nabijasz klimę. Sęk w tym, ze ten gość który CI nabija, skoro wyzbył się na takie mądre stwierdzenie "że musi gdzieś uciekać", powinien sprawdzić którędy Ci wylatuje gaz od klimy. Ew kup sobie/wypożycz/zaopatrz sie (niepotrzebne skreślić) w lampę UV i sam zlokalizuj, którędy CI ucieka czynnik. Dzięki temu sprawa rozwiązana a parę złotówek zostanie w kieszeni na boski napój jakim jest browarek po pracy
p.s. a co do pytanie co ile nabijacie klimę, to ja powinienem ze 3 razy w roku, bo czynnik ucieka raz dwa
Jak zbyt często???jestem pewnien ze jest pusta bo juz jak mam 3 lata omegę nauczyłem się że słychać z kratek nawiewu syczenie to już wiem że nie ma gazu.w tamtym roku dobijałem klime w tym samym miejscu tylko ze szefuncio mi to robił kumaty chłop a teraz gadałęm z jego pracownikiem szefcia nie było.No i w tamtym roku szef robił mi przegląd właśnie lampą uv itd.i mówił że wszystko ok nie ma nieszczelności.Dobił i miałem klimke jak ta lala jak zawsze przez rok.Co chciałes powiedzieć przez to ,że zbyt czesto klime nabijam??hee browarek jest jest:)
Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:20
Co chciałes powiedzieć przez to ,że zbyt czesto klime nabijam
Ja juz 3 rok nie nabijalem a ile czasu przedemna ktos nie nabijal tego nie wiem.
W tym roku sprtawdzlem czy dziala i chlodzi tak jak trzeba.
Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:22
Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:31
Przy szczelnym ukladzie jest dopuszczalny ubytek czynnika nawet na poziomie do 10% rocznie.Bo klimatyzacja, nie powinna się opróznić praktycznie do zera
Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:37
no to nawet. Dobrze wiedzieć, dzięki. Ale to i tak nie wychodzi, że co roku napełnia klimePrzy szczelnym ukladzie jest dopuszczalny ubytek czynnika nawet na poziomie do 10% rocznie.
Napisany 25 kwietnia 2012 - 15:48
Przy szczelnym ukladzie jest dopuszczalny ubytek czynnika nawet na poziomie do 10% rocznie.
i to zależy jak się klimy używa. Jak się jej nie używa to ubytek może być jeszcze większy.
Napisany 25 kwietnia 2012 - 17:16
Napisany 25 kwietnia 2012 - 17:55
Przy szczelnym ukladzie jest dopuszczalny ubytek czynnika nawet na poziomie do 10% rocznie.
e tam, to taka norma jak spalanie oleju - do 1 litr/1000 km...
czynnik chłodzący to nie benzyna, nie zużywa się, więc w sprawnym układzie nie ma potrzeby napełniania klimy co jakiś czas.
Jeśli czynnik znika to trzeba szukać dziury - nie ma innej rady. Choć można też olać - jeśli ucieka powoli, z tym że trzeba się liczyć z tym, że wyciek raczej będzie się powiększał niż zmniejszał
Napisany 25 kwietnia 2012 - 18:24
Koledzy pomocy. Mam dziwny problem i chcę się poradzić, nabiłem dziś klimę ale zaworki którymi się nabija nie trzymają. Górny zawór z tego co się dowiedziałem można wykręcić jak wentylek i wymienić. Ale co zrobić z dolnym?? Da się go jakoś wymienić??
wymieniasz oba i kosztują grosze
Napisany 25 kwietnia 2012 - 18:27
Ja juz 3 rok nie nabijalem a ile czasu przedemna ktos nie nabijal tego nie wiem.
W tym roku sprtawdzlem czy dziala i chlodzi tak jak trzeba.
Chodzi jak trzeba??Tzn. na wylocie masz 3-4 'C ??
Napisany 25 kwietnia 2012 - 19:38
Chodzi jak trzeba??Tzn. na wylocie masz 3-4 'C ??
okolo 5-7