Klimatyzacja nie chłodzi
Napisany 25 kwietnia 2011 - 09:50
Napisany 30 kwietnia 2011 - 07:55
Napisany 30 kwietnia 2011 - 21:07
Napisany 30 kwietnia 2011 - 21:14
Ja robiłem u najtańszego „klimatyzatora” oczywiście w Ciechanowie, który o dziwo ma najnowszy i najlepszy sprzęt.
Napisany 01 maja 2011 - 06:33
Napisany 02 maja 2011 - 10:02
Moja rada jest taka, żeby znaleźć sobie solidny warszatat, który specjalizuje się wyłącznie w serwisowaniu ukł. klimatyzacji, mają klarowny cennik usług, profesjonalny sprzęt oraz niezbędną wiedzę o klimatyzacji.
Napisany 02 maja 2011 - 21:11
Co może być przyczyną nie działającej klimatyzacji jeśli w układzie jest czynnik chłodzący, wentylatory działają normalnie, bezpieczniki nie są przepalone, a pasek dobrze naciągnięty? Jak sprawdzić sprawność sprężarki i sprzęgła elektromagnetycznego klimy?
Sprzęgło sprawdzisz wciskająć eco (przy włączonym eco koło pasowe się kręci podczas pracy, a koło sprężarki (trzy śruby widać dobrze) stoi, po wyłączeniu eco rusza reszta sprężarki.
1.
Przyczyną braku chłodzenia może być zbyt mały stan czynnika.
2.
Osuszacz do wymiany (granulat puszcza wodę w obieg)
co za tym idzie zamarza w kanale (objawy-po włączeniu klimy robi się zimna rura ale po chwili zaczyna się robić z powrotem ciepła)te same objawy są przy wypracowanej sprężarce klimy( nie trzyma ciśnienia przez co chłodzi do 3 min max po czym znowu się robi ciepła-czynności sprawdzenia najlepiej zaraz po starcie klimy)Nigdy ponownie się nie robi rura zimna przy tego typu usterkach.
3.wentylatory od klimy pracują tylko podczas pracy klimy(dwa od przodu)
jesli nie pracują to brak sygnału do pracy.(awaria):szpital:
jaki orientacyjny jest koszt spr i nabicia klimy, dzieki
1. sprężarka klimy bosch- około 900 (używka dobra 250 -zawsze ryzyko ja trafiłem super)

2.
od-150-180
Napisany 04 maja 2011 - 12:58

Teraz już wszystko zrobione, piny odpowiednio dogięte i wyczyszczone. Problem zniknął.

Napisany 04 maja 2011 - 17:18
Ja dodam że miałem opisywany tutaj problem z klimą i tak jak koledzy podpowiedzieli, po zmostkowaniu od strony przycisku pinów, klima chodzi super !
Okazało się że trafiony jest przycisk który załączał i rozłączał klimę, po podparciu go papierkiem złożonym na pół i zablokowaniu w pozycji wciśnięcie i góra działa
Teraz już wszystko zrobione, piny odpowiednio dogięte i wyczyszczone. Problem zniknął.
masz klimatronik czy zwykłą?
Napisany 15 maja 2011 - 11:25

Może któryś kolega mi poradzić o co tam chodzi.:confused:
Napisany 15 maja 2011 - 14:00
koledzy byłem wczoraj naprawić klime gość mi załadował czynnik i wyciek pokazał sie na górnej części sprężarki:( wiec w przyszłym tygodniu wymiana na nową:jump:
Nie zrobił przed nabiciem czynnika próby ciśnieniowej?
Napisany 15 maja 2011 - 14:03
Napisany 16 maja 2011 - 10:49
Napisany 20 maja 2011 - 19:11
w pierwszej kolejności sprawdziłbym to od strony elektrycznej.. bezpieczniki i przekaźnik sprawdzę , ale kiedyś czytałem o czujniku w chłodnicy tym 3 pinowym na dole, że może mieć wpływ na działanie sprężarki. jakie połączenia elektryczne jeszcze sprawdzić? a właśnie jak uruchomić sprężarkę na "krótko"?
rozumiem,że jak czynnik w klimie się skończył to sprężarka też nie odpali?
Napisany 20 maja 2011 - 19:36
czynnik w klimie się skończył to sprężarka też nie odpali?
Oczywiście, że nie odpali i od tego bym zaczął.
Napisany 20 maja 2011 - 19:43
Napisany 20 maja 2011 - 19:52
Napisany 20 maja 2011 - 20:23
Moje ople , byłe i obecny .
Napisany 30 maja 2011 - 11:18

Problemy z klimą zaczęły się w tamtym roku

Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki OK, wentylatory OK, przycisk OK, Czujnik temperatury OK. Więc zaczynam podłączać sprężarkę na krótko no i nic

Ale okazuje się że na jej spodzie są jakieś zielone plamy i nie pamiętam czy powstały przy zakładaniu sprężarki czy gdzieś zaczęła cieknąć, ale od góry nic nie widać tylko dół sprężarki. Gaz jakiś tam jest bo sprawdzałem zaworkiem. Więc podłączam na krótko przy czujniku i teraz pytania:
1.Po zdjęciu wtyczki, okazuje się że jest w niej jakiś olej, czysty, podobny do silnikowego ale nowego, skąd się tam wziął?
2.Po złączeniu pierwszych dwóch pinów włącza się sprężarka i wentylatory na wolne obroty, czekam i czekam ale przewody od klimy dalej ciepławe, brak czynnika?
3.Po złączeniu dwóch następnych pinów włączają się wentylatory na wysokie obroty, co to ma wspólnego z klimą, skoro drugi bieg wentylatorów jest chyba od większej temperatury silnika? No a też jak mi przestała działać klima to przestały mi wentylatory chodzić po zgaszeniu silnika, a kiedyś chodziły, co ma wspólnego jedno z drugim?
Za co się w końcu brać i czy naprawić poprzednią sprężarkę i dopiero szukać dziury w całym czy zacząć od pomiaru stanu czynnika??