Czy da się wymienić nagrzewnicę ogrzew. bez zdejmowania....?
Napisany 18 sierpnia 2010 - 17:54
Napisany 18 sierpnia 2010 - 19:37
A mi z kolei wszystko działa poprawnie tylko grzeje mi na nogi kierowcy... Nawet jesli mam nastawione na zimne powietrze. W tych temp staje sie to powoli nie do wytrzymania. Jest możliwość że to jest przez to ze nie zalozylem takiej gumowej oslony na nagrzewnice od wewnetrznej strony( bo nie pasowala)? Jak moge to zniwelowac?
nie działa poprawnie skoro masz problem?

nagrzewnica nie jest odcinana przez zawór trójdrożny. miałem to

przeczytaj:
http://forum.omegakl...9185#post529185
Napisany 19 sierpnia 2010 - 09:19

Napisany 19 sierpnia 2010 - 09:27
nie do konca kumam gdzie dokladnie jest ten zawór
w komorze silnika , z tyłu za silnikiem , na przewodach idących z nagrzewnicy jest zawór plastikowy , to właśnie ten:)
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 19 sierpnia 2010 - 13:35
nie działa poprawnie skoro masz problem?
nagrzewnica nie jest odcinana przez zawór trójdrożny. miałem to
przeczytaj:
http://forum.omegakl...9185#post529185
ale przeciez wyraznie napisal ze nie zalozyl oslony i dlatego sie grzeje. zawor swoja droga ale jak wylaczysz auto i nie masz podcisnienia to woda na nagrzewnice idzie i tak i tak. dopiero jak dasz klime na low to odcina zawor.
Napisany 19 sierpnia 2010 - 15:22
zgadzam się z Tobą, ale też mam swoje ale

mówisz o dosyć wyjątkowej sytuacji:
- gdy silnik jest wyłączony (więc nie idzie podciśnienie do zaworu). u mnie np silnik jest włączony przez wiekszość czasu kiedy siedzę w aucie

- gdy w układzie jest wpięta elektryczna pompka która wymusza obieg (u mnie w X20XEV 1995 jej nie ma)
nie mieszajmy nikomu już w głowach, będzie działać zawór to przestanie mieć problem latem w czasie jazdy. tak?

u mnie też nie ma orginalnej gumy na nagrzewnicy - zimą jak wymieniałem nagrzewnice nie wykumałem kwestii.
latem gdy jest odcięta nagrzewnica i zimą kiedy jest otwarta - działa zgodnie z moimi potrzebami.
zobaczymy jesienią, być może wtedy będę chciał żeby "lekko grzało" a nogi mi będzie przegrzewać

(ale wątpię w to - nie zauważyłem że nagrzenica jest otwarta na wiosnę.)
Napisany 23 sierpnia 2010 - 20:59
Napisany 24 sierpnia 2010 - 12:18
raczej orginał nic nie mówili o zamiennikach ,,,kosztowała 100 to chyba orginał,,
napewno zamiennik. oryginal koszuje pare razy tyle.
Napisany 24 sierpnia 2010 - 13:04
Napisany 25 sierpnia 2010 - 12:37
Napisany 22 listopada 2010 - 08:57
Pozdrawiam-Hubert
Napisany 22 listopada 2010 - 10:22
Witam.Panowie,mam powodz w aucie i ubytki w zbiorniczku wyrownawczym.Z tego co doczytalem wskazanie pada na nagrzewnice.Mam pytanko,czy jest mozliwosc,ze to jakiesz oringi na laczeniu,pekniety plastik itp. i mozna to ratowac domowymi sposobami,czy na 100% cieknie sama nagrzewnica.Jezeli nagrzewnica,to przed demontazem uszkodzonej chcialbym miec pod reka druga,sprawna i stad drugie pytanko:kupowac nowy zamiennik,nowy oryginal czy wystarczy uzywany oryginal ?Nie chcialbym aby sytuacja sie powtorzyla kiedy wysusze dywaniki jak tylko slonce mocniej blysnie wiosna.
Pozdrawiam-Hubert
Lepiej kup dobra uzywke,ja w zeszlym roku zakladalem zamiennik i przy 60 stopniach pekl plastik przy nagrzewnicy i nagrzewnica do wyrzucenia
Napisany 28 listopada 2010 - 20:50
Jeśli trzeba odpowietrzyć będę wdzięczny za info jak to zrobić.
Napisany 28 listopada 2010 - 20:54
Sam się odpowietrzy... na zimnym silniku zalewasz płynem, włączasz silnik baz zakręcania korka od zbiorniczka czekasz, aż się włączą wentylatory i dolewasz ubytek, Oczywiście pamiętaj o tym by włączyć ogrzewanie.... Jak przestanie bulgotać i stan będzie się zgadzał to zakręcasz korek, i cieszysz się jazdąPanowie po wyciągnięciu nagrzewnicy i spuszczeniu tylko tego płynu który w niej siedział czeka mnie jeszcze odpowietrzenie układu czy po zalaniu sam się odpowietrzy?
Jeśli trzeba odpowietrzyć będę wdzięczny za info jak to zrobić.

Napisany 08 grudnia 2010 - 22:36
Napisany 14 grudnia 2010 - 10:12
Czy przed zamontowaniem oringi czymś posmarować?
A teraz pytanie około tematowe. Czy ktoś nabył nagrzewnicę Polcaru która jest rozprowadzana na allegro za 49zł? Jak wrażenia?
Ma ona taką białą "wstążkę" którą widać w środku. Co to za ustrojstwo, jaka jest jej funkcja?
Napisany 14 grudnia 2010 - 10:18
Czy ktoś zna może średnicę oringów na alu rurkach wchodzących do nagrzewnicy?
Czy przed zamontowaniem oringi czymś posmarować?
A teraz pytanie około tematowe. Czy ktoś nabył nagrzewnicę Polcaru która jest rozprowadzana na allegro za 49zł? Jak wrażenia?
Ma ona taką białą "wstążkę" którą widać w środku. Co to za ustrojstwo, jaka jest jej funkcja?
ktos ostatnio pisal ze pekla mu podczas montazu :nabijacz::tired:
Napisany 14 grudnia 2010 - 10:26
ktos ostatnio pisal ze pekla mu podczas montazu
Marcines
Bo to gie warte jest
Napisany 14 grudnia 2010 - 18:55
Napisany 14 grudnia 2010 - 20:48
Nie pasuje bo ...... co jest nie tak?
Udało mi się skontaktować z kilkoma osobami które zakupiły nagrzewnicę od Ve-Gi i specjalnych narzekań nie było.