Ustawienie nastawnika samemu
Napisany 06 marca 2013 - 23:18
Ustawianie dawki jest na tyle precyzyjne że samo poluzowanie śrub i ich dokręcanie moze zmieniać wartości.
Czujnik temperatury kup z boscha i uszczelkę pod dekielek nową.
Napisany 06 marca 2013 - 23:29
Napisany 06 marca 2013 - 23:40
Jak odkręcisz dekielek to ci sie dawka powali na 100%.
Ustawianie dawki jest na tyle precyzyjne że samo poluzowanie śrub i ich dokręcanie moze zmieniać wartości.
Czujnik temperatury kup z boscha i uszczelkę pod dekielek nową.
zamówiłem z Boscha i komplet uszczelek (kolektor, EGR, nastawnik)
własnie się domyśliłem, że się rozjada bo czytałem jak się reguluje dawke...
Napisany 06 marca 2013 - 23:46
nie dokońca dawka nastawnika się zmieni,po odkręceniu górnego dekielka,ale jak czujnik temperatury paliwa oszukiwał,to wtedy na sprawnym czujniku dawke trzeba będzie ustawić od nowa.
U mnie popuszczenie trójkątnej śruby już zmienia dawkę.
Jak ustawiałem to chyba ze 30 podejść robiłem bo przy każdym dokręcaniu sie minimalnie zmieniała.
W końcu stwierdziłem ze bez młota nie robota. Dokręciłem ją do oporu a popuściłem pozostałe 3 od nastawnika i na siłe zacząłem przebijać nastawnik.
Napisany 07 marca 2013 - 18:29
Za pierwszym razem jak przykręciłem pokrywke tak na sztukę bez dokrecania na siłe to MID pokazywał 1,0 i przejechałem się, aby rozgrzac silnik. Wydawało mi się, że autko lepiej reaguje na wciskanie gazu...ale po lukkim dokręcaniu szybko dawka wróciła do 0,7 i deszcz zaczął padać.
Jedno co zauważyłem to to, że n MIDzie śrędnie spalanie na tym samym odcinku (z pracy do domu 30 km) spadło z 9,5 do 7,1...a nawet przez chwilę na podmiejskich drogach widziałem 6,8...ciekawe ile teraz pali?
Nie zauważyłem wczoraj tego pytania...jeśli Ci chodzi o ten przezroczysty plastyk koło czerwonego przewodu to to jest bezpiecznik na przewodzie do CA...Przynajmniej tak mi to wyglada. Co jest na drugiej stronie puszki? Ledy?
Napisany 07 marca 2013 - 18:50
Nie zauważyłem wczoraj tego pytania...jeśli Ci chodzi o ten przezroczysty plastyk koło czerwonego przewodu to to jest bezpiecznik na przewodzie do CA...
Chodziło mi o to jak wygląda oszukiwacz z drugiej strony. Czy jest cały czarny czy są tam diody led.
Napisany 07 marca 2013 - 18:57
Chodziło mi o to jak wygląda oszukiwacz z drugiej strony. Czy jest cały czarny czy są tam diody led.

Napisany 07 marca 2013 - 19:04
No to jednak nie ten o którym myślałem.
Jaki by nie był to wolałbym się go pozbyć...

Co myślisz o moich spostrzeżeniach po czyszczeniu i wymianie czujnika?
Napisany 07 marca 2013 - 20:10
nie dokońca dawka nastawnika się zmieni,po odkręceniu górnego dekielka,ale jak czujnik temperatury paliwa oszukiwał,to wtedy na sprawnym czujniku dawke trzeba będzie ustawić od nowa.
zmieni się nawet tylko luzując śruby - zawsze
żeby się pozbyć tego ,,ustrojstwa ,, mósiałbyś przestawić pompe tzn przekręcić ją
bo masz już naciągnięte łańcuchy i przestawiła się pompa
Napisany 07 marca 2013 - 20:30
Napisany 07 marca 2013 - 20:31
zmieni się nawet tylko luzując śruby - zawsze
żeby się pozbyć tego ,,ustrojstwa ,, mósiałbyś przestawić pompe tzn przekręcić ją
bo masz już naciągnięte łańcuchy i przestawiła się pompa
ok...czyli najpierw obserwacja spalania chwilowego na kompie w programie czy łańcuch wyciągnięty...jezeli tak to wymiana rozrządu i ustawienie kąta i wywalenie tego ustrojstwa...
Xax3 jesli chodzi Ci o czujnik temp.paliwa w nastawniku to dziś wsadziłem nowy...
Napisany 07 marca 2013 - 20:41
dawka to dawka a ustrojstwo ustrojstwem
ustaw dawke teraz wg kompa , nie mida bo on ma dużą tolerancje błędu na
tyle ile powinno być czyli 5,5
ja mam 5,2 i jest ok
a ustrojstwo jest tylko do odpalania na gorącym silniku.
i jeżeli chcesz się tego pozbyć a odpalać na gorącym to tak jak pisałeś
albo przestawić pompe albo nowy rozrząd
Napisany 07 marca 2013 - 20:46
Chodziło mi o to, że po zmiennej dawce na kompie poznam czy przez rozciagnięty łańcuch pompa jest przestawiona...mam cichą nadzieje, że to tylko czujnik w nastawniku był walnięty i nikt tego nie sprawdził i wstawił ten oszukiwacz...śruby w nastawniku nie były nigdy ruszane...Sorki ale mylisz dwa pojęcia
dawka to dawka a ustrojstwo ustrojstwem
Napisany 07 marca 2013 - 20:49
Chodziło mi o to, że po zmiennej dawce na kompie poznam czy przez rozciagnięty łańcuch pompa jest przestawiona...mam cichą nadzieje, że to tylko czujnik w nastawniku był walnięty i nikt tego nie sprawdził i wstawił ten oszukiwacz...śruby w nastawniku nie były nigdy ruszane...
nie łudź się

to jest choroba naszych silników
Napisany 07 marca 2013 - 20:56
Napisany 07 marca 2013 - 21:00
nadzieja umiera ostatnia...:innySmiech:nie łudź się
wiem...i się z tym pogodziłem, ale póki mogę sam robić bez większych kosztów to to toleruję...to jest choroba naszych silników

ale przecież grzanie świec zależy właśnie od tego czujnika, czyż nie?
pogubiłem się w postach...sorki...
chyba tak i dlatego go wymieniłem i odłącze teraz ten "oszukiwacz" i zobaczymy...

Napisany 07 marca 2013 - 21:04
Napisany 07 marca 2013 - 21:16
według tego co czytałem na forum właśnie tak jest. a kąt ma wpływ tylko na odpalanie jako takie że w złym miejscu podaje, nie ma nic wspólnego ze świecami.
dobrze czytałeś