Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

parowanie szyb

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
136 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 17 stycznia 2013 - 22:09

ja się już nie czepiam mogę nawet mu przypominać czasem :) czasem to lepiej niż po każdym odpaleniu !!
a auto jak nowe nic nie paruje (no chyba że pijany nachucha) po prostu cud miód i orzeszki :) Koniecznie poproście adminów żeby to podwiesili bo parowanie to masakra a niejeden z tym walczył susząc dywany!! a poco wystarczy klik :)

#82 OFFLINE   polak123

polak123
  • 28 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 00:43

Ja bylem tym zmartwiony do tego stopnia ze zakupilem juz nową nagrzewnice, lecz na szczescie przeczytalem tu o tym trybie klimatronika. Warto podwiesic temat.

#83 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:10

Czytam i czytam i nie mogę powiedzieć żebym do końca wiedział co zrobić. Auto świeci cały czas, jak przycisnę, to przestawia mi ze stopni Celsjusza na Farenhaity. Wcisnę obieg zamknięty, słyszę jak klapa się przestawia i inaczej pracuje dmuchawa, a szyby parują. Jeśli włączę obieg zamknięty parują bardziej. Jeśli jeżdżę sam, w zasadzie jest spokój. Z pasażerami z tyłu parują jak wściekłe, przednia i boczne mniej. Ratuję się uchylaniem okna. Klima poniżej -5 ma mnie w poszanowaniu. Beznadzieja.

#84 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:23

Czytam i czytam i nie mogę powiedzieć żebym do końca wiedział co zrobić. Auto świeci cały czas, jak przycisnę, to przestawia mi ze stopni Celsjusza na Farenhaity. Wcisnę obieg zamknięty, słyszę jak klapa się przestawia i inaczej pracuje dmuchawa, a szyby parują. Jeśli włączę obieg zamknięty parują bardziej. Jeśli jeżdżę sam, w zasadzie jest spokój. Z pasażerami z tyłu parują jak wściekłe, przednia i boczne mniej. Ratuję się uchylaniem okna. Klima poniżej -5 ma mnie w poszanowaniu. Beznadzieja.

odpalasz naciskasz auto (na zimę powinno się wcisnąć też eco wtedy wyłączamy klimę) potem klikasz zamknij krótko taż żeby się to kółko zapaliło czekasz 2-3 sekundy i otwierasz z powrotem obieg i w drogę. po zgaszeniu i ponownym odpaleniu komputer powinien pamiętać ustawienie i jak jest zamknięta klapa to ją otworzyć. oczywiście mowa o jeżdżeniu na trybie auto i auto eco.

#85 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:28

odpalasz naciskasz auto (na zimę powinno się wcisnąć też eco wtedy wyłączamy klimę)

Jak włączam stacyjkę i uruchamię silnik AUTO się świeci, a ECO krótki czas miga. Naciskanie AUTO niczego nie zmienia. (jeśli przytrzymam przycisk dłużej przełącza skalę stopni). AUTO gaśnie, jeśli wybieram ręcznie tryb nawiewu lub intensywność nawiewu albo nawiew na szybę. Jeśli nacisnę wtedy AUTO wentylacja wraca do jakichś swoich ustawień' "optymalnych". Obieg wewnętrzny działa, bo słychać ruch klapy.

#86 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:38

to może inaczej ma być w trybie auto po odpaleniu i wtedy zamykasz obieg na 2-3 sekundy potem otwierasz! i już nie klikasz na auto ponownie i nic nie przytrzymujesz!

#87 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:39

@adipaw
Jak tak właśnie robię i działa. Od miesiąca mam spokój i nawet w mrozy już tak szyby nie zamarzają od środka :-) A tak trochę z innej beczki. Czy z tyłu samochodu sa tez jakieś klapy? Czasami mam wrażenie, ze słyszę taki głuchy dźwięk z tyłu auta jakby własnie ruch pka zamykała się. jest to przy otwieraniu i zamykaniu wew. obiegu.

AUTO gaśnie, jeśli wybieram ręcznie tryb nawiewu lub intensywność nawiewu albo nawiew na szybę. Jeśli nacisnę wtedy AUTO wentylacja wraca do jakichś swoich ustawień' "optymalnych". Obieg wewnętrzny działa, bo słychać ruch klapy.

Czy jak pali się (tylko) AUTO i ECO a nastepnie OBIEG WEWNĘTRZNY to gasnie AUTO?

#88 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:43

Czy z tyłu samochodu sa tez jakieś klapy? Czasami mam wrażenie, ze słyszę taki głuchy dźwięk z tyłu auta jakby własnie ruch pka zamykała się. jest to przy otwieraniu i zamykaniu wew. obiegu.

każde auto ma wentylację z tyłu zwykle pod zderzakiem powinny być. musi być przepływ powietrza bo nie dał by rady wentylator nowego wtłoczyć gdyby ujścia nie było!

#89 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:45

Czy to działa tylko z klimatronikiem w Fl, czy w B również ?

#90 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:51

warto sprawdzić ale raczej do klimatronika tylko bo w manualnej to my wydajemy roskazy a nie komputer :)

#91 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:51

Czy z tyłu samochodu sa tez jakieś klapy?

w bagażniku są otwory wentylacyjne, ale one nie są niczym sterowane. Ja mam w kombi we wnęce na koło, nie wiem gdzie jest w sedesie. I dlatego najlepiej nie wozić zbyt wiele folii/starych reklamówek w okolicach tych otworów

#92 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 10:57

w galancie są takie fajne klapki z miękkiej gumy i jak z zewnątrz dmucha to się zamykają a jak trzaśniesz drzwiami to się podnoszą i opadają :) mała rzecz a cieszy

#93 OFFLINE   vario

vario
  • 38 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 18 stycznia 2013 - 13:50

Czy to działa tylko z klimatronikiem w Fl, czy w B również ?

podany sposób działa tylko w FL, sprawdzałem w B i nie działa,chyba ze jest jakas inna sekwencja przycisków

#94 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 14:01

No to u mnie są jakieś krasnale co chuchają na szyby, odpływ na podszybiu wymyty do czysta, filtr węglowy nówka, wody pod dywanikami nie ma, nagrzewnica nie cieknie, obieg wewnętrzny działa jak złoto, a jak wsiądą szkodniki zaraz tył paruje:masakra:

#95 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów

Napisany 18 stycznia 2013 - 14:13

To jeśli klapka jest otwarta (można to sprawdzić po wyjęciu filtra pyłkowego) i zasysa świeże powietrze to nie wiem... moze tylna wentylacja jest niedrożna? A może reset..

#96 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 18 stycznia 2013 - 15:50

tył paruje

A otwory "wentylacyjne" w bagazniku sprawne?

#97 OFFLINE   darek62

darek62
  • 39 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 26 stycznia 2013 - 14:50

porada wyżej ta z obiegiem zamkniętym jest trafiona w "10" - bynajmniej u mnie.

#98 OFFLINE   asyeiusz

asyeiusz
  • 68 postów

Napisany 28 stycznia 2013 - 22:08

Przeczytałem cały Temat.
I jestem pod wrażeniem
U mnie ostatnio tak parowały że lała sie woda po szybach i zaraz zamarzała. Po przejechaniu 50 km. mialem dość. Filtr kabinowy wyciągnołem, klimatronik na max uchylony szyberdach oraz szyby i nic nie pomagalo. Po przeczytaniu dziś postów, nie moge się doczekać jak jutro wsiądę do auta i sprawdzę banalny sposób na parowanie. Jeśli zadziała to szacun koledzy, szacun. Dam znać jak to u mnie będzie wyglądać. Pozdrawiam.

#99 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 28 stycznia 2013 - 22:30

zaglądałem ostatnio pod dywan kierowcy i kamień lodowisko na wiosnę będzie odwilż :) a szyby ok nie parują.

#100 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów

Napisany 29 stycznia 2013 - 18:30

Podtrzymuje, że wszystko jet git :-) i nawet dziś przy deszczu ze śniegiem grama pary na szybach ale... raz mi zaparowaly z tydzień temu przy sporych opadach śniegu. Nie wiem czy to zasługa własnie opadów (może kratki nawiewu zasypało) bo kiedyś słyszałem, że w Oplach (przynajmniej Vectrze, chyba 98-99 rok) jest tak, że komputer (w tym pewnie i Klimatronik) resetuje się sam do ustawień fabrycznych po określonej liczbie przekręceń kluczyka. Wynikałoby, że operację trzeba będzie co jakiś czas powtórzyć. Słyszeliście coś o tym?