Słabe ogrzewanie
Napisany 31 stycznia 2014 - 19:12
Napisany 29 grudnia 2014 - 21:41
Chwilowe przytrzymanie na 4k obr powoduje powiew ciepłego powietrza po spuszczeniu gazu wraca do punktu wyjścia.
* Nagrzewnica była wymieniana 2 lata temu na Valeo;
* Zawór trójdrożny też;
* Reset climatronika;
* Filtr kabinowy wyjęty;
* Płyn chłodniczy wymieniony i odpowietrzony.
Próbowałem czyścić nagrzewnicę (ocet i wrzątek ok. 15 godzin moczenia później płukania wodą pod ciśnieniem), zero syfu i kamienia.
Używałem szukajki tylko w kółko powtarzane jest to samo nagrzewnica i zawór trójdrożny.
Jakieś pomysły ?
Napisany 29 grudnia 2014 - 22:01
Nie ma wpływu na działanie ogrzewania...* Filtr kabinowy wyjęty
Jak masz wpiety reduktor LPG w układ chłodzenia?
Napisany 29 grudnia 2014 - 22:27
Reduktor sprawdzę jutro, jednak instalacja siedzi w tym samochodzie 11 lat i nie było problemów wcześniej z grzaniem.
Napisany 29 grudnia 2014 - 22:33
Napisany 29 grudnia 2014 - 22:44
Ostatnio czyściłem sobie układ chłodzenia, zalałem nowym płynem chłodniczym i mam wrażenie, że na tym starym, silnik bardziej się "grzał". Ostatnio podczas jazdy na blacie wskazówka pokazywała niby 45-50 st na silniku, silnik nie nagrzewa się powyżej 90 st... W dodatku nie wiem czy tak powinno być, ale zauważyłem że cały czas chodzi mi wentylator na chłodnicy klimy...
Napisany 30 grudnia 2014 - 10:15
Napisany 30 grudnia 2014 - 11:50
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 30 grudnia 2014 - 11:56
Napisany 30 grudnia 2014 - 14:30
Może, ale nie w XEVie, bo jej tam nie maA ta dodatkowa pompka obiegu nie narobi takiego zamieszania

Napisany 30 grudnia 2014 - 22:20
Napisany 31 grudnia 2014 - 09:01
Mam podobnie, też mi się wydaje, że ogrzewanie grzeje za słabo niż powinno.
Ostatnio czyściłem sobie układ chłodzenia, zalałem nowym płynem chłodniczym i mam wrażenie, że na tym starym, silnik bardziej się "grzał". Ostatnio podczas jazdy na blacie wskazówka pokazywała niby 45-50 st na silniku, silnik nie nagrzewa się powyżej 90 st... W dodatku nie wiem czy tak powinno być, ale zauważyłem że cały czas chodzi mi wentylator na chłodnicy klimy...
naciśnij przycisk eco i wentylator przestanie chodzić

Napisany 31 grudnia 2014 - 13:26
naciśnij przycisk eco i wentylator przestanie chodzić
- Włączona klima nijak ma się do temeratury silnika jeśli wszystko jest tak jak być powinno (chyba że jedziesz w 38 stopniowym upale i w korku a w kabinie chcesz miec 22 to Omegowa chłodnica nie wyrobi) -- sprężarka sama się wyłączy przy niskiej temperaturze a wraz z nią wentylatory --
- wyłączy klime o tej porze roku to szyby mu tak zaparują że świata nie zobaczy.
A jeśli silnik temperatury podczas jazdy nie trzyma to termostat świruje raczej.
W mojej zimą na włączonej klimie - silnik 92 i więcej nie pójdzie.
Klima wyłączona 92 - 95
Latem na włączonej klimie do 98 dochodzi w mieście.
Z grzaniem miałem taki problem że bardzo późno zaczynało dmuchać ciepłym (to było takie letnie powietrze) a na tylnych kratkach o grzaniu można było zapomnieć. Także z przodu miałem letni nawiew a tył chłodził wszystko. W efekcie na ciepło w kabinie musiałem czekac dobre 20 km jazdy. A przy -5 stopniach ogrzewania praktycznie brak. Przyczyną była zapchana nagrzewnica. Po wymianie przy -5 ciepłe zaczyna dmuchać po kilku minutach od odpalenia na zimnym silniku a po ok. 3 - 4 km w kabinie jest ciepło.
Napisany 01 stycznia 2015 - 17:10
Jak filtr kabinowy nie wymieniany od lat to pewnie ze takwyłączy klime o tej porze roku to szyby mu tak zaparują że świata nie zobaczy.

Napisany 02 stycznia 2015 - 13:38
Jak filtr kabinowy nie wymieniany od lat to pewnie ze tak
Wymieniam 2 razy w roku. Zawsze kupuję węglowy... z tym że u mnie przycisk eco mógłby nie istnieć. Zawsze tryb auto działa i jeśli tylko wyłączę sprężarkę (nie ważne czy lato czy zima) 2 minuty i przez szyby nic nie widać. Parownik po prostu ogrzewa się i oddaje wilgoć.
Napisany 02 stycznia 2015 - 14:27
może masz coś nie tak z klapką od obiegu zamkniętego, lub z otworami wentylacyjnymi w bagażniku. U mnie tak się dzieje tylko po zamknięciu obiegu powietrza. Wczoraj jechałem z 5-ma osobami na pokładzie i po pół godzinie włączyłem Eco i nic nie parowało. Ale jak mi klimatronik ustawi klapkę na zamknięciu, to tak jak piszesz - 2 min i świata nie widaćjeśli tylko wyłączę sprężarkę (nie ważne czy lato czy zima) 2 minuty i przez szyby nic nie widać

Napisany 02 stycznia 2015 - 14:29
To nie parownik ...... masz wilgoć w nogach pasażera/kierowcy . Tutaj bym szukał problemu z parowaniem szyb . Parownik i oczywiście się "poci" ale nie w takich ilościach aby szyby zaparowały na maxa w ciągu 2 minut .....Parownik po prostu ogrzewa się i oddaje wilgoć.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 02 stycznia 2015 - 22:46
Albo klapa obiegu stoi na pozycji zamkniętej.To nie parownik ...... masz wilgoć w nogach pasażera/kierowcy . Tutaj bym szukał problemu z parowaniem szyb . Parownik i oczywiście się "poci" ale nie w takich ilościach aby szyby zaparowały na maxa w ciągu 2 minut
Napisany 02 stycznia 2015 - 23:28
To nie parownik ...... masz wilgoć w nogach pasażera/kierowcy . Tutaj bym szukał problemu z parowaniem szyb . Parownik i oczywiście się "poci" ale nie w takich ilościach aby szyby zaparowały na maxa w ciągu 2 minut .....
z Tymi dwoma miutami może przesadziłem, ale parują szybko i intensywnie. Wszystkie klapy sprawne. Bardziej stawiałbym na tą wilgoć bo omka jest dość często prana ze względu na materiałowe dywaniki.