Naprawa sterownika ABS
Napisany 16 grudnia 2013 - 22:23
a nie chcieli mnie wierzyćotworzyłem przed chwilą pokrywę sterownika, usunąłem żel i...
...strach ruszać dalej bo to takie miniaturowe w miejscu gdzie trzeba lutować

Napisany 17 grudnia 2013 - 11:10
Srebrny + widoczny na zdjęciach i filmiku w wątku solidnie zalutowałem ale nie wiem w której chwili i jak ale uszkodziłem obok 1 połączenie, które stanowiło ten cienki złoty włos.
Napisany 17 grudnia 2013 - 16:17
Nie taniej wyjdzie oddać do profesjonalistów ??
ale ja się nie znam .... tak tylko nabijam sobie posty

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 17 grudnia 2013 - 16:23
W takich sprawach to podobno o satysfakcję chodzi, a nie o pieniądze :tak:Nie taniej wyjdzie oddać do profesjonalistów
:hmmm:
Koniec OT
Napisany 17 grudnia 2013 - 16:24

Napisany 17 grudnia 2013 - 16:37
http://oferia.pl/usl...udi-a4-a6-b6-b7
Dostałem FV oraz gwarancję na 24 m na wykonaną usługę . co więcej trzeba ??
Kombinując, nie maja pojęcia i narzędzi, można tylko powiększyć koszta naprawy
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 17 grudnia 2013 - 18:57
Pewnie tyle co wszyscy 200-250złTo jeszcze napisz ile zapłaciłeś?
porobiłem fotki mojego pierwszego sterownika w którym grzebałem 3 lata temu. fotki z linijką jako skalą i zapałką

do drugiej zajrzę ciut później, trzecia jest dalej na aucie

Napisany 17 grudnia 2013 - 20:01
Jak nie będzie niespodzianek typu urwany pad/brak ścieżki i nie wiadomo gdzie wychodzi to takie wymiary bez problemu lutowałem nawet sporo mniejsze. Myślę, że się by udało a jak nie to i tak nie działało

Napisany 17 grudnia 2013 - 20:15
To jeszcze napisz ile zapłaciłeś?
180 PLN - jako stały klient
Napisany 18 grudnia 2013 - 18:43
Sterownik miałem zapakowany i chciałem wysłać do Rumii ale przeczytałem kilka niepochlebnych opinii o nich w necie i gdzieś na naszym forum a że nikt na naszym forum nie doradził konkretnego fachowca/serwis gdzie warto dać go do naprawy pomyślałem, że jeżeli mi go ma ktoś spartaczyć mogę spróbować go naprawić samemu.
Cóż uczymy się również na błędach a nie popełnia ich tylko ten, który nic nie robi.
Dziś zamontowałem sterownik i ku pociechy (może marna ale jest) działa mi ponownie prędkościomierz, wraz z nim tempomat oraz co istotne znów normalnie działa wspomaganie kierownicy.
właśnie tam byłem przygotowany wysłać sterownik i... tak jak napisałem wyżejOddałem swój do naprawy w tej firmie...
Napisany 18 grudnia 2013 - 19:28
Sterownik miałem zapakowany i chciałem wysłać do Rumii ale przeczytałem kilka niepochlebnych opinii o nich w necie i gdzieś na naszym forum a że nikt na naszym forum nie doradził konkretnego fachowca/serwis gdzie warto dać go do naprawy pomyślałem, że jeżeli mi go ma ktoś spartaczyć mogę spróbować go naprawić samemu.
chyba poszedłeś po bandzie, bo sam pisałem kilkakrotnie na forum o naprawie sterownika w Rumi, a tym bardziej pan naprawiający wystawia gwarancję na piśmie na 2 lata, więc dlaczego ma zepsuć sterownik, ale twój wybór, tylko nie pisz głupot
Napisany 19 grudnia 2013 - 07:24
Kilka osób na naszym forum napisało pozytywnie dlatego chciałem tam wysłać ale kilka innych w necie napisali negatywnie jak i znajomy mechanicy którzy coś tam wysłali dla swoich klientów....sam pisałem kilkakrotnie na forum o naprawie sterownika w Rumi...
Napisany 28 grudnia 2013 - 13:00
Jeżeli w Omie świecą się lampki kontrolne ABS i TC oraz prędkościomierz nie działa jest pewne, że pompa/jej sterownik jest uszkodzony lub coś jest nie tak z kostką/połączeniem z pompą (np do sterownika nie dociera + lub -).
Jeżeli prędkościomierz działa a świecą się kontrolki ABS i TC (a pompa/sterownik nie byli naprawiany) oznacza, że nie działa jakiś czujnik ABS lub zębatki koło ich są zanieczyszczone albo jest coś nie tak z połączeniem w wiązki elektrycznej pomiędzy jakimś czujnikiem i pompą/sterownikiem ABS.
Jeżeli dzieje się powyższa sytuacja a sterownik ABS był naprawiany może oznaczać że podczas jego naprawy zostało coś uszkodzonego w nim -np jakieś łącze w postaci cienkiego jak włos połączenia płytki sterownika z kontaktami przez które od zewnątrz kostka sterownika ł łączy sterownik z resztą elektryczno-elektronicznego układu samochodu.
PS: prędkościomierz otrzymuje sygnał poprzez sterownik ABS-u od jednego z czujników ABS-u przednich kół więc jeżeli nie działa jeden z nich (lub jego połączenie z sterownikiem) sterownik otrzymuje sygnał od drugiego.