Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ciężarówki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
513 odpowiedzi na ten temat

#161 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 października 2009 - 20:29

napiszę troszkę o kierownikach patelni z nr.TKI które codziennie jeżdżą obok mojego domu .
Nie dość że suną na ograniczeniu 50:mad: ponad 1,00zł ( codziennie zaprowadzam moją córę na gimbusa) jakieś 150 m ,to jak sunie to trzeba wiać do rowu i nic dla nich nie jest ważne czy idzie dziecko czy jedzie rowerek . podmuch ogromny !!!! i jeszcze jak pada deszcz to specjalnie wjeżdżają na kałuże :zolta_kartka::mad::mad: pytam się jaka jest kultura u tych matołków ? ŻADNA!!!!!!!

jada tak szybko - bo wiesz żeby nie stracic , zeby nie musieli sie rozpędzać... bo wiesz ile takie żelazo waży......;)

edycja 31.11.2009 : tak mówia driverzy, żeby nie było że sie czepiam...

#162 OFFLINE   robek86a

robek86a

Zbanowany

• 75 postów

Napisany 30 października 2009 - 21:33

ok jestem zainteresowany prześlij na PW jak możesz!!!! to sie musi zakończyć !!! bo może ja i moje dzieci w poniedziałek nie dojdziemy do gimbusa lub inni ludzie .......

#163 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 22:27

witam dzis po pewnej sytuacji stwierdzam ze na ciezarowkach jezdza casami kompletni idioci. jechalem trasa zapalilem sobie halogeny bo zrobilo sie lekkie mleczko z naprzeciwka jechal jakis idiota ciezarowka gdy sie do mnie zblizyl zapali wszystkie swiatla jakiekie mial mianowicie dlugie i ok 10 halogenow naprawde nie wiele brakowalo i wpadł bym do rowu bo sie znalazl krol szos najlepsze jest to ze ****** mnie na cb ze jestem nie normalny i nie odpowiedzialny jezdzac na halogenach. I zaczelem się zastanawiac jak on musial nisko siedziec zeby go oślepić przecież halogeny świeca centralnie na droge przed samym dziobem samochodu!!Zawsze kierowców tirów szanowalem i nie mialem z nimi problemow.A ten koleś mnie normalnie "zabił" swoim zachowaniem.Kierowcy osobówek mówią ze na tirach tylko sami idioci i psychole bo sie trafi takich 3/10 idiotów i już jest ze wszyscy.

#164 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 30 grudnia 2009 - 22:34

I zaczelem się zastanawiac jak on musial nisko siedziec zeby go oślepić przecież halogeny świeca centralnie na droge przed samym dziobem samochodu!!

moze sie teraz nauczysz, zeby halogenów używać wtedy kiedy trzeba!

Halogeny swiecą nisko, ale w tych warunkach pogodowych swiatło odbija sie od jezdni i wędruje w góre.

Następnym razem sie zastanowisz zanim włączysz halogeny.

ps. i narzekaj na siebei, a nie na kierowców ciężarówek, bo kolega z TIRa mógł napisać:
"w osobówkach to jezdzą czasem naprawde idioci. Jade sobie, zrobilem już dzis 600km i ciągle mnie ktoś oslepia, a ten na dodatek na mokrej drodze włączył sobie halogeny i zadowolony, ma w :pupa: innych użytkowników drogi. Zawsze kierowców osobówek szanowalem i nie mialem z nimi problemow.A ten koleś mnie normalnie "zabił" swoim zachowaniem."

#165 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 30 grudnia 2009 - 22:49

Halogeny swiecą nisko, ale w tych warunkach pogodowych swiatło odbija sie od jezdni i wędruje w góre.

ps. i narzekaj na siebei, a nie na kierowców ciężarówek, bo kolega z TIRa mógł napisać:
"w osobówkach to jezdzą czasem naprawde idioci. Jade sobie, zrobilem już dzis 600km i ciągle mnie ktoś oslepia, a ten na dodatek na mokrej drodze
włączył sobie halogeny i zadowolony, ma w innych użytkowników drogi. Zawsze kierowców osobówek szanowalem i nie mialem z nimi problemow.A ten koleś mnie normalnie "zabił" swoim zachowaniem."

:brawo::brawo::brawo: Tym razem zgadzam sie z Tobą na 100% ;-)

z naprzeciwka jechal jakis idiota ciezarowka gdy sie do mnie zblizyl zapali wszystkie swiatla jakiekie mial mianowicie dlugie i ok 10 halogenow naprawde nie wiele brakowalo i wpadł bym do rowu bo sie znalazl krol szos najlepsze jest to ze ****** mnie na cb ze jestem nie normalny i nie odpowiedzialny jezdzac na halogenach. I zaczelem się zastanawiac jak on musial nisko siedziec zeby go oślepić przecież halogeny świeca centralnie na droge przed samym dziobem samochodu!!

A mnie zastanawia jak musisz Ty siedzieć wysoko skoro "szperacze" na dach Ciebie oślepiły:driver:

#166 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 30 grudnia 2009 - 22:53

To ze chalogeny mozna wlanczac poza terenem zabudowanym to jest w przepisach ale nic nie ma by przy mijaniu wylanczac.I niektorzy moze nie wiedza ze to oslepia.Bo ich jeszcze nikt nie oswiecil.

#167 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 23:05

A mnie zastanawia jak musisz Ty siedzieć wysoko skoro "szperacze" na dach Ciebie oślepiły

:) hehehe dobre popieram :)

kolego Ksiądz. ciezarowki maja na dachu takie swiatelka obrysowe i jak je zobaczysz to oznacza ze powinienes wylaczyc dlugie i halogeny

#168 OFFLINE   denis911

denis911
  • 16 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 14:07

"w osobówkach to jezdzą czasem naprawde idioci. Jade sobie, zrobilem już dzis 600km i ciągle mnie ktoś oslepia, a ten na dodatek na mokrej drodze włączył sobie halogeny i zadowolony, ma w :pupa: innych użytkowników drogi. Zawsze kierowców osobówek szanowalem i nie mialem z nimi problemow.A ten koleś mnie normalnie "zabił" swoim zachowaniem."

Kolega chyba nigdy w zyciu nie siedzial za kierownica tira. Naprawde rzadko zdarza sie ze halogeny oslepiaja tira na ogol wtedy gdy auto jest zaladowane a wtedy to nawet i swiatla mijania moga oslepic. Dziwne tez jest ze czasem mozna jechac 100km na halogenach (oczywiscie wtedy gdy warunki tego wymagaja) minac setki tirow i nikt nie mrugnie swiatlami,nikt nie zje...ie cie na CB tylko zjawi sie jeden taki idiota ktory po prostu z zasady bedzie klal i mrugal swiatlami ze jemu niby to przeszkadza. Zrobile duzo kilometrow ciezarowka i wiem ze duzo gorzej oslepiaja pseudo xenony z allegro niz halogeny.

#169 OFFLINE   trakerr

trakerr
  • 151 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 15:53

Za te halogeny to powinni czestowac takimi mandatami zeby sie nauczyli jeden z drugim, troszke przemglone jest a ci juz co drugi na halogenach przednich jak i tylnych i to zauwazcie ze same osobowki , albo po deszczu to samo wtedy to juz nic nie widac.
Bo te matoły chyba nie wiedzą ze uzywa sie ich w widocznosci ponizej 50m
Beedzie sie działo...

#170 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 17:00

Bo te matoły chyba nie wiedzą ze uzywa sie ich w widocznosci ponizej 50m

50m dotyczy tylko tylnych świateł przeciwmgłowych....

Przednie światła przeciwmgłowe używa się przy zmniejszonej przejrzystości powietrza (czyli nawet lekka mgiełka) i przy opadach atmosferycznych (deszcz, śnieg) i na drodze krętej oznakowanej od zmierzchu do świtu....

#171 OFFLINE   mih2

mih2

olej gubie litrami.......

• 329 postów

Napisany 31 grudnia 2009 - 17:22

Ja stosuję inna metodę jeśli jedzie ktoś na halogenach to zapalam swoje, natomiast jeśli ktoś jedzie na przeciwmgielnych tylnych włączam drogowe a dają ostro(hid 8000k) :p

#172 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 01 stycznia 2010 - 03:04

Całkiem niedawno zebrało mi się na radyjku za halogeny od pewnego kierowcy TIRa. Sytuacja była taka, że w nocy w trasie zaskoczyły mnie intensywne opady śniegu, a moje reflektory (znanej i szanowanej marki DUPO) zapewniały mi w tych warunkach taką widoczność, że ledwo dostrzegałem linie po bokach. Co miałem więc zrobić? Jechać po omacku czy stanąć i czekać do rana? Wybrałem więc mniejsze zło i włączyłem sobie halogeny, co pozwoliło mi na względnie bezpieczną jazdę. Tego wieczoru, mimo dylematu moralnego, zapadła decyzja o montażu HID.

#173 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 01 stycznia 2010 - 03:46

Kolega chyba nigdy w zyciu nie siedzial za kierownica tira. Naprawde rzadko zdarza sie ze halogeny oslepiaja tira

wiem że Cita raczej nie ale na moje ty kolego raczej Ty też nie siedziałeś

na ogol wtedy gdy auto jest zaladowane a wtedy to nawet i swiatla mijania moga oslepic.

dla twojej wiadomości jest coś takiego jak przełącznik ustawienia wysokości świateł i nawet jak moja "klucha" będzie :pupa: ciągła po ziemi to i tak nie będe oślepiał bo wiem jak z niego korzystać

Dziwne tez jest ze czasem mozna jechac 100km na halogenach (oczywiscie wtedy gdy warunki tego wymagaja*) minac setki tirow i nikt nie mrugnie swiatlami,nikt nie zje...ie cie na CB

*jak pojedziesz we mgle to napewno nikt z driverów Ci nie zwróci uwage

bo tak jak Kuba pisał po przejechaniu 600km i jezdzie od 7-8h oraz upominaniu (miganiu etc.) kilku dziesięciu idiotom na trasie z włączonymi halogenami czasami ma się dosyc i już się niechce nawet mrugnąć :(

tylko zjawi sie jeden taki idiota ktory po prostu z zasady bedzie klal i mrugal swiatlami ze jemu niby to przeszkadza.

bo ten ma jeszce zapał żeby cię uświadamić a reszta po drodze była już pewnie zmęczona i miała to w :pupa: bo ile razy można "kretynom" tłumaczyć i mrugać

Zrobile duzo kilometrow ciezarowka

chyba starem bo piszesz takie bzdury że ręce opadją
raczej w normalnym ciągniku żeś nawet jako pasażer nie siedział

i wiem ze duzo gorzej oslepiaja pseudo xenony z allegro niz halogeny.

tu się z tobą zgodze że hidy oślepiają zwłaszcz jak ktoś zapakuje w "ryfle"

Tak na marginesie dodam że jak się czasami znajdzie kierowca ciężarówki który jedzie przy dobrej widoczności na halogenach to też mu sprzedam flesza z "dalekosięgów" i nie omieszkam go opindolić na radiu :D

Więc żeby nie było że czepiam się tylko osobówek :D :p

#174 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 01 stycznia 2010 - 13:52

Witam w Nowym Roku.
I ja wtrącę słówko w temacie.
Z halogenów jednak trzeba z głową korzystać. Też jestem kierowcą dużego auta i pokonuję sporo kilometrów. Fakt, wszędzie można zetknąć się z nieodpowiednim używaniem halogenów. Może nawet można to określić jako używanie bezmyślne. Przykładowo: ostatnio zwróciłem uwagę pewnemu kierowcy autka osobowego, że mógłby halogeny wyłączyć. Pogoda była nieciekawa, padający deszcz i w dodatku ciemno. Nie było nawet lekkiej mgiełki. Moje zdanie o zwielokrotnieniu intensywności oślepienia jadących z przeciwnego kierunku z powodu mokrej nawierzchni zostało w sposób nieparlamentarny skomentowane. Nie zareagowałem już, bo to nie ma sensu.
Takich sytuacji jest dużo codziennie.
Zresztą, w Polsce to mamy i tak niewielki problem w tym temacie. Najgorzej w tej kwestii moim zdaniem wypadają takie państwa jak Litwa, Łotwa i Rumunia. Wiem, nie każdy tam był ale w tych krajach to wręcz "obowiązek" jeździć z włączonymi halogenami niezależnie od pory dnia i aury. A w Rumunii dodatkowo uwielbiają jeździć na światłach drogowych i jakiekolwiek "mruganie" nie daje efektu.
No cóż, pozostaje nam używanie tych świateł w sposób przemyślany, bo chociaż przepisy nam pozwalają to warto się zastanowić czy dużo na tym zyskamy i czy komuś to jeszcze bardziej czasem nie przeszkadza...
Życzę wszystkim szerokich dróg, i bezpiecznych podróży.
Pozdrawiam.
:)

#175 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 01 stycznia 2010 - 15:13

Pogoda była nieciekawa, padający deszcz i w dodatku ciemno. Nie było nawet lekkiej mgiełki.

No i pewnie dlatego że był deszcz i ciemno, właczył halogeny... Do tego właśnie służą aby w trudnych warunkach doświetlić sobie drogę przed autem, i dlatego przepisu mówią o konieczności właczenia w trakcie deszczu świateł przednich przeciwmgłowych, lub mijania lub obu jednocześnie...

Fakt chamskiej odpowiedzi na CB kierowcy osobówki pomijam....

#176 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 30 czerwca 2010 - 22:17

Odgrzeję troszkę temat. Sporo kierowców "większych aut" nie myśli bo chyba tak to trzeba nazwać ale nie wszystkich trzeba mierzyć jedną miarką. Mi nie raz zdarzyło się że TIR zajechał mi drogę i o ile powiedział przepraszam to spoko w końcu mógł mnie nie zauważyć w lusterku ale nie znoszę jak w takiej sytuacji widzę środkowy palec kierowcy olbrzyma.

Nie wiem czy już było na forum ale znalazłem coś takiego na YT myślę że idealne do tego tematu może to jakaś zemsta za to że osobówki czasem zatamują ruch i TIR musi hamować a takiego kolosa trudniej rozpędzić niż osobówkę:

[yt="Zatamowanie ruchu"]ZXxbKxzcLrY&feature=related[/yt]

#177 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 01 lipca 2010 - 12:49

Odgrzeję troszkę temat. Sporo kierowców "większych aut" nie myśli bo chyba tak to trzeba nazwać ale nie wszystkich trzeba mierzyć jedną miarką. Mi nie raz zdarzyło się że TIR zajechał mi drogę i o ile powiedział przepraszam to spoko w końcu mógł mnie nie zauważyć w lusterku ale nie znoszę jak w takiej sytuacji widzę środkowy palec kierowcy olbrzyma.

Nie wiem czy już było na forum ale znalazłem coś takiego na YT myślę że idealne do tego tematu może to jakaś zemsta za to że osobówki czasem zatamują ruch i TIR musi hamować a takiego kolosa trudniej rozpędzić niż osobówkę:

[yt="Zatamowanie ruchu"]ZXxbKxzcLrY&feature=related[/yt]

oj tez mam czasami ochote tak zrobic ale brak mi wspolpracownika :)

#178 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 01 lipca 2010 - 13:05

No to się teraz zacznie pyskówka ko i co może komu zrobić.

oj tez mam czasami ochote tak zrobic ale brak mi wspolpracownika

A po co kolego?
Tak bardzo boli że inni chcą jechać szybciej niż 80?

#179 OFFLINE   RUFI

RUFI
  • 69 postów

Napisany 01 lipca 2010 - 18:25

to nie jest chamstwo kierowcow...gratuluje baranowi ktory wrzucil film na yt,tez jestem kierowca ''malucha'' i ja majac''kaganiec'' ustawiony na 93km/h jadac np 90 zaczynam w niemeczech na autostradzie wyprzedzac gebelsa dobijam do odcinki(93) a on gaz w podloge i 92 jedzie to mozecie sobie wyobrazic ile czasu zajmuje mi wyminiecie go
[SIGPIC]http://p1.bikepics.com/pics/2009%5C05%5C25%5Cbikepics-1677758-full.jpg[/SIGPIC]

#180 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 01 lipca 2010 - 20:16

No to się teraz zacznie pyskówka ko i co może komu zrobić.

A po co kolego?
Tak bardzo boli że inni chcą jechać szybciej niż 80?

nie komentuje takich zaczepek, maly nigdy nie zrozumie duzego