Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ciężarówki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
513 odpowiedzi na ten temat

#381 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 16 stycznia 2011 - 00:52

na pewno nie tylko jeden za prędkość jak już tak bardzo uważasz ale i posługiwanie się telefonem podczas jazdy, jak się trzyma kierownice?? nie uczyli kolegi na kursie ?? hmm może trzeba jeszcze by raz iść na kurs prawa jazdy??
a co wy z tych osobówek jesteście tacy przestrzegających przepisów!! jak bym waz tak zaczął nagrywać to nie wiem kto więcej wykroczeń popełni tiry czy osobówki.
a i jeszcze jedno Tir przekroczy prędkość w terenie zabudowanym tylko o 45km/h a osobówki na pewno o więcej i nie zaprzeczaj kolego.

a widzisz, prawo jasno okresla telefon komorkowy.
telefonu komorkowego nie mozna uzywac podczas jazdy trzymajac go reka.
to teraz mi powiedz co to jest telefon komorkowy.

nie wiesz??

to ja tobie powiem (w skrocie). jest to urzadzenie to prowadzenia rozmow, i/rowniez wysylania sms-ow.
wiec ja tobie powiem, ze nie uzywalem do krecenia tego filmu telefonu komorkowego, bo takim w tym momencie nie bylo to uzadzenie multimedialne.
w tym momencie (co zreszta widac na filmie) to urzadzenie bylo kamera cyfrowa.
i chyba nie zaprzeczysz temu stwierdzeniu
uzywania kamer cyfrowych nikt nie zakazuje podczas prowadzenia pojazdu.

poucz sie troche fizyki to moze bedziesz wiedzial jaka jest roznica w drodze hamowania miedzy wielotonowa ciezarowka, a samochodem osobowym, ktory jedzie znacznie szybciej od tego ciezarowego.
sila bezwladnosci - slyszales cos o tym?? jest zalezna od masy bedacej w ruchu.

swoja droga twoje stwierdzenia sa porownywalne do stwierdzen mlodych kierowcow ciezarowek, ze to jak osobowka z wieksza kabina i lepszym widokiem, a reszta to samo.guzik prawda.

i dlatego tak mnie denerwuje brak wyobraznii u kierowcow tzw tirow. bo tam gdzie osobowka masz jeszcze jakies pole manewru to kierujac "tirem" mozesz sie tylko modlic, a jak przyjdzie do kolizji to masa zrobi niestety swoje

#382 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 16 stycznia 2011 - 09:46

tomspeed,jeszcze raz zapytam czy krótsza droga chamowanie daje Ci prawo do łamania przepisów,jeżeli tak o tej fizyce zaczynacie ględzić to powiedzcie mi jedną rzecz,jaka będzie różnica kiedy w człowieka wjedzie rozpędzona ciężarówka a jaka bedzie jak wiedzie rozpędzona osobówka,otóż żadna i w jednym i w drugim przypadku niczym to się nie różni,w obu przypadkach człowiek ginie(te prawa fizyki to mają jakieś znaczenie kiedy te dwa auta wjechały by np.w budynek mieszkalny,wtedy się zgodzę)
A Ty trzymając tą "kamerę cyfrową" świadomie decydujesz się na stworzenie zagrożenia(ale od innych wymagasz czego innego) tylko dlatego że dany przepis jest nie sprecyzowany i Ty jesteś na tyle cwany że wyłapałeś to.
W momencie kiedy kogoś zabijesz to będziesz miał czyste sumienie,brawo,brawo.

I jeszcze jedno powiedz w którym momencie będziesz wiedział że jedziesz z bezpieczną prędkością,ile możesz Ty przekroczyć prędkość osobówką a ile może przekroczyć prędkość kierowca Tira?,oczywiście biorąc pod uwagę te wasze prawa fizyki,określ to proszę,wylicz mi(skoro są to prawa fizyki,to dasz radę)przy jakiej prędkości człowiek przeżyje uderzenie osobówki a przy jakiej ciężarówki.
Dlaczego to Ty możesz szaleć po drogach a nie inni(oczywiście nie popieram szaleństwa na drogach)?
Pozdrawiam Cię

#383 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 16 stycznia 2011 - 11:44

gdzie ja napisalem ze osobowka moze przekraczac przepisy??

nikt nie powinien przekraczac przepisow

ale jezeli juz ktos przekroczy predkosc (swiadomie, czy nieswiadomie - nie wnikam), to..... o tym pisalem w poprzednich postach.

i prosze nie odnosic sie w postach bezposrednio do mojej osoby,

zapytanie co bedzie jak kogos zabije, jest nie na miejscu, nie mam zamiaru nikogo zabic (narazie przynajmniej)
ale ciesze sie, ze znasz moja przyszlsc i wiesz co kiedys zrobie.

kiedy napisalem, ze ja moge szalec po drogach, a inni nie??

nie wiem dlaczego piszesz

wasze prawa fizyki

?? u ciebie sa inne ??

piszesz, ze w cwany sposob omijam przepis i trzymam telefon przy nagrywaniu filmu.
tak, jest to cwany sposob.

W momencie kiedy kogoś zabijesz to będziesz miał czyste sumienie,brawo,brawo.

tak, jezeli bedzie taka sytuacja, i bede to mial nagrane i nie bedzie mojej winy w tym zdarzeniu to bede miec czyste sumienie.

ale nie sadze bym w ten sposob stwarzal wieksze zagrozenie na drodze od nagrywanego "tira", albo do goscia, ktory je kanapke i popija woda z butelki, albo od kierowcy, ktory sie rozglada za dziewczynami idacymi chodnikiem itp, itp.
wszystko inne co robimy podczas prowadzenia nas rozprasza, wykonujac inne czynnosci stwarzamy zagrozenie.

i jeszcze jedno, to kiedy ja wiem czy jade z predkoscia bezpieczna, to moja prywatna sprawa.
ja ciebie kolego bombka nie pytam skad wiesz kiedy jestes juz upity, a kiedy wiesz ze lekko wstawiony itp.
jak wiesz to sa kazdego prywatne odczucia i indywidualne sprawy.

ja jeszcze nie spowodowalem, zadnego wypadku, ani w zadnym (jako kierowca) nie uczestniczylem i nie mam taiego zamiaru.
staram sie jechac bezpiecznie, co nie znaczy wolno.

i jeszcze raz powtarzam, prosze nie odnosic sie bezposrednio do mojej osoby, skoro nie macie do tego podstaw, nie znacie mnie itp.

pozostanmy na czysto teoretycznych rozwazaniach popartych ewntualnie roznymi dowodami.

#384 OFFLINE   Saqu

Saqu
  • 71 postów

Napisany 20 stycznia 2011 - 21:07

Odnośnie ciężarówek...
nagranie z wideo rejestratora policyjnego, ponoć akcja dzieje się na krajowej 8.

http://www.joemonste...ne_wyprzedzanie

#385 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 stycznia 2011 - 21:19

Odnośnie ciężarówek...
nagranie z wideo rejestratora policyjnego, ponoć akcja dzieje się na krajowej 8.

http://www.joemonste...ne_wyprzedzanie

Tak odcinek Białystok - Augustów zamieszałem juz ten filmik.

I o zadnej akcji nie słyszałem po prostu smigają jak zawsze i łapią za predkosc, a ze ten sie napatoczyl tym tirem to łapneli.

#386 OFFLINE   Saqu

Saqu
  • 71 postów

Napisany 20 stycznia 2011 - 21:41

Nie widziałem filmiku :)

nie pisałem, że jakaś akcja była, tylko że policjanci to nagrali, kolo miał pecha, ale takie są realia, często na drogach widać takie "wyścigi ślimaków"

#387 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 20 stycznia 2011 - 21:45

A no troche zle zrozumiałem to co napisałeś ;)

#388 OFFLINE   kolec.pjb

kolec.pjb

pierwsza szóstka okp

• 294 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 stycznia 2011 - 22:33

"wyścigi ślimaków"

akurat na tym filmiku widać,jak koleś bezmyślnie przeszedł samego siebie :duze_nie:
ale z tymi ślimakami to przegiąłeś...........:nu_nu:

#389 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 01 kwietnia 2011 - 12:33

wczoraj na wszystkich portalach to było, pewnie większość widziała, ale czy tak jest??

nie byłem na takim szkoleniu to nie wiem:o

walcie po osobówkach :masakra:

#390 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 01 kwietnia 2011 - 14:09

wczoraj na wszystkich portalach to było, pewnie większość widziała, ale czy tak jest??

nie byłem na takim szkoleniu to nie wiem:o

walcie po osobówkach :masakra:

JAk osobówka wpierdziela sie na czołówke to kierowca tira ma do wybory rów / drzewo lub osobówka. I poleci po rowie ma po d*pie za towar, tira bo osobówka na bank sie nie zatrzyma. A jak walnie w osobówke mu nic sie nie stanie i nie ma żadnych problemów bo straty jakie poniesie kierowca / firma dla której smiga pokryje ubezpieczalni.

#391 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 01 kwietnia 2011 - 18:37

JAk osobówka wpierdziela sie na czołówke to kierowca tira ma do wybory rów / drzewo lub osobówka. I poleci po rowie ma po d*pie za towar, tira bo osobówka na bank sie nie zatrzyma. A jak walnie w osobówke mu nic sie nie stanie i nie ma żadnych problemów bo straty jakie poniesie kierowca / firma dla której smiga pokryje ubezpieczalni.

Ludzkie życie dla ciebie nic nie znaczy ??

Ciekawe czy jak twoje dziecko wybiegnie na drogę to też bedziesz za tym żeby kierowca osobówki nie uciekał na bok w drzewo bo dziecko i tak ucieknie a on bedzie miał problemy, lepiej w dzieciaka bo tak nie ucieknie a odszkodowanie się od rodziców wyciągnie...

#392 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 01 kwietnia 2011 - 19:42

kasa rzadzi światem, ludzkim sumieniem jak widac tez.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#393 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 01:57

Ludzkie życie dla ciebie nic nie znaczy ??

Ciekawe czy jak twoje dziecko wybiegnie na drogę to też bedziesz za tym żeby kierowca osobówki nie uciekał na bok w drzewo bo dziecko i tak ucieknie a on bedzie miał problemy, lepiej w dzieciaka bo tak nie ucieknie a odszkodowanie się od rodziców wyciągnie...

Mi sie wydaje że tu chodzi o cieżarówka - samochód, a nie samochód - dziecko

#394 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 10:08

A jak w samochodzie jest dziecko, to się liczy ??

#395 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 11:08

Mi sie wydaje że tu chodzi o cieżarówka - samochód, a nie samochód - dziecko

OMG.... nie wiem czy wiesz, ALE W SAMOCHODACH OSOBOWYCH SĄ LUDZIE, TAM W ŚRODKU ZA SZYBA, NAPRAWDE !!!

Bo ja nie widzę różnicy w celowym zabijaniu ludzi, nieważne czy w osobówce czy na przejściu dla pieszych...

#396 OFFLINE   michauu

michauu
  • 182 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 18:26

jak jade duzym autem nigdy nie hamuje.......milem kilka kolizji(gdzie zniszczylem kilka aut), ale nigdy nie ze swojej winy....owszem czasem daruje jakiemus kretynowi zycie, zjezdzac na pobocze jak pruboje sie na czolowke z duzym autem

#397 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 19:17

Czyli tak jakis dureń wywala na czołówke i kierowca tira ma tak po prostu ryzykować swoje życie i tracić pieniądze ? Zastanów sie sobie. Osobówki niech sie sie wpierdzielają na czołowke nie bedzie problemu, a nie wiekszosc mysli tak mam dobry samochód to zdąże.

#398 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 19:28

milem kilka kolizji(gdzie zniszczylem kilka aut)

Powiedz mi ile lat masz glejt na duże bo osiągnięcia masz naprawdę imponujące. Jest się czym chwalić. Szacun.

#399 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów

Napisany 02 kwietnia 2011 - 20:53

Czyli tak jakis dureń wywala na czołówke i kierowca tira ma tak po prostu ryzykować swoje życie i tracić pieniądze ? Zastanów sie sobie. Osobówki niech sie sie wpierdzielają na czołowke nie bedzie problemu, a nie wiekszosc mysli tak mam dobry samochód to zdąże.

Czyli idąc twoim tokiem rozumowania nie będę próbował ominąć dziecka które mi na drogę wybiegło, bo ryzykuję swoim życiem i pieniędzmi, lepiej z czystym sumieniem rozjechać dzieciaka... no przecież to nie moja wina że mi dzieciak pod koła wyskoczył...

A ciekawe co mówią kierowcy "dużych" jak to oni walą na czołówkę... bo musi wyprzedzić kogoś kto 3km/h jedzie wolniej... śmieją się pewnie że te osobówki tak śmiesznie na pobocze uciekają... w necie pełno takich pokazów "zawodowców"

#400 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 03 kwietnia 2011 - 07:37

nie będę próbował ominąć dziecka które mi na drogę wybiegło

wszystko zależy od sytuacji... raz jest czas na reakcję aby ominąć czy zahamować, czy nawet wybrać mniejsze zło a innym razem może być tak że omijając jednego robisz więcej szkód