Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ciężarówki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
513 odpowiedzi na ten temat

#361 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 11 stycznia 2011 - 21:57

i właśnie o ten 2.3 mi się rozchodzi:D
a jaki odstęp to jest bezpieczny odstęp??
bo tego nie sprecyzowano:D

A czego oczekujesz, że napiszą że dla auta z wagą 1700 kg przy predkości 95 km/h przy mokrej nawierzchni odległość ma być tyle a tyle, a przy suchej tyle a tyle, a przy prędkości takiej a takiej tyle i tyle a jak wsiądzie pasażer i masa zwiększa się o 100 kg to odległość tyle i tyle, chłopie to byś miał kilkaset stron tabelek....
Jezeli jako kierowca nie jesteś wstanie przewidzieć jaką bezpieczną masz mieć odległość to chyba czas zmienić zawód...
A odległość ma być taka, abyś zdążył wyhamować :p
Przy osobówkach przyjmuje się że jest to liczba metrów równa połowie predkości... jedziesz 100km/h odstęp 50m....
W niemczech jest to już (o ile się nie mylę) wymagane przepisami i z tego co czytałem są już fotoradaru które prócz predkości mierzą także odległości i za niezachowanie bezpiecznej mandacik....

#362 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 stycznia 2011 - 23:09

moze znowu nie na temat, ale uwazam za wysoce niesprawiedliwe, jezeli chodzi jednakowa dopuszczalna ilosc punktow karnych dla kierowcow osobowek i ciezarowek,
nie moge pojac dlaczego niedzielny kierowca moze miec 24 punkty i tak samo jest traktowany kierowca ciezarowki, ktory jezdzi non stop.

Myślę że sam powinieneś sobie odpowiedzieć na swoje pytanie.
Wiem że niektórzy zaraz na mnie naskoczą ale moje zdanie jestr takie że kierowca ciężarówki powinien mieć połowę punktów co kierowca amator.
A dlaczego - dlatego że jesteś zawodowym kierowcą i bardziej powinieneś panować nad tym jak jeździsz. To że jesteś zawodowym kierowca to co masz mieć dwa razy tyle dopuszczalnych punktów niż inni???
Zawodowy kierowca powinien pokazac przykład bezpiecznej jazdy, a nie czuć się panem drogi.

Ja jestem zawodowym kierowcą od 30 lat i czasami jest mi wstyd patrząc na dzisiejszych niektórych zawodowych kierowców, tak samo jak na szaleńców osobówek.

A kierowcą osobówek powiem tylko tyle, że może jednak zacznijcie być kulturalniejsi wobec kierowców cięższych wozów i jak na trasie ciężarówka stara się wyprzedzić autko przed nią to dajcie jej szanse, bo są momenty kiedy się człowiek odpowiednio rozpędzi aby móc wyprzedzić innego użytkownika drogi na dwupasmówce, ale hrabia w osobówce nie zwolni aby wpuścić cięższego bo on jest panem szybkości.:)

#363 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 11 stycznia 2011 - 23:20

Ja jestem zawodowym kierowcą od 30 lat i czasami jest mi wstyd patrząc na dzisiejszych niektórych zawodowych kierowców, tak samo jak na szaleńców osobówek.

widzisz, ja nie to mialem na mysli.
chodzi mi o pewne sytuacje, gdzie moze calkiem nieswiadomie taki kierowca popelni wykroczenie,
jezeli zdazy sie to jemu kilka razy i przekroczy limit punktow, to co sie dzieje??
traci prawko, w konsekwencji pewnie tez i prace. a jak ma jeszcze rodzine na wyzywieniu to co??

a pojedzie sobie taki niedzielny kapelusznik, przekroczy limit punktow i co sie stanie?? poprawi sie bezpieczenstwo na drodze bo kapelusznikowi nie bedzie sie oplacalo zdawanie ponownego egzaminu.

dokladnie w tym sensie pisalem.

choc sam w zyciu za kolkiem duzego nie siedzialem.

i jeszcze jedno. jak wiemy, twoj staz zawodowy jest spory, ale jak pewnie juz sam zauwazyles, kultura na drodze wymiera wraz z przechodzeniem na emeryture "starych" kierowcow.

ps. bez obrazy ;)

#364 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 12 stycznia 2011 - 10:39

Eeeee,zlomega a skąd będziesz wiedział że akurat jedziesz 50m za pojazdem a nie np.45m.
Chyba coś nie tak z tym przepisem w Niemczech albo Ty coś źle zrozumiałeś,albo ja czegoś nie rozumiem.
Co do kierowców,i to tyczy się wszystkich,kierowca który uzna że umie prowadzić w każdych warunkach i w ogóle jest najlepszy i nie omylny jest pierwszym w kolejce do spowodowania tragedii.
Nie ma kierowców idealnych których nic nie zaskoczy na drodze,może byc tyle scenariuszy że nawet najlepszy reżyser by ich nie wymyślił.
Także wszyscy powinniśmy brać poprawkę myśląc o swoich umiejętnościach.

#365 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 stycznia 2011 - 12:14

A czego oczekujesz, że napiszą że dla auta z wagą 1700 kg przy predkości 95 km/h przy mokrej nawierzchni odległość ma być tyle a tyle, a przy suchej tyle a tyle, a przy prędkości takiej a takiej tyle i tyle a jak wsiądzie pasażer i masa zwiększa się o 100 kg to odległość tyle i tyle, chłopie to byś miał kilkaset stron tabelek....

Chodzi o to, że to martwy przepis bo policjant zawsze wyjedzie Ci z taką regułką a szczególnie na mokrej i śliskiej nawierzchni. I co wtedy??
Wypisze kwita za niedostosowanie prędkości, niezachowanie odległości itd... a jak będzie szedł do mnie i sie wy.....li to?? NIe dostosował chodu do warunków panujących czy jak to będzie wyglądać??

W niemczech jest to już (o ile się nie mylę) wymagane przepisami i z tego co czytałem są już fotoradaru które prócz predkości mierzą także odległości i za niezachowanie bezpiecznej mandacik...

Nie, nie mylisz się. To już jest od kilku lat.

Jezeli jako kierowca nie jesteś wstanie przewidzieć jaką bezpieczną masz mieć odległość to chyba czas zmienić zawód...

coby nie zapeszyć, póki co udaje mi się zatrzymać bezpiecznie;) bo zdaje sobie sprawę jaką mam mase na sobie:)

Wiem że niektórzy zaraz na mnie naskoczą ale moje zdanie jestr takie że kierowca ciężarówki powinien mieć połowę punktów co kierowca amator.
A dlaczego - dlatego że jesteś zawodowym kierowcą i bardziej powinieneś panować nad tym jak jeździsz. To że jesteś zawodowym kierowca to co masz mieć dwa razy tyle dopuszczalnych punktów niż inni?
Zawodowy kierowca powinien pokazac przykład bezpiecznej jazdy, a nie czuć się panem drogi.

No może nie tak drastycznie ale zgadzam się z Twoją wypowiedzią,
z małym wyjątkiem bo nie jestem święty i osobówką też zdaży mi się troszke przecholować(chyba jak każdemu z nas) i dlaczego to miałoby rzutować na ilość punktów jako kierowca zawodowy;)

A kierowcą osobówek powiem tylko tyle, że może jednak zacznijcie być kulturalniejsi wobec kierowców cięższych wozów i jak na trasie ciężarówka stara się wyprzedzić autko przed nią to dajcie jej szanse, bo są momenty kiedy się człowiek odpowiednio rozpędzi aby móc wyprzedzić innego użytkownika drogi na dwupasmówce, ale hrabia w osobówce nie zwolni aby wpuścić cięższego bo on jest panem szybkości.

dokładnie i dosadnie to ujołeś. Dodatkowo nas trzyma kaganiec;)

Eeeee,zlomega a skąd będziesz wiedział że akurat jedziesz 50m za pojazdem a nie np.45m.
Chyba coś nie tak z tym przepisem w Niemczech albo Ty coś źle zrozumiałeś,albo ja czegoś nie rozumiem.

w cywilizowanych krajach są "namalowane sierżanty" które pomagają powiedzmy wyregulować odległość od poprzedzającego pojazdu i to na na każdą nawierzchnie czy warunki pogodowe

Co do kierowców,i to tyczy się wszystkich,kierowca który uzna że umie prowadzić w każdych warunkach i w ogóle jest najlepszy i nie omylny jest pierwszym w kolejce do spowodowania tragedii.
Nie ma kierowców idealnych których nic nie zaskoczy na drodze,może byc tyle scenariuszy że nawet najlepszy reżyser by ich nie wymyślił.
Także wszyscy powinniśmy brać poprawkę myśląc o swoich umiejętnościach.

dokładnie tak kolego, dlatego każdy niech jezdzi według zasady
MYŚL I PRZEWIDUJ
a może każdemu z nas będzie się jezdzić lepiej i bezpieczniej

#366 OFFLINE   qkasperq

qkasperq
  • 223 postów

Napisany 12 stycznia 2011 - 22:12

a ja uważam że należy spojrzeć na swoje błędy za kierownicą bo nikt nie jest doskonały i ten z osobówki i ciężarówki. Każdemu się spieszy osobówkom do domu z pracy a ciężarówką z dostawa czy po dostawę bo on ma z tego kasę na przejechane kilometry. Sam jeżdze po stolicy wiekszym autkiem i jak Ci wsadza 20 punków na miescie i masz sie wyrobić od 9 do 16 możliwe jeżdżąc z godnie z przepisami nie. Każdy łamie przepisy ruchu drogowego. Dlatego winny jest mały jak i duży

#367 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 stycznia 2011 - 18:45

A mi przyszlo kiedys pismo z Niemiec na ograniczeniu do 120km/h jechalem 119km/h a odleglosc od poprzedzajacego pojazdu mialem 49m a wedlug prawa powinno byc 59,5m. Nigdy pisma nie odeslalem a nie bylo napisane jaki mandat za to grozi.

#368 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 19:54

dzisiaj "dorwalem takiego"

niestety za pozno wlaczylem telefon do nagrywania, bo wczesniej odwalil szopke wyprzedzajac na przejsciu dla pieszych, a jeszcze wczesniej na zakrecie, na podwojnej ciaglej

#369 OFFLINE   Jackyl1988

Jackyl1988
  • 30 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 20:55

Ładnie pocina tym tirem, szkoda tylko, że dzięki takim filmikom nie ukarzą kierujących. Pozdrawiam.

#370 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 08:06

Co to jakaś straż społecznościowa,przestańcie się nagrywać bo jak by wszyscy tak robili to nie dałoby się żyć w tym kraju.
Tomspeed,powiedz tylko jedno,czy Ty nigdy nie łamałeś przepisów?,chociaż już wiem,właśnie filmując ten samochód złamałeś kilka przepisów.
Od tego są odpowiednie służby,dajcie im pracować.

#371 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 10:37

Co to jakaś straż społecznościowa,przestańcie się nagrywać bo jak by wszyscy tak robili to nie dałoby się żyć w tym kraju.
Tomspeed,powiedz tylko jedno,czy Ty nigdy nie łamałeś przepisów?,chociaż już wiem,właśnie filmując ten samochód złamałeś kilka przepisów.

a masz w tym filmie jakis numer rej??
co ja kablowac na policje poszedlem??

jakich kilka przepisow niby zlamalem?? jak juz to jeden. przekroczenie predkosci.

chodzi o uswiadomienie jakie takie pedzace ciezarowki starzaja zagrozenie,

poza tym ciekawe jakbys lamentowal, jakby taka ciezarowka zrobila krzywde komus z twojej rodziny.
pewnie pretensje mialbys do policji, ze wczesniej nie zareagowali itp.
tylko skad oni maja o tym wiedziec?? wrozkami nie sa przeciez, donosic nie wolno, filmowac nie wolno.

#372 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 11:19

Tomspeed nie unoś się kolego,przecież wszyscy wiemy jak jeżdżą różni kierowcy,nie musisz uświadamiać nikogo filmikami,uwierz mi.
Chodzi mi o to że Ty zapewne też nie jesteś święty na drodze,więc może trzeba zacząć najpierw od siebie.
Wiesz co nie jestem kierowcą ciężarówki ale uważam że jeździ tam więcej odpowiedzialnych kierowców niż osobówkami a to że znajdzie się paru wariatów,powiedz mi gdzie ich nie ma.
A filmować wolno,tylko nie w trakcie jazdy,bo co byś powiedział jakbyś w tamtym momencie spowodował tragedię???

#373 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 stycznia 2011 - 15:44

To dzis na krajowej 8, koles z osobówki miał farta bo by nie bylo co zbierać

#374 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 16:17

Jak już tak wklejacie namiętnie te filmy to ja też sobie pozwolę na jeden,tak dla kontrastu kierowca osobówki,gdyby na to przejście weszły wcześniej dzieci to aż strach pomyśleć.
Ja naprawdę nie chce się z nikim przekomarzać,ale powiedzcie czym różni się śmierć spowodowana przez kierowcę ciężarówki a kierowcę osobówki.I tu i tu są barany których trzeba by było zamknąć w izolatce.

#375 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 16:20

Bombka, tyle że osobówka wyhamuje w 40m to, ile ciężarowy przez 200m. Osobówka goniąca 80km/h po miescie jest ze tak powiem, bezpieczniejsza niż jadąca z tą samą prędkością cysterna, nie sądzisz? Nie chodzi mi tutaj o prawa moralne obu kierowców, ale o czystą fizykę.

#376 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 16:50

Eliks,jeżeli chodzi o prawa fizyki to tak oczywiście masz rację(ale to że ma krótszą drogę hamowania nie daje mu prawa do łamania przepisów,bo jak ocenić że jeszcze jedzie bezpieczniej od ciężarówki) i ja naprawdę nie bronie idiotów za kółkiem ale nie można na podstawie jednego czy nawet kilkudziesięciu przypadków oceniać całą grupę a niestety tak nie którzy do tego podchodzą.
To tak jak jest z budowlańcami,mówią że to pijaki a ja znam ich całą masę i ani jeden nim nie jest.

#377 OFFLINE   Jackyl1988

Jackyl1988
  • 30 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 17:51

Nie rób z ludzi innych niż sam jesteś, po prostu ten materiał ma przekaz - jak nie postępować i jak zauważysz takiego tira to lepiej zejdź mu z drogi. Pozdrawiam.

#378 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 14 stycznia 2011 - 18:27

Jackyl1988,nie trzeba filmów żeby wiedzieć jak się zachowywać na drodze,jak zobaczysz taką osobówkę to też zejdź jej z drogi.Również pozdrawiam kolegę.

#379 OFFLINE   qkasperq

qkasperq
  • 223 postów

Napisany 15 stycznia 2011 - 23:38

a masz w tym filmie jakis numer rej??
co ja kablowac na policje poszedlem??

jakich kilka przepisow niby zlamalem?? jak juz to jeden. przekroczenie predkosci.

chodzi o uswiadomienie jakie takie pedzace ciezarowki starzaja zagrozenie,

poza tym ciekawe jakbys lamentowal, jakby taka ciezarowka zrobila krzywde komus z twojej rodziny.
pewnie pretensje mialbys do policji, ze wczesniej nie zareagowali itp.
tylko skad oni maja o tym wiedziec?? wrozkami nie sa przeciez, donosic nie wolno, filmowac nie wolno.

na pewno nie tylko jeden za prędkość jak już tak bardzo uważasz ale i posługiwanie się telefonem podczas jazdy, jak się trzyma kierownice?? nie uczyli kolegi na kursie ?? hmm może trzeba jeszcze by raz iść na kurs prawa jazdy??
a co wy z tych osobówek jesteście tacy przestrzegających przepisów!! jak bym waz tak zaczął nagrywać to nie wiem kto więcej wykroczeń popełni tiry czy osobówki.
a i jeszcze jedno Tir przekroczy prędkość w terenie zabudowanym tylko o 45km/h a osobówki na pewno o więcej i nie zaprzeczaj kolego.

#380 OFFLINE   uszatek

uszatek
  • 266 postów

Napisany 15 stycznia 2011 - 23:49

.
a i jeszcze jedno Tir przekroczy prędkość w terenie zabudowanym tylko o 45km/h a osobówki na pewno o więcej i nie zaprzeczaj kolego.

Kurna, koleś, Twoja logika ( a wręcz totalny jej brak)powala.

Ale odzwierciedla zachowania większości na drodze.

Żenada w Ch.....j.

120 stron drętwej pisaniny, debilnych filmików i obrzucania się wzajemnie argumentami z choinki. Która finalnie prowadzi do w/w wyłapanego stwierdzenia/cytatu/.

Czapki z głów panowie kierownicy.