swiece byly wymieniane moze z miesiac przed sprzedaza.
@Beast: Dzięki za info! Dopisałem już to info do swojej "karty pojazdu" ;-) Fajnie że Ty się tym autkiem zajmowałeś, w innej sytuacji pewnie pierwsze co to wydałbym kasę na nowe świece.
Kontynuując moją przygodę z wypadaniem zapłonu na LPG, dodam że dzisiaj znowu zrobiłem próbę jazdy na gazie, ale tym razem na zimnym silniku. Na wolnych obrotach tak zaczelo szarpac, ze od razu przelaczylem na Pb95. Dodatkowo czuję zupełnie inny zapach tego trefnego gazu. Zazwyczaj ten propan-butan z Shella lub Statoila pachnie. Ten zwyczajnie śmierdzi mixem gazu z jakimiś roponośmymi zapachami.
Błędy zczytane wczoraj na spokojnie metodą mrugania kontrolką:
- 0335 - Obwód czujnika pozycji walu korbowego "A", wadliwe dzialanie
- 0150 -
Obieg prądowy czujnika O2, za silne napięcie (Rząd 2 Czujnik 1)
Obieg prądowy czujnika O2, zwolniona reakcja (Rząd 2 Czujnik 1)
Czujnik O2, nie wykryto działania obiegu prądowego (Rząd 2 Czujnik 1)
Obwód sondy lambda, wadliwe dzialanie (rzad 2 czujnik 1)
- 0420 - Wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości (Bariera 1)
- 0430 - Wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości (Bariera 2)
- 0302 - Wykryta przerwa w zapłonie cylindra 2
- 0304 - Wykryta przerwa w zapłonie cylindra 4
- 0306 - Wykryta przerwa w zapłonie cylindra 6
- 0330 - Obwód czujnika spalania stukowego 2, sygnal za wysoki (rzad 2)
Nie kasowałem błędu po wymianie czujnika wału, więc to pewnie stary błąd.
BTW. Dlaczego zwykle kiedy pojawiały mi się błędy 0420, 0430 to CheckEngine cały czas się świecił aż przez kilkadziesiąt odpaleń silnika, kiedy to samoczynnie gasł (gdyż usterka ustąpiła), a teraz kiedy wystąpiło razem tyle błędów, po kolejnym odpaleniu kontrolka gaśnie jakby wszystko było ok?
BTW2. Przypomniało mi się, że w czasie jazdy z Krakowa po A4, tak przy 160km/h na Pb95, tak na parę sekund zamrugała pomarańczowa kontrola "klucz płaski na tle obrysu auta". Zdjąłem nogę z gazu, przestała mrugać i jechałem dalej. Nic nie poczułem aby się działo z silnikiem, ani z autem. Czy któryś z błędów wypisanych powyżej mógł mieć na to wpływ? Czy błędy obrazowane kontrolką "klucz płaski na tle obrysu auta" da się odczytać metodą "mrugania kontrolki", czy trzeba OpComem?