Nie wysprzegla do konca, wyglada na uszkodzony docisk (a dokladnie te blaszki na ktore naciska wysprzeglik).Witam, kolejną usterką z jaką muszę sobie poradzić jest sprzęgło. Biegi wchodzą bardzo ciężko (wszystkie), w większości z lekkim zgrzytem. Sprzęgło łapie na samiutkim dole. Pompowanie nie wnosi poprawy. Stojąc trzymając sprzęgło wciśnięte do oporu i wrzucając wsteczny widać że auto ciągnie delikatnie do tyłu z jedynką sprawa wygląda analogicznie.

bieg ciężko wchodzi
Napisany 15 stycznia 2013 - 20:19
Napisany 16 stycznia 2013 - 08:16
no i pompowanie nic nie dało....trzeba miec wrzuconą jedynke na starcie, bo problem jest dalejha, fakt ze to droga czesc, ale jeszcze takich kłopotow nie mam, jedynie wtedy jak zapomne wrzucic bieg, to troche trfa, ale sprobuje podpompowac, moze to cos d
Napisany 16 stycznia 2013 - 11:09
a jak z wysprzeglikiem? tez wymieniałes? była potrzeba?
...
Wymieniłem na nowy, ale stary był ok.
Napisany 16 stycznia 2013 - 11:12
Napisany 16 stycznia 2013 - 11:20
Wymieniłem na nowy, ale stary był ok.
to znaczy ze to nie była wina wysprzeglika?
Napisany 01 lutego 2013 - 19:12
Napisany 01 lutego 2013 - 23:01
Nie czytałem wątku od początku ale ja bym zmienił olej w skrzyni (jest tani ok 30-40zł w ASO) wchodzi go coś ok litra lub litr i trochę, jeśli to by nic nie dało szukałbym problemu w sprzęgle natomiast jeśli tu by wszystko grało chyba zainwestowałbym w skrzynie te oploskie są teoretycznie wieczne więc ceny na allegro sa przyjazne za 100-200zł można wybierać
Napisany 02 lutego 2013 - 14:07

Napisany 02 lutego 2013 - 21:32

Napisany 10 listopada 2013 - 19:24
Chciałbym zapytać,może ktoś już miał następujący objaw:
Po dłuższym postoju,(np.nocy) z trudem zapinam jedynkę i wsteczny.Jeśli uruchomię silnik na biegu to jest ok,rusza bez problemu.Jeśli puszcze sprzęgło i spr.zapiąć jedynkę to znów ciężko.Najciekawsze w tym jest to iż jak przejade ok.20km to wszystkie biegi wchodzą bez najmniejszych problemów.Sprzęgło się nie ślizga,ładnie chodzi tzn.nie jest twarde i bieże normalnie,nie słychać łożyska oporowego,żadnych dziwnych odgłosów.Byłem ostatnio u fachowca to oczywiście jak dojechałem to wszystko było ok.,powiedział żebym zostawił auto na noc to rano zobaczy ale na razie odpuściłem sobie.
Bardzo proszę o ewentualne sugestie.Bardzo chętnie zadzwonie też do kogoś kto może coś doradzić.Mój.nr 508558140,prosze tylko o strzałke a oddzwonie.
Z góry dzięki.
Napisany 10 listopada 2013 - 19:30
Witam.
Po dłuższym postoju,(np.nocy) z trudem zapinam jedynkę i wsteczny.Jeśli uruchomię silnik na biegu to jest ok,rusza bez problemu.Jeśli puszcze sprzęgło i spr.zapiąc jedynkę to znów ciężko.Najciekawsze w tym jest to iż jak przejade ok.20km to wszystkie biegi wchodzą bez najmniejszych problemów.Sprzęgło się nie ślizga,ładnie chodzi tzn.nie jest twarde i bieże normalnie,nie słychać łożyska oporowego,żadnych dziwnych odgłosów.Byłem ostatnio u fachowca to oczywiście jak dojechałem to wszystko było ok.,powiedział żebym zostawił auto na noc to rano zobaczy ale na razie odpuściłem sobie.
Bardzo proszę o ewentualne sugestie.Bardzo chętnie zadzwonie też do kogoś kto może coś doradzić.Mój.nr 508558140,prosze tylko o strzałke a oddzwonie.
Z góry dzięki.
Na ten temat juz chyba bylo pisane na forum. Trzeba by poszukac, ale ja bym zaczal od sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni i ewentualnej jego wymianie.
Napisany 11 listopada 2013 - 14:40
Podstawa - olej w skrzyni biegów ile jest i czy był wymieniany jak nie to najlepiej od razu wymienić - polecam castrol 75w90 świetny olej do skrzyni i w największe mrozy biegi wrzucasz 1 paluszkiem.Bardzo proszę o ewentualne sugestie.
Napisany 11 listopada 2013 - 14:47
Witam.
Po dłuższym postoju,(np.nocy) z trudem zapinam jedynkę i wsteczny.Jeśli uruchomię silnik na biegu to jest ok,rusza bez problemu.Jeśli puszcze sprzęgło i spr.zapiąć jedynkę to znów ciężko.Najciekawsze w tym jest to iż jak przejade ok.20km to wszystkie biegi wchodzą bez najmniejszych problemów.Sprzęgło się nie ślizga,ładnie chodzi tzn.nie jest twarde i bieże normalnie,nie słychać łożyska oporowego,żadnych dziwnych odgłosów.Byłem ostatnio u fachowca to oczywiście jak dojechałem to wszystko było ok.,powiedział żebym zostawił auto na noc to rano zobaczy ale na razie odpuściłem sobie.
Z góry dzięki.
rozumiem ze masz manuala? jezeli tak[a na to wskazują twoje dane]to mam to samo, nauczyłem sie z tym zyc,wymiana oleju nic nie dała,dalej problem na starcie,mysle ze to moze byc wina połączen, ale jakos nie zabrałem sie za to.... wymiana oleju wazna jest w automacie,
Napisany 12 listopada 2013 - 09:38
rozumiem ze masz manuala? jezeli tak[a na to wskazują twoje dane]to mam to samo, nauczyłem sie z tym zyc,wymiana oleju nic nie dała,dalej problem na starcie,mysle ze to moze byc wina połączen, ale jakos nie zabrałem sie za to.... wymiana oleju wazna jest w automacie,
W manualu jest rownie wazna, szczegolnie w zime.
Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2
Napisany 12 listopada 2013 - 15:29
W manualu jest rownie wazna, szczegolnie w zime.
Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2
no nie mów, że na zimę wymieniasz olej w skrzyni biegów:0tongue:
Napisany 12 listopada 2013 - 20:07
Wysłane z mojego GT-I9300
Napisany 12 listopada 2013 - 21:03
Jutro jadę do fachowców,którzy zajmują się sprzęgłami od prawie 20tu lat.
Jestem ciekaw co wymyślą.
Ja obstawiam wysprzęglik ewentualnie pompka sprzęgła.To drugie nie byłoby jeszcze takie dotkliwe finansowo.
Napisany 12 listopada 2013 - 23:37