Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka antena do cb ?? , która najlepsza ?? - rady & opinie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
247 odpowiedzi na ten temat

#121 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 listopada 2010 - 19:44

witam panowie a co myslicie o takiej antence na uchwyt na klape http://allegro.pl/si...1326993601.html

:ok: działa tak jak powinna ;)

#122 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 21:16

:ok: działa tak jak powinna ;)

a faktycznie działa tak jak np alaska czy ml-145?
a jak kuic ta mamme to jakiej firmy sirio,siterl,president czy to jest to samo wykonanie ?

#123 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 21:21

Sirio Sirtel i President to wykonanie podobne, jedynie President jest drogi...
Co do porównania do alaski i ML'ki to raczej zależy od rozmówcy co ma ;)

#124 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 27 listopada 2010 - 22:22

no jeszcze President Texas do którego nie mam przekonania ze względu na bardzo mocno bujający się bat...

Dobrze mówisz, albo piszesz ;)
W tej kategorii wybrałbym mimo wszystko President Colorado. Jednak nie każdemu musi przecież pasować. Wystawiam jej bardzo dobre noty za 7 lat współpracy . Działała z trzema radiami: President Lincoln, Ranger AR 3500 oraz President Jackson I. Z mocniejszymi radiami sprawdza się znakomicie. :)

#125 OFFLINE   OmegaTL

OmegaTL
  • 45 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 11:53

witam panowie a co myslicie o takiej antence na uchwyt na klape http://allegro.pl/si...1326993601.html

Ksiadzu, nie bierz tego helikala... Swiszczy, tragicznie wyglada, moze zasieg ciut lepszy niz w antenach zwyklych tej dlugosci ale moim zdaniem nie nadaja sie do samochodow osobowych... Zobaczysz jak bedzie ciac powietrze juz przy 100 km/h a dzwiek bedziesz mial w srodku... Nie pakuj sie w to... Bedziesz zalowal...

#126 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 12:14

Ksiadzu, nie bierz tego helikala... Swiszczy, tragicznie wyglada, moze zasieg ciut lepszy niz w antenach zwyklych tej dlugosci ale moim zdaniem nie nadaja sie do samochodow osobowych... Zobaczysz jak bedzie ciac powietrze juz przy 100 km/h a dzwiek bedziesz mial w srodku... Nie pakuj sie w to... Bedziesz zalowal...

Od kiedy antena musi wyglądać ?? to jedno... ma działać... jaką byś antenę nie założył bedzie świszczeć od wiatru.... Miałem helikala i T5000 moje odczucia były takie że T5000 bardziej wyło...

#127 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 14:33

chyba mój wybór padnie pomiędzy lemm mini turbo a president Alabama. ten lemm jest fajny bo krotki i niby ma dobry zasięg ale Alabama ma na pewno lepszy lecz jest dłuższa o 50cm...

jednak wybór padł na president Oregon z tego co wyczytałem ma mniej wiecej osiagi jak ml-ki alaska czy lemm at-71

#128 OFFLINE   DamianDzialdowo

DamianDzialdowo
  • 3 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 21:19

Z mojego doświadczenia to czym dłuższa tym lepsza aha a pres2 najlepsze cb i anteny

#129 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 21:42

Z mojego doświadczenia to czym dłuższa tym lepsza aha a pres2 najlepsze cb i anteny

co do długości to mogę przytaknąć choć są pojedyncze przypadki gdzie jest wręc przeciwnie wystarczy poczytać inne tematy z tematyką CB...

:pokoj: ale z presidentem to tak nie szalej mają nie najgorsze produkty ale cena zabija, ja znam kilka innych firm co robią porównywalne jakościowo radia i anteny....

#130 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 22:32

Po mieście nie musi być długa antena, tylko kto jeździ tylko po mieście. Antena z dużym zyskiem nie nadaje sie do słabego radia, albo radio "zatka" się albo będzie zbierało z innych kanałów.

#131 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 22:35

Mi się wydaje że im dłuższa tym lepsza .. w swojej przygodzie z CB już wiele anten miałem, jeszcze więcej przetestowałem .. i nigdy nigdzie żadna antena nie osiągnęła lepszego wyniku od anteny sirio turbo 5000 (197cm)... oczywiście inne anteny w tej samej długości chodziły podobnie .. ale ta mi się spodobała i wylądowała w dziurce na dachu.
Mówiąc o "lepszym wyniku" nie miałem na myśli tylko zasięgu między autami z taką samą anteną .. ale też jakość dźwięku.
Choć takie długie anteny też mają swoją wadę, i czasami mnie ona strasznie denerwuje .. otóż pytam się o coś i cisza i cisza i cisza .. pytam następny raz i ktoś mi przedłuża "no przecież ci już kolega odpowiedział dwa razy" a ja go nie słyszałem .. Otóż antena ta nadaje na dużą odległość .. ja się zapytałem, ktoś mnie wyraźnie dobrze usłyszał .. i odpowiada. Ale odpowiada już z jakiejś kiepskiej, małej antenki .. i jego sygnał już do mnie nie doleciał .. mimo tego że długa antena dobrze zbiera .. no ale nadaje jeszcze lepiej.
A dla kolegów którzy mają dylemat jaką antenę wybrać ... moje zdanie jest takie; jeśli nie masz hopla na punkcie CB, nie chcesz instalować długiej anteny w dziurce .. to po prostu zainstaluj taka która Ci się podoba, pasuje do auta, do miejsca na aucie itp ... Działać na pewno i tak będzie, a różnic aż takich wielkich między magnesówkami nie usłyszysz.

Ja po wielu próbach, testach itp z kolegami z forum cb-radio.pl skompletowałem sobie radio President Harry II ASC, antenkę sirio turbo 5000 i mikrofon Densei 2018 Turbo z zasilaniem podciągniętym z radyjka .. jestem bardzo zadowolony i już nie planuję zmieniać sprzętu, cieszę się z tego jak ja słyszę, a i kiedy usłyszę "kolego a z czego nadajesz - super brzmisz" , albo "z jakiej bazówki nadajesz?" to wiem że dokonałem słusznego wyboru.

#132 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 22:46

To moja propozycja anteny http://www.cb-radio....we/rid,203.html a to propozycja radyjka http://www.cb-radio....we/rid,482.html

#133 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 22:55

Antena z dużym zyskiem nie nadaje sie do słabego radia...

Pierwszy raz słyszę takę teorię :smiech:

...albo radio "zatka" się albo będzie zbierało z innych kanałów.

Selektywność odbioru TYLKO i wyłącznie zależy od urządzenia radiowego z jakiego nadajesz. Jeśli TRX ma słabą selektywność to czy krótka czy długa antena to skrośne z sąsiednich kanałów będą emitowane na kanale odbiorczym. Na jakiej podstawie jest jesteśmy ocenić zysk anteny ?? wzorcem do pomiarów jest dipol półfalowy, antena pionowa która została wydłużona cewką do długości półfali posiada zysk 2,15dbi. Aby zwiększyć zysk anteny trzeba by było ją zbudować jako 2x półfali, a przy paśmie 11m jest to bardzo trudne... Zachęcam do lektury Poradnik antenowy dla krótkofalowców amatorów i służb profesjonalnych Jacka Matuszczyka SP2MBE

edit/
Jackson II to już nie jest to samo radio co jego pierwowzór, posiada kilka wad takich jak brak możliwości płynnej regulacji nadajnika 0-5KHz to już jest bardzo duży minus, odbiornik nie jest już tak czuły i wąsko pracujący jak jego poprzednik czyli Jackson I

#134 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 23:04

Widocznie mało słyszałeś jeszcze :smiech: Większą wartość ma praktyka niż teoria którą cytujesz nie tylko w tym temacie ;)
p.s.
co do Jacksona może tak jest

#135 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 23:32

Widocznie mało słyszałeś jeszcze

Zdaje się ze więcej niż sobie wyobrażasz.

Większą wartość ma praktyka niż teoria którą cytujesz nie tylko w tym temacie

Tu cię rozczaruję nic nie cytowałem to jest właśnie praktyka... Ja na swoim koncie mam kilka anten zbudowanych począwszy od pasm KF po UKF a jak zapewne wiesz podczas budowy anten an pasma UKF precyzja jest bardzo ważna pomyłka o 1-2mm (słownie milimetry) powoduje przesunięcie dopasowania antenowego aż o 1MHz (jeden Megaherc).

p.s.
co do Jacksona może tak jest

nie może a raczej na pewno, przed odblokowaniem masz podstawową czterdziestkę i nic więcej, po odblokowaniu jest ich 8

#136 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 23:46

Właśnie to jest Twój problem że dużo słyszałeś i nie koniecznie dużo sam zrobiłeś. Co do Jacksona to co napisałeś jest właśnie w linku który podałem czyli przeczytałeś i przepisałeś.

p.s.
jak się kiedyś spotkamy to sprawdzimy swoją wiedzę

#137 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 19 grudnia 2010 - 23:59

Właśnie to jest Twój problem że dużo słyszałeś i nie koniecznie dużo sam zrobiłeś.

Twoja opinia świadczy tylko o tym że mnie znasz, wręcz lepiej niż moi znajomi, przyjaciele czy nawet żona :smiech: Ja ja Cię na oczy nie widziałem, już nie wspominając o tym, że w dalszym ciągu kierujesz dziwne aluzje w moją stronę...

Co do Jacksona to co napisałeś jest właśnie w linku który podałem czyli przeczytałeś i przepisałeś.

Misiu kolorowy teraz dopiero zerknąłem w opis ten co podałeś tam podają o 10 czterdziestkach po rozblokowaniu, a ja pisałem o 8 wiec nie do końca jest tak jak piszesz że przeczytałem opis.

p.s.
jak się kiedyś spotkamy to sprawdzimy swoją wiedzę

Jestem bardzo Ciekaw tego spotkania, coś mi się zdaje że pomimo różnicy wieku nie podołasz wyzwaniu ;)

#138 OFFLINE   korczo007

korczo007
  • 100 postów

Napisany 20 grudnia 2010 - 01:02

A propo antenek to powiem wa żę jeździłem na dwóch antenach w Scanii 124, jedna to prs Floryda http://allegro.pl/an...1359054378.html bardzo dobrze odbierała, nie szalała z zasięgiem ale bez zbędnych szumów, no ale jeżeli maci troszkę więcej kaski na wydanie to polecam alaske http://allegro.pl/an...1355639121.html nie kosztuje o wiele więcej ale jednak ta antena zamontowana na stałe (dobrze zmasowana) odbiera mistrzowsko, tak samo nadaje, no i do tego dobre radyjko, dobre były UNIDENY 520 XL, podróba presidenta, teraz zamiast unidena produkują http://allegro.pl/su...1370816115.html , myślę że taki zestaw w pełni ci wystarczy. no chyba że masz nie dosyt to wyższa półka.

#139 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 20 grudnia 2010 - 08:02

Następcą Johnnego II i Harrego II są Stabo3001/3003 http://www.president....pl/inne,1.html

Jeśli chodzi o

no i do tego dobre radyjko, dobre były UNIDENY 520 XL, podróba presidenta,

to chciałbym sprowadzić Cię na ziemię że President był częścią firmy Uniden z tym że Uniden działa z powodzeniem w USA a President w EU
Co by nie było kolejnych za rzutów że znam teorię to przedstawiam wnętrze radia President Johnny II napis na płycie...
Dodany obrazek

Jeśli ktoś nie potrafi odczytać z takiego kąta napisu

Dodany obrazek

Zaznaczam że nie chce krytykować czy wznosić na piedestały jedną i drugą firmę tylko dziwi mnie fakt że ktoś pisze bzdury nie wiedząc na ten temat nic...

MTECH LEGEND 2 dla mnie to jest tylko chwyt marketingowy sprzedawców http://www.uniden.co...m?cat=CB Radios
http://www.unidendir...ype=prd&catid=5
wg. strony producenta to dalej robią 510XL i 520XL i nie bawią się w zmiany nazewnictwa...

#140 OFFLINE   korczo007

korczo007
  • 100 postów

Napisany 20 grudnia 2010 - 14:53

Zaznaczam że nie chce krytykować czy wznosić na piedestały jedną i drugą firmę tylko dziwi mnie fakt że ktoś pisze bzdury nie wiedząc na ten temat nic...

Twierdzisz ze pisze bzdury?