Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka antena do cb ?? , która najlepsza ?? - rady & opinie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
247 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 lipca 2010 - 19:48

Może za bardzo rozjechane są 2 PR'ki które odpowiadają za liniowość nadajnika :hmm: nie powiem które bo nie wiem ale znające się w temacie i pracujący z Oscyloskopem da rade tylko jeszcze manual potrzebny

#102 OFFLINE   mózg

mózg
  • 76 postów

Napisany 02 lipca 2010 - 21:52

Rozjechanie możemy wykluczyć:)

#103 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 02 lipca 2010 - 22:25

kabel nie, mic nie, mówisz że nie rozjechany? <hmm> to dziwne bo jestem na 100% prawie pewien że jest rozjechany, ale kłócić się nie będę.

#104 OFFLINE   mózg

mózg
  • 76 postów

Napisany 03 lipca 2010 - 17:04

kabel nie, mic nie, mówisz że nie rozjechany? <hmm> to dziwne bo jestem na 100% prawie pewien że jest rozjechany, ale kłócić się nie będę.

radio niedawno było sprawdzane bardzo dokładnie bo miałem z nim mały problem (zimne luty...) tak więc jestem pewien że pracuje w częstotliwości:)

#105 OFFLINE   wrubsoon

wrubsoon
  • 114 postów

Napisany 04 lipca 2010 - 10:51

Odświeżę trochę temat ja u siebie posiadam antenkę PRESIDENT GEORGIA i puki co jestem z niej zadowolony a co wy sądzicie to tej antence??

Dodany obrazek

#106 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 04 lipca 2010 - 11:40

Odświeżę trochę temat ja u siebie posiadam antenkę PRESIDENT GEORGIA i puki co jestem z niej zadowolony a co wy sądzicie to tej antence??

To jest ta krótka co ma około 30cm ?? jeśli korzystasz tylko do jazdy po mieście to wystarczy, dla mnie trochę głucha jest.

#107 OFFLINE   mózg

mózg
  • 76 postów

Napisany 04 lipca 2010 - 13:00

Ziutek ma rację że trochę głucha... ale biorąc po uwagę długość promiennika zasięg 3 km w mieście i 7 km poza miastem to chyba dobry wynik :D

#108 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 04 lipca 2010 - 13:16

Ziutek ma rację że trochę głucha... ale biorąc po uwagę długość promiennika zasięg 3 km w mieście i 7 km poza miastem to chyba dobry wynik :D

zdecydowanie zawyżony jak na trasie ma 3km to będzie super w mieście 1km to maks chyba że rozmówca nadaje z takiego zestawu jak mam ja czy mózg albo bazówka

#109 OFFLINE   mózg

mózg
  • 76 postów

Napisany 04 lipca 2010 - 13:49

zdecydowanie zawyżony jak na trasie ma 3km to będzie super w mieście 1km to maks chyba że rozmówca nadaje z takiego zestawu jak mam ja czy mózg albo bazówka

No właśnie ja z kolegą robiłem taki test:) ale miałem wtedy unidena 520 xl i Alabamę w dziurze:) więc z bazą na pewno poleci jeszcze dalej :D doszukując się czegoś w takim zasięgu na mieście przychodzi mi tylko jedno do głowy test robiliśmy we wrocławiu a wrocław jest miastem ponad 300 mostów (niemal wszędzie woda płynie i jest masa żył wodnych) to mogło aczkolwiek nie musiało mieć wpływu na zasięg

#110 OFFLINE   chrobry125

chrobry125
  • 56 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 05 września 2010 - 13:09

doszukując się czegoś w takim zasięgu na mieście przychodzi mi tylko jedno do głowy test robiliśmy we wrocławiu a wrocław jest miastem ponad 300 mostów (niemal wszędzie woda płynie i jest masa żył wodnych) to mogło aczkolwiek nie musiało mieć wpływu na zasięg

Zgadzam się z kolegą, a zarazem potwierdzam, że woda wspomaga zasięg gdyż robi za masę i odpromiennik

#111 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 05 września 2010 - 13:25

że woda wspomaga
zasięg gdyż robi za masę i odpromiennik

:o a co to jest za określenie odpromiennik. Zdaje się że odpromiennik Radiestezyjny bo o takich mi tylko wiadomo jest konstrukcją neutralizującą szkodliwe promieniowanie z żył wodnych, kosmosu, i konstrukcji radiowo-nadawczych, oczywiście w dalszym ciągu jest to teoria stosowana przez parapsychologów... Więc o co kaman ????

#112 OFFLINE   schaba

schaba
  • 52 postów

Napisany 26 września 2010 - 07:05

Witam
Posiadam zestawik CB radyjko Uniden PRO 520XL i antenkę PRESIDENT FLORIDA i zastanawiam się czy jakaś montażowa nie była by lepsza ale nie mogę się zdecydować myślałem SIRIO CARBONIUM 27 BLACK. Nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie. Czekam na jakieś podpowiedzi. Jeszcze jedno myślałem o montażu w miejscu anteny GSM. Z góry dzięki.

#113 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 26 września 2010 - 12:59

Jak już chcesz montażową to nie baw się w półśrodki i załóż SIRIO 5000 Turbo. Bo jak już wiercić dziurę w dachu to na coś naprawdę dobrego. Mam tą antenę i .. już jej chyba nigdy nie zmienię, bo już nie ma nic lepszego. Oczywiście nie jest najlepsza .. jest kilka porównywalnych .. ale to już najwyższa półka.

#114 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 26 września 2010 - 17:06

Witam
Posiadam zestawik CB radyjko Uniden PRO 520XL i antenkę PRESIDENT FLORIDA i zastanawiam się czy jakaś montażowa nie była by lepsza ale nie mogę się zdecydować myślałem SIRIO CARBONIUM 27 BLACK. Nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie. Czekam na jakieś podpowiedzi. Jeszcze jedno myślałem o montażu w miejscu anteny GSM. Z góry dzięki.

Sirio Carbonium 27 Black - bardzo fajna antena.
Ja bym się jeszcze zainteresował Sirtel Santiago 600. Ma końcówkę PL i fajnie wygląda zamontowana właśnie w dziurce.

A miejsce montażu pewnie że dobre, jak antenka będzie miała dobrą masę i ładnie się zestroi to czemu nie :)

Sirio 5000 Turbo - podpisuję się, jedna z lepszych anten, chociaż moim faworytem będzie pewnie President Texas. Jak ktoś potrzebuje daleko pogadać i lubi robić dx-y z mobila to super :D Miałem Lemm-a at 1700 to tak w kwestii długości i nawet mi nie przeszkadzało że ma chyba z metr osiemdziesiąt więc z 2m też by dało radę pojeździć.
Tylko że ja znów parkuję w takich miejscach że u mnie sprawdza się najlepiej Sirio ml 145 na magnesie.

Kolego mnowacz, wrzucił byś jakąś fotkę jak twoja omcia wygląda z tym batem to może i ja się skuszę na coś dłuższego niż mam :p

#115 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 08 listopada 2010 - 20:33

witam posiadam zestaw uniden pro520xl i antene prewident missouri
lecz mysle nad sprzedaza tego zestawu i zakuem president hary II ASC plus ktoras z tych anten moze ale czy bedzie ona lepsza od missouri?
http://allegro.pl/le...1303592138.html
http://allegro.pl/si...1292262819.html

#116 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 08 listopada 2010 - 20:51

witam posiadam zestaw uniden pro520xl i antene prewident missouri
lecz mysle nad sprzedaza tego zestawu i zakuem president hary II ASC plus ktoras z tych anten moze ale czy bedzie ona lepsza od missouri?
http://allegro.pl/le...1303592138.html
http://allegro.pl/si...1292262819.html

żadna z powyższych musiał byś celować w wyższą półkę czyli Sirio 5000 Turbo/Preformer, Sirtel Santiago 1200, lub Lemm 2001-Turbo, no jeszcze President Texas do którego nie mam przekonania ze względu na bardzo mocno bujający się bat... Ja mam antenę Diamond CR-11 sobie chwalę, ze względu na długość falową jaką ma CR-11 i Missouri czyli 1/4 długości fali... Osobiście polecam Ci zostać przy tej co Masz...
Radio... Jak chcesz zmienić na to samo tylko posiadające FM (tej modulacji w PL i tak nie wykorzystasz) i ASC które bez ponownego strojenia przez serwis nie działa tak jak powinno....Twoja wola panie...

#117 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 08 listopada 2010 - 21:03

żadna z powyższych musiał byś celować w wyższą półkę czyli Sirio 5000 Turbo/Preformer, Sirtel Santiago 1200, lub Lemm 2001-Turbo, no jeszcze President Texas do którego nie mam przekonania ze względu na bardzo mocno bujający się bat... Ja mam antenę Diamond CR-11 sobie chwalę, ze względu na długość falową jaką ma CR-11 i Missouri czyli 1/4 długości fali... Osobiście polecam Ci zostać przy tej co Masz...
Radio... Jak chcesz zmienić na to samo tylko posiadające FM (tej modulacji w PL i tak nie wykorzystasz) i ASC które bez ponownego strojenia przez serwis nie działa tak jak powinno....Twoja wola panie...

powiem ci tak nowe radio harego II lub III mam dostac praktycznie na zamiane wiec woel raczej wziac a z tej antenki co mam to jestem zadowolony myslaem ze cos lepszego do metra lekko ponad znajde ale jak mowisz zeby zostac to nie zmieniam narazie antenki

#118 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 08 listopada 2010 - 21:07

Chyba że tak...a nic wcześniej nie mówiłeś o Harym III... to jak miał bym polecać II czy III to bierz III, ten już ma poprawione ASC na polskie warunki ;)

#119 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 08 listopada 2010 - 22:11

Mam sirio 5000 turbo i jest super naprawdę dobry zasięg odbiór słychać mnie dalej i słyszę stacje do 50 km normalnej rozmowy przy dobrych warunkach propagacji .
mogę gorąco polecić bo ja jestem zadowolony :-)
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#120 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 27 listopada 2010 - 19:04

witam panowie a co myslicie o takiej antence na uchwyt na klape http://allegro.pl/si...1326993601.html