Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Woda w środku

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
166 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   rinngo

rinngo
  • 62 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 listopada 2010 - 10:55

W tym jest problem, że sam dywanik jest suchy, woda zbiera się pod dywanikiem cała gąbka wygłuszająca jest mokra

zdaje sobie z tego sprawę dlatego pisałem o odkręceniu nakładki progu wewnątrz auta żeby dostać się bez problemu pod dywan .
woda zbiera się na podłodze i tu masz gnój pod tą pianką wygłuszającą im wyżej tym powinno być bardziej sucho , dlatego obmacaj gdzie to tylko możliwe pod tym wygłuszeniem może natrafisz na źródełko

wczoraj wycisnąłem około 2 litrów wody...

w podłodze też masz otwory odpływowe tylko trzeba je udrożnić .
będzie mokro ale woda nie będzie stała;)

#102 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 17 listopada 2010 - 11:56

zdaje sobie z tego sprawę dlatego pisałem o odkręceniu nakładki progu wewnątrz auta żeby dostać się bez problemu pod dywan .
woda zbiera się na podłodze i tu masz gnój pod tą pianką wygłuszającą im wyżej tym powinno być bardziej sucho , dlatego obmacaj gdzie to tylko możliwe pod tym wygłuszeniem może natrafisz na źródełko

Przeciez to wyzej podal, ze w srodku ma mokro.

w podłodze też masz otwory odpływowe tylko trzeba je udrożnić .

Niech ich lepiej nie udraznia. Na dole, za fotelami jest po 1 korku na stronie i tam mozna je wyciagnac. Jak pisze, tak jak wyzej, ze ma wode, to najlepiej pociac ta wygluszke i to wysuszyc poza autem, bo w aucie to nie wyschnie - a zwlaszcza ta gabka pod stopami.

#103 OFFLINE   Czapka

Czapka

Mów mi kocurrrooooo :)

• 22 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 26 listopada 2010 - 13:43

Witam koledzy,ja mam problem taki z tyłu na wycieraczce gumowej za siedzeniem zbiera mi się woda ;/ nie wiem czemu tapicerkę mam suchą siedzenia też pod dywanem też sucho a najnieśniejsze jest to że na samym środku wycieraczki mi się zbiera.

#104 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 22 kwietnia 2011 - 23:59

Widzę że woda w autach to bardzo częsta sprawa więc i ja sie dołączę ze swoim przypadkiem z którym walczę juz chyba z rok i za każdym razem jak coś zakleję a dywaniki i gąbki wysuszę woda znów się pojawia.
W moim przypadku woda pojawia się pod nogami kierowcy i tylko z przodu.
Odpływy mam wszystkie drożne.
Nie ma to raczej znaczenia ale odpływ przy filtrze kabinowym po prawej stronie auta też jest drożny bo mojej dawnej przygodzie jak po ulewie woda sie przelała przez wentylator dbam o niego jak o własną ... :)

Po raz pierwszy ja zauważyłem jak nie wiem juz po co zaglądałem pod dywanik dużo wody. Pierwsze o czym pomyślałem to woda wnoszona przez buty przed dłuższy czas która nie może odparować. Więc zabrałem się szybko za rozbieranie. Wykładziny wysuszyłem podłogę wytarłem do sucha i złożyłem.
Nie cieszyłem się długo bo woda znów się pojawiła:(
Więc znów powtórka z rozrywki. Rozebrałem wszystko i zaczynam szukać przyczyny. I oczom moim ukazał się otwór, który gazownicy ciągnąc kable od przełącznika nie zabezpieczyli jakimś choćby nawet sylikonem.
Dziurę zrobili w takiej wielkiej gumowej uszczelce przez którą biegnie gruba wiązka przewodów. Utworzył się nawet taki zaciek po wodzie.
Ja z jednej strony wkurzony a z drugiej ucieszony że przeciek sie znalazł i koniec z wodą. Zakleiłem sylikonem otwór i inne potencjalne miejsca przecieku i zaczynam lać wodę po szybie która spływa po podszybiu i wody nie widzę więc ucieszony suszę wycieram i składam:jump:
Nie cieszyłem się długo, bo niedawno znów popatrzyłem pod dywan i woda znów jest:(
Juz brakło mi pomysłów skąd ta woda może się brać:( W aucie leżałem z godzinę z latarką i szukałem jakichś przecieków. Nawet odkręciłem już błotnik szukając jakiejś dziury w akcie desperacji i nic nie zobaczyłem:(
Przyznam sie że deski mi sie nie chce zwalać choć to by mogło w odnalezieniu przecieku.
Może ktoś z Was ma jakieś pomysły w którym miejscu jest przyczyna tego ciągłego zalewania:(? jeśli macie jakieś pomysły i propozycję to piszcie bo mnie juz krew zalewa z kolejnych rzeczy które mi w tym aucie spędzają sen z powiek.

#105 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 kwietnia 2011 - 09:16

odpływy z klimy masz drożne?
Pod deską w module klimy jest parownik, który podczas pracy klimy pokrywa się rosą. Rosa ścieka na specjalną tacę, z której odpływa pod samochód. Poszukaj na forum - znajdziesz fotki z lokalizacją tych odpływów, spróbuj przepchać delikatnie jakimś drutem.

#106 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów

Napisany 24 kwietnia 2011 - 09:57

odpływy z klimy masz drożne?
Pod deską w module klimy jest parownik, który podczas pracy klimy pokrywa się rosą. Rosa ścieka na specjalną tacę, z której odpływa pod samochód. Poszukaj na forum - znajdziesz fotki z lokalizacją tych odpływów, spróbuj przepchać delikatnie jakimś drutem.

Te węzyki które widac z kanału są drożne, ale o tym parowniku akurat w srodku nie wiedziałem. Będę musiał coś poszukac na ten temat. A tak zamin zacznę szukać czegoś w tyn temacie to może mi powiesz z której strony w aucie on się znajduje?

#107 OFFLINE   rodneysus

rodneysus
  • 44 postów

Napisany 24 kwietnia 2011 - 11:35

U mnie te wężyki też były drożne i nawet pod autem były dwie kałuże podczas postoju ale niestety z jednej strony wężyk był peknięty i część skroplin wlewała się do auta

#108 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 kwietnia 2011 - 15:31

Te węzyki które widac z kanału są drożne, ale o tym parowniku akurat w srodku nie wiedziałem. Będę musiał coś poszukac na ten temat. A tak zamin zacznę szukać czegoś w tyn temacie to może mi powiesz z której strony w aucie on się znajduje?

Tu luknij http://forum.omegakl...ead.php?t=43243

#109 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów

Napisany 25 kwietnia 2011 - 12:50

Tu luknij http://forum.omegakl...ead.php?t=43243

Dzięki wielkie za link:)

#110 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 27 kwietnia 2011 - 13:16

U mnie problem zniknął po osuszeniu gazetami, odpaleniu ciepłego powietrza na nogi a później klimy na jakieś 30-40min. Efekt - suchutko jak pieprz ! :)

#111 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów

Napisany 28 kwietnia 2011 - 04:47

U mnie problem zniknął po osuszeniu gazetami, odpaleniu ciepłego powietrza na nogi a później klimy na jakieś 30-40min. Efekt - suchutko jak pieprz ! :)

U mnie tez efekt był po osuszeniu ale niestety niedługo trzeba było czekać na powrót wielkiej wody

#112 OFFLINE   emilka

emilka
  • 22 postów

Napisany 22 maja 2011 - 11:26

:masakra:Szukam przyczyny? Czytałem już sporo i gdzieś grają ale na pewno nie w mojej klusce.
Litry wody po stronie kierowy?
Sprawdziłem odpływ od klimy tj. to co opisywano
http://forum.omegakl...ead.php?t=43243.
Nigdy nie widziałem aby woda z klimy pozostała na drodze.Do tego sucha wykładzina podłogi w okolicach wskazanego złącza wg. mnie świadczy że to nie jest przyczyna.
-Korki podłogowe ok.
klima chłodzi słabiutko ale chłodzi tak się więc zastanawiam czy nie leje gdzieś z parownika. Nagrzewnica raczej odpada bo wydaje mi się że to nie płyn chłodniczy a dlatego że nie zabarwił gąbki, a samego płynu ubywa mało. Trochę wysuszyłem podłogę i jeździłem, znowu zbiera się woda.
-Miałem zapchane odpływy przy podszybiu z jednej i drugiej stronie wiec to również odpada bo jak powiedziałem po przetkaniu nalało znowu.
-przy szybie wydaje się ook.
-dodam tylko że nic nie kapie do opisanego otworu odpływowego (http://forum.omegakl...ead.php?t=43243), więc dedukuję że może gdzieś wcześniej przecieka z parownika i leje jakoś po karoserii prze pedałach. Gdzieś ta skroplona woda zamiast odpływem wali do środka. Jak ustalić przyczynę? Co to w ogóle może być? Dodam że po stronie pasażera ok.
:pokoj::confused:Ps. Jeśli po załączeniu klimatyzacji chłodzi ona słabiutko a jakiś czas temu jechałem na klimie i usłyszałem taki dźwięk przetkania przełączenia i chłodziło mocniej to może coś w klimaronicu nie łączy.
-czy gdy nie ma czynnika to klimatyzacja się włącza tj podnosi obroty silnika. We fiacie miałem tak że brak czynnika nie włączyłem klimy i obroty silnika nie wzrastały?
Sory za ilość pytań mam nadzieje że doczytaliście do końca.
Pozdrawiam:dziura:

#113 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 22 maja 2011 - 15:11

:masakra:Szukam przyczyny? Czytałem już sporo i gdzieś grają ale na pewno nie w mojej klusce.
Litry wody po stronie kierowy?
Sprawdziłem odpływ od klimy tj. to co opisywano
http://forum.omegakl...ead.php?t=43243.
Nigdy nie widziałem aby woda z klimy pozostała na drodze.Do tego sucha wykładzina podłogi w okolicach wskazanego złącza wg. mnie świadczy że to nie jest przyczyna.
-Korki podłogowe ok.
klima chłodzi słabiutko ale chłodzi tak się więc zastanawiam czy nie leje gdzieś z parownika. Nagrzewnica raczej odpada bo wydaje mi się że to nie płyn chłodniczy a dlatego że nie zabarwił gąbki, a samego płynu ubywa mało. Trochę wysuszyłem podłogę i jeździłem, znowu zbiera się woda.
-Miałem zapchane odpływy przy podszybiu z jednej i drugiej stronie wiec to również odpada bo jak powiedziałem po przetkaniu nalało znowu.
-przy szybie wydaje się ook.
-dodam tylko że nic nie kapie do opisanego otworu odpływowego (http://forum.omegakl...ead.php?t=43243), więc dedukuję że może gdzieś wcześniej przecieka z parownika i leje jakoś po karoserii prze pedałach. Gdzieś ta skroplona woda zamiast odpływem wali do środka. Jak ustalić przyczynę? Co to w ogóle może być? Dodam że po stronie pasażera ok.
:pokoj::confused:Ps. Jeśli po załączeniu klimatyzacji chłodzi ona słabiutko a jakiś czas temu jechałem na klimie i usłyszałem taki dźwięk przetkania przełączenia i chłodziło mocniej to może coś w klimaronicu nie łączy.
-czy gdy nie ma czynnika to klimatyzacja się włącza tj podnosi obroty silnika. We fiacie miałem tak że brak czynnika nie włączyłem klimy i obroty silnika nie wzrastały?
Sory za ilość pytań mam nadzieje że doczytaliście do końca.
Pozdrawiam:dziura:

a co ci szkodzi podnieść cała wykładzinę przy kierowcy i obejrzeć. stawiam na cieknącą klimę http://forum.omegakl...ead.php?t=43243

#114 OFFLINE   Kamilarmando

Kamilarmando
  • 3 postów

Napisany 08 czerwca 2011 - 20:44

a wody dostatnio od kierowcy jedrus

#115 OFFLINE   emilka

emilka
  • 22 postów

Napisany 31 sierpnia 2011 - 19:14

Dla szukających.
Przyczyną mojej wody pod dywanikami to skorodowane miejsce przy pedałach. Postaram się załączyć zdjęcie.

Pozdrawiam

#116 OFFLINE   adamosok

adamosok
  • 4 postów

Napisany 03 września 2011 - 16:39

Ja tez mialem wode w omci ale po deszczu niewiedzialem co jest grane .No i znalazlem jak to odblokowalem to woda hlusla potem sie wzialem do prania i suszenia . U mnie byly zapchane odplywy wody ktora leci po przedniej szybie pod maske otwory wylotowe sa za przednimi kolami skrec na maksa i szukaj otworu wielkosci 5 zl wyczysc lewy i prawy

#117 OFFLINE   Piotr_Wisienka

Piotr_Wisienka
  • 20 postów

Napisany 20 września 2011 - 14:16

koledzy podpinam się pod temat, ostatnio zauważyłem wodę w aucie, faktycznie miałem niedrożne kanały odpływowe. Po ich wyczyszczeniu woda nadal nalatuje do wnętrza, mimo iż już teraz spływa spod filtra kabinowego. Gdzie to może naciekać ?? mokro pod nogami pasażera i z tyłu za pasażerem ?? podczas polewania auta wodą przed demontażem w okolicach filtra - cieknie, nakapuje do środka, tuz za schowkiem wewnątrz auta.

#118 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 21 września 2011 - 13:50

koledzy podpinam się pod temat, ostatnio zauważyłem wodę w aucie, faktycznie miałem niedrożne kanały odpływowe. Po ich wyczyszczeniu woda nadal nalatuje do wnętrza, mimo iż już teraz spływa spod filtra kabinowego. Gdzie to może naciekać ?? mokro pod nogami pasażera i z tyłu za pasażerem ?? podczas polewania auta wodą przed demontażem w okolicach filtra - cieknie, nakapuje do środka, tuz za schowkiem wewnątrz auta.

Kolego, wyjmij filtr pyłkowy. Wyjmij cały syf z miejsca w którym zbiera się woda poniżej filtra kabinowego. Wsadź rękę pomiędzy podłużnicę a podszybie (pod filtrem) i wyciągnij gumowy wąż. Kiedy go wyjmiesz, nie przeraź się, znajdziesz jakieś 0.5kg piachu, liści, błota, mrówek i innego dziadostwa. Rzecz jasna czyścisz wtedy (przelewając wodę przez obudowę filtra) cały układ odprowadzania wody, oraz opróżniasz gumowy wąż.

Po tym wszystkim zdejmujesz wykładzinę od strony pasażera , wyciskasz gąbki pod wykładziną, wygrzewasz auto na słońcu (z uchylonymi szybami), lub na klimie z zamkniętymi. Jeździsz z podniesioną wykładziną przez 2-3dni i masz spokój. Jeśli pominiesz tą czynność, po otworzeniu drzwi w ciepły dzień poczujesz zapach... hmm... szamba ? :)

Powodzenia !

#119 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 30 grudnia 2011 - 16:10

Witam. Mam problem z mokra tapicerką drzwi kierowcy. Od jakiegoś czasu była zawilgotniała, szukałem kombinowałem. Folia w drzwiach przylegała dobrze, uszczelka cała, a odpływy z drzwi przelotowe, są ładne otworki. Nie wiem czego się już czepiać :(
Odkręciłem nawet wczoraj rynienkę tą aluminiową i wyczyściłem bo straszny syf tam się zbiera, ale czy to ma znaczenie, nie powinno.
Folia miała w niektórych miejscach pęknięcia które pozaklejałem. Więc praktycznie to nie to, co więcej może być?
Jeżeli to jednak folia to czy Można kupić całą, nowa folię na drzwi, czy jakoś czymś to uszczelnić by nie mokła tapicera i żeby potem można było to odklejać i przyklejać w razie potrzeby dostawania się do wnętrza drzwi?

#120 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 grudnia 2011 - 20:25

Miałem podobny kłopot, okazało się, że uszczelka drzwi się wypracowała i delikatnie sączyło się po słupku obok tweetera.