Dolkadnie tak jak piszesz ja mieszkam blisko lasu nak mi tam nalecialo igiel z dzew to sie wszystko zapchalo i az sie basenik zrobil.Trzeba czyścić te odpływy bo szybko sie zamulają. Przy okazji wyczyść odpływ po stronie pasażera. Pod filtrem kabinowym jest dziurka a drugi koniec jest za prawym kołem. Żeby ją zobaczyć trzeba maksymalnie skręcić kierownicą w lewo.

Woda w środku
Napisany 23 października 2012 - 21:24
Napisany 23 października 2012 - 21:39

Napisany 24 października 2012 - 19:19
A może tak jak jak w swojej starej omie po prostu masz dziurawą przegrodę.
muszę ściągać wykładzinę, czy spod auta dojrzę??
Napisany 24 października 2012 - 19:37
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 25 października 2012 - 12:09
Pod dywanikami sucho, odpływy drożne. Pomimo to, jak tylko robi się nieco deszczowo zaczyna się wojna z zaparowaną szybą przednią. Na razie można się ratować włączeniem klimy, ale jak się zrobi -5 st to climatronic powie "do zobaczenia jak będzie cieplej", a na szybie będzie zamiast pary szron. Gdzie jest przyczyna takiego stanu rzeczy waszym zdaniem?
Napisany 25 października 2012 - 12:17
Napisany 25 października 2012 - 12:32
Podepnę się pod temat.
Pod dywanikami sucho, odpływy drożne. Pomimo to, jak tylko robi się nieco deszczowo zaczyna się wojna z zaparowaną szybą przednią. Na razie można się ratować włączeniem klimy, ale jak się zrobi -5 st to climatronic powie "do zobaczenia jak będzie cieplej", a na szybie będzie zamiast pary szron. Gdzie jest przyczyna takiego stanu rzeczy waszym zdaniem?
A kiedy kolego wymieniales filtr kabinowy ?
Napisany 25 października 2012 - 12:38
obieg wewnętrzny działa poprawnie.
Napisany 25 października 2012 - 13:33
W momencie gdy szyba zaparuje wyjmij filtr kabinowy i poświeć latarką żeby dokładnie sprawdzić czy klapka jest zamknięta.
Pytanie czy po wyłączeniu klimy od razu mocno zaparują szyby?
Napisany 25 października 2012 - 17:36
Napisany 25 października 2012 - 17:42
muszę ściągać wykładzinę, czy spod auta dojrzę??
Ewentualnie skręć kołami na maksa w lewo i przy lewym nadkolu pod miejscem gdzie przechodzi kolumna kierownicza jest zgrzew 3 blach. Weź śrubokręt i zobacz czy nie ma tam dziury.
Napisany 25 października 2012 - 23:36
Tylko nie mów że masz do tego nieciekawy zapaszek a raczej smrodek...?Po wyłączeniu klimy parują jak szalone. (
Wygląda to na skropliny, nie mają dobrej ewakuacji na zewnątrz auta i zalegają na parowniku lub pod nim. Pytanie jak to na szybko sprawdzić. Generalnie z odpływu skroplin woda powinna dość mocno kapać a czasem nawet lecieć ciurkiem.
Może jest tak że rurki są drożne ale pod parownikiem te otwory odpływowe są zamulone.
masz jakieś zdjęcie tego miejsca?Ewentualnie skręć kołami na maksa w lewo i przy lewym nadkolu pod miejscem gdzie przechodzi kolumna kierownicza jest zgrzew 3 blach. Weź śrubokręt i zobacz czy nie ma tam dziury.
Napisany 26 października 2012 - 07:41
ylko nie mów że masz do tego nieciekawy zapaszek a raczej smrodek...?
Wygląda to na skropliny, nie mają dobrej ewakuacji na zewnątrz auta i zalegają na parowniku lub pod nim. Pytanie jak to na szybko sprawdzić. Generalnie z odpływu skroplin woda powinna dość mocno kapać a czasem nawet lecieć ciurkiem.
Może jest tak że rurki są drożne ale pod parownikiem te otwory odpływowe są zamulone.
Zapaszku nie ma, odgrzybiam regularnie klimę. Natomiast odprowadzenie z parownika nie było sprawdzane, podobno dostęp jest fatalny no i oczywiście to się "nie zdarza" Jest na to jakis patent, żeby sprawdzić?
Napisany 26 października 2012 - 14:28
http://forum.omegakl...89&postcount=10
dwie rurki są przy skrzyni biegów, dostęp do nich od spodu auta.
A tu (znalazłem) regularnie serwisowana klima w 8-letnim innym aucie i jak widać mimo to coś może wyrosnąć

http://forum.corolla...ic.php?p=596689
Napisany 06 sierpnia 2015 - 05:56

Napisany 09 sierpnia 2015 - 17:06
Napisany 09 sierpnia 2015 - 20:33
Wczoraj konserwowałem podwozie i również zaciekawiła mnie dziurka w okolicy dywanika kierowcy. Po włożeniu śrubokręta woda zaczęła lecieć ciurkiem, gąbka cała nasączona. Szybko rozebrałem wykładzinę. Niestety woda zrobiła swoje. dwie dziury w podłodze. Dziś szukanie przyczyny powodów może być sporo
. I nieunikniona wizyta u blacharza. Myślałem, że tego w najbliższym czasie uniknę. Ale to najwidoczniej każdą omegę sięgnie prędzej czy później.
zajrzyj za pedały i poskrob, wszystko siedzi pod lakierem

dziurki już dawno nie ma, jakby ktoś pytał, wina leży po stronie spływu-lejka z podszybia, woda sobie kapie idealnie w miejsce łączenia 3 blach i sobie gnije, lejek przedłużyłem do poziomu sanek
Edytowany przez barteklodz, 09 sierpnia 2015 - 20:37.
Napisany 04 stycznia 2016 - 17:33
...Witam, sorki ale odgrzeję oki...wrociłem z urlopu i doznałem szoku, z przodu od strony pasażera (patrz foto) jezioro łabędzie...woda sobie tak stoi cały czas, za to filtr kabinowy zalany (patrz foto) znalazłem gómową zaślepkę, trochę wody uszło, ale co z resztą? Nie mogę wyczaić tam żadnego odpływu pozdrawiam i dzięki za odp.
Załączone pliki
Napisany 04 stycznia 2016 - 18:09
Masz zapchany odpływ, weź długi drut i pchaj w dół, możesz też podłubać od strony nadkola
Trzeba czyścić te odpływy bo szybko sie zamulają. Przy okazji wyczyść odpływ po stronie pasażera. Pod filtrem kabinowym jest dziurka a drugi koniec jest za prawym kołem. Żeby ją zobaczyć trzeba maksymalnie skręcić kierownicą w lewo.

NIE pomagam na priv, gdyż od tego jest Forum - masz problem? Napisz na Forum !
Nic nie robienie zabiera większość mojego czasu i wcale mnie to nie męczy

Napisany 04 stycznia 2016 - 21:28
...Witam, sorki ale odgrzeję oki...wrociłem z urlopu i doznałem szoku, z przodu od strony pasażera (patrz foto) jezioro łabędzie...woda sobie tak stoi cały czas, za to filtr kabinowy zalany (patrz foto) znalazłem gómową zaślepkę, trochę wody uszło, ale co z resztą? Nie mogę wyczaić tam żadnego odpływu
pozdrawiam i dzięki za odp.
odpływ jest na samym dole
języczek wychodzi do przodu auta, bez problemu sięgniesz go z góry, jeden bok jest nacięty i przez to ma uciekać woda