To wlasnie chce Ci powiedziec kolego,a mozesz mi wierzyc bo oprocz tego ze sprzedaje telewizory na codzien,to rowniez spisuje umowy pomiedzy klientami a telewizja N,co skutkuje tym ze jzdze na szkolenia z N-telewizji.Skoro wykladowca mowi ze to tylko
16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???
eee a co ma 16:9 czy tez 4:3 do fullHD?? przeciez ten 1 parametr to rodzaj danego "ekranu" (panorama czy tez kwadrat) a fullHD to rozdzielczosz. Ekran panoramiczny wedlug Ciebie nie moze miec fullHD? oczywiscie ze moze, proste wyjasnienie-takie programy nie sa tak rozciagniete, rozmiar sie zweza lub rozszerza w zaleznosci od rodzaju nadawanego sygnalu i jego rozdzielczosci.
Co do Panow z N to nie chce nikomu ublizac, ale mam N od kilku miesiecy i 90% osob z jakimi z tej firmy rozmawiam nie maja zielonego pojecia o Telewizji. Owszem dobrze gadaja, ale szczegołow brak - naturalnie nie mowie ze chodzi tu o Ciebie kolega szanowny

Do tego radze Ci kolega wlaczyc sobie jakas nowa gierke (Crisis) w rozdzielczosci 1980/1200 (bo takie monitory juz sa) i monitor jakos tez jest w 16:9 a obraz jest na calym ekranie.
Jesli uwazasz ze TVN HD jest fullHD idz do jakiego kolwiek sklepu i zobacz jak gra Bluray,roznica jest naprawde duza.Kolejna sprawa Polska nie jest przystosowana do przesylania FullHD,fakt sa testy MPG4,ale jest to w fazie testowej.
Jak pisalem wyzej, to ze kanal ma literki HD nie oznacza ze caly czas leci film czy program w HD. Oczywiscie masz racje, filmy bluray sa znacznie lepsze, ale co tu sie dziwic bo to kwestia technologii satelitarnej,odbiornikow,nadajnikow itp. Jednak ja uwazam ze niektore programy i filmy na HD sa zdecydowanie lepsze niz w zwyklej rozdzielczosci czy nawet HDready. Widzialem ostatnio u kolegi film jakis polski na TVNie popoludniu, ludzie tam saobie chodzili po parku - REWELACJA (barwy,natezenie kolor, ostrosc PETARDA)