Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

LCD czy PLAZMA?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
191 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 marca 2009 - 22:27

To wlasnie chce Ci powiedziec kolego,a mozesz mi wierzyc bo oprocz tego ze sprzedaje telewizory na codzien,to rowniez spisuje umowy pomiedzy klientami a telewizja N,co skutkuje tym ze jzdze na szkolenia z N-telewizji.Skoro wykladowca mowi ze to tylko
16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???

eee a co ma 16:9 czy tez 4:3 do fullHD?? przeciez ten 1 parametr to rodzaj danego "ekranu" (panorama czy tez kwadrat) a fullHD to rozdzielczosz. Ekran panoramiczny wedlug Ciebie nie moze miec fullHD? oczywiscie ze moze, proste wyjasnienie-takie programy nie sa tak rozciagniete, rozmiar sie zweza lub rozszerza w zaleznosci od rodzaju nadawanego sygnalu i jego rozdzielczosci.
Co do Panow z N to nie chce nikomu ublizac, ale mam N od kilku miesiecy i 90% osob z jakimi z tej firmy rozmawiam nie maja zielonego pojecia o Telewizji. Owszem dobrze gadaja, ale szczegołow brak - naturalnie nie mowie ze chodzi tu o Ciebie kolega szanowny :)

Do tego radze Ci kolega wlaczyc sobie jakas nowa gierke (Crisis) w rozdzielczosci 1980/1200 (bo takie monitory juz sa) i monitor jakos tez jest w 16:9 a obraz jest na calym ekranie.

Jesli uwazasz ze TVN HD jest fullHD idz do jakiego kolwiek sklepu i zobacz jak gra Bluray,roznica jest naprawde duza.Kolejna sprawa Polska nie jest przystosowana do przesylania FullHD,fakt sa testy MPG4,ale jest to w fazie testowej.

Jak pisalem wyzej, to ze kanal ma literki HD nie oznacza ze caly czas leci film czy program w HD. Oczywiscie masz racje, filmy bluray sa znacznie lepsze, ale co tu sie dziwic bo to kwestia technologii satelitarnej,odbiornikow,nadajnikow itp. Jednak ja uwazam ze niektore programy i filmy na HD sa zdecydowanie lepsze niz w zwyklej rozdzielczosci czy nawet HDready. Widzialem ostatnio u kolegi film jakis polski na TVNie popoludniu, ludzie tam saobie chodzili po parku - REWELACJA (barwy,natezenie kolor, ostrosc PETARDA)

#102 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 19 marca 2009 - 00:22

"eee a co ma 16:9 czy tez 4:3 do fullHD?? przeciez ten 1 parametr to rodzaj danego "ekranu" (panorama czy tez kwadrat) a fullHD to rozdzielczosz"
:D To odpal rozdzielczosc FullHD na telewizorze/monitorze 4:3:p Jesli masz powiedzmy "kwadrat" monitor to max 19 cali prawda?jaka tam bedzie max rozdzielczosc?
1280x1024 wiec HD Ready nie fullHD.Co do kolesi z z telewizji N to mowisz o biurze obslugi klienta?,nie sadzisz chyba ze to oni prowadza szkolenia...prawda?
"Do tego radze Ci kolega wlaczyc sobie jakas nowa gierke (Crisis) w rozdzielczosci 1980/1200 (bo takie monitory juz sa) i monitor jakos tez jest w 16:9 a obraz jest na calym ekranie"
Tego zdania w ogole nie trybie,przeca jesli masz monitor panorame ktory obsluguje FULLHD to dlaczego Crysis ma nie chodzic na pelnym ekranie w 1980x1200????
troszke sie tu chyba pogubiles albo o co innego Ci chodzilo...albo juz nie mam pomyslu:)
"Troszkie sie zwami nie zgadzam z tym full HD. Mam od ponad roku 42 Samsunga HD ready i do tego N. Qmpel ma 50 samsunga FullHD i tez N, nikt mi nie powie ze nie ma roznicy w jakosci."To jest HIT nie czytasz watku od poczatku?(czlowiek nie czuje kiedy rymuje:))Co ja pisalem ze nie widac roznic miedzy FULLHD a HDReady w przekatnych 32 i 37 cali i ze polecam FULLHD jesli bierzesz wiecej niz 37 cali.To jasne ze skoro ty masz 42 HdReady a kumpel 50 FullHD to beda roznice na korzysc Kumpla TV.Kolejna sprawa masz Samsunga 42cale wiec na bank masz plazme(pisalem w postach wyzej ze odradzam plazmy Samsunga)jesli w dodatku masz model 410c(albo nie daj Boze starszy),najtansza plazma za ok 2000tys to szalu nie zrobisz.Twoj Kolega ma 50 cali jesli to Plazma Samsunga i FULLHD to na bank ma model:PS-50A551
(zgadlem?) bez obrazy ale te 2 plazmy dzieli technologiczna przepasc,ktora uwydatni jeszcze bardziej roznice.Takie moje zdanie.
Jesli obrazilem to w sposob nie zamierzony.
Pozdrawiam wszystkich.Marcin

#103 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 marca 2009 - 00:32

Jaki tam Guru;) ja poprostu je sprzedaje i mam z nimi do czynienia na codzien:)Troszke tam wiem,jakby co to wal smialo:)
Maro zakupiles naprawde spoko Model i nie taki dla zwyklego smiertelnika,bo Philips sie troszke ceni:D,ale daje dosyc duzo:Swietny design,dzwiek(zastanawiales sie po co jest ta szklana/plastikowa obwodka na okolo telewizora?:Dto male ustrojstwo nakierowywuje dzwiek na ogladajecego:))

Tą obwodkę podświetlę ledami i walnę logo irmscher :D

#104 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 19 marca 2009 - 00:57

Maro Maro bylo odrazu wziac Ambilight'a a nie teraz chalupniczo kombinowac:)
Druga sprawa przed kompem o tej porze???

#105 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 19 marca 2009 - 08:55

To odpal rozdzielczosc FullHD na telewizorze/monitorze 4:3 Jesli masz powiedzmy "kwadrat" monitor to max 19 cali prawda?jaka tam bedzie max rozdzielczosc?

Nie chodzili mi tu o konkretne 4:3 a o podanie przykladu zwyklej przekatnej ekranu (4:3 , 16:9 - wielkosc ekranu - kminisz??),wg wczesniejszego postu twierdzisz ze na 16:9 nie mozna miec fullHD "Skoro wykladowca mowi ze to tylko 16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???" a przeceiz wszystkie plazmy i lcd (no chyba wiekszosc jest w 16:9) i jest fullHD.

Tego zdania w ogole nie trybie,przeca jesli masz monitor panorame ktory obsluguje FULLHD to dlaczego Crysis ma nie chodzic na pelnym ekranie w 1980x1200????
troszke sie tu chyba pogubiles albo o co innego Ci chodzilo...albo juz nie mam pomyslu

Nic sie nei pogubilem, chodzilo mi tu o podanie przykladu 16:9 - bo przeciez twierdziles ze jak jest 16:9 to nie moze byc fullHD - teza oparta na wiedzy otrzymanej na szkoleniu przez Ciebie.
Jezeli chodzi o TV jaki mam to gwarantuje Ci ze nie kosztowal 2000 a wiecej i to ponad rok temu, a teraz jego cena nieznacznie zmalala i nadal sie trzyma - 42Q91H
A co do tej 50 to znow Ci sie kolega nie udalo, tez nie ten model.

Co do kolesi z z telewizji N to mowisz o biurze obslugi klienta?,nie sadzisz chyba ze to oni prowadza szkolenia...prawda?

Oczywiscie ze nie ONi, ale chodzi mi tu o wiedze jaka oni posiadaja - a uzyskuja ja na jakims szkoleniu, no ale tu nie ma co duzo dyskutowac, rotacja pracownikow wplywa na ich jakosc i wiedze. Jak ktos sie interesuje tematem tak jak Ty to zawsze bedzie sie staral byc na biezaco.

bez obrazy ale te 2 plazmy dzieli technologiczna przepasc,ktora uwydatni jeszcze bardziej roznice.Takie moje zdanie.
Jesli obrazilem to w sposob nie zamierzony.

Ja tam sie nie obrazam tak latwo :)

A co do przepasci technologicznej to chyba troche przesadziles, bo te TV nie dzieli az tak wielki przeskok technologiczny a jedynie parametry, wiadomo ze 1 jest lepszy niz 2 :p

#106 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 19 marca 2009 - 20:20

Jezu Chryste.... wysztkie nowe TV sa wlasnie przystosowane do obrazu 16:9 i nie krec ze twierdzilem ze na 16:9 nie da sie zrobic FULLHD bo nikt tego nie lyknie.Twierdzilem
ze kanal TVN zwykly wyskalowany 4:3(telewizja N) wyglada zle.A TVNHD ktory jest wyskalowany 16:9 wyglada o niebo lepiej od zwyklego TVN(tego 4:3)i dlatego wydaje Ci sie ze obraz jest zyleta i ze to jest FullHD.Poprostu ogladasz kanal taki do jakiego TV jest przystosowany,i on ZAWSZE bedzie wygladal Ladnie na tkich telewizorach.Niestety
to nie jest zadne FULLHD.Nawet jesli na dekoderze masz rozdzialke wlaczona to masz
1080i wiec zadne to fullHD,1080p to jest FullHD,roznicy chyba nie musze tlumaczyc?
Prosba moja jaki model 50 cali Samsunga ma Twoj kolega bo zzera mnie ciekawosc.
PS jesli kupiles Plazme 42 cale rok temu to napewno dales wiecej niz 2000tys:D
Faktycznie myslalem ze masz wyzszy model ten 410c.Kazdy sie moze pomylic.
Pozdrawiam

#107 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 19 marca 2009 - 23:22

Jezu Chryste.... wysztkie nowe TV sa wlasnie przystosowane do obrazu 16:9 i nie krec ze twierdzilem ze na 16:9 nie da sie zrobic FULLHD bo nikt tego nie lyknie.

Tyyy co z Ciebie za typ? przeciez sam tak wyzej napisales prosze cytuje ponownie "Skoro wykladowca mowi ze to tylko
16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???" to twoje slowa, jeczysz tu jak stara baba, ja staram sie zrozumiec o co Ci chodzilo, ale Ty widocznie wiesz ze w jakims kosciele dzwoni ale nie wiesz w ktorym.
A co do skalowania - to tez chyba nie masz pojecia za bardzo, co ma skalowanie do jakosci obrazu?? Jak dostaniesz syganl o rozdzielczoszci 1920/1080 to czy 16*9 czy 4*3 a obraz bedzie i tak bedzie OK i skalowanie nie ma tu nic do tego. A 410C to wyzszy model od tego co ja mam?? no jak tak uwazasz to radze przestudiowac parametry.

Pozdraiwam i wiecej spokoju kolego, to tylko rozmowa a nie AFERA :)

#108 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 20 marca 2009 - 08:09

16:9---->czyli skalowanie obrazu(takie maja LCD i plazmy),wcale nie oznacza ze jest obraz jest fullHD,przeciez telewizory ktore sa HDReady,rowniez maja skalowanie 16:9.
Do telwizora ktory ma skalowanie 4:3(powiedzmy CRT),obojetnie co podlaczysz i to braz bedzie fajny tu masz racje.
A teraz wymien mi kilka sposob uzyskania 1920/1080 w Polsce na Twoim TV.
a i jeszcze prosba nie pisz o mnie co z "Ciebie za typ.."
a potem nie pros o wiecej spokoju,bo to sie troszke mija z celem.

#109 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 20 marca 2009 - 08:34

kindred Przeczytaj sobie uwaznie co piszesz o 16:9 a potem jak sie z tego tlumaczysz, ja wiem co to oznacza 16:9 i ze maja ta i HDready i inne tv nawet niektory zwykle. Ale Ty wyzej pisales cos zupelnie innego, moze zle sie wyraziles i z tego jest problem. Pisales ze to ze jest 16:9 to wyklucza FullHD :)

Chyba nie uwazasz ze stwierdzenie "co z Ciebie za typ... " jest obrazliwe? no ale jak bys myslal inaczej to sorry.

#110 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 20 marca 2009 - 09:26

sledze watek od poczatku. niestety kindred ma racje. 16:9 czyli format obrazu mozemy uzyskac juz w niskiej rozdzielczosci. a jezeli mowimy o fullhd to mowimy juz o konkretnej duzej rozdzielczosci. czyli majac 16:9 wcale nie musimy miec fullhd.
to tylko tyle co wnioskuje z wczesniejszych wypowiedzi.

druga sprawa. jezeli nie mamy w polsce fullhd jak twierdzi kindred, to zastanawia mnie skad placimy za te kanaly. np w cyfrze jest to juz ladna sumka. rozumiem ze sygnal HD jest "szerszy" i zamiast przeslania jednego sygnalu HD mozemy przeslac kilka innych zwyklych. no ale skoro nie ma HD to ktos tu kogos robi niezle w konia. i chyba sprawa sie nadaje dla prokuratora.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#111 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 20 marca 2009 - 10:33

sledze watek od poczatku. niestety kindred ma racje. 16:9 czyli format obrazu mozemy uzyskac juz w niskiej rozdzielczosci. a jezeli mowimy o fullhd to mowimy juz o konkretnej duzej rozdzielczosci. czyli majac 16:9 wcale nie musimy miec fullhd.

Oczywiscie masz racje i ja to wiem od poczatku. Z tym ze tamta jego wypowiedz ja zrozumialem tak, ze na 16:9 nie moze byc fullHD "Skoro wykladowca mowi ze to tylko
16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???"
widzisz to porownanie jego ktore cytuje poraz 4,chodzilo mi tylko to zeby pokazac wlasnie to czy jest 16:9 czy 4:3 to nie znaczy ze na takim ekranie nie bedzie dzialac fullHd...

#112 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 20 marca 2009 - 21:52

nie nie kolego nikt nie robi nas w konia teraz to sie nazywa MARKETING:D
np kanal hd czyli n sport nadaje srednio jakies 7-10 mb na sekunde przy rozdzilczosci 1080i(PRZEPLOT) a fil na blu-ray(prawdziwe FULLHD 1080p)o srednio w zaleznosci od filmu od 25 mb na sekunde do nawe 40-50 MB na sekunde.

aa tego sie czepiles?""Skoro wykladowca mowi ze to tylko 16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???"
no to jestesmy w domu chodzilo mi o to ze wykladowca mowil o kanalch HD telewizji N.Jak z tego zdania mogles wydedukowac ze uwazam ze na 16:9 nie moze byc brazu FULLHD?????? MOZE BYC JAK NAJBARDZIEJ TYLE ZE KANALY HD TV "n" AKURAT NIE SA FULLHD.Koniec klotni mbobik:D
PEACE:)

#113 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 20 marca 2009 - 22:54

NO dokladnie tylko i wylacznie o to, heheheh pozdro.

#114 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 20 marca 2009 - 23:02

hahahahahahhaha niezle sie wkrecilismy,suma sumarum obaj mielismy racje:D
pozdro

#115 OFFLINE   S1 CICHY

S1 CICHY

obecnie V-Tec, plany-3.2

• 189 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 30 grudnia 2009 - 15:39

Panowie dzień zakupu TV coraz bliżej.. na celowniku plazma PANASONIC TX-P42S10E :)
Dobry wybór?

#116 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 23:00

do czego bedziesz uzywal ?? TV czy filmy ?? duzo prądu potrzebuje.

#117 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 30 grudnia 2009 - 23:06

do czego bedziesz uzywal ?? TV czy filmy ?? duzo prądu potrzebuje.

Teraz to jest bez znaczenia do czego używamy. Jedno i drugie spisuje sie jak trzeba. Mój Philips LCD miał niby słobo nadawać się jako ekran do kompa, a teraz muszę kupić klawiaturę i myszkę bezprzewodową :-D

#118 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 23:28

plasma ciagnie prad jak glupia i wypalaja sie piksele po 4 latach na LG juz kilka nie dziala

pozatym jak ktos potrzebuje maly telewizor do 32 cali to plazmy nie kupi

#119 OFFLINE   Mac65

Mac65

Zbanowany

• 42 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 23:33

Witam mam Panasonica LCD 32 i plazme Panasonica 42 TX-P42U10E generalnie jestem za plazmą lepszy obraz nawet z kablowej TV:ok:

#120 OFFLINE   Marczelo

Marczelo
  • 37 postów

Napisany 28 stycznia 2010 - 23:38

Panowie dzień zakupu TV coraz bliżej.. na celowniku plazma PANASONIC TX-P42S10E :)
Dobry wybór?

sprawiłem sobie ten telewizorek,coś pięknego :jump: