LCD czy PLAZMA?
Napisany 12 marca 2009 - 18:08
Napisany 12 marca 2009 - 21:16
Hmm nie wiem skad masz takie info i powiedz kiedy pracowales w tej fabryce dokladnie ile lat temu podejrzewam ze 3-4 lata temu jak plazmy faktycznie mozna bylo o kant **** rozbic.plazmowe są lepsze jeśli chodzi o jakość obrazu ale mają krótszą żywotność niż LCD

Napisany 12 marca 2009 - 21:27
Dla zwykłego śmiertelnika w zupełności wystarczy.
A Philips, bo resztę sprzętu mam tej marki. Parę zł więcej niż np. LG ale... jest OK

Napisany 13 marca 2009 - 21:02
wiec teoria kumpla dotyczy tych niedorobionych(swieta prawda) starych modeli .
Napisany 13 marca 2009 - 23:48

Napisany 15 marca 2009 - 10:48
Jaki tam Guru;) ja poprostu je sprzedaje i mam z nimi do czynienia na codzien:)Troszke tam wiem,jakby co to wal smialo:)jasny gwint śledzę temat i widzę że mamy guru w tej dziedzinie
jak będę kupował to na pewno poproszę Cię kindred o poradę
Maro zakupiles naprawde spoko Model i nie taki dla zwyklego smiertelnika,bo Philips sie troszke ceni:D,ale daje dosyc duzo:Swietny design,dzwiek(zastanawiales sie po co jest ta szklana/plastikowa obwodka na okolo telewizora?:Dto male ustrojstwo nakierowywuje dzwiek na ogladajecego:))
Napisany 17 marca 2009 - 11:25
Napisany 17 marca 2009 - 22:59
Napisany 18 marca 2009 - 05:58
Witam
Artykuł o FullHD (czy warto)
http://www.av.com.pl...php?s=3&file=40
No i przynajmniej zamknie to usta tym co tak wychwalają fullHD nie wiedząc że w zasadzie są nabijani w butelkę... No chyba że kupują sobie TV minimum 50'' i siedzą prawie przed ekranem

Ja osobiście porównywałem w domu dwa telewizorki, jeden z fullHD, drugi z HDready na 37'' (albo coś koło tego) z odległości 4,2 metra (tyle mam do ekranu) i nie byłem w stanie wychwycić różnicy przy emisji kanału HD z telewizji N... także nie widzę powodu żeby przepłacać za naklejkę na obudowie

Napisany 18 marca 2009 - 07:52
Napisany 18 marca 2009 - 08:38
Napisany 18 marca 2009 - 13:35
No i przynajmniej zamknie to usta tym co tak wychwalają fullHD nie wiedząc że w zasadzie są nabijani w butelkę... No chyba że kupują sobie TV minimum 50'' i siedzą prawie przed ekranem
Ja osobiście porównywałem w domu dwa telewizorki, jeden z fullHD, drugi z HDready na 37'' (albo coś koło tego) z odległości 4,2 metra (tyle mam do ekranu) i nie byłem w stanie wychwycić różnicy przy emisji kanału HD z telewizji N... także nie widzę powodu żeby przepłacać za naklejkę na obudowie
a ja kupilem fullhd 42" w cenie hdready i sie nie chwale

Napisany 18 marca 2009 - 15:43
Troszkie sie zwami nie zgadzam z tym full HD. Mam od ponad roku 42 Samsunga HD ready i do tego N. Qmpel ma 50 samsunga FullHD i tez N, nikt mi nie powie ze nie ma roznicy w jakosci. Oczywiscie mozna wiele dyskutowac, bo wiele zalezy od naszego wzroku i wrazliwosci na szczegoly. Stawiajac 2 te telewizory obok siebie napewno kazdy zauwazy roznice meidze HD a HDready, jezeli natomiast pojedziemy do qmpla i wrocimy do siebie to juz nie dostrzezemy tak bardzo tych roznic. Bardzo duze znaczenie oprocz samego TV maja tez inne parametry, jakich uzywacie kabli?(rodzaj,grubosc i jego wartosci), jaki macie kabel antenowy, czy wszedzie wszystko jest dobrze poizolowane noi od wartosci otrzymywanego sygnalu (regulacja talerza). Ja akurat jestem milosnikiem dobrego obrazu i dzwieku i ogladam duzooo filmow. Polecam obejrzec sobie jakis film w full HD i wtedy oceniac. Oczywiscie biorac teraz pod uwage stosunek jakosci do ceny no to faktycznie srednio sie oplaca zakup fullHD bo i filmow jest malo, w telewizji ze pisze "discoveryHD" to nie oznacza wcale ze nonstop leci program w 1920*1080. A chcialem jeszcze dodac ze pisze o plazmach.
Napisany 18 marca 2009 - 16:18

Napisany 18 marca 2009 - 17:13
To, że poszedłeś sobie do kolegi i z odległości 1 metra porównywałeś pixele to jedno, a leżenie na łóżku i oglądanie filmu z 5 metrów to co innego
Do mnie to??
Nie porownywalem zadnych pixeli, jezeli masz troche pojecia o TV i filmach to bys wiedzial ze to nie ma sensu. (sensowna odleglosc to min. 2 m) a z 1 metra to i na fullHD widac PIXELE - radze wiecej postudiowac ten temat.
Ogladajac te same filym oczywiscie w FullHD jest roznica i to zdecydowana. Jak pisalem wyzej zalezy to od wielu czynnikow -kilka wymienilem - podkreslilem rowniez ze zalezy to rowniez od ogladajacego. Ja napisalem ze jestem fanem filmow i dobrego dzwieku przy tym. Jezeli ktos nie ejst to roznica bedzie dla niego mniej zauwazalna albo i wcale tak jak pisales. Wyrazilem swoja opinie a twoja byla nieco dziwna i nie podajaca uzasadnien.
Napisany 18 marca 2009 - 19:07
Do mnie to??
Nie porownywalem zadnych pixeli, jezeli masz troche pojecia o TV i filmach to bys wiedzial ze to nie ma sensu. (sensowna odleglosc to min. 2 m) a z 1 metra to i na fullHD widac PIXELE - radze wiecej postudiowac ten temat.
Ogladajac te same filym oczywiscie w FullHD jest roznica i to zdecydowana. Jak pisalem wyzej zalezy to od wielu czynnikow -kilka wymienilem - podkreslilem rowniez ze zalezy to rowniez od ogladajacego. Ja napisalem ze jestem fanem filmow i dobrego dzwieku przy tym. Jezeli ktos nie ejst to roznica bedzie dla niego mniej zauwazalna albo i wcale tak jak pisales. Wyrazilem swoja opinie a twoja byla nieco dziwna i nie podajaca uzasadnien.
No i przecież wiele razy było tu powtarzane że fullHD jest dobre tylko do oglądania filmów na bluray, do konsoli playtation 3, ale jeśli ktoś przez 95% użytkowania TV używa go do oglądania zwykłej lub cyfrowej kablówki lub zwykłych filmów DVD to HDReady mu wystarczy (bo i tak nie zauważy różnicy) i nie ma potrzeby wyrzucać kasy na FullHD...
Dla ciebie jako pasjonata filmów oczywiście lepszym rozwiązaniem jest FullHD, o ile oczywiście masz filmy w odpowiednim formacie

Napisany 18 marca 2009 - 19:40
No i przecież wiele razy było tu powtarzane że fullHD jest dobre tylko do oglądania filmów na bluray, do konsoli playtation 3, ale jeśli ktoś przez 95% użytkowania TV używa go do oglądania zwykłej lub cyfrowej kablówki lub zwykłych filmów DVD to HDReady mu wystarczy (bo i tak nie zauważy różnicy) i nie ma potrzeby wyrzucać kasy na FullHD...
Dla ciebie jako pasjonata filmów oczywiście lepszym rozwiązaniem jest FullHD, o ile oczywiście masz filmy w odpowiednim formacie
Naturalnie sie zgadzam, mi w zupelnosci wystarcza Hdready dla tego taki kupilem

No a co do formatu to lubie filmy w dobrej jakosci, moze nie bluray bo ich malo i drogie ale pelne DVD tez jest super do tego 5.1 i jazdaaa

Napisany 18 marca 2009 - 20:05
Jest dobrze jeden nawrocony:Dpozatym kanaly na Tv N sa poprostu wyskalowane 16:9 zadne to HD:)
chcesz powiedzieć że kanały MTV HD, DISOVERY HD, TVP HD i inne są skalowane? coś mi się wierzyć nie chce, oglądając TVN i TVN HD i przełanczając się międy nimi widzę wielką różnice a nie skalowanie.
Napisany 18 marca 2009 - 21:00
16:9 a nie fullHD to dlaczego mam mu nie wierzyc???
Druga sprawa bedziesz widzial cholerna roznice bo zwykly TVN ma skalowanie 4:3, i dokladnie jesli Twoj TV ma dobre auto skalowanie to postacie nie beda az tak porozciagane,ale i tak bedzie pixeloza(jak sie ktos usmiechnie zobaczysz kolor bialy a nie pojedyncze zeby np.)TVN HD(1080i czyli z przeplotem) jest wyskalowany 16:9 i nie ma az takiej pixelozy,i nic nie jest rociagniete.Jesli uwazasz ze TVN HD jest fullHD idz do jakiego kolwiek sklepu i zobacz jak gra Bluray,roznica jest naprawde duza.Kolejna sprawa Polska nie jest przystosowana do przesylania FullHD,fakt sa testy MPG4,ale jest to w fazie testowej.