Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ABS i TC

ABS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
501 odpowiedzi na ten temat

#361 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 05 marca 2011 - 08:12

a czy ten czujnik nie działa na zasadzie 1010101010101010101 itp po przekręceniu koła i otarciu się o zębatkę ????

Zbytnio nie czaję tego postu ale chodzi Ci o to, że te czujniki raz wytwarzają impuls po otarciu się o zębatkę a raz nie?Przepraszam za głupie pytanie ale nie jestem mechanikiem:D

Co jeszcze mam sprawdzić, żeby dojść do przyczyny powodującej, że licznik mi nie działa.Podmieniłem zegary z Omegi 2.0.Wszystkie wskaźniki działały (oczywiście przekłamywały) ale działały poza licznikiem i prędkościomierzem, więc mój licznik jest raczej sprawny

#362 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 marca 2011 - 10:17

Zbytnio nie czaję tego postu ale chodzi Ci o to, że te czujniki raz wytwarzają impuls po otarciu się o zębatkę a raz nie?Przepraszam za głupie pytanie ale nie jestem mechanikiem

tak dokładnie ten czujnik odczytuje na zasadzie zwarty (1), przerwa (0)

Nie pamiętam czy pytałem się już czy TC Ci działa ??

#363 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 05 marca 2011 - 10:36

Nie pamiętam czy pytałem się już czy TC Ci działa ??

Wiesz szczerze mówiąc to nie wiem czy działa TC ponieważ okazało się po wyjęciu licznika, że poprzedni jej właściciel usunął kilka żarówek funkcyjnych i teraz jestem na etapie ich wkładania.Wydaje mi się, że skoro pompa ABS jest sprawna (jest z TC), ABS działa to pewnie TC też działa.

#364 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 marca 2011 - 10:38

Spróbuj zerwać przyczepność, jeśli zdławi, to TC działa, jeśli drze bez przeszkód, to nie.

#365 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 05 marca 2011 - 10:53

do czego zmierzam, bo jeśli TC nie zadziała to przyczyną są czujniki przy kołach. Przy założeniu że czujniki są sprawne to jedno koło będzie się obracało, a drugie nie, to system TC powinien odciąć dopływ paliwa by wyrównać liczbę obrotów kół tylnych, w przypadku różnej prędkości kół tylnych przekraczających chyba 2% licznik przestaje podawać informacje o prędkości. Jeśli nie rozumiecie tego co napisałem (a chyba sam mam problem ze zrozumieniem:D )

to najprościej będzie chyba podpiąć pod kompa, ale coś mi się kojarzy że już to robiłeś :hmm: dobrze myślę ??

Impulsator w liczniku był chyba tylko w 2.0?? czy w omedze nie występował ??

#366 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 05 marca 2011 - 11:33

do czego zmierzam, bo jeśli TC nie zadziała to przyczyną są czujniki przy kołach. Przy założeniu że czujniki są sprawne to jedno koło będzie się obracało, a drugie nie, to system TC powinien odciąć dopływ paliwa by wyrównać liczbę obrotów kół tylnych, w przypadku różnej prędkości kół tylnych przekraczających chyba 2% licznik przestaje podawać informacje o prędkości. Jeśli nie rozumiecie tego co napisałem (a chyba sam mam problem ze zrozumieniem:D )

to najprościej będzie chyba podpiąć pod kompa, ale coś mi się kojarzy że już to robiłeś :hmm: dobrze myślę ??

Impulsator w liczniku był chyba tylko w 2.0?? czy w omedze nie występował ??

Jaśniej nie można było napisać:D Byłem na diagnostyce ABS w serwisie Opla.Powiedzieli mi, że pompa ABS pokazuje dwa błędy i są to błędy komunikacji sterownika i zalecają wymienić albo sam sterownik albo pompę.Ja zrobiłem to drugie gdyż sterownik już wymieniałem i g...o to dało. Ponadto w serwisie powiedzieli mi, że wszystkie czujniki ABS na poszczególnych kołach są sprawne, działają i pokazują właściwą prędkość.

#367 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 05 marca 2011 - 12:00

ehh źle napisałem z tyłu czujniki masz przy moście, a nie przy kołach
Dodany obrazekDodany obrazek
Dodany obrazekDodany obrazek

#368 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 05 marca 2011 - 13:07

Spróbuj zerwać przyczepność, jeśli zdławi, to TC działa, jeśli drze bez przeszkód, to nie.

TC działa-sprawdzone, nie można zerwać przyczepności.W przypadku podjęcia takiej próby silnik dławi się

#369 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 05 marca 2011 - 13:20

zagadaj z kimś z forum na podpięcie pod kompa i sprawdź czy czujniki podają właściwe informacje o prędkości, jak tak będzie to szukał bym przyczyny gdzieś przy liczniku (chyba) :hmm:

#370 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 05 marca 2011 - 15:23

Licznik złożony, kontrolki powpinane.cały czas świeci się kontrolka TC. Więc pojechałem na kawałek lodu gaz do dechy i kręcę samochodem bączki, na mokrej czy suchej nawierzchni bezproblemowo zrywam przyczepność....

Natomiast wcześniejsza informacja o tym czy działa TC została mi podana przez kolegę, gdy sam faktycznie sprawdziłem okazała się bzdurą.

I teraz sobie tak kombinuję, że może czujniki ABS nie działają właściwie i chyba wymienię tylny lewy czujnik ABS i zobaczę co się będzie dalej działo, mam nadzieję że w końcu ruszę ten licznik.

Dobrze myślę czy coś może jeszcze innego szukać?

A czy TC cały czas powinno się świecić na desce?

#371 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 05 marca 2011 - 16:14

A czy TC cały czas powinno się świecić na desce?

Nie.
Pogadaj z kimś z forum z twojej okolicy by podpiął cię do kompa i wtedy zobaczysz który czujnik pokazuje błędne informacje bo może być różnica w odczycie między czujnikami i będzie już tak jak masz.Nie koniecznie oszukuje lewy tył.Może on akurat pokazuje dobrze a prawy oszukuje i tylko niepotrzebnie wydasz kasę.Najpierw sprawdź bo szkoda twojej pracy i kasy.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#372 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 05 marca 2011 - 16:38

Nie.
Pogadaj z kimś z forum z twojej okolicy by podpiął cię do kompa i wtedy zobaczysz który czujnik pokazuje błędne informacje bo może być różnica w odczycie między czujnikami i będzie już tak jak masz.Nie koniecznie oszukuje lewy tył.Może on akurat pokazuje dobrze a prawy oszukuje i tylko niepotrzebnie wydasz kasę.Najpierw sprawdź bo szkoda twojej pracy i kasy.

Wiec tak zrobię.Ale z tego co wyczytałem studiując posty dotyczące ABS i TC z lewego tylnego czujnika jest brana prędkość.Przed chwilą wymieniłem i ten czujnik a licznik i prędkościomierz..... :masakra: dalej stoją. Oczywiście TC świeci się dalej a ABS działa.

Drodzy forumowicze czy ktoś w woj. lubelskim ma możliwość podłączenia pod kompa celem zdiagnozowania ewentualnych usterek czujników ABS?;)

Do EnergoZam ASO Opel Zamość nie pojadę bo według nich czujniki podają właściwe parametry

#373 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 09 marca 2011 - 11:05

do czego zmierzam, bo jeśli TC nie zadziała to przyczyną są czujniki przy kołach. Przy założeniu że czujniki są sprawne to jedno koło będzie się obracało, a drugie nie, to system TC powinien odciąć dopływ paliwa by wyrównać liczbę obrotów kół tylnych, w przypadku różnej prędkości kół tylnych przekraczających chyba 2% licznik przestaje podawać informacje o prędkości

Zawziąłem się na ten mój nieszczęsny licznik i prędkościomierz i postanowiłem że doprowadzę to do końca.Dzisiaj jadę na kompa sprawdzić usterki ABS.Od chwili założenia nowej pompy do dnia obecnego ABS działa, natomiast TC nie i cały czas się świeci kontrolka.Co ciekawe przycisk od TC jest sprawny
ponieważ na zapłonie reaguje na włączanie i wyłączanie-kontrolka TC gaśnie, jednak po uruchomieniu silnika pali się już na stałe.Mam nadzieję, że sterownik pompy jest w porządku i na diagnostyce wyjdzie inny powód tych całych komplikacji z ABS i TC. Więc liczę Ziutek50 że Twoja diagnoza się sprawdzi.Jak tak i mój licznik w końcu ożyje to masz u mnie dużo flachę Nemiroffa:D

#374 OFFLINE   MadMan

MadMan

...S6...

• 88 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 09 marca 2011 - 16:30

U mnie TC się świeciło i ABS działał jak wsadziłem pompę a automatu do manuala z tym że licznik działał.

kompem można przeznaczenie pompy zmienić.

#375 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 09 marca 2011 - 19:01

No i jestem po diagnostyce ABS.Układ ABS i TC wg kompa nie wykazuje żadnych błędów,czujniki ABS na poszczególnych kołach działają i pokazują prędkości, które są zgodne ze stanem rzeczywistym (sprawdzone podczas jazdy i na postoju), wszystkie pokazują tą samą prędkość.Więc teraz sobie kombinuję tak: skoro czujniki ABS działają, pompa działa, podmiana licznika też nic nie dała to coś jest nie tak z przewodem przesyłającym sygnał o prędkości na licznik.Tylko nie wiem czy pompa jest bezpośrednio połączona z licznikiem czy też z ECU i z ECU idzie sygnał na licznik.A może jakiś "mechanior" grzebał coś przy tym przewodzie i coś popieprzył.Jak sądzicie?

#376 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 09 marca 2011 - 19:08

Może być, ale bardziej zastanawia mnie to że jest brak TC... sam licznik nie powinien mieć powiązania z TC... Przyznaję brak mi pomysłów...

#377 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 09 marca 2011 - 19:09

grzebał coś przy tym przewodzie i coś popieprzył.Jak sądzicie?

Przedzwoń połączenie pompa-licznik.
Przewód niebiesko/czerwony

#378 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 marca 2011 - 19:47

a nie było żadnych błędów ABS? chyba być powinny, skoro lampka się świeci?

#379 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 09 marca 2011 - 20:03

Może być, ale bardziej zastanawia mnie to że jest brak TC... sam licznik nie powinien mieć powiązania z TC... Przyznaję brak mi pomysłów...

I szczerze mówiąc ja też zgłupiałem,może moduł TC jest walnięty...Hmmm...A właśnie mi się przypomniało, że gdy wyciągałem starą pompę ABS miała ona dwie masy - jedna z boku pompy a druga to był założony jakiś przewód, który wchodził do sterownika. Ta pompa która mam teraz założoną jest zmasowana jedynie poprzez przewód na boku pompy.Może powodem nie działania TC jest złe zmasowanie pompy?

a nie było żadnych błędów ABS? chyba być powinny, skoro lampka się świeci?

Nie było jakichkolwiek błędów.Układ ABS był sprawdzany przez OpCom i OpelScanner - za każdym razem wynik 0.

Mam też takie schematy z podaną rozpiską kostki ABS oraz przekaźnika głównego i w ciągu najbliższych kliku dni będę sam sprawdzał jak to wygląda w moim przypadku.

Wrzucam bo może kiedyś się komuś to przyda.

#380 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 marca 2011 - 20:06

Sprawdzałeś oprócz tego błędy sterownika silnika?

Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS