Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

bierze olej- wszystko suche nic nie dymi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
246 odpowiedzi na ten temat

#161 OFFLINE   Rogos

Rogos
  • 19 postów

Napisany 16 stycznia 2011 - 18:31

Witam koledzy forumowicze.U mnie w ecotecu znika olej do pewnego poziomu i po dolaniu się to powtarza,ale raczej nie bierze oleju bo świece suche,lekko brązowe(i tak wymieniam),z rury nie czuć olejem ani nie kopci.Uszczelka pod miską olejową taka mokra miejscami ,ale nie wygląda jak by tam leciało czy może to być ona? czy coś innego

#162 OFFLINE   ignitor64

ignitor64
  • 131 postów

Napisany 19 stycznia 2011 - 22:25

Krzysiek, weź to na logikę, jeżeli nie cieknie, a oleju ubywa to musi spalać go silnik.Nikt Ci go przecież nie odsysa.

#163 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 stycznia 2011 - 22:44

Witam koledzy forumowicze.U mnie w ecotecu znika olej do pewnego poziomu i po dolaniu się to powtarza,ale raczej nie bierze oleju bo świece suche,lekko brązowe(i tak wymieniam),z rury nie czuć olejem ani nie kopci.Uszczelka pod miską olejową taka mokra miejscami ,ale nie wygląda jak by tam leciało czy może to być ona? czy coś innego

ale jak to do pewnego poziomu? znaczy ze do pewnego poziomu ubywa a potem przestaje?

#164 OFFLINE   Rogos

Rogos
  • 19 postów

Napisany 20 stycznia 2011 - 12:30

No tak to wygląda,jak by ubywało około 0,5l. W weekend spróbuję zdjąć miskę i wymienić uszczelkę.Jeszcze jest podejrzane na łączeniu ze skrzynią biegów ,zobaczę jak zdejmę osłonę czy nie leci tam gdzieś,bo tył miski i tam łączenie takie mokre jakby.Poza tym to silnik suchy wszędzie.
A może uszczelniacz jakiś pomoże?? one chyba ratują uszczelki ,ale czy silnikowi to nie szkodzi jakoś.

#165 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 20 stycznia 2011 - 13:45

Nie cuduj tylko uszczelnij tam gdzie masz mokre (piszesz ze silnik suchy a uszczelki mokre...to cieknie czy nie ?)a jesli olej bedzie dalej znikał to uszczelniacze zaworowe,prowadnice zaworów,pierscienie tłokowe.

#166 OFFLINE   walusxxx

walusxxx
  • 34 postów

Napisany 21 stycznia 2011 - 21:22

powiem co bylo u mnie ale to sie mija z tym ze wszystko suche.przedłużka w v ce jest wkrecana do pokrywy zaworów zeby latwiej bylo lac olej i poprzedniemu włascicielowi musiala sie wyrwac(pewnie przy jakichs pracach przy silniku) i wyszczerbila gwint w pokrywie i se wylazila kiedy chciala. jest ucho na 1 srube ale to ja urwalem.wiec porzadnie odtłuscilem rozpuszczalnikem i nawalilem silikonu i włożyłem przedlużke.narazie jest git , ale może byc ze przy ostrej jezdzie wypluje rurke

#167 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 21 stycznia 2011 - 23:47

powiem co bylo u mnie ale to sie mija z tym ze wszystko suche.przedłużka w v ce jest wkrecana do pokrywy zaworów zeby latwiej bylo lac olej i poprzedniemu włascicielowi musiala sie wyrwac(pewnie przy jakichs pracach przy silniku) i wyszczerbila gwint w pokrywie i se wylazila kiedy chciala. jest ucho na 1 srube ale to ja urwalem.wiec porzadnie odtłuscilem rozpuszczalnikem i nawalilem silikonu i włożyłem przedlużke.narazie jest git , ale może byc ze przy ostrej jezdzie wypluje rurke

Ale autor tematu nie ma Vałki,wiec urwana rurke wlewowa moze wykluczyc...

#168 OFFLINE   jahjah

jahjah
  • 131 postów

Napisany 13 marca 2011 - 23:03

panowie podepne sie pod watek nie bede rozpoczynal nowego u mnie w omce smierdzi troche spalonym olejem silnik nie kopci wymienialem swiece bialutkie z leciutkim osadem otwieram maske wacham czy cos czuc nic najbardziej czuc jak stoje z boku samochodu troche oleju bierze wiadomo nie wiem dokladnie ile bo niedawno zmienialem olej macie jakies pomysly? mam juz sie zaczac martwic?

#169 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 marca 2011 - 23:21

cieknące pokrywy zaworów to częsta usterka przy zatkanej odmie, a olej kapie na kolektor wydechowy stąd czujesz palony olej...

#170 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 marca 2011 - 08:45

Jahjah
tak jak kolega Ziutek napisał...zmień uszczelkę pokrywy zaworów i sprawdź odmę czy np wężyk jest cały, nie przetarty czy sparciały.
A przy zmianie świec nie miałeś ich zalanych olejem czy coś? bo tak też się zdarza gdy uszczelnienie pokrywy zaworów siada.

#171 OFFLINE   jahjah

jahjah
  • 131 postów

Napisany 14 marca 2011 - 10:26

zrobilem zdjecie swiec ale nie moge znalesc kabla od telefony no swiece wlasnei tak jak by byly brudne na tej porcelanowej czesci jak by taki przypieczony olej brazowy osad na dolnej czesci porcelanowej

#172 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów

Napisany 14 marca 2011 - 11:04

Bardziej chodziło mi o to czy były zalane olejem. Ale daj komuś lub sam sprawdź czy uszczelka pokrywy jest ok, albo wjedź na kanał czy coś i zobacz jak od spodu wygląda, czy mokro czy sucho, ale myślę że powinieneś szykować się na zmianę uszczelki pokrywy.

#173 OFFLINE   jahjah

jahjah
  • 131 postów

Napisany 14 marca 2011 - 11:10

ostatnia swieca i fajka tzn ta swieca i fajka 1 od strony cewki byla w oleju

#174 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów

Napisany 14 marca 2011 - 11:14

Więc masz już przyczynę smrodu...Z odmy może Ci lecieć, trochę z węża, jeśli jest dziurawy albo coś. Jak zdejmiesz pokrywę to będziesz widział idealnie wszystko :) Ja ostatnio zmieniałem uszczelkę ale kosztu nie pamiętam, w każdym bądź razie nie jest to duży koszt :) powodzonka życzę :D

#175 OFFLINE   jahjah

jahjah
  • 131 postów

Napisany 14 marca 2011 - 11:17

no dzieki jutro po powrocie z bydgoszczy zabieram sie do roboty

#176 OFFLINE   dajorow

dajorow
  • 25 postów

Napisany 10 kwietnia 2011 - 15:27

witam podepne sie pod temat:) ja mam troszke inny problem a mianowicie jak silnik dostanie wiecej obrotow to ubywa mi oleju a jak jezdze spokojnie po miescie jest wszystko ok i jeszcze jak postawie autko na gorce przodem do dolu to troszke ubywa i wyskakuje oelstand prufen na kompie co moze byc przyczyna?? moze to byc wina tego korka na dole co sie spuszcza olej przy wymianie??? z gory dzieki za pomoc:)

#177 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 10 kwietnia 2011 - 23:15

witam podepne sie pod temat ja mam troszke inny problem a mianowicie jak silnik dostanie wiecej obrotow to ubywa mi oleju a jak jezdze spokojnie po miescie jest wszystko ok i jeszcze jak postawie autko na gorce przodem do dolu to troszke ubywa i wyskakuje oelstand prufen na kompie co moze byc przyczyna moze to byc wina tego korka na dole co sie spuszcza olej przy wymianie? z gory dzieki za pomoc

normalne , ze jak butujesz to wiecej oleju bedzie bral, do tego bankowo cieknie ci z pod pokryw jak olej cieplejszy to wiecej bedzie go wyciekalo , a jak auto stoi nierowno poziom oleju bedzie sie zmienial

#178 OFFLINE   dajorow

dajorow
  • 25 postów

Napisany 16 kwietnia 2011 - 16:38

moze to byc wina korka na dole co sie spuszcza olej przy wymianie??? z gory dzieki za pomoc:)

#179 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 17 kwietnia 2011 - 00:25

moze to byc wina korka na dole co sie spuszcza olej przy wymianie? z gory dzieki za pomoc

a masz plame pod autem jak postoi?

#180 OFFLINE   iwan00

iwan00
  • 202 postów

Napisany 23 kwietnia 2011 - 11:55

Zakupiłem autko w marcu, ( oleju było wtedy na 2/3 miarki), przejechałem od tego czasu 5tys km i wczoraj wyskoczył mi "olstand prufen", wyciągam miarkę i sucho, zalałem jakieś 0.8l i wróciło do stanu pierwotnego. silnik ma przejechane 170 tys.

Czy takie spalanie oleju to norma czy należy zacząć się martwić i zbierać na remont głowicy? dodam. że z zewnątrz silnik jest suchy. Ani śladu oleju pod spodem ani w gniazdach świec. Sprężanie 12,5 na trzech cylindrach na czwartym 11,9.