Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#1621 OFFLINE   ILKU

ILKU
  • 352 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 22:34

Wg mnie klejenie nie jest dobrym pomysłem, zbyt duża szansa że coś się dostanie do układu. Zdecydowanie spawanie.
Czy ktoś wie jakie ciśnienie może panować w puszce?

Najpierw piszesz, że klejenie nie jest dobre a potem pytasz o ciśnienie (obciążenie).
Czyli nic nie zrozumiałeś...

#1622 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 lutego 2012 - 22:59

Czy ktoś wie jakie ciśnienie może panować w puszce?

atmosferyczne, do 1.5 bara przy doładowaniu turbiną lub sprężarką, podciśnienie ( to chyba najbardziej występuje )

#1623 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 23:57

Najpierw piszesz, że klejenie nie jest dobre a potem pytasz o ciśnienie (obciążenie).

Klejenie nie ze względu wytrzymałościowego tylko z obawy że jakiś syf dostanie się do układu. Obawiam się, że nawet dobrze dobrany klej może po czasie zacząć się kruszyć. A to co napisałeś zrozumiałem doskonale.
A spawanie da największą pewność, że nic nie będzie się po czasie rozchodziło.

#1624 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 lutego 2012 - 13:23

a wlokno szklane?nie wytrzymaloby klimatu podmaskowego?bo jak sie nie myle to gdzies kiedys na necie widzialem cusik takiego.

#1625 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 13:49

Klejenie nie ze względu wytrzymałościowego tylko z obawy że jakiś syf dostanie się do układu. Obawiam się, że nawet dobrze dobrany klej może po czasie zacząć się kruszyć.

A gdyby tak puszke wstepnie skrecic cienkimi wkretami,tak by calosc trzymalo sie kupy.Potem po zewnetrznych stronie wszystkich laczen zrobic naciecie w ksztalcie storzka tak na 3,4 mm.(przyjmujac ze material mnial by 6 mm) i to wyeplnic jakims dobrym klejem?? mysle ze to by zredukowalo i koszty i ulatwilo wykonanie.Ale to tylko moje fantazje.

#1626 OFFLINE   gregmi

gregmi

Born To Ride

• 44 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 15:47

ori pucha MANTZEL z jakiego materiału jest wykonana, z aluminium?

#1627 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 18:01

A gdyby tak puszke wstepnie skrecic cienkimi wkretami,tak by calosc trzymalo sie kupy.Potem po zewnetrznych stronie wszystkich laczen zrobic naciecie w ksztalcie storzka tak na 3,4 mm.(przyjmujac ze material mnial by 6 mm) i to wyeplnic jakims dobrym klejem mysle ze to by zredukowalo i koszty i ulatwilo wykonanie.Ale to tylko moje fantazje.

Zwróć uwagę w jakich warunkach będzie pracował klej. Obawiam się, że prędzej czy później zacznie się wykruszać i o ile nie dostanie się do środka to z pewnością będzie się to rozszczelniło. Najlepiej spróbuj, wykonaj bo inaczej będzie Cię to męczyło :) . Ja mam zboczenie zawodowe i lubię jak takie rzeczy wykonywane są profesjonalnie.
Mam ofertę na puszkę z tworzywa, wszystko pospawane ale cena nie jest niska 400 pln/szt przy zamówieniu jednej sztuki.

Tak jak patrzę na oryginał to mi się wydaje że jest to tworzywo.

#1628 OFFLINE   mariush

mariush

Było mineło...

• 648 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 21 lutego 2012 - 18:44

Tak jak patrzę na oryginał to mi się wydaje że jest to tworzywo.

miałem w rekach i widziałem na własne oczka ori puche MANZLA która posiada sipa666
i ona mi nie wyglada na aluminium jest cięzsza niz gdyby była wykonana z czystego aluminium
a po za tym aluminium przewodzi ciepło jak wściekły czyli automatycznie nie zprawdziło by sie jako tworzywo do tego ustrojstwa
Moze to jakis stop aluminium który przy nieduzej masie zapewnia mniejsza przewodnosc cieplną.
tak gdybam na chłopski rozum
tu kolega ALI podał taka definicje

weź też pod uwagę że mantzel robił puchę ze stopu glinu, który ma mniejszą akumulacje ciepła, po za tym testy już były i bez izolacji przymula z pod świateł, bo zdąży się nagrzać i rozrzedzić powietrze...

oczywiście nie twierdzę że bez izolacji nie działa, ale z izolacją na pewno jest lepiej bo im zimniejsze powietrze tym ma więcej tlenu...

a każdy kucyk jest ważny przy wadze omegi :p

#1629 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 19:32

weź też pod uwagę że mantzel robił puchę ze stopu glinu,

No glin to aluminium :D , a jednak. Już wiem skąd na oryginalnej te zaokrąglenia- jest odlewana.

#1630 OFFLINE   gregmi

gregmi

Born To Ride

• 44 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 19:45

Tak, to prawda, alu przewodzi bardzo dobrze ciepło, nawet grzejniki robią z alu. Jednak zastanawia mnie co powodowało że mantzel zrobił to puchę ze stopu alu, chociaż na pewno miał możliwość użycia tworzyw sztucznych.
Wydaje mi się, że za alu przemawia waga i trwałość konstrukcji, zawsze kilka kilo mniej jest połączone do przepustnicy ( oczywiście w porównaniu ze stalą, lub kwasówką)
Jeśli chodzi o przenikalność cieplną, to oczywiście zostaje tylko ekran cieplny, np.
http://alletuning.pl...50cm-p-125.html

#1631 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 lutego 2012 - 19:51

A nie ładniej było by uszyć coś jak na akumulator?

#1632 OFFLINE   gregmi

gregmi

Born To Ride

• 44 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 20:05

Widziałem tu na forum fotke, zaizolowanej puszki i wyglądała naprawdę profesjonalne.
W omie ILKU też jest fajnie oklejona, tylko nie wiem czy to ta sama mata co podałem wcześniej
http://forum.omegakl...0&postcount=246

#1633 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 21:03

Tak, to prawda, alu przewodzi bardzo dobrze ciepło, nawet grzejniki robią z alu. Jednak zastanawia mnie co powodowało że mantzel zrobił to puchę ze stopu alu, chociaż na pewno miał możliwość użycia tworzyw sztucznych.

Możliwe, że zastosowane dodatki sprawiają, że już tak dobrze ciepła nie przewodzi. Do tego malowanie odpowiednią farbą i po temacie.
Co do tworzywa to niestety ale nie jest to takie proste- tanie. Foremka pozwalająca zrobić taką puszkę kosztowała by mały majątek, a tych puszek raczej nie sprzedaje się w tak olbrzymich ilościach, tak przypuszczam. Odlewanie, a raczej omodelowanie do tego jest tu zdecydowanie tańsze.
Jest już puszka z blachy, tworzywa, teraz czas zainteresować się odlaniem :)

#1634 OFFLINE   ILKU

ILKU
  • 352 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 21:17

Eh, jak czytam te Wasze dywagację to czasem mi się wydaje, że w tej puszce w kosmos chcecie polecieć.
Ciśnienie w puszcze przy maksymalnie otwartej przepustnicy nie przekracza -0,1bara czyli 100mbarów podciśnienia, czyli tyle co nic. Przy zamkniętej przepustnicy jest bliskie zera czyli nic.
Największe obciążenie to waga samej puszki wiszącej na króćcach. Równie dobrze można by ją było z grubszego kartonu wykonać i też byłoby dobrze.
Co do izolacji to u mnie jest zwykła alumata biwakowa zszyta mocną nicią, a szwy zaklejone silikonem.;)
Ot i cała filozofia...

#1635 OFFLINE   mariush

mariush

Było mineło...

• 648 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 21:27

masz na myśli odlanie z np aluminium na gorąco??
w tym przypadku trzeba by zrobić model uwzględniający skurcz po odlaniu i formę do wykonania rdzenia który wypełni srodek puszki.
pracowałem kilka lat na odlewni metali kolorowych i co nieco widziałem.
w teorii proste w praktyce już niebardzo.
by trzeba miec takiego ori manzla na wzór i kogos kto ogarnie temat modelu i formy.
wydaje mi sie ze cena odlewu mogła by być niższa niz za spawana ale gdzies trzeba by odzyskac $$ zainwestowane w model itp
co do tworzyw to niestety wiedza moja jest bardzo okrojona :(

#1636 OFFLINE   ILKU

ILKU
  • 352 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 21:35

Możliwe, że zastosowane dodatki sprawiają, że już tak dobrze ciepła nie przewodzi. Do tego malowanie odpowiednią farbą i po temacie.

Kolego podam ci takie o to fakty:
Współczynnik przewodności cieplnej (lambda) dla stopów aluminium to ok 200W/(m*K)
Dla porównania styropian ma lamdę 0,045W/(m*K)
Oznacza to, że chcąc zastąpić 1cm grubości izolacji ze styropianu potrzebujemy 44,4m(!) grubości aluminium.
Nie bez powodu robi się z tego radiatory i grzejniki.
Wystarczy wejść na wikipedię.

#1637 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 lutego 2012 - 21:37

A nie lepiej kupić http://www.ebay.de/i...=item3372201623
niż bawić się w jakieś odlewanie ?

#1638 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 lutego 2012 - 21:57

A nie lepiej kupić http://www.ebay.de/i...=item3372201623
niż bawić się w jakieś odlewanie ?

Stefan czasem to Cie poniesie... :]

#1639 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 22:07

Kolego podam ci takie o to fakty:
Współczynnik przewodności cieplnej (lambda) dla stopów aluminium to ok 200W/(m*K)
Dla porównania styropian ma lamdę 0,045W/(m*K)
Oznacza to, że chcąc zastąpić 1cm grubości izolacji ze styropianu potrzebujemy 44,4m(!) grubości aluminium.
Nie bez powodu robi się z tego radiatory i grzejniki.
Wystarczy wejść na wikipedię.

Tak z metalami pracuję kilka lat i nauczyłem się nie mądrzyć w tej materii.
Bardzo powszechnie w odlewnictwie stosowany jest materiał powszechnie zwany szajsmetalem odlewnika trzeba by było zapytać o szczegóły. Wg mnie znal można uznać za taki materiał. Zawodowo nie spotkałem się z odlewami wykonywanymi z tego nigdy ale mam w domu połamany przegub od anteny do CB santiago 1200. "Fenomen" tego materiału polega na tym, że możesz ogniem podgrzewać go, ja to robiłem przez jakieś pół minuty, a on dalej w dotyku jest co najwyżej ciepły. Zapewniam Cię że nie jest on ze styropianu :D .

masz na myśli odlanie z np aluminium na gorąco

oczywiście, że na gorąco. Myślę, że przy jakiś 10-20 szt omodelowanie by się zwróciło. Przy tworzywie niestety forma będzie kosztowała już obstawiam ...dziesiąt tysięcy.

#1640 OFFLINE   ILKU

ILKU
  • 352 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 22:20

Zawodowo nie spotkałem się z odlewami wykonywanymi z tego nigdy ale mam w domu połamany przegub od anteny do CB santiago 1200. "Fenomen" tego materiału polega na tym, że możesz ogniem podgrzewać go, ja to robiłem przez jakieś pół minuty, a on dalej w dotyku jest co najwyżej ciepły. Zapewniam Cię że nie jest on ze styropianu :D .

Musisz koniecznie zgłosić się z tym materiałem do NASA. Z twojego opisu wynika, że może on być lepszy niż aerożel, którym izolowali wahadłowce wchodzące w atmosferę.