Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#921 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 kwietnia 2010 - 11:14

Wejscia sa kierunkowe niepamietam ktore, ale jak zle wepniesz to zawory niebeda pracowac, wiec sprobuj, so tylko 2 mzliwosci.

do wiekszego wchodzi podcisnienie, z mniejszego wychodzimy w kierunku zaworow... do tego akumulatorek powinien byc w pozycji pionowej, jest na nim oznaczony kierunek do góry...

#922 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

V6 - I love this sound :)

• 194 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 13:02

Wielkie dzięki, ale ma jeszcze jedno pytanie chodzi o ten czujnik ciśnienia(zawór). Mam też rozumieć, że węzyk podciśnienia, który wchodzi do tego akumulatorka wychodzi z podszybia ??

#923 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 kwietnia 2010 - 19:11

który wchodzi do tego akumulatorka wychodzi z podszybia

jak sie przyjzysz to zobaczysz gruby przewod od serwa i od niego odchodza przewody do zaworow

#924 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 19:16

do tego akumulatorek powinien byc w pozycji pionowej, jest na nim oznaczony kierunek do góry...

Czy ustaienie ma wplyw na jego dzialanie ?? (bo chyba nie ma to znaczenia)

#925 OFFLINE   ALI

ALI

R6/2.8.1/Manual

• 1 496 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 20:32

Czy ustaienie ma wplyw na jego dzialanie (bo chyba nie ma to znaczenia)

jest możliwe że zaworkiem jest kulka która zamyka przepływ przyciągana grawitacją i jeżeli będzie miała pod górkę to nie będzie zamykać (you know what I mean)

nie bierz tego do siebie, tylko tak se tylko wydumałem :mag:

#926 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 04 kwietnia 2010 - 21:31

jest możliwe że zaworkiem jest kulka która zamyka przepływ przyciągana grawitacją i jeżeli będzie miała pod górkę to nie będzie zamykać (you know what I mean)

nie bierz tego do siebie, tylko tak se tylko wydumałem

Mialem w roznych pozycjach bo mam podlaczony drugi aku przy puszczce i zmienialem jego polozenie (niezarwcalem na to uwagi, ale byl raczej w dol) raz obok rur od odkurzacza, raz przy kielichcu obok filtra kabinowego i niewidze roznicy

#927 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

• 194 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 15:36

Witam mam pytanie, jaki dać rezystor żeby zmienić rezystancje czujnika zasysanego powietrza przed przepływomierzem. Chciałbym żeby komputer dawał większą dawke paliwa i gdzieś czytałem, że jak zmieni sie rezystancje tego czujnika to właśnie komputer będzie podawał większą dawke paliwa i czy nic sie nie stanie z silnikiem ????

#928 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 17:53

Witam mam pytanie, jaki dać rezystor żeby zmienić rezystancje czujnika zasysanego powietrza przed przepływomierzem. Chciałbym żeby komputer dawał większą dawke paliwa i gdzieś czytałem, że jak zmieni sie rezystancje tego czujnika to właśnie komputer będzie podawał większą dawke paliwa i czy nic sie nie stanie z silnikiem ????

No i co po dawce paliwa jak powietrza będzie za mało. Musiał by dostawać też więcej powietrza

#929 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

• 194 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 20:10

to by nie dało go sie tak oszukać zeby dawał większą dawke paliwa i powietrza ??

Przecierz jak zmienimy rezystancje to bedzie dawal wiecej powietrza i paliwa. Chodzi mi o to żeby chodził podobnie jak na ssaniu bo ma w tedy troche wiekszego kopa

#930 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 20:26

to by nie dało go sie tak oszukać zeby dawał większą dawke paliwa i powietrza

mozna, zakladajac turbo , albo kompressor :smiech:
przeciez przeplywka i czujnik jest poto zeby komp wiedzial ile dostaje powietrza
wiec jak mu zalozysz puszke , walki od 3.0 albo cos w tym stylu , to dostaje wiecej powietrza , przez to wiecej paliwa, jesli zapodasdz nieodpopiednia miesznke oszukujac kompa , to ci moze wypalic zawory , tloki , albo cos w tym stylu...

#931 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

• 194 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 21:19

Ale przecież jak samochód jest na ssaniu to ma większą dawke paliwa i powietrza. Więc jak zmienimu temu czujnikowi parametry takie same jak na ssaniu to silnik bedzie bardziej dynamiczny, ale napewno spalanie sie podniesie.

#932 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 kwietnia 2010 - 21:28

troche przesadzacie... oczywiscie mozna probowac oszukac ecu wstawiajac rezystor, badz potencjometr tak, aby ecu myslal, ze dostaje zimniejsze powietrze, niz w rzeczywistosci - zimniejsze powietrze jest bogatsze w tlen wiec i wiecej paliwa jest podawane, aby utrzymac odpowiedni sklad mieszanki, wspolczynnik lambda itd... zwiekszanie dawki paliwa nie jest tak grozne, co jej zmniejszanie - gdy do komory spalania dostajemy za duzo tlenu (wzgledem paliwa) rosnie temp spalania mieszanki, co z kolei moze sie przyczynic do wypalania gniazd zaworowych itp...

sam kombinowalem z potencjometrem przy IAT (czyli czujniku temp zasysanego powietrza), nie pamietam jaki potencjometr wstawialem, ale wiem, ze szeregowo i chyba za maly, bo powodowal oszukanie ecu tylko do 15'C w dol - zadnego jednak rezultatu w jezdzie nie bylo.

Co do symulacji ssania nalezaloby wlozyc potencjometr w szereg w wiazke czujnika temp cieczy chlodzacej na komputer (czyli ten na mostku wodnym z dwupinowa niebieska wtyczka). Zwiekszajac opor zmniejszamy temp cieczy widziana przez ecu i powodujemy przejscie w 'ssanie'. 'Dlaczego potencjometr? Zeby moc kotrolowac 'doladowanie', poza tym bedzie problem z odpaleniem zimnego silnika przy 'oszukanej' temperaturze cieczy (sprawdzone).

#933 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 24 kwietnia 2010 - 21:39

bedzie problem z odpaleniem zimnego silnika przy 'oszukanej' temperaturze cieczy (sprawdzone).

Racja.

Miałem tak w BMW i rano nawet latem trzeba było chechłać, żeby odpalił ;-)

#934 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 21:40

Ale przecież jak samochód
jest na ssaniu to ma większą dawke paliwa
i powietrza. Więc jak zmienimu temu czujnikowi parametry takie same jak na ssaniu to silnik
bedzie bardziej dynamiczny, ale napewno spalanie
sie podniesie.

twoja noga reguluje ci dawke powietrza jak otworzysz przepustnice do konca , to max ilosc powietrza jaka mozesz dostac, przeplywka i czujnik temperatury powietrza, daje informacje do kompa ile paliwa potrzebuje na dana ilosc powietrza, na zimny silnik komp daje troche wiecej paliwa, pozatym sondy lambda jeszcze nie dzialaja wiec dawka jest usredniona, do trgo elementy silnika sa jeszcze zimne , wiec dostaje wiecej powietrza,
i z tad troche lepsze osiagi,

#935 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

• 194 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 21:40

Widze żeby coś wycisnąć z tego silnika to taka nie łata sprawa, a czy jest taka możliwość wywalenie tego czujnika i ustawienie mu przez symulacje np. jakimś układem stałą temperature powietrza??

#936 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 21:51

Widze żeby coś wycisnąć z tego silnika to taka nie łata sprawa, a czy jest taka możliwość wywalenie tego czujnika i ustawienie mu przez symulacje np. jakimś układem stałą temperature powietrza

mozna, ale wtedy komp bedzie glupial,
chipowanie wolnosssacych benzyniakow wlasnie na tym polega ,ze by dostroic wszystkie czujniki do ecu, naprzyklad zadna przeplywka i zaden czujnik , nie dziala identycznie , wiec czasami sama podnianka czujnika daje efekty, wiec dajac potencjometr na czujnikach mozna uzyskac optymalne dane dla ecu

#937 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 06 maja 2010 - 08:12

http://cgi.ebay.de/O...=item20b0b28159 jak by ktoś miał za dużo pieniążków to puszeczka jest do wzięcia :)

#938 OFFLINE   irek1234

irek1234

Zbanowany

• 78 postów

Napisany 25 czerwca 2010 - 08:39

mam pytanie odnośnie czegoś takiego co wisi na allegro:

http://allegro.pl/it..._resonator.html

Jest to czegoś warte (relatywnie jest tanio) czy pucha to pucha i jeśli wykonana na wymiar to będzie zawsze działała?

#939 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 25 czerwca 2010 - 08:48

jeśli trzyma wymiary (a ta trzyma) to spełnia swoje zadanie w 100%
możesz również znaleźć na forum zwymiarowaną puszeczke i wykonać ją sobie sam :)

#940 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów

Napisany 25 czerwca 2010 - 15:18

http://allegro.pl/item1079610224_rez...resonator.html

Ceny spadły niesamowicie:)