Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#821 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 16:24

rura nie laczy sie bezposrednio ze stozkiem....to eliminuje mozliwosc zassania wody...

powietrze nie jest zasysane ta rura...tylko wtlaczane...

dodatkowo od tego wlotu przy halogenie do wylotu w okolicach stozka sa 2 kolanka po 90st.

nie ma jakiejkolwiek mozliwosci aby silnik zassal wode.akurat o to zadbalem

ps... a brodzenia po reflektor jakos nie planuje:D

#822 OFFLINE   mitutojo

mitutojo
  • 52 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 17:43

We wczesniejszym aucie tez mialem taki dolot z rury do odprowadzania spalin w piecykach (charmonijka) i nie bylo zadnego problemu z woda. Ped powietrza nie jest na tyle silny aby wypchac wode na wiecej niz 15cm do gory nawet jadac okolo 180km/h. Stozek byl zawsze suchy. Jedynie kurz i piasek (o owadach nie wspomne) w lecie dawał po ***** bo czyszczenie lub dmuchanie bylo co 2-3 miesiace.

#823 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 17:55

a ewentualnie jakies siateczki na wlot powietrza zeby nie przepuszczac syfu ? bo ja mam orginalny filtr, stozka nie chce juz na oczy widziec :)

da rade takie kombinacje z rurami zrobic do bfl czy cos sie po lifcie zmienilo w ulozeniu ?

#824 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 18:30

zeby sie przedostac z czymkolwiek ponizej komory silnika potrzebny flex i troche czasu... po lifcie to samo.... (pomijajac oczywiscie fabryczny otwor na rure z plecionki, laczaca obudowe seryjnego filtra ze slynna trąbką za grillem)

seryjna obudowa daj minimalne mozliwosci modyfikacji..... miejsca nie ma w ogole...cos tam mozna do niej podprowadzic ale jej wylot jest skierowany w strone reflektora co komplikuje sprawe...

a z reszta dla chcacego nic trudnego...

...kiedys na allegro byly w sprzedazy 'chwytaki powietrza' ktore idealnie pasowaly w miejsce kratek,obok halogenow...w omie B...do tego rurki elastyczne cos kolo fi40..(jak od odkurzacza).taka rurke mozna dosc swobodnie podprowadzic pod filtr....

#825 OFFLINE   Saracen

Saracen
  • 50 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 20:20

Ja pójdę po bandzie i zrobiłem wlot powietrza. będzie na masce nad filtrem. pod maską będzie skrzynka powietrzna izolowana termicznie i kształtem wywołująca okrężny obieg powietrza dookoła stożka dalej izolacja całej rury, przepływki, czujnika temp. powietrza i skrzynki rezonatora. jestem w połowie realizacji projektu.Odciołem podgrzewanie przepustnicy. Oma nie chodziła tak jeszcze ale chyba potrzebne będzie zestrojenie kompa.

#826 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 stycznia 2010 - 20:22

zeby sie przedostac z czymkolwiek ponizej komory silnika potrzebny flex i troche czasu

u mnie pod obudowa filtra , jest okrągly otwor , ktory idealnie by sie nadawal na doprowadzenie zimnego powietrza do zabudowanego stozka albo czegos w tym stylu

#827 OFFLINE   Saracen

Saracen
  • 50 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:22

u mnie pod obudowa filtra , jest okrągly otwor , ktory idealnie by sie nadawal na doprowadzenie zimnego powietrza do zabudowanego stozka albo czegos w tym stylu

To jest otwór z którego przez plecioną rurę zasysane jest standardowo powietrze. Mi chodzi o wtłaczanie zimnego powietrza z nad maski przy większych prędkościach do układu.

#828 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:23

cos kolo fi50... wlasnie ten otwor 'rozdziawialem' flexem.... jest troche za maly

Ja pójdę po bandzie i zrobiłem wlot powietrza. będzie na masce nad filtrem. pod maską będzie skrzynka powietrzna izolowana termicznie i kształtem wywołująca okrężny obieg powietrza dookoła stożka dalej izolacja całej rury, przepływki, czujnika temp. powietrza i skrzynki rezonatora. jestem w połowie realizacji projektu.Odciołem podgrzewanie przepustnicy. Oma nie chodziła tak jeszcze ale chyba potrzebne będzie zestrojenie kompa.

..wydaje mi sie ze troche przerost formy nad trescia...bo omega to nie crx...ale sa gusciki i gusta, i niekiedy sytuacje/modyfikacje ktore podobnych rzeczy wymagaja:D

..nie zrbiles nic co wymagaloby strojenia...

To jest otwór z którego przez plecioną rurę zasysane jest standardowo powietrze. Mi chodzi o wtłaczanie zimnego powietrza z nad maski przy większych prędkościach do układu.

tam jest tez inny otwor...od spodu

#829 OFFLINE   Saracen

Saracen
  • 50 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:27

[quote name='tomekMV6']cos kolo fi50... wlasnie ten otwor 'rozdziawialem' flexem.... jest troche za maly

..wydaje mi sie ze troche przerost formy nad trescia...bo omega to nie crx...ale sa gusciki i gusta, i niekiedy sytuacje/modyfikacje ktore podobnych rzeczy wymagaja:D

..nie zrbiles nic co wymagaloby strojenia...

Maskę i tak mam w nienajlepszym stanie tak że nie szkoda. Chcę to zrobić sensownie tak żeby nie buł to CRX. Mam wymienione wałki. To strojenie to bardziej diagnostyka i analiza pracy...

#830 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:31

Maskę i tak mam w nienajlepszym stanie tak że nie szkoda. Chcę to zrobić sensownie tak żeby nie buł to CRX. Mam wymienione wałki. To strojenie to bardziej diagnostyka i analiza pracy...

Co jak co ale tego jeszcze nie widziałem. Dobre to jest :)

#831 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:33

cos kolo fi50... wlasnie ten otwor 'rozdziawialem' flexem.... jest troche za maly

nie mierzylem , bo narazie jeszcze nie przymierzalem sie do takowych modyfikacji, narazie w planach pucha na pajaki , a potem to kto wie...

#832 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:33

no ok ale na strojenie tez sie pewnie nie malo wydasz....lepiej siano zainwestowac w dobrze pomalowana maske ....bo walki tez nie wymagaja strojenia

#833 OFFLINE   Saracen

Saracen
  • 50 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:43

to strojenie mam za free. Moja Łachudra to cała na wiosnę idzie pod lakier bo to chyba naj gorzej wyglądająca oma na tym forum :)

#834 OFFLINE   tomekMV6

tomekMV6
  • 412 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:50

to strojenie mam za free. Moja Łachudra to cała na wiosnę idzie pod lakier bo to chyba naj gorzej wyglądająca oma na tym forum :)

to wszystko tlumaczy:D

#835 OFFLINE   7gsi

7gsi

szypka złomega v 5.0

• 309 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 stycznia 2010 - 23:57

do tych, co podobnie zdłubali dolot z kratki, ale zamiast stożka zostawili szczelną puszkę i wkładkę filtra - nie o wodę się bójcie tylko o parkowanie przodem w zaspach :D

ja juz miałem zonk i trochę się naszukałem przy -15 o co biega :lol:

#836 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 27 stycznia 2010 - 07:51

a nie istnieja jakies siatki ktore wody nie przepuszczaja zeby je zalozyc na rure wlotowa :-) ?

#837 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 27 stycznia 2010 - 08:39

a nie istnieja jakies siatki ktore wody nie przepuszczaja zeby je zalozyc na rure wlotowa ?

Jest takie coś o nazwie HYRDOSHIELD ale to sie na stożek zakłada.

#838 OFFLINE   Mario Lu

Mario Lu

OmegaB2,5V6 98'Insignia09

• 216 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 09:33

Odciołem podgrzewanie przepustnicy.

To przepustnice przymarzną. Ktoś już na forum o tym pisał.
Mario

#839 OFFLINE   ALI

ALI

R6/2.8.1/Manual

• 1 496 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 09:37

To przepustnice przymarzną. Ktoś już na forum o tym pisał.

to była tylko teoria... :)

#840 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 10:04

to była tylko teoria...

W te mrozy mi przymarzła po nocy:) Na razie mam tak jak fabryka przykazała.