Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#441 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 16 lipca 2009 - 10:00

mam tą karimate

kurcze ona tez ma tylko cienki ten pasek aluminimum jak tamte co zdjecia wstawialem a reszta to podobna pianka :)

#442 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 18 lipca 2009 - 00:01

Witem wszystkich panow sprzedajacych te magiczne puszki.i ja z takim pytaniem,czy podiol by sie ktos przeslac do holandi??;)

#443 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 19 lipca 2009 - 08:31

Witem wszystkich panow sprzedajacych te magiczne puszki.i ja z takim pytaniem,czy podiol by sie ktos przeslac do holandi??

Siema Tomek napisz gdzie mieszkasz, bo w Holandii jestem co tydz i puchę mogę Ci podrzucić na PW masz wszystko ;-)

#444 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 23 lipca 2009 - 08:54

pytanie mam odnosnie puszki

montuje u siebie do kluski i standardowy filtr się nie miesci, trzeba koniecznie stożek czy mozna cos zrobic z oryginalnym ? a jesli stozek to czy trzeba jechac na regulacje do gaziarzy ? bo mam lpg załozone. rozbraja mnie to auto i ta puszka, wczoraj kilka godzin za węzami jezdzilem ;-)

#445 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 lipca 2009 - 16:45

Panowie dzis odizolowałem Puche od Ciepła ,które jak wiadomo dobrze nie wpływa na Prace Silnika.Nie zrobiłem tego Karimata,mata zagrzejnikowa czy Kocem termicznym...mianowicie udało mi sie zdobyc izolator Ciepła ,który stosowany jest Przez Firmy które instaluja Klimatyzacje...Powiem tak...zrobiłem test reki,tak go nazwałem,połozyłem dłoń na na goracy dolot i długo jej nie potzrymałem jak sie domyslacie,ale po przyłozeniu tego izolatora mogłyb cały dzien ja trzymac na Tym Goracym silniku. Izolator ten odpiera bardzo wysokie temperatury,nie pali sie(sprawdzane) wiec polecam...jesli macie mozliwosc załatwcie to sobie...A co do jazy ...róznica kolosalna...teraz po zainstalowaniu tego izolatora,wczesniej tak nie było...no było ale na zimnym silniku...oto fotka jak to sie prezentuje
Dodany obrazek

#446 OFFLINE   Bartus

Bartus
  • 252 postów

Napisany 25 lipca 2009 - 17:10

Panowie dzis odizolowałem Puche od Ciepła ,które jak wiadomo dobrze nie wpływa na Prace Silnika.Nie zrobiłem tego Karimata,mata zagrzejnikowa czy Kocem termicznym...mianowicie udało mi sie zdobyc izolator Ciepła ,który stosowany jest Przez Firmy które instaluja Klimatyzacje...Powiem tak...zrobiłem test reki,tak go nazwałem,połozyłem dłoń na na goracy dolot i długo jej nie potzrymałem jak sie domyslacie,ale po przyłozeniu tego izolatora mogłyb cały dzien ja trzymac na Tym Goracym silniku. Izolator ten odpiera bardzo wysokie temperatury,nie pali sie(sprawdzane) wiec polecam...jesli macie mozliwosc załatwcie to sobie...A co do jazy ...róznica kolosalna...teraz po zainstalowaniu tego izolatora,wczesniej tak nie było...no było ale na zimnym silniku...oto fotka jak to sie prezentuje
Dodany obrazek

Panowie Czarny ma 100% racji mata uzywana w systemach klimatyzacji bardzo dobrze izoluje... :)

Nazwa fachowa izolacja termiczna

#447 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 25 lipca 2009 - 19:57

Panowie Czarny ma 100% racji mata uzywana w systemach klimatyzacji bardzo dobrze izoluje... :)

Nazwa fachowa izolacja termiczna

Przeciez to zwykły armaflex :) (fakt ze spisuje sie dobrze) do dostania w sklepach chłodniczych itp

#448 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 17:34

a to puszeczka. za izolacje robi karimata. filtr musialem dac stozek bo zwykły sie nie miescil. pod stozkiem jest tez folia aluminiowa do pieczenia bo ciezko tam karimate bylo przykleic hehe

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

co dziwne spalanie troche spadło do jakis 14,5 litra lpg. nie regulowalem gazu

#449 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 17:45

Dlaczego nie masz wyprowadzonego przewodu powietrza od air-boxu? Bez tego, to izolacja mija się z celem bo i tak zaciąga ciepłe powietrze. Dobrze by było, gdybyś jeszcze założył pokrywę.
Opaska przy kolektorze Ci niedługo spadnie, weź ją jakoś normalnie załóż.

#450 OFFLINE   Bartus

Bartus
  • 252 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 19:34

Przeciez to zwykły armaflex :) (fakt ze spisuje sie dobrze) do dostania w sklepach chłodniczych itp

TAK ale ładnie wyglada i wogole jest suuuuper!!!!!!!!

#451 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 19:55

Wicek mechanik mi to robił więc jego trzeba pytac :-) który przewód ? ten od tego małego dzyndzla ? jesli tak to jest wyprowadzony. pokrywy raczej nie załozy, chodz postaram sie

#452 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 19:57

który przewód ?

Jak masz air box-a, to do niego wchodzi taka rura, która prowadzi do trąbki pod grillem, ona musi być, a jej u Ciebie nie ma... Masz w ogóle otwór w obudowie filtra? Czy masz założoną tą folie aluminiową tak, że ten otwór też jest zakryty? Wiesz, tak jak masz teraz, to mało Ci da, bo chcąc, niechcąc i tak ciągnie Ci ciepłe powietrze...

#453 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 20:09

chodzi o ten "dzyndzel" po lewej stronie ? jesli tak to jest na niego przewód założony
http://img133.images...3/dsc00282n.jpg

hmm szczerze to nie wiem czy jest otwór tam zakryty czy nie. jak to sprawdzic ? bo nie chce tego zniszczyc

#454 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 20:11

Nie nie chodzi o to. Chodzi o plastik, w którym masz stożek. Tam musi być doprowadzona rura powietrza od trąbki, która znajduje się pod atrapą. Dziura ma być w tym plastiku, a stożek najlepiej tam zamknąć zakładając pokrywę. Teraz rozumiesz?

#455 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 27 lipca 2009 - 20:20

tak :) jutro popatrze jak tam to jest zrobione :)

Dzięki

#456 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 lipca 2009 - 07:07

tak jutro popatrze jak tam to jest zrobione

ogolnie chodzi o to, zeby ciagnelo chlodne powietrze, np spod lampy, trabka nie jest konieczna...

U mnie karimata pod wplywem temp zaczela sie miejscami od puchy odklejac, to potraktowalem opaskami i jest git...

#457 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 28 lipca 2009 - 14:35

więc tak. od tego plastiku nie zauwazylem zeby szła jakas rura do trąbki, otwór w obudowie filtra tez jest zakryty ;/ czyli co z tym zrobic ? pokrywe tez cięzko bedzie zalozyc

#458 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 28 lipca 2009 - 15:09

więc tak. od tego plastiku nie zauwazylem zeby szła jakas rura do trąbki, otwór w obudowie filtra tez jest zakryty ;/ czyli co z tym zrobic ? pokrywe tez cięzko bedzie zalozyc

cos sie nie mozecie zrozumiec - zrob tak, zeby stozek nie ciagnal goracego powietrza spod samej maski, tylko jak najchlodniejsze z dolu, spod zderzaka, czy obok lampy...

#459 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 28 lipca 2009 - 15:36

mozliwe bo ja ostatnio chodze w takim stanie jak zombie :p

ok tylko co tam zrobic ? lodówke tam zamontowac zeby chłodzila stozek czy cos innego :p ? ewentualnie jakis otwór zrobie w z przodu obudowy bo przewód do trąbki cięzko będzie zmontowac

#460 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 28 lipca 2009 - 15:55

ewentualnie jakis otwór zrobie w z przodu obudowy bo przewód do trąbki cięzko będzie zmontowac

Nie widac tego za dobrze, ale u mnie stozek odgrodzony jest pod sama maske, czyli gorace powietrze (unoszace sie do gory notabene) nie przeslizguje sie nad 'odgrodzeniem'. Do tego nie ma scianki od przodu, czyli od strony lampy. Jest jedynie wzglednie szczelnie oddzielone od strony silnika i chlodnicy, aby calosc powietrza byla wciagana z boku i spod lampy

Dodany obrazek