MANTZEL
Napisany 02 grudnia 2013 - 00:22
Napisany 02 grudnia 2013 - 07:33
Mam w tej chwili 2 omegi na podwórku, obie w dokładnie identycznej wersji wyposarzenia 3.0 polski salon tylko sedan jest w całkowitej serii wydech katy baran cały filtr (kupiłem bratu) silnik żyleta na syntetyku chodzi jak zegarek.
Druga kombi moja też serducho zdrowe tylko moja ma wkład filtra k&n puchę od ultera i wycięte katy.
Śmigam oboma na zmianę nawet opony mają taki sam rozmiar. i ......!? PANOWIE JEST DUŻA RÓŻNICA!!
sedan nie zbiera się tak ładnie z dołu jak moje kombi!

Napisany 02 grudnia 2013 - 08:17
Wiarygodne by to było jakbyś Twoją był na hamowni przed i po. Inaczej śmiem wątpić że to może być autosugestia.
Napisany 02 grudnia 2013 - 08:31
W poprzednim silniku puszka pokazała + 16 km ale nie robiłem pomiaru przed.
Napisany 02 grudnia 2013 - 08:42
PANOWIE JEST DUŻA RÓŻNICA
To w końcu jak jest ??ciężko wyłapać różnicę bo jest subtelna
Napisany 02 grudnia 2013 - 09:18
Do wszystkich niedowiarków!!
Mam w tej chwili 2 omegi na podwórku, obie w dokładnie identycznej wersji wyposarzenia 3.0 polski salon tylko sedan jest w całkowitej serii wydech katy baran cały filtr (kupiłem bratu) silnik żyleta na syntetyku chodzi jak zegarek.
Druga kombi moja też serducho zdrowe tylko moja ma wkład filtra k&n puchę od ultera i wycięte katy.
Śmigam oboma na zmianę nawet opony mają taki sam rozmiar. i ......!? PANOWIE JEST DUŻA RÓŻNICA!!
sedan nie zbiera się tak ładnie z dołu jak moje kombi!!! więc nie piszcie że nie warto dawać puszki. bo WARTO może jak się założy do swojego to jest ciężko wyłapać różnicę bo jest subtelna i nie wali po oczach a szybko się przyzwyczajamy.
przestan przestan herezje siac. jakbys pokazal krzywe na wykresach to inna bajka. tak to i ja moge mowic ze mam 5sek do setki

Napisany 02 grudnia 2013 - 09:18
Pod długi dolot puszke?? Moim zdaniem przy długim dolocie pucha jest zbędna... a jak już to powinna zostać dobrze policzona.
Wiarygodne by to było jakbyś Twoją był na hamowni przed i po. Inaczej śmiem wątpić że to może być autosugestia.
Puszka najlepiej sprawdzi się przy krótkim dolocie tak jak przewidział to jej producent. Reszta to efekt placebo. Hamownia (moc i przebieg momentu) przed i po jest coś w stanie pokazać.
W poprzednim silniku puszka pokazała + 16 km ale nie robiłem pomiaru przed.
Ja bym się kłócił, bo...
Ile kolektor z długiego dolotu jest pojemnościowo większy od krótkiego ??
Prawie nic!
Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że może wytwarzać zawirowanie powietrza w kolektorze bo wyjście z przepustnic idzie po skosie do góry...
Na puszcze i jeden i drugi będzie miał lepszy dół... i nie ma mulenia na niższych obrotach...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 02 grudnia 2013 - 09:32
tak to i ja moge mowic ze mam 5sek do setki
a to nie masz ??

782-214-578
884-777-999

Napisany 02 grudnia 2013 - 09:33
a to nie masz ??
mam.... ale bez wykresu

Napisany 02 grudnia 2013 - 10:26
Byłeś blisko, pomyliłeś się o niecały litrJa bym się kłócił, bo...
Ile kolektor z długiego dolotu jest pojemnościowo większy od krótkiego ??
Prawie nic!

Chociaż dla co niektórych litr (czyli tak zwane przerośnięte 0,7) to faktycznie tyle co nic

Napisany 02 grudnia 2013 - 13:29

pisząc subtelna różnica chodzi mi o to że jak co dzień zamiatasz z puszką to zaciera się poprawa krzywej momętu
a jak się przesiądziesz z auta na auto i z powrotem i poraz kolejny i znów! to dopiero czuć że inaczej auto pracuje
Nie chodzi o wykresy hamownie i krzywe przebiegu! nie jestem maniakiem cyferek i 200 zł na 2 pomiary to ja wole na soczewki koito wydać.
Jest absolutnie inny duł i koniec niedowiarkom dziękuję za niepochlebne komentarze, nie zamierzam nikomu nic udowadniać bo nie widzę takiej potrzeby.
Napisany 02 grudnia 2013 - 13:32

z koleji nie rozumiem ludzi ktorzy dziaduja 200zl na hamownie skoro juz cos robia to porzadnie a nie.... jak to sie nazywa subtelnie.
Adipaw ty chyba lubisz prof. miodka denerwowac hehehe
Napisany 02 grudnia 2013 - 13:35
Adipaw ty chyba lubisz prof. miodka denerwowac hehehe
mam na to papiery

co do dziadowania to nie o to chodzi skoro jadę i wiem że jadę inaczej to poco mam sobie i całemu światu coś udowadniać

może jak się pod jakieś dynoday podepnę to za 50 zrobię

Napisany 02 grudnia 2013 - 13:38
Napisany 02 grudnia 2013 - 13:46

a może by się ważniejsi w sekcji mazowieckiej wypowiedzieli i by jakiś dyno day zorganizował!?
hamowni w okolicy warszawy mamy pełno
Napisany 02 grudnia 2013 - 14:36
mam na to papiery
i mam je od czasów kiedy jeszcze mało kto wiedział do czego to potrzebne.
Ja też mam papiery na dysleksje, dysgrafie i dysortografie od lat 90-tych ale przed każdym napisanym postem staram się sprawdzać pisownie jak nie jestem czegoś pewien aby mój tekst wyglądał w miarę poprawnie

P.S Opera poprawia błędy przy pisaniu

Benuś pytanie czemu Mantzel nie stosował puszki pod długi kolektor skoro to prawie to samo ??
Napisany 02 grudnia 2013 - 16:01
Benuś pytanie czemu Mantzel nie stosował puszki pod długi kolektor skoro to prawie to samo
bo stwierdzili ze szalu nie ma

Napisany 02 grudnia 2013 - 16:21
Benuś pytanie czemu Mantzel nie stosował puszki pod długi kolektor skoro to prawie to samo
Nie wiem.

Ale podejrzewam, że gdy powstawał Power resonator mantzel do omegi nie było jeszcze długich kolektorów

ZWYKŁY KLUBOWICZ