Hejka!
Szybkie trzy pytania, dot. Ebera:
1. Jak poznać, że sterownik Eber-a (D3WZ) jest zablokowany?
Generalnie u mnie piecyk nie odpala - nic się nie dzieje, nic nie testuje, nic nie dmucha itp. Tak jest od zawsze (czyli od ok 6 lat). Ale czy to wina zablokowanego sterownika?
Bo tak sobie myślę - niech się okaże, że jest np. mam spaloną świecę. To ta świeca jest spalona od 6 lat, czyli na pewno było 10 prób uruchomienia od tego czasu, a zatem sterownik powinien być zablokowany.
I dajmy na to wymienię taką spaloną świecę, wyjmę bezpiecznik F24 i poczekam jeden dzień. Na drugi dzień Eber nie odpali - skąd będzie wiadomo, że to wina kolejnej usterki (np. zablokowanego wiatraczka, bądź czujnika temperatury) a nie właśnie zablokowanego sterownika? Czy wyjęcie bezpiecznika jest metodą w 100% działającą an D3WZ (moja Omega jest z 2000 roku, X20DTH)?
2. Czy da się zrobić diagnostykę Ebera "domowymi" metodami?
Generalnie próbowałem diagnozować Ebera przy pomocy własnoręcznie zrobionego kabla z linią K (kabelek normalnie działa bardzo ładnie, mogę diagnozować nim silnik, klimę itp). Przy próbie diagnozowania Ebera program Tech2 nawiązuje połączenie, lecz kodów błędów sczytać nie potrafi. Zamiast tego dostaję komunikat "No way !". W starych postach widziałem że takowy problem ktoś miał, ale nikt nie pisał, że ogarnął ten temat. W każdym razie u mnie jakaś komunikacja jest, bo jak wyjmę bezpiecznik F24, połączyć się nie da (brak odpowiedzi). Więc na pewno to z Eberem się komunikuję. Może przez te kilka lat, kiedy wątek jest poruszany coś się zmieniło i ktoś rozwiązał problem "No way" bądź ma sposób na diagnostykę bez kosztownych interfejsów? Zegara modułowego nie posiadam.
3. Jak najprościej dostać się do Ebera w wersji "w prawym błotniku"?
Opis z TISa wskazuje na ~2 dni roboty (np. zakłada konieczność ściągania zderzaka). Gdzieś indziej ktoś radził, żeby zdjąć prawe koło i wytargać nadkole. W tym wątku z kolei było wspomniane coś o demontowaniu prawego reflektora. Ja chciałbym najprostszym sposobem dobrać się do Ebera, żeby sprawdzić świecę i jakby się dało również czujniki, ewentualnie żeby odpiąć sterownik i te zimne luty w domu poprawić. Nie mam garażu więc chciałbym do minimum ograniczyć konieczność rozbebeszania auta pod blokiem...
Pozdrawiam,