Jest możliwość kupna nowego przycisku do otwierania bagaznika w omedze b fl sedan w aso? Mam wytarty i bardzo mnie to razi ? Bardziej pytam czy ktos kiedys wpadl na podobny pomysł i jaki jest koszt takiej transakcji.

Co to jest? Z czym to sie je - krótkie pytanie - krótka odpowiedź
Napisany 08 marca 2017 - 17:18
Napisany 08 marca 2017 - 20:23
Panowie pomocy.
Od wtorku Omega zaczyna mi wariować. Podczas nagrzewania (od ok 40 do 70*C) Samochód kicha i prycha po dodaniu gazu. Na wolnych obrotach i na gazie w podłodze pracuje bez problemów. Jednak w delikatnym naciśnięciu szarpie. Samochód ma rok temu wymienione przewody WN świece kopułka i palec. Sprawdziłem je i nie widać żeby to one były przyczyną. Jako pierwsze wymieniłem profilaktycznie czujnik temperatury płynu lecz nieznacznie poprawiło to pracę. Sprawdziłem również ciśnienie na cylindrach i książkowo wszystkie 10.5 i 3 cyl 10,0.
IMG_20170308_164032.jpg. Może ktoś ma pomysł co to może być??
Pacjentem jest Omega A fl 2.6 Dual Ram (C26NE)
Pomocy.
dodatkowy film na którym le[piej widać problem
Pomożecie bo już nie wiem co to może być??
Napisany 08 marca 2017 - 20:42
Panowie pomocy.
Od wtorku Omega zaczyna mi wariować. Podczas nagrzewania (od ok 40 do 70*C) Samochód kicha i prycha po dodaniu gazu. Na wolnych obrotach i na gazie w podłodze pracuje bez problemów. Jednak w delikatnym naciśnięciu szarpie. Samochód ma rok temu wymienione przewody WN świece kopułka i palec.
a ten rok to jaki ma przebieg?
Napisany 08 marca 2017 - 22:20
a ten rok to jaki ma przebieg?
Rok 1993r przebieg 185 570 km
Napisany 08 marca 2017 - 22:33
w rok zrobiłeś 185 tys km ?
prawie jak busy na trasie polska holandia
Napisany 08 marca 2017 - 22:51
w rok zrobiłeś 185 tys km ?
prawie jak busy na trasie polska holandia
dobra pomyłka moja podałem przebieg zamiast dystansu rocznego. W tym czasie to zrobiłem jakieś 15-20 tys km.
ps przewody wodą spryskałem żeby może jakieś przebicie się pojawiło i nic.
A i pytanie czy możliwe że takie objawy może powodować czujnik spalania stukowego?? bądź co bądź 24 lata ma i mógł się ze starości rozpaść.
Sprawdzałem kody błędów na spinacz. Nie ma żadnych
Edytowany przez zzaspa, 08 marca 2017 - 22:58.
Napisany 09 marca 2017 - 12:21
dobra pomyłka moja podałem przebieg zamiast dystansu rocznego. W tym czasie to zrobiłem jakieś 15-20 tys km.
ps przewody wodą spryskałem żeby może jakieś przebicie się pojawiło i nic.
A i pytanie czy możliwe że takie objawy może powodować czujnik spalania stukowego?? bądź co bądź 24 lata ma i mógł się ze starości rozpaść.
Sprawdzałem kody błędów na spinacz. Nie ma żadnych
trzeba by podłączyć pod kompa i popatrzeć, a świece jaką mają przerwę?
Napisany 09 marca 2017 - 16:16
trzeba by podłączyć pod kompa i popatrzeć, a świece jaką mają przerwę?
0.7 -1 mm czyli prawidłowa.
Dziś sprawdzałem kody usterek i wyskoczył mi błąd na zgaszonym silniku " Brak sygnału z czujnika prędkości obrotowej silnika". Jak silnik pracuje błędu nie ma. Mimo to dzwoniłem do poleconego mechanika który mówił mi że ten błąd nie powinien wystąpić nawet na stojącym silniku. Jest szansa że to jest to więc zaryzykowałem 130 zł i na jutro będę jego mieć. PS jaka powinna być szczelina pomiędzy tym czujnikiem a kołem zębatym na wale??
Napisany 09 marca 2017 - 16:35
ZZaspa przynajmniej omega B tak ma że na wyłączonym silniku nieważne czy czujnik jest sprawny/nowy na kompie będzie o tym komunikat.To tak ma być jak silnik nie pracuje i pokazuje czujnik położenia wału.Może w Omedze A jest inaczej ale podejrzewam że tak samo..to tylko mój domysł
Napisany 09 marca 2017 - 16:55
ZZaspa przynajmniej omega B tak ma że na wyłączonym silniku nieważne czy czujnik jest sprawny/nowy na kompie będzie o tym komunikat.To tak ma być jak silnik nie pracuje i pokazuje czujnik położenia wału.Może w Omedze A jest inaczej ale podejrzewam że tak samo..to tylko mój domysł
Już trochę sam nie wiem co może być przyczyną. Jednak wg mnie problemów mogę szukać w 2 sprawach. Albo zły dobór mieszanki, albo zły kąt wyprzedzenia zapłonu. Ponieważ wg licznika spalania widzę że wszystko jest w granicach normy to szukam problemu z zapłonem. Część problemów wykluczyłem to jutro wymienię czujnik prędkości wału a podejrzenia moje padają jeszcze na czujnik położenia przepustnicy ( chociaż wątpię) I czujnik spalania stukowego ( PS wie ktoś może gdzie on jest w C26NE ??) Na razie więcej mi do głowy problemów nie przychodzi.
Napisany 09 marca 2017 - 17:38
Pytanie moje dotyczy wymiany płynu chłodzącego, w jaki sposób spuścić jak największą ilość starego, czytałem o dmuchaniu kompresorem, odpinaniu węży przy nagrzewnicy, możliwości spuszczenia z bloku, tylko gdzie jest zawór spustowy tego nie znalazłem, może jakiś inny sposób jest ? Wiem, że do zera się nie da spuścić ale czy jest jakiś sposób aby zleciało więcej niż po spuszczeniu z chłodnicy ? Pacjent to X20XEV. Z góry dziękuje za sugestie.
Napisany 09 marca 2017 - 18:05
Pytanie moje dotyczy wymiany płynu chłodzącego, w jaki sposób spuścić jak największą ilość starego, czytałem o dmuchaniu kompresorem, odpinaniu węży przy nagrzewnicy, możliwości spuszczenia z bloku, tylko gdzie jest zawór spustowy tego nie znalazłem, może jakiś inny sposób jest ? Wiem, że do zera się nie da spuścić ale czy jest jakiś sposób aby zleciało więcej niż po spuszczeniu z chłodnicy ? Pacjent to X20XEV. Z góry dziękuje za sugestie.
Nie wiem czy się da wszystko spuścić lecz może warto zlać ile się da i przepłukać wodą destylowaną?? A potem zalać koncentratem. Taka moja sugestia.
Napisany 10 marca 2017 - 16:08
Panowie wymieniłem czujnik prędkości obrotowej i niestety nadal nie pracuje jak trzeba. ( tzn poprawiło się trochę lecz nadal jest chwila że szarpie. Mam pytanie jak sprawdzić czujnik położenia przepustnicy?? Może to jego przyczyna.
sprawa kolejna zauważyłem że po odpięciu aku samochód pracuje pięknie jednak po chwilowej jeździe gdy robi korekcje swoje to dopiero wtedy zaczyna przebierać.
Może to pomoże komuś w rozwiązaniu zagadki.
Napisany 10 marca 2017 - 18:22
Witam. Szukałem ale nie znalazłem. Czy reflektory od Omegi B bardzo się różnią od tych do Omegi B FL ??? Czy może w ogóle się nie różnią ??? Mam reflektory H1+H1 i strasznie marnie świecą.
Napisany 10 marca 2017 - 18:37
Różnią się. Dolne rogi lamp (od strony grilla) w B są bardziej zaokrąglone. To tylko jedna z różnic. Ktoś pewnie dopowie resztę.
Napisany 10 marca 2017 - 18:45
Czyli te z "ostrym" końcem od strony grila są do B FL, więc nie będą pasować do B ?
Napisany 10 marca 2017 - 19:15
więc nie będą pasować do B ?
Będą,po drobnych przeróbkach.
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: grill, atrapa, bez znaczka, B FL
Technika →
Wyposażenie wewnętrzne i akcesoria →
Brakujące elementy rolety elektrycznejRozpoczęte przez sapciak , 29 sty 2018 ![]() |
|
![]()
|
||
Forum Główne →
Spoty - Omega Klub Polska →
dolnośląskie (D) →
23.07.2016 - Oława grillRozpoczęte przez tc82 , 21 lip 2016 ![]() |
|
![]()
|