Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

HID - Pseudo Xenon z allegro

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1614 odpowiedzi na ten temat

#1301 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 listopada 2010 - 14:06

właśnie że dlatego że świecą w glebę (ale i tak lepiej niż żarówki) :)

jeszcze nie spotkalem hida w ryflach ktory swieci w glebe, co bys nie zrobil to i tak swiatlo leci po koronach drzew.

nie rozumiem takich ludzi , pan i wladca drogi, wazne zeby im bylo jasno, a to ze wala po oczach innym, coz nie ich problem (hidowcow w ryflach)
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#1302 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 listopada 2010 - 14:16

jeszcze nie spotkalem hida w ryflach ktory swieci w glebe, co bys nie zrobil to i tak swiatlo leci po koronach drzew.

nie rozumiem takich ludzi , pan i wladca drogi, wazne zeby im bylo jasno, a to ze wala po oczach innym, coz nie ich problem (hidowcow w ryflach)

Nigdy jeszcze nikt mi nie mrugał światłami ani tym bardziej na radiu nie wspominał o tym że go oślepiam.A zanim zacząłem jeździć z HIDami to kilka razy ze znajomymi jeździłem za nimi i co chwilę pytałem czy oślepiam czy nie.Jeśli tylko powiedział że go oślepiam to zaraz stop i lampa znów troszkę w dół i tak do usłyszenia magicznych słów "już mnie nie oślepiasz"Troszkę się napracowałem by ten efekt osiągnąć właśnie kosztem tego że świecą dużo bliżej niż u osób które tego nie regulowały i dlatego rozglądam się za jakimiś zniszczonymi soczewkami by je zregenerować (o ile się uda) i wreszcie ustawić by świeciły daleko i nadal bez oślepiania.To jest jedno a drugie to to że akurat te HIDy nie są tymi za 100zł z allegro tylko kosztowały prawie 350zł więc raczej ogniskową mają dobrze ustawioną....
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#1303 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 13 listopada 2010 - 14:28

Nigdy jeszcze nikt mi nie mrugał światłami ani tym bardziej na radiu nie wspominał o tym że go oślepiam.A zanim zacząłem jeździć z HIDami to kilka razy ze znajomymi jeździłem za nimi i co chwilę pytałem czy oślepiam czy nie.Jeśli tylko powiedział że go oślepiam to zaraz stop i lampa znów troszkę w dół i tak do usłyszenia magicznych słów "już mnie nie oślepiasz"Troszkę się napracowałem by ten efekt osiągnąć właśnie kosztem tego że świecą dużo bliżej niż u osób które tego nie regulowały i dlatego rozglądam się za jakimiś zniszczonymi soczewkami by je zregenerować (o ile się uda) i wreszcie ustawić by świeciły daleko i nadal bez oślepiania.To jest jedno a drugie to to że akurat te HIDy nie są tymi za 100zł z allegro tylko kosztowały prawie 350zł więc raczej ogniskową mają dobrze ustawioną....

ale tu chodzi o to ze ryfel ma taki rozklad swiatla, ze swieci wszedzie, do tego dochodzi kwestia swiatla odbitego od mokrej jezdni, jezeli masz nisko lampy spuszczone.

kup sobie chociaz, depo/tyc w soczewce i bedzie ok.

nie ma znaczenia czy kupisz za 100 czy za 500zl, kiedy wpakujesz tego hida do ryfla.

to ze nikt tobie nie miga, ani nie gada na radiu, nie jest wyznacznikiem oslepiania kogos, lub nie.
tyle tych smieci jezdzi, ze juz sie po prostu nie chce migac, ani gadac.

sam mam hida, ale pierwsze co zrobilem zanim go zalozylem, to kupilem soczewki.

zreszta juz chyba milion razy bylo pisana na naszym forum co i jak z rozkladem swiatla w ryflach, ale jak widac nie trafia to do ludzi
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#1304 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 13 listopada 2010 - 20:44

do tego dochodzi kwestia swiatla odbitego od mokrej jezdni, jezeli masz nisko lampy spuszczone.

święte słowa , dla kierowców aut osobowych te odbicie nie jest tak porażające jak dla kierowców ciężarówek i autobusów , a mam okazję to oceniać na co dzień właśnie zza kółka autobusu , po za tym dochodzi światło odbite od dolnej połowy lustra reflektora

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#1305 OFFLINE   sliz1

sliz1
  • 115 postów

Napisany 13 listopada 2010 - 22:14

Ja mam w soczewkach helli,ale sprysków brak.lecz Pan z drogowki zaczął patrzec na oznaczenia lamp i tlumaczyl mi jakies CD,, DC i cos tam cos tam.Z gory bylem przegrany.
sliz

#1306 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 14 listopada 2010 - 12:20

wstydź się, jeszcze kierowcą karetki jesteś. W tym temacie wszystko na temat ryfli zostało juz powiedziane

#1307 OFFLINE   binki123

binki123
  • 36 postów

Napisany 20 listopada 2010 - 09:18

swieci mi abs i nie mam abs-u po zamontowaniu hida przetwornice przykrecilem do karoseri moze to jest ze nie dziala pomocy

#1308 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 20 listopada 2010 - 10:56

przetwornice przykrecilem do karoseri moze to jest ze nie dziala pomocy

wina przetwornic , spróbuj zaekranować przewody -jest w poradach i zamocuj przetwornice jak najdalej od innych wiązek elektrycznych

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#1309 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 listopada 2010 - 10:34

spróbuj zaekranować przewody -jest w poradach

http://forum.omegakl....php?t=32255oto link jak zaekranujesz mozesz sie pochwalic czy zdało egzamin;)

#1310 OFFLINE   binki123

binki123
  • 36 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 10:40

oki dzieki dopiero sprawdze jak wysle tamte zeby wymienic

#1311 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 23 listopada 2010 - 23:31

Może ktoś nie uwierzy ale róznica 0,2V już powoduje różnicę w barwie.

w to akurat nie uwierze. palniki pracuja na wysokim napieciu i taka roznica nic im w barwie nie zmieni.
jezeli oczywiscie mowimy o napieciu podanym z przetwornicy na palnik

#1312 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 24 listopada 2010 - 18:34

Ten sam żarnik w zależności od parametrów przetwornicy świeci inaczej.

Potwierdzam. U mnie padłą mi przetwornica , dałem chinola za 50 zł i jest ok ale jak się dobrze przyjrzeć na tych samych żarnikach (orginalne filipsa ) widać lekką różnicę . Tak może jak ktoś nie wie to nie zwróci uwagi ale ja widzę. I co dziwne to na chinolu świeci ładniej bardziej na biało a na starej orginalnej już bardziej z zółty wpada.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#1313 OFFLINE   aparat

aparat

Zbanowany

• 274 postów

Napisany 24 listopada 2010 - 22:47

według mnie,przetwornice mają swój "stabilizator napięcia",czyli pracują przy pewnych wahaniach napięcia wejsciowego np.od 10v-15v,bez zmian na wyjściu. na pseudo-xsenon,gdy gasze silnik,napiecie w instalacji spada,jasność świecenia się nie zmienia(mam pzetwornice i-hid nv 715).więc różnica 0.2 v na wejściu nie ma znaczenia,tym bardziej na wyjściu przetwornicy gdzie jest ok.23 kv.w poprzedniej omie miałem orginał xenon i powiem,że troche brakuje hid-om do orginału(chodzi mi o kąt,ogólnie o widoczność-tam to była bajka na mokrym asfalcie+lampy przystosowane pod d2s).teraz jest lepiej,ale to nie to co orginał

#1314 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 25 listopada 2010 - 00:25

...,tym bardziej na wyjściu przetwornicy gdzie jest ok.23 kv.

23 kV jest potrzebne tylko do opalenia palnika, jak zaskoczy to pracuje na okolo 85 V

#1315 OFFLINE   kolo72

kolo72
  • 149 postów

Napisany 29 grudnia 2010 - 09:14

Spotkał się ktoś z Was z żarówkami typu H.O.D. ?? :o

Podobno to alternatywa dla HID-ów.
Zastanawiam się, czy to nie jest jakaś następna ściema... :zaklopotanie:
http://moto.allegro....0&description=1
[SIGPIC][/SIGPIC]

!! POMÓŻMY KINDZE !!
http://pomoz.eu/

#1316 OFFLINE   zico

zico

:)

• 377 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 grudnia 2010 - 10:39

Spotkał się ktoś z Was z żarówkami typu H.O.D. ?? :o

Podobno to alternatywa dla HID-ów.
Zastanawiam się, czy to nie jest jakaś następna ściema... :zaklopotanie:
http://moto.allegro....0&description=1

Mają dużą moc 100w ciekawe jak to soczewki po czasie zniosą?

#1317 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 29 grudnia 2010 - 10:56

Kolejna chińszczyzna o mocno wątpliwej legalności byle tylko sprzedac i pieniadze z tego byly.

#1318 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 29 grudnia 2010 - 19:53

Spotkał się ktoś z Was z żarówkami typu H.O.D.

kolejna ściema , zwykła żarówka tyle że 100W , z niebieskim filtrem żeby światło było bielsze , dlatego 100W bo filtr osłabia strumień światła więc nadrobili to mocą żarówki , temp. żarówki wypali odbłyśniki

#1319 OFFLINE   pajo1980

pajo1980
  • 134 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 13 stycznia 2011 - 16:14

witam problem z przetwornicami w pasacie : przy ich uruchomieniu kasuje się licznik elektroniczny i czasem nawet gaśnie auto czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić pomóżcie????:pokoj:

#1320 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 17:10

Witam.
chcialem sie dowiedziec jak to jest w koncu z tym bledem w kompie odnosnie przepalonej zarowki. Czy standardowy zestaw HID nie wywoluje bledu?? Mam do kupienia zestaw z dekoderem bledow http://cgi.ebay.co.u...e=STRK:MEWAX:IT . Taki sam zestaw bez dekodera kosztuje £15 taniej.