HID - Pseudo Xenon z allegro
Napisany 22 października 2010 - 10:33
Napisany 23 października 2010 - 19:00
W halogenach jest H3Ci co mają w zderzaku halogeny działające nie muszą
hehe

Sluchaj, inaczej to swieci jak jest w golfie z gladka szyba, inaczej w omedze z ryflem a inaczej w audi z soczewka. Nie powiesz mi ze to wszystko jeden *uj bo tak nie jest, nie chcialbys tego golfa czy omegi mijac, audi sam bys sie przejechal gdyby nie byl "naznaczony" ze ma hida.ale dlaczego zakładasz że oryginalny ma popsute samopoziomowanie albo jest źle ustawiony. Ja mam oryginalny xenon, włożyłem w to wcale nie tanie oryginalne żarówki, mam to dobrze ustawione i parę razy już się mijałem w własnym autem i wiem że to dobrze świeci. Dla porównania widziałem ludzi którzy mają właśnie "takie coś" wsadzone tanim kosztem, niby dobrze ustawione a jednak oślepia. Nie ma co porównywać czegoś niesprawnego z czymś nielegalnym
Powiedz mi, ilu z tych co maja auto ponad dziesiecioletnie z ksenonem jest pewnych ze maja sprawny caly uklad oczyszczania i poziomowania lamp? Malo tego, ilu z mlodszymi autami, np. renault laguna II ma sprawne spryskiwacze? Ilu to ja juz widzialem z antenką przed lampą bo sprysk zaszedl brudem i juz sie nie chowa...No ale jest oryginal.
Niech kazdy patrzy na swoje zeby mial dobrze ustawione i byloby dobrze. Uwierz mi ze mijajac sie z eliksem, kocykiem czy mna nie zauwazysz roznicy. Porownywalem B FL z ksenonem i swoje i balem sie walenia po oczach, ale bylo to samo.
Tak samo dowod bedzie mial zabrany Beast - nie zaprzeczysz ze on wykonal - badz co badz - rzeźbę ze swoimi lampami (przypomne ze ma bixenon)? On jest zadowolony, kocyk i ja i jestesmy pewni ze to swieci dobrze.
Napisany 23 października 2010 - 19:13
Sluchaj, inaczej to swieci jak jest w golfie z gladka szyba, inaczej w omedze z ryflem a inaczej w audi z soczewka. Nie powiesz mi ze to wszystko jeden *uj bo tak nie jest, nie chcialbys tego golfa czy omegi mijac, audi sam bys sie przejechal gdyby nie byl "naznaczony" ze ma hida.
Powiedz mi, ilu z tych co maja auto ponad dziesiecioletnie z ksenonem jest pewnych ze maja sprawny caly uklad oczyszczania i poziomowania lamp? Malo tego, ilu z mlodszymi autami, np. renault laguna II ma sprawne spryskiwacze? Ilu to ja juz widzialem z antenką przed lampą bo sprysk zaszedl brudem i juz sie nie chowa...No ale jest oryginal.
Niech kazdy patrzy na swoje zeby mial dobrze ustawione i byloby dobrze. Uwierz mi ze mijajac sie z eliksem, kocykiem czy mna nie zauwazysz roznicy. Porownywalem B FL z ksenonem i swoje i balem sie walenia po oczach, ale bylo to samo.
Tak samo dowod bedzie mial zabrany Beast - nie zaprzeczysz ze on wykonal - badz co badz - rzeźbę ze swoimi lampami (przypomne ze ma bixenon)? On jest zadowolony, kocyk i ja i jestesmy pewni ze to swieci dobrze.
W którym miejscu ja napisałem że to jeden ch**?? Wcale tak nie uważam, mi chodzi tylko o tych co to robią małym kosztem i, bo nie powiesz mi że takie lampy dobrze świcą. Często nawet na takim wynalazku nie widać granicy światła. Jak ktoś dokłada xenon i ma to pożądnie zamontowane, ma do tego spryski, porządne żarówki i przesłony oraz dobrze ustawione to nic do tego nie mam
Napisany 23 października 2010 - 21:07
NapisalesW którym miejscu ja napisałem że to jeden ch**?? Wcale tak nie uważam, mi chodzi tylko o tych co to robią małym kosztem i, bo nie powiesz mi że takie lampy dobrze świcą. Często nawet na takim wynalazku nie widać granicy światła. Jak ktoś dokłada xenon i ma to pożądnie zamontowane, ma do tego spryski, porządne żarówki i przesłony oraz dobrze ustawione to nic do tego nie mam
co odebralem jako wrzucenie do jednego worka wszystkich z hidem. Jesli intencja byla inna to przepraszam.Nie ma co porównywać czegoś niesprawnego z czymś nielegalnym
Pisalem wiec ze jest roznica pomiedzy montazem i montazem.
Takie lampy o jakich pisales swieca dobrze, ale jako halogen roboczy kurcze do traktora na pole! - swieca dobrze wszedzie, a nie tam gdzie powinny...
machony79 - ok, nie bede sie sprzeczal, gdzies widzialem po prostu info ze tam jest H3

Napisany 23 października 2010 - 21:33
ja chcialem tylko przypomniej ze w tym temacie, jak on caly dlugi i szeroki, caly czas pietnujemy montaz HID-a w lampach innych niz soczewkowe.
pozostaje jeszcze kwestia odciecia gory po prawej stronie i juz mamy linie swiatlocienia jak w ori ksenonie.
w takim przypadku lampa juz praktycznie rozni sie od org. tylko homologacja i montazem palnika
choc sa tez auta ktore orginalnie w ksenonie nie maja odcietej gory po prawej, a sa dopuszczone do ruchu.
Napisany 25 października 2010 - 20:59
Napisany 25 października 2010 - 21:08
zmień diagnostęI jak to rozumieć?

Moje ople , byłe i obecny .
Napisany 25 października 2010 - 21:39
Napisany 25 października 2010 - 21:42
Moje ople , byłe i obecny .
Napisany 25 października 2010 - 22:01
Teraz nie pamiętam juz który to dokładnie paragraf ale ustawianie ręczne ksenonu jest jak najbardziej dopuszczalne.
Przepisy dotyczące xenonów
Problem legalności montażu lamp ksenonowych budzi kontrowersje. Xenony nie są bezpośrednio wspomniane w przepisach, jednak istnieją pewne ogólne wytyczne definiujące ograniczenia i wymagania poszczególnych świateł w samochodzie.
Wytyczne te zawiera Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ). Poniżej wybrane punkty tego regulaminu:
5.15. Barwy światła emitowanego przez poszczególne światła są następujące:
światła drogowe: biała
światła mijania: biała
(...)
6.2.6.2.1. W przypadku gdy do spełnienia wymogów określonych w pkt 6.2.6.1.1 i 6.2.6.1.2 niezbędny jest korektor ustawienia świateł przednich, takie urządzenie musi działać automatycznie.
6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...)
6.2.9. (...) Światła mijania ze źródłem światła o wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów można stosować wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45. (...)
Warto jednak zwrócić uwagę, iż regulamin ten dotyczy homologacji nowych aut w celu dopuszczenia do sprzedaży. W związku z tym nasuwa się pytanie czy wolno samodzielnie modyfikować swoje światła samochodowe. Niektórzy twierdzą, że jest to regulowane przez Prawo Ruchu Drogowego - Dz.U. Nr 108 Poz. 908 Art. 66 ust. 4:
Zabrania się:
(...)
2. stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych;
Jeżeli "przepisy szczegółowe" można odnieść do Regulaminu nr 48 EKG ONZ, to lampy ksenonowe można montować jedynie uwzględniając wyszczególnione parametry - barwę, system poziomowania oraz oczyszczania.
-
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 25 października 2010 - 22:19
Dokładnie o to mi chodziło.6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...)
Napisany 25 października 2010 - 23:14
Stosując inny typ źródła światła niż wskazany m.in. na lampie, pozbawiamy lampę homologacji, czyli auto nie powinno przejść przeglądu, a tym samym nie ma prawa poruszać się po drogach publicznych...Jeżeli "przepisy szczegółowe" można odnieść do Regulaminu nr 48 EKG ONZ, to lampy ksenonowe można montować jedynie uwzględniając wyszczególnione parametry - barwę, system poziomowania oraz oczyszczania.
Napisany 26 października 2010 - 09:33
Stosując inny typ źródła światła niż wskazany m.in. na lampie, pozbawiamy lampę homologacji, czyli auto nie powinno przejść przeglądu, a tym samym nie ma prawa poruszać się po drogach publicznych...
Z pewnością masz racje. Ja mam oryginalne lampy xenonowe od omegi tylko, że mam regulacje ręczną. A miśki się też do tego czepiają? Sprawdzali wam kiedyś koledzy czy macie ręczne ustawianie świateł?
Napisany 26 października 2010 - 09:38
Napisany 26 października 2010 - 09:56
Teraz podjeżdżam, daję dowód, odbieram dowód, płacę, odjeżdżam. I mam to wszystko w "nosie". Abstrakcyjność tego państwa i jego przepisów przekroczyła jak dla mnie pewną magiczną granicę, zatem po prostu dostosowałem się

To samo z mechanikami, ale to już temat na inny post. Wczoraj wszystkich mi znanych mechaników pobił koleś w Tbg naprzeciwko Shell-a. Pół godziny szukał odpowietrznika sprzęgła i ... nie znalazł. Jak oni w ogóle funkcjonują? Strach u mnie w mieście auto naprawiać u mechanika. Serio.
Napisany 26 października 2010 - 18:04
Napisany 26 października 2010 - 19:26
może pierwszy raz Omegę na wypasie widział i pomyślał sobie - niemożliweMi ostatnio na przeglądzie wmawiał, że sam ksenony montowałem - a mam serię z poziomowaniem.

Napisany 28 października 2010 - 21:12
Proszę o pomoc.:szpital: