Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czy OMEGA to rzeczywiście taka......kichaaaa!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
147 odpowiedzi na ten temat

#121 OFFLINE   Obywatel

Obywatel
  • 97 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 lutego 2007 - 22:10

Nie mówcie tylko, że Saab to Vectra, bo cena z innej półki

A właśnie, że Saab to Vectra :razz: dlatego śmieszą mnie ci dumni bonzowie, którzy mawiają, że Saaba na nic innego w świecie nie zamienią :lol: Drodzy bonzowie, Nubira to również Vectra. ERGO Saab = Nubira :tere-fere: Witamy w XXI wieku.

#122 OFFLINE   regaciarz

regaciarz
  • 37 postów

Napisany 21 marca 2007 - 20:26

...Omega to poprostu limuzyna która ma troche czegoś wspólnego ze sportowymi autami!! :o :lol:

chyba o 2.0 dth mojego ojca tak nie powiesz :mrgreen: limuzyna to i owszem, ale sportowe :smiech: Na trasie to lata 160( coś przy turbinie kombinował, więc pewnie teraz więcej, ale nie było jak sprawdzić bo w sobotę simering poszedł :bad: ) stary ma już chyba dośc omeg :razz: przez około miesiąc robił już: podłączenie do kompa( sprawdzenie po kupnie), likwidacja błedu poduszek, coś w zawieszeniu przednim, klocki, simering i nie wieadomo, co jeszcze wyskoczy :mrgreen: (Miał kilka lat temu fiata regate kombi, kupił go za 700zł, z wymienionym silnikiem na 1.5 od lanci, 1.6 też lanci dostał gratis, zrobił 180 tyś km, 2 razy wymienił olej :diable: progów nie było, robione tylko hamulce i tym podobne rzeczy zuzywające się, amortyzatorów nie ruszał, miał ją 3 lata, jazdy prawie co noc do białego na fasty po towar, czasem z przyczepką( tona w samochodzie i dwie na przyczepce :cool: ) w obie strony wychodzi 110km, "autobusik" nigdy nie zawiódł, ale jak juz prawie na wylot przegnił to sprzedalismy go za 2 tysiące zł :peace: szkoda, że omegą tak się jeździć nie da)

#123 OFFLINE   jarcco

jarcco
  • 101 postów

Napisany 22 marca 2007 - 14:15

Fakt...Oega nie nalezy do aut bezawaryjnych, powiem nawet że należy do autek ipierdliwie awaryjnych.Psują się co chwila jakieś duperele.Ale autem tej klasy to po dwie tony kartofli się nie powinno jeździć....wszak to limuzyna :smile:

Niemniej jest coś takiego co przyciąga do tego auta, wspaniale się jeździ, V6 pięknie gra, jak trzeba to można sobie "depnąć".....no i świdomość że jeździ się czymś wyjątkowym, innym nisz reszta/większość kierowców. :cool:
jarcco

#124 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 22 marca 2007 - 14:54

[quote name='"regaciarz"'][quote name='swid11']...w sobotę simering poszedł :bad: ) stary ma już chyba dośc omeg :razz: przez około miesiąc robił już: podłączenie do kompa( sprawdzenie po kupnie), likwidacja błedu poduszek, coś w zawieszeniu przednim, klocki, simering i nie wieadomo, co jeszcze wyskoczy[/quote]

Po zakupie zawsze trzeba sie liczyc z pewnymi kosztami. Wymina klockow i tarcz to normalka w kazdym samochodzie przy pewnym przebiegu tak samo jak wymiana simeringow w zawieszce tez standard, dziury i przebieg robia swoje.
Teraz po wymianie zostaje sama radosc z jezdzenia omka
:mrgreen:
O blachy jak sie dba i w miare regularnie sprawdza, poleruje i czysci pojawiajace sie "miniparchy" to nie ma problemu.

"Polecam paste Tempo i dwa razy w roku cale autko przepolerowac, szczegolnie do wysokosci listew drzwi scierajac wszystkie poprzyklejane brudy, piasek itp czyli to co przyczynia sie do korozji pozniej" Pozatym jeszce 3-4 razy w roku oprocz tempo jakis wosk i jest git.

#125 OFFLINE   regaciarz

regaciarz
  • 37 postów

Napisany 22 marca 2007 - 15:27

tak się składa, że ta omega ciężarów nie wozi, nastraszyłem ojca, że przełamac się moze to oszczędza :mrgreen: po dwie tony to kia pregio wozi a simering to chyba na wale poszedł, w zawieszeniu to chyba końcówki były
http://img405.images...dsc00210jq8.jpg <- Już nie ma. Teraz posiadam Chryslera grand voyagera 3.8 awd automat :] Może się jeszcze kiedyś nawróce :]

#126 OFFLINE   Pan Jurek

Pan Jurek
  • 60 postów

Napisany 23 marca 2007 - 09:13

A właśnie, że Saab to Vectra :razz: dlatego śmieszą mnie ci dumni bonzowie, którzy mawiają, że Saaba na nic innego w świecie nie zamienią :lol:

Musiałem coś faktycznie przekręcić: Saab to vectra, a szczególny paździoch to 9-3 z rocznika 2005, ojciec miał go pół roku. paździochOM SMIERć!
"-Popełnił ksiądz bardzo poważne przestępstwo – powiedział major.
-Jakie przestępstwo?
-Jeszcze nie wiemy – powiedział pułkownik. – Ale dowiemy się. I jesteśmy pewni, że to coś bardzo poważnego”.
Joseph Heller "Paragraf 22"

#127 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 23 marca 2007 - 22:30

Fakt...Oega nie nalezy do aut bezawaryjnych, powiem nawet że należy do autek ipierdliwie awaryjnych.Psują się co chwila jakieś duperele.Ale autem tej klasy to po dwie tony kartofli się nie powinno jeździć....wszak to limuzyna :smile:

Niemniej jest coś takiego co przyciąga do tego auta, wspaniale się jeździ, V6 pięknie gra, jak trzeba to można sobie "depnąć".....no i świdomość że jeździ się czymś wyjątkowym, innym nisz reszta/większość kierowców. :cool:

Coz nie tylko V6 sie fajnie jezdzi. Ja tam mam 2.0 8v i rowniez nie narzekam. ale fakt - oma to auto wyjatkowe, inne... Sasiad ma vectre A z takim samym silnikiem ale jak dla mnie ten samochod nie ma duszy, nie ma tego czegos i sluzy tylko do przemieszczania sie z punktu a do punktu b i tyle... Owszem sa milosnicy Viki i mam nadzieje ze nie urazilem, ale jednak Omka to klasa sama w sobie.
Pzd

#128 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 23 marca 2007 - 22:34

Owszem sa milosnicy Viki i mam nadzieje ze nie urazilem

spoko
:kumple:

#129 OFFLINE   Obywatel

Obywatel
  • 97 postów

Napisany 23 marca 2007 - 22:47

Owszem sa milosnicy Viki i mam nadzieje ze nie urazilem

spoko

No nie wiem :hehe:

#130 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 23 marca 2007 - 22:56

w zasadzie to masz racje... :razz: :wink: flache jaką jako zadośc uczynienie musi postawic... :pad: :pad: :pad:

#131 OFFLINE   Obywatel

Obywatel
  • 97 postów

Napisany 23 marca 2007 - 23:08

w zasadzie to masz racje... :razz: :wink: flache jaką jako zadośc uczynienie musi postawic... :pad: :pad: :pad:

No jasne - dobra okazja nie jest zła :bigok:

#132 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 24 marca 2007 - 00:07

:pad: bedzie cos w ramach zadoscuczynienia... Na zlocie po kielonie za Viki chlupniem :mrgreen:
P.S - nie jednym :hehe:

#133 OFFLINE   szoi

szoi
  • 11 postów

Napisany 04 kwietnia 2007 - 12:46

wcześniej miałem scorpio z 90 roku. Auto chyba niezniszczalne (oprócz końcówek drążków - wiecznie były do wymian)
Teraz jeżdżę viki B ;> - super auto i mogę je polecić każdemu

i zamierzam się niedługo przesiąść na omegę C 2.5 DTI najlepiej w automacie, tylko nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie- pewnie jak zwykle pojadę do ASO i dam do sprawdzenia.

#134 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 14:37

...Omega to poprostu limuzyna która ma troche czegoś wspólnego ze sportowymi autami!! :o :lol:

chyba o 2.0 dth mojego ojca tak nie powiesz :mrgreen: limuzyna to i owszem, ale sportowe :smiech: Na trasie to lata 160( coś przy turbinie kombinował, więc pewnie teraz więcej, ale nie było jak sprawdzić bo w sobotę simering poszedł :bad: ) stary ma już chyba dośc omeg :razz: przez około miesiąc robił już: podłączenie do kompa( sprawdzenie po kupnie), likwidacja błedu poduszek, coś w zawieszeniu przednim, klocki, simering i nie wieadomo, co jeszcze wyskoczy :mrgreen: (Miał kilka lat temu fiata regate kombi, kupił go za 700zł, z wymienionym silnikiem na 1.5 od lanci, 1.6 też lanci dostał gratis, zrobił 180 tyś km, 2 razy wymienił olej :diable: progów nie było, robione tylko hamulce i tym podobne rzeczy zuzywające się, amortyzatorów nie ruszał, miał ją 3 lata, jazdy prawie co noc do białego na fasty po towar, czasem z przyczepką( tona w samochodzie i dwie na przyczepce :cool: ) w obie strony wychodzi 110km, "autobusik" nigdy nie zawiódł, ale jak juz prawie na wylot przegnił to sprzedalismy go za 2 tysiące zł :peace: szkoda, że omegą tak się jeździć nie da)

nie pisz o rzeczach które trzeba zrobić zaraz po zakupie> Poprostu ktoś wcisnoł wam auto które wymagało już wymiany pewnych części eksploatacyjnych. Piszesz o sprawdzaniu silnika na kompie, czy to jest jakaś wada, bo tak to napisałeś. Rozmumiem, że trzeba było kasować błędy poduch, dodam, że tak same z siebie nie pojawiają się, musiała być jakaś ingerencja w układ poduszek.
Czyli podsumówując, z tego co piszesz faktycznie usterką był wyciek na wale

#135 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 15:22

Dzisiaj mogę stwierdzić, że wielka kicha :neutral:
Prawda to, że jak sie jeb....e to wszystko na raz :mad:

Do wymiany, pompa wspomagania (mam używkę na podmianę), cewka zapłonowa, kable wn, świece, olej, filtry, klocki przód/tył, siłownik w drzwiach...
Jak o czymś zapomniałem to dopiszę ;)

Ogólnie na święta podróż pociągiem :evil:

#136 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 kwietnia 2007 - 15:25

No to być może wychodzi to że nic przy niej nie robiłeś po zakupie? :(

#137 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 17:05

Maro,

Nie łam się nic trza być Twardym . Ja dziś załatwiłem sobie otwieranie tylnych drzwi już chyba na Amen (ale będę walczył albo Ja albo te drzwi najwyżej wyrwę)

I coś zaczęła mi delikatnie kopciuch z rury puszczać . No i duperelka za 30 zł przełącznik
kierunkowskazów . :cry: :cry:

Byle nie płakać hlip hlip

[Edit- Waldemarz] poprawka pisowni.

#138 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 17:33

Płakać nie płaczę, bo to normalne. Nic nie trwa wiecznie.
Tylko teraz odłożyć kasę na to wszystko jak tu życie takie drogie a zarobki... no coment :neutral:

#139 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 18:51

Maro, nie marudź...........jakbyś taki biedny był to byś mv6 nie jeździł :mrgreen:

#140 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 18:53

Maro, nie marudź...........jakbyś taki biedny był to byś mv6 nie jeździł :mrgreen:

Nie byłem biedny jak byłem na mamusi garnuszku ;)