Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie następne autko po Omedze?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1035 odpowiedzi na ten temat

#701 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 17 września 2012 - 14:44

No chłopaki co nowe to nowe . A nie auto z którego jak to się mówi śmietankę ktoś już spił :)
No ale to i trzeba zarabiać by się na to szarpać .
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#702 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

Emerytura....a czemu nie.

• 137 postów

Napisany 17 września 2012 - 15:52

W tej cenie to niestety może być problem z kupnem nowego auta. Ostatnio pojeździłem troche po salonach ze znajomymi, którzy szukaja auta z salonu właśnie w tej cenie. Jednym słowem TRAGEDIA. Właściwie żaden z producentów nie ma nic ciekawego do zaoferowania w tej cenie. Nie interesowały nas tylko francuskie auta także tam nas nie było. A coś ciekawszego to niestety wydatek rzędu 80-90 tys. minimum i to też bez rewelacji.

Dacia Duster...:)

#703 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 września 2012 - 16:48

Dacia Duster...

Też myślałem o tym autku.Tylko nie znam osoby która jest posiadaczem Dustera i mogłaby odpowiedzieć na moje pytania.No ale na razie musi mi jedna sprawa zaskoczyć i wtedy zaczną się poszukiwania.A najgorsze jest to że wszystko zależy od jednej - niezbyt przychylnej mi osoby...Ale może akurat.....
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#704 OFFLINE   ccrriiss

ccrriiss

czizero DTi in progress..

• 281 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 17 września 2012 - 21:18

Ahhh... odległa przyszłość ale za jakiś czas to BFL 2,5DTI z 2003 roku w pełnej opcji, i tylko takiej będę szukał. A później to może BMW E-39 3,0D lub E-60 :)

#705 OFFLINE   gaultier89

gaultier89
  • 185 postów

Napisany 26 października 2013 - 22:16

Witam. Czas mojej omegi już minął, w przyszłym roku planuję kupić już coś innego :( nie wiem czy to dobre forum aby tu zakładać temat, ale może ktoś mi doradzi/pomoże. Biorę pod uwagę (bez)awaryjność, spalanie (najlepiej lpg bo chyba wyjdzie najtaniej).
Następce wybieram spośród: Audi A6 C5 z silnikiem 1.8 +lpg, BMW E39 z silnikiem 2.0 +lpg, Mercedes W210 2.0 +lpg. Zna ktoś może opinię na temat tych samochodów? Z góry dzięki i pozdrawiam.

#706 OFFLINE   michauu

michauu
  • 182 postów

Napisany 26 października 2013 - 23:55

więc tak:....auta różne

audi: poszukaj napędu "q", auto solidnie wykonane nie powinno rdzewieć, komfort=sport <równowaga

bmw: auto dość ciasne, dobrze się prowadzi, dobrze wykonane, napęd na tył, sport sport sport

mercedes: jest bardzo komfortowy, duża przestrzeń, bezpieczny, jednak rdza jest wszędobylska <komfort komfort komfort

a myślałeś o a8 d2?

#707 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 27 października 2013 - 00:03

audi quattro jest musi swoje spalić. Mercedes z kolei blachę ma nie gorszą niż omega (jeśli chodzi o ratstyle - czyli pokrycie całego samochodu rudą). Zostaje BMW, jako dość ekonomiczne (niestety części nieco droższe) i dobrze wykonane.

Pomyśl nad większym silnikiem w bmw e39 3.0 w Pb+LPG lub ... 3.0D całkiem udane silniki, dość ekonomiczne i niezawodne :) zresztą więcej dowiesz się na forum BMW

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#708 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 27 października 2013 - 10:00

BMW E39 - sam zmieniłem omegę na takie auto, fakt, ciut mniej miejsca w środku, ale ogólnie jest bardzo dobrze. Silnik 2.0 - nie sprawdzałem, jednak pewnie to samo co z omegą: szału nie będzie.

#709 OFFLINE   gaultier89

gaultier89
  • 185 postów

Napisany 27 października 2013 - 12:21

więc tak:....auta różne

a myślałeś o a8 d2?

nawet o e38 myślałem, ale póki co dla mnie najważniejsza jest ekonomia ;) a jednak taka gablota jak a8 d2 nawet przy najmniejszym silniku 'trochę' łyknie.

audi quattro jest musi swoje spalić. Mercedes z kolei blachę ma nie gorszą niż omega (jeśli chodzi o ratstyle - czyli pokrycie całego samochodu rudą). Zostaje BMW, jako dość ekonomiczne (niestety części nieco droższe) i dobrze wykonane.

Pomyśl nad większym silnikiem w bmw e39 3.0 w Pb+LPG lub ... 3.0D całkiem udane silniki, dość ekonomiczne i niezawodne :) zresztą więcej dowiesz się na forum BMW

diesle raczej odpadają, z powodu tego że większa część mojej jazdy to jazda miejska

BMW E39 - sam zmieniłem omegę na takie auto, fakt, ciut mniej miejsca w środku, ale ogólnie jest bardzo dobrze. Silnik 2.0 - nie sprawdzałem, jednak pewnie to samo co z omegą: szału nie będzie.

ale chyba jakość materiałów i wykończenie jest lepsze niż w omedze?

#710 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 27 października 2013 - 12:28

ale chyba jakość materiałów i wykończenie jest lepsze niż w omedze?

Szczerze nigdy nie zwróciłem nawet na to uwagi, jednak w BMW materiały wydają mi się trochę lepszej jakości (chociaż to może kwestia mniejszego zużycia auta).

#711 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 27 października 2013 - 17:48

http://allegro.pl/bm...3651595021.html

A co myślicie a takim szrociku? :) Godnie chyba zastąpi Złomegę?

#712 OFFLINE   awhaker

awhaker

Czytamy AWUHAKER... :D

• 905 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 27 października 2013 - 18:02

Co do W210 to 2.0 odpuść, mercedes jak i omega jest mega ciężki, miałem takiego mercedesa do tego automata i kombi, to nie jeździło a omega 2.0 szła duuuużo lepiej niż ten mercedes.

#713 OFFLINE   Immo

Immo
  • 1 057 postów

Napisany 27 października 2013 - 18:06

Moim zdaniem za słaby silnik do takiego auta, ale poza tym prezentuje się super.
Już gratulować czy na razie się tylko przymierzasz? :)

#714 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 27 października 2013 - 18:29

Moim zdaniem za słaby silnik do takiego auta, ale poza tym prezentuje się super.
Już gratulować czy na razie się tylko przymierzasz? :)

Tzn planuje na następny rok, ale chodzi mi o ten konkretny model a silnik to na 99% będzie benzyna. Sam sobie sprowadzę. Zapisze się na forum BMW może tam powinni doradzić coś, bo już te 7mki są dość tanie więc pewnie trochę ludzi je ma ;)
A mało o nich wiem :confused:

#715 OFFLINE   Immo

Immo
  • 1 057 postów

Napisany 27 października 2013 - 18:47

Tzn planuje na następny rok, ale chodzi mi o ten konkretny model a silnik to na 99% będzie benzyna. Sam sobie sprowadzę. Zapisze się na forum BMW może tam powinni doradzić coś, bo już te 7mki są dość tanie więc pewnie trochę ludzi je ma ;)
A mało o nich wiem :confused:

Z kilkuletnimi autami segmentu F nie jest problemem je kupić, ale utrzymać. O BMW niezbyt wiele wiem, ale ludzie którzy je użytkowali porównują koszty utrzymania do A8 D3, które jest wyraźnie bardziej wymagające finansowo niż A8 D2 czy A6 C5 i C6.
Jeżeli wiesz że sprostasz, to ten model z dużą benzyną będzie świetnym wyborem :ok:

#716 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 27 października 2013 - 18:52

Zapisze się na forum BMW może tam powinni doradzić coś

tam nic nie znajdziesz, a i dobre forum wybrać to :masakra:
nie mają ogólnopolskiego jako takiego tylko "regionalne-miejskie" :bredzisz:
jestem na kilku :zalamka:

bo już te 7mki są dość tanie

dokładnie :tak:
kumpel teraz wyhaczył e65 3,6 za "grosze" w super stanie i pakietem jak od "niemca" :up:
zazdraszczam mu strasznie ;)

A mało o nich wiem

nasze forum, OKP też Ci pomoże :tak:
swoje BMW mam rok, ale tak zajefajnego forum to już się nie spotyka :brawo:

ps.
ja założyłem "sobie" temat u nas jak szukałem ;)
http://forum.omegakl...?t=78561&page=6
co prawda mam mniejsze, ale tymczasowo;)
po ostatniej podróży kobita powiedziała, że za małe :D także e65 napewno będę szukał :tak:
ostatnio robert514 fajną znalazł e38 w longu, no miód dosłownie,
a ja byłem w Mińsku właśnie z innym po e38 też w longu 5,4 V12 :ok:

#717 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 27 października 2013 - 19:04

Nie będę szukał z wielkim motorem, może nawet wręcz odwrotnie. Znam zalety dużego motoru ale i jego wady. Poza tym to będzie typowy dupowóz i raczej nie do jazdy na co dzień.
Koszty eksploatacji będą istotne. Musze właśnie posprawdzać i tych co już mają/ mieli ten model i znajomych popytam o ceny części.
5.4V12 ?? matko Bosko.... :jump:

#718 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B

Napisany 28 października 2013 - 00:08

Handlarz :) Byłem ze szwagrem rok temu właśnie tam, chyba nawet w tym samym komisie co na tej aukcji. Na placu było z kilkadziesiąt samochodów ustawionych jak mrówki w mrowisku, tylko było miejsce na przejście między nimi.
Ogólnie samochody biorą z niemieckiego źródła od klientów którzy w rozliczeniu samochody zostawiali żeby wziąć nowszy. Czyli zazwyczaj od jednego właściciela. Mówili że w ciągu roku sprzedali kilkaset samochodów :o
Czy druciarstwo u nich po przyjeździe samochodu do PL? Hmmm szwagier narazie nie narzeka na swoje A3 (odpukać...), trochę polecieli w ... przy opłatach, bo miało być opłacone coś co w rzeczywistości nie było a kasa za to została wzięta... Poza tym chyba w porządku.

PS. Chociaż w tej siódemce widzę że już polskie blachy :)

#719 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 28 października 2013 - 00:15

5.4V12 ?? matko Bosko.... :jump:

V12 od BMW to średnio udana konstrukcja :( a szkoda bo 12 garów przyjemnie brzmi :)

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#720 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 28 października 2013 - 00:43

Cimek757 Ale mi nie chodzi o ten konkretny egzemplarz tylko ogólnie o ten model :)

V12 od BMW to średnio udana konstrukcja :( a szkoda bo 12 garów przyjemnie brzmi :)

a w życiu nie kupię V12 V8 też chyba odpadnie... ja nie muszę mieć milion pićset koni w 7mce. Wiem ile utrzymanie takiego silnika wielkiego może kosztować....