Dokładnie, nawet trochę się pojeździło XK8 z 2003 ale oprócz tej schodzącej gumy z guzików to i tak mnie do forda nie przekonasz choć czasem zastanawiam się nad Mondeo zamiast Omegi ale jakoś środek do mnie nie przemawia
nawet w wersji Ghia , wiec ...
Ja np nie przesiadlbym sie do Mondeo. Focus dla mnie jest jak szyty nia miare moich potrzeb.
-Koszty utrzymania niskie (Koszty w Funtach: ubezpieczenie: O-450, F-330, Podatek: O-205, F-125, spalanie O:10-15l, F:5-8l). Rocznie zbiera mi sie kilkaset Funtow. Plus dla Focusa
-Wszystko co potrzebuje mieszcze (czyli nasza trojka wygodnie jezdzi i jeszcze nie musialem zrezygnowac z niczego co chcialem zmiescic do bagaznika). Omega jest niby wieksza, ale poza przewiezieniem wersalki i stolu nie czulem roznicy. kombiak Omegi ma swietny pomysl z plaska podloga.
-Duza ilosc miejsca w srodku wzgledem malych wymiarow zewnetrznych (maska Focusa jest krotka wiec srodek zyskuje). Czyli parkuje w mniejsze miejsca, a w srodku i tak mam go sporo. Wg mnie plus dla Focusa.
-Promien skretu pozwala na zawracanie na jeden raz, jak Omega
-Moge wygodnie zrobic 1000km bez postoju (poza ta skora ktora powoduje, ze plecy mam mokre, no i natura czasami wola). Tempomat jest wiec spac za kierownica mozna. Tak jak w Omedze.
- auto ma 6 poduszek i jest wysoko w kategoriach bezpieczenstwa. Plus dla focusa.
- trendowny plastik wszedzie choc design jest sporo ladniejszy od Focusa I. Kwestia gustu
- grzanie przedniej szyby, czyli nie wiem co to odmrazacz do szyb.