Olej Opałowy 2,5TD '96
Napisany 08 lutego 2011 - 22:47
na pełny bak opału wlewałem ok 200-300ml mixolu i było ok.
Napisany 08 lutego 2011 - 22:49
Kolego daj ci bóg żeby tobie motor nie siadł , ja z swojego doświadczenia wiem iż wystarczy wlać kilka litrów BIO , i już czuć " plackami " jeśli tego nie czujesz to może masz katar . W takim przypadku na zdrowie , wstaw auto do garażu zostaw by silnik chwile popracował i placki gwarantowane:jump:
ja to niewiem o co chodzi z tymi plackami
tyle osob o tym pisze ale ja to placki czulem jedynie jak do komarka do paliwa wlalem jakiegos jadalnego bo mixola nie bylo;)
latem do auta zalewalem czysty rzepak smazalniczy i nic plackami nie smierdzi
zapach jest co prawda inny ale napewno nie przypomina smazenia
to jest jakis mit:p albo nastawienie psychiczne
wmawiasz sobie ze bedzie smierdziec plackami i je czujesz
Napisany 08 lutego 2011 - 23:26
a silniczek naprawde lepiej pracuje chyba ze ten bio na bliskiej jest leprzy od ON z mojej stacji gdzie tankowałem to różnica może byc jak ON był pomieszany Bóg wie z czym. to może dlatego lepiej sie zbiera, ale w każdym razie no zbiera sie, w jakim celu bym miał gadać ze jest inaczej, dla szpanu? nie mój typ. mogłem nic nie napisać a tak sie dziele z doświadczeniem. tak jak wczesniej napicałem bio jest bardziej czyste od ON (gdzies to wyczytałem to co teraz pisze) ma właściwości czyszczace i mocno czyści zbiornik jak i przewody z róznego rodzaju syfu. autka któr niby na bio smigaja po jakimś czasie traca moc ale to wina filtra paliwa bo sie szybciej zatyka. jedyny minus bio to że miesza sie z woda. dla tego do silników CR jest nie wskazane bo mikrokropla wody może uszkodzic wtrysk, a w np naszych silnikach sa zwykłe wtryski a ilośc wody jest tak znikoma ze zostanie ona wyparowana w komoże spalania. fakt woda nie potrafi sie tak sprężyć jak paliwo ale zostanie wczesniej wyparowana a szkodliwie na nasze wtryski nie działa(ile w tym prawdy nie wiem. to sa info wyczytane na jakims portalu motoryzacyjnym wiec prosze nie wciskac mi tego zaraz do butów ze to moje słowa, może i moje ale nie moje dośwadczenie i eksperymety. ja swoje dopiero zaczyna robić hehe) w każdym razie dzis sie przypadkowo dowiedziałm ze na bazie której tankuje forda tranzita w robocie z roku 2004 własnie lejemy bio. bo tak zakład ustawił przetarg i to że nawet nie wiedziałem a z autkami nic si enie dzieje jeszcze bardziej skłoniło mnie do podjecia decyzji. a na naszej bazie mamy rózne autka, od cieżarówek po busy, pickupy, osobówki HDi, traktory koparki itd. wszytsko na bio. nawet nie wiedziałem. tylko zawsze mnie zastanawiało dlaczego jak tankuje te paliwo wali szambem. sie okazało ze zapach ten sam jest na bliskiej. techniczny mi dzis gada własnie ze to stacja co bio sprzedaje tylko i wyłacznie i innego paliwa tam nie dostanie sie, nawet Pb95 czy 98 nie maja, dla tego nie wiedziałem bo żadnych oznaczeń nie ma. ale np Rybnicki MZK tez tam tankuje, staż miejska, zieleń miejska i wodociągi hehe.
aha. zapomniałem dodać. pod maska na przelotkach pomiedzy wtryskami mam węzyki przezroczyste i widac jak bio sobie tam płynie. jest koloru zilonego. a olej do placków jest żółty a ropa to kazdy wie jaki ma kolor nie??
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem
http://figop.digart.pl/
Napisany 08 lutego 2011 - 23:27
mam dla was przykra wiadomosc
nie raz wlewaliscie bio na stacji
na niejednej mniejszej a moze i wiekszej stacji te paliwa sa mieszane w caly swiat
nigdy nie ma pewnosci ze jak podnosimi pistolet tam poleci to co na dystrybutorze jest opisane
figop
jesli chodzi o olej z lidla to on tez nie smierdzi plackami

a jesli chodzi o odczucia w sprawie mocy to tylko ci sie wydaje ze jest mocniejszy bo myslisz o tym
auto pewnie chodzi ci tak samo jak przed zalaniem bio
tylko ze myslisz o tym i chcesz w to wierzyc, a nawet jesli jest mocniejszy wplyw moze miejc na to np temperatura powietrza ktora w ostatnich dniach jest rewelacyjna do jazdy autem
na mrozie czy w upaly auto tez sie bedzie inaczej zbierac
Napisany 08 lutego 2011 - 23:36
ja z swojego doświadczenia wiem iż wystarczy wlać kilka litrów BIO , i już czuć " plackami " jeśli tego nie czujesz to może masz katar
to dziwne masz te doświadczenie. bo ja zalałem do połowy zbirnika i zadnego placuszka nie czuje. nie mam kataru a może twój zapach jest związany z jakąs chorobanp na tle psychiczny, eksperci nazywaja to urojeniem
figop
jesli chodzi o olej z lidla to on tez nie smierdzi plackami
a jesli chodzi o odczucia w sprawie mocy to tylko ci sie wydaje ze jest mocniejszy bo myslisz o tym
auto pewnie chodzi ci tak samo jak przed zalaniem bio
tylko ze myslisz o tym i chcesz w to wierzyc, a nawet jesli jest mocniejszy wplyw moze miejc na to np temperatura powietrza ktora w ostatnich dniach jest rewelacyjna do jazdy autem
na mrozie czy w upaly auto tez sie bedzie inaczej zbierac
co do palcków. jakies 2 lata temu stałem busem pod lidlem czekałem na przeładunek. pełno ludzi wyłaziło z sklepu z olejem spozywczym. wlewali to to golfów do eskortów i innych. naprawde smierdziało plackami a nie wiedziałem wczesniej ze niby tak jest. to było moje jedyne doswiadczenie z tym zapachem, chyba ze zbiego okoliczności w pobliskim domu placki smazyli i z tad ten zapaszek.
co do mocy to powiem tak. tez możesz miac jak najbardziej racje.
ale np lejac u mnie na BP on a lejąc na orlenie ON jest różnica. na orlenowskim lepiej autko sie zbiera, ale tam mam daleko jechać bo to na wylocie z rybnika a BP mam pod domem. może naprawde ON na BP jest złej jakości a wlewając BIO zauważyłem poprawę. może na BP to syf i dlatego teraz mam wrażenie ze autko lepiej sie zbiera albo i tez dodatnia tem otoczenia., w kazdym razie napisałem swoije pierwsze wrazenie. zobaczymy co dalje bedzie. kiedy sie filtr zapcha a mam nowy, kiedy przyjdzie minus na dworze jak autko zapalac bedzie i jak bedzie sie zbierać. to jest dopiero pierwszy dzien na tym paliwie i nie mówie ze znakomite i nikomu nie polecam, ja to robie tylko i wyłacznie na swoje ryzyko no i dziele sie wrażeniami. a ze nie mam dostepu do OO to leje Bio. pozdro
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
[SIGPIC][/SIGPIC]
Napisany 09 lutego 2011 - 15:33
Wie nie gadajcie głupot że nikt nie czuje smrodów spalonych frytek.
a dodam że bio mam z ORLENU
Napisany 09 lutego 2011 - 16:25
ale tankowane na orlenie czy dystrubucja jest z orlenu?? u nas w rybniku nie widziałem na orlenie stanowiska z bio. jedynie co można kupic to na BLISKIEJbio mam z ORLENU
[SIGPIC][/SIGPIC]
Napisany 09 lutego 2011 - 16:34
a jedno na kompie spalanie na jałowym pokazywało 0,7 l/h a na ON pokazuje 0,9l/h ale aby więcej palił to nie. szkoda ze nie kosztuje 3 zł za L
Napisany 09 lutego 2011 - 16:57
własnie dzisiaj to zauważyłem ze mi też mniej pokazuje.a jedno na kompie spalanie na jałowym pokazywało 0,7 l/h a na ON pokazuje 0,9l/h

po 3 złote to było by bajka.
[SIGPIC][/SIGPIC]
Napisany 09 lutego 2011 - 17:46
Napisany 09 lutego 2011 - 17:49
To ja nie wiem co wy macie za bio, ja całe lato jeździłem w SCANI 124 na bio i wali frytkami jak cholera, jest taniej, ale auto nie miało takiej mocy, długo się zbierało, no i filtry często trzeba było zmieniać.
Wie nie gadajcie głupot że nikt nie czuje smrodów spalonych frytek.
a dodam że bio mam z ORLENU
Popieram cię kolego jak znajomi leją Bio do swoich diesli i przejeżdzają koło mnie to czuć to od razu . A i silnik nie ma takiej mocy jaką powinien mieć .
Jeśli innym na Bio mniej pali bo komputer tyle pokazuje to są w błędzie, niech zaleją pod korek i przejadą z jakieś 700 km i dotankują do pena to wyjdzie całkiem inne spalanie niż komputer pokazuje ponieważ on przelicza nie ilość zurzytego paliwa tylko na przepływomierzy ilość powietrza przechodzącego przez niego . Nie wierzmy tak do końca komputerom w naszych autach one też mogą sie mylić np. wystarczy przejechać się laguną II po autostradzie ( w niemczech ) z prędkością wyższą powiedzmy 180 km/h na odcinku 200km a komputer powie że mamy za mało powietrza w którymś kole , zdolności obliczeniowe komputera w naszych samochodach z przed kilku lat można porównać do średniej klasy telefonu komórkowego .
Napisany 09 lutego 2011 - 18:16
komputer pokazuje ponieważ on przelicza nie ilość zurzytego paliwa tylko na przepływomierzy ilość powietrza przechodzącego przez niego

a po za tym ja sie tam nie przejmuje. zawsze będą podzielone zdania. to tak samo jak kilka nascie lat temu gadano na temat LPG. ze silnik sie wykonczy, bo gaz jest suchy itd. a obecnie 80% bęzyniaków jest zagazowanych. a najwięksi ekserci to ci co nigdy nie mieli doświadczenia z danym przypadkiem. tylko słychać że mój kolega, ze mój sąsiad, wójek że kolega kolegi powiedział ze jego kolega itd. pozdrawiam
[SIGPIC][/SIGPIC]
Napisany 09 lutego 2011 - 20:46
:a po za tym ja sie tam nie przejmuje. zawsze będą podzielone zdania. to tak samo jak kilka nascie lat temu gadano na temat LPG. ze silnik sie wykonczy, a obecnie 80% bęzyniaków jest zagazowanych. a najwięksi ekserci to ci co nigdy nie mieli doświadczenia z danym przypadkiem
Nikt tobie nie każe się przejmować to twoje auto i twoja kasa , więc rób z nim co chcesz . Sam jeżdziłem kilka lat (prywatnie i służbowo ) na LPG i wiem że jest to możliwe przy zachowaniu pewnych zasad ( filtry , świece , przewody ). Jeśli chodzi tobie o LPG to powiedz dlaczego nie można go zastosować do najnowszego BMW seri 3 , lub założenie instalacji do imprezy powyżej 2001r mija się z celem koszt powyżej 7tyś .
PROPONUJE JEŚLI BĘDZIESZ SPRZEDAWAŁ SWOJĄ OMEGĘ NAPISZ W OGŁOSZENIU JEŻDŻIŁA NA BIO .
Pozdowienia dla wszystkich czytających posty .
ja nie mam przepływomierza i nigdy go nie było, nie pisz głupot że z przepływki bierze
OK przepraszam mogłem się pomylić , nie jestem z wykształcenia mechanikiem tylko miłośnikiem motoryzacji więc niektóre fakty mogłem pomylić z danym modelem .
Jeśli chodzi o Bio to teść wozi paliwa z rafinerii gdańskiej lub hurtowni pod bydgoszczą pytałem jak jest z tym paliwem - i uzyskałem odpowiedz że to nie jest paliwo tylko koncentrat do domieszki z ON wszystkie przewody gumowe w szybszym czasie parcieją i to samo się dzieje z uszczelkami .
Więcej na ten temat się nie będę wypowiada każdy swój rozum ma jeśli coś jest tańsze to nie będzie lepsze . Chińszczyzna jest tania ale czy dobra ? ? ?
:confused: :confused: :confused:
Napisany 09 lutego 2011 - 21:23
nie chodzi mi po ile jest tylko jaka jest roznica w cenie na waszych stacjach
Napisany 09 lutego 2011 - 21:37
zaznaczam ze nie polecam i nie zachwalam tego bio, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, dziele sie z doświadczeniami. co będzie to będzie. jak szlak tafi to trudno. narazie jest ok. za około 1 miesiąc wymienie filtr. rozbebesze go i zobacze jak w srodku wygląda. a co to teści co wożą paliwa to ja tez cos moge powiedziec, mój dalszy kuzyn wozi ropke w cysternie, nie powiem w jakim koncernie, w kazdym razie po drodze ma kilku klientów na ta ropę, ale stan musi sie zgadzac więc dolewa wody. potem to trafia na stacje gdzie ktoś tankuje niby ON dobrej jakości co silnika nie zniszczy hehehe. tak sie przechwalał ale ile w tym prawdy nie wiem, a jak cos w tym prawdy kolego i sie okaze ze to własnie to paliwo trafia na twoja stacje gdzie tankujesz swoją omegę to co teraz powiesz????
jaka jest roznica w cenie na waszych stacjach
ON 4.89 za litr
bio 4.09 za litr
takie kwoty były w dzien co zatankowlem bio
ale pare dni temu bio było po 3.98 za litr a ON jakies 4.67 cos koło tego
[SIGPIC][/SIGPIC]
Napisany 10 lutego 2011 - 04:14
To się mija z celem, zrozumie z acetonem czy rozpuszczalnikiem ale z wodą nie wykonalne.
a cena bio na stacji co tankowałem 4,49 a ON 4,50, Orlen.
Napisany 10 lutego 2011 - 09:17

Generalnie polecam czerwone bo z uszczelkami nic sie nie dzieje, auto jezdzi tak jak powinno wystarczy dolac mixolu i tylko latac

Napisany 10 lutego 2011 - 09:35
Co do pomp, panowie nei oszukujmy sie, te auta maja juz po 12-14lat... nieraz na jednej pompie przelatane. Wiec jezeli komus poleci pompa po czerwonym to nie uwierze w to ze przez to paliwo. Rownie dobrze bylo jechac V-powera zalac i stalo by sie to samo. Tylko ten ktory leje czerwone raczej nie czesto gosci na Shellu wiec jak sie zepsuje to juz musi przez czerwone !
no i to jest swieta prawda:D
jak nie ma na co zwalic to na lewe paliwo najlepiej:D
sprawdzalem na stacji cene u mnie na orlenie
on 4,64
bio 4,55
roznica po chu...
nie warto nawet sobie glowe zawracac
gdyby bio bylo po zalozmy mniej niz 4 zl to jeszcze jakies marne grosze by z tego zostaly ale tak to sie nie ma co bawic
zreszta ja i tak dalej na red bulu bede pomykac:D
Napisany 10 lutego 2011 - 14:01