!!! GRZANIE !!!
Napisany 03 listopada 2011 - 22:31
Chłodnice wymieniłem miesiąc później potem zalałem troszeczkę octu bo myślałem, że puści ale nic jak zlewałem mieszankę z ludwikiem to było czuć ocet więc musiało ruszyć trochę nagrzewnicę. Jak mogę przegrzać silnik?? jak to sie dzieję ?????? a i o co kaman z rurkami na zaworze trójdrożnym?? ma ktoś może schemat jak powinno być to podłączone???? podczas wymiany uszczelki pod głowicą może coś mi marokańcy pokićkali
Napisany 10 listopada 2011 - 21:27
ostatnio wziałem sie za ogrzewanie w omedze gdyz dmucha ona zaledwie słabe letnie powietrze. wyczytałem o metodach czysczenia nagrzewnic , dzisiaj wyczysciłem troche nagrzewnice bez jej wyciagania (przez grodzie) nie była chyba mocno zasyfiona bo wyleciała tylko troche rdzawego płynu. I odpalam i na poczatku cos sie poprawiło ale potem wróciło do normy tzn troche cieplejsze teraz niby jest.
i mam pytania czy to nagrzewnica jest do bani?? czy to moze byc tak ze płyn wchodzi do nagrzewnicy i wychodzi z niej i sie gdzies zapycha i nie ma obiegu i dlatego nie grzeje?
Chodzi o ten zawór trójdrożny? ktos mi powie cos na ten temat? trzeba go wymienic czy co?? nic mi nie ciekło z tego układu. nieche rozbierac całej dechy i na darmo wymieniac nargzewnice... tyle roboty...
czesc
Edit: Nawalony Zając
Przeniosłem do istniejącego wątku. Kolego szukajka nie gryzie!
Napisany 12 listopada 2011 - 09:22
czesc
ostatnio wziałem sie za ogrzewanie w omedze gdyz dmucha ona zaledwie słabe letnie powietrze. wyczytałem o metodach czysczenia nagrzewnic , dzisiaj wyczysciłem troche nagrzewnice bez jej wyciagania (przez grodzie) nie była chyba mocno zasyfiona bo wyleciała tylko troche rdzawego płynu. I odpalam i na poczatku cos sie poprawiło ale potem wróciło do normy tzn troche cieplejsze teraz niby jest.
i mam pytania czy to nagrzewnica jest do bani?? czy to moze byc tak ze płyn wchodzi do nagrzewnicy i wychodzi z niej i sie gdzies zapycha i nie ma obiegu i dlatego nie grzeje?
Chodzi o ten zawór trójdrożny? ktos mi powie cos na ten temat? trzeba go wymienic czy co?? nic mi nie ciekło z tego układu. nieche rozbierac całej dechy i na darmo wymieniac nargzewnice... tyle roboty...
czesc
Edit: Nawalony Zając
Przeniosłem do istniejącego wątku. Kolego szukajka nie gryzie!
jesli wlaczasz ogrzewanie i przez chwile jest a potem znika to nagrzewnica nie ma wydajnosci - do wymiany
Napisany 17 listopada 2011 - 18:52
Czy ten silniczek powinien reagować na podawane napięcie?
przeniosłem do istniejącego tematu ;kocyk
Napisany 18 listopada 2011 - 11:59
Mam problem ze wspomnianym autem i ogrzewaniem jest to, jak wspomniałem Omega B klimatronik benzyna. Problemem jest brak ogrzewania po stronie kierowcy, tył i pasażer otrzymują ciepło. Przewertowałem na forum Opla trochę postów i mojej usterki nie znalazłem. Dzisiaj odpiąłem silniczek sterowania klapkami, który nie reaguje na napięcia podawane nawet bezpośrednio. Jeśli jestem w błędzie, że jest to silniczek, to proszę mnie poprawić. Pokazany element usytuowany jest przy słupku od strony kierowcy, a jego zadaniem jest podnoszenie klapek nawiewu-chyba.
Czy ten silniczek powinien reagować na podawane napięcie?
przeniosłem do istniejącego tematu ;kocyk
to jest elektrozawor od sterowania zaworem trojdroznym albo obiegiem zamknietym, po podaniu mu napiecia powinno byc slychac klik w srodku ale nie ma on wplywu na ogrzewanie po stronie kierowcy. silniczek jest glebiej - sprawdz czy ciegno ci nie spadlo.
Napisany 25 grudnia 2011 - 02:33
Mam taki problem:walneła mi pompa wody omega 2.0 16v 1995r.Została wymieniona pompa i napinacz , zalany płyn nowy .Ale słabo grzeje nawet jak sie juz zagrzeje silnik.Przedtem działało nagrzewanie super.Prosze o pomoc......
Napisany 25 grudnia 2011 - 12:31
Witam
Mam taki problem:walneła mi pompa wody omega 2.0 16v 1995r.Została wymieniona pompa i napinacz , zalany płyn nowy .Ale słabo grzeje nawet jak sie juz zagrzeje silnik.Przedtem działało nagrzewanie super.Prosze o pomoc......
jakiej firmy pompa ?
Napisany 25 grudnia 2011 - 20:26

Napisany 26 grudnia 2011 - 01:45
Napisany 27 grudnia 2011 - 12:43
jakiej firmy pompa ?
Pompa jest niemiecka nie pamietam nazwy
moze zle odpowietrzony
A jak dobrze odpowietrzyc?
Napisany 27 grudnia 2011 - 13:42
kraft przypadkiem ? jesli tak to mozesz ja od razu na smietnik wyrzucic. zle zrobione lopatki + za plytko osadzone.Pompa jest niemiecka nie pamietam nazwy
Napisany 29 grudnia 2011 - 12:25
prosze o porade
Napisany 01 stycznia 2012 - 13:51
Zastanawia mnie syczenie dochodzące z okolicy licznika, dokładniej za Mid-em....
Macie jakieś pomysły??
Napisany 31 stycznia 2012 - 20:09
CZytam i czytam i nic nie moge zrobic..Posiadam Omega 01.r 2.2 16v. nie lecialo mi cieple powietrze wiec dzisiaj wyczyscilem wszystko octem ..Jakis tam balagan wylecial ..I bylo ciut lepiej .. W samochodzie zaczelo robic sie cieplej..Potem zalalem wszystko znowu plynelem i problem powrocil..Znow jest zimno jak cholera

Pozdrawiam wszystkich klubowiczow

przeniosłem w istniejący temat ,;kocyk
Napisany 31 stycznia 2012 - 20:12
To doczytaj ze pompka jest w silnikach V6..Czytam gdzies o pompce pod zbiornikiem wyrownaczym ale ja po wyjeciu zbiornika nic tam nie widze ..

A u Ciebie wszystko wskazuje na zabita nagrzewnice...
Napisany 31 stycznia 2012 - 21:44

To kolego postawiles mnie na nogi bo juz myslalem ze moze ktos ukradl mi ta pompke

Ale bede mial jeszcze jedno pytanko do was ..Bo tak sobie popatrzylem pod maska i rozumiem ze weze do nagrzewnicy to te gumowe ktore wchodza po lewej stronie do komory silnika ? ..Zaznaczam ze to jest wersja angielka

W kazdym razie jutro jeszcze raz zaleje go octem ..Byc moze zbyt mało pojezdzilem z tym specyfikiem ??
Napisany 02 lutego 2012 - 18:05
przeniosłem w odpowiedni temat ,;kocyk
Napisany 02 lutego 2012 - 18:10
i pisz we właściwym dziale