Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

!!! GRZANIE !!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
340 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   Strazak24

Strazak24
  • 3 postów

Napisany 03 listopada 2011 - 22:31

Koledzy o co chodzi z tą rurką podciśnienia ?? gdzie ona jest i która to ??

Chłodnice wymieniłem miesiąc później potem zalałem troszeczkę octu bo myślałem, że puści ale nic jak zlewałem mieszankę z ludwikiem to było czuć ocet więc musiało ruszyć trochę nagrzewnicę. Jak mogę przegrzać silnik?? jak to sie dzieję ?????? a i o co kaman z rurkami na zaworze trójdrożnym?? ma ktoś może schemat jak powinno być to podłączone???? podczas wymiany uszczelki pod głowicą może coś mi marokańcy pokićkali

#222 OFFLINE   michail

michail
  • 81 postów

Napisany 10 listopada 2011 - 21:27

czesc

ostatnio wziałem sie za ogrzewanie w omedze gdyz dmucha ona zaledwie słabe letnie powietrze. wyczytałem o metodach czysczenia nagrzewnic , dzisiaj wyczysciłem troche nagrzewnice bez jej wyciagania (przez grodzie) nie była chyba mocno zasyfiona bo wyleciała tylko troche rdzawego płynu. I odpalam i na poczatku cos sie poprawiło ale potem wróciło do normy tzn troche cieplejsze teraz niby jest.

i mam pytania czy to nagrzewnica jest do bani?? czy to moze byc tak ze płyn wchodzi do nagrzewnicy i wychodzi z niej i sie gdzies zapycha i nie ma obiegu i dlatego nie grzeje?
Chodzi o ten zawór trójdrożny? ktos mi powie cos na ten temat? trzeba go wymienic czy co?? nic mi nie ciekło z tego układu. nieche rozbierac całej dechy i na darmo wymieniac nargzewnice... tyle roboty...

czesc

Edit: Nawalony Zając
Przeniosłem do istniejącego wątku. Kolego szukajka nie gryzie!

#223 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 12 listopada 2011 - 09:22

czesc

ostatnio wziałem sie za ogrzewanie w omedze gdyz dmucha ona zaledwie słabe letnie powietrze. wyczytałem o metodach czysczenia nagrzewnic , dzisiaj wyczysciłem troche nagrzewnice bez jej wyciagania (przez grodzie) nie była chyba mocno zasyfiona bo wyleciała tylko troche rdzawego płynu. I odpalam i na poczatku cos sie poprawiło ale potem wróciło do normy tzn troche cieplejsze teraz niby jest.

i mam pytania czy to nagrzewnica jest do bani?? czy to moze byc tak ze płyn wchodzi do nagrzewnicy i wychodzi z niej i sie gdzies zapycha i nie ma obiegu i dlatego nie grzeje?
Chodzi o ten zawór trójdrożny? ktos mi powie cos na ten temat? trzeba go wymienic czy co?? nic mi nie ciekło z tego układu. nieche rozbierac całej dechy i na darmo wymieniac nargzewnice... tyle roboty...

czesc

Edit: Nawalony Zając
Przeniosłem do istniejącego wątku. Kolego szukajka nie gryzie!

jesli wlaczasz ogrzewanie i przez chwile jest a potem znika to nagrzewnica nie ma wydajnosci - do wymiany

#224 OFFLINE   Borko

Borko
  • 8 postów

Napisany 17 listopada 2011 - 18:52

Mam problem ze wspomnianym autem i ogrzewaniem jest to, jak wspomniałem Omega B klimatronik benzyna. Problemem jest brak ogrzewania po stronie kierowcy, tył i pasażer otrzymują ciepło. Przewertowałem na forum Opla trochę postów i mojej usterki nie znalazłem. Dzisiaj odpiąłem silniczek sterowania klapkami, który nie reaguje na napięcia podawane nawet bezpośrednio. Jeśli jestem w błędzie, że jest to silniczek, to proszę mnie poprawić. Pokazany element usytuowany jest przy słupku od strony kierowcy, a jego zadaniem jest podnoszenie klapek nawiewu-chyba.
Czy ten silniczek powinien reagować na podawane napięcie?

przeniosłem do istniejącego tematu ;kocyk

#225 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 18 listopada 2011 - 11:59

Mam problem ze wspomnianym autem i ogrzewaniem jest to, jak wspomniałem Omega B klimatronik benzyna. Problemem jest brak ogrzewania po stronie kierowcy, tył i pasażer otrzymują ciepło. Przewertowałem na forum Opla trochę postów i mojej usterki nie znalazłem. Dzisiaj odpiąłem silniczek sterowania klapkami, który nie reaguje na napięcia podawane nawet bezpośrednio. Jeśli jestem w błędzie, że jest to silniczek, to proszę mnie poprawić. Pokazany element usytuowany jest przy słupku od strony kierowcy, a jego zadaniem jest podnoszenie klapek nawiewu-chyba.
Czy ten silniczek powinien reagować na podawane napięcie?

przeniosłem do istniejącego tematu ;kocyk

to jest elektrozawor od sterowania zaworem trojdroznym albo obiegiem zamknietym, po podaniu mu napiecia powinno byc slychac klik w srodku ale nie ma on wplywu na ogrzewanie po stronie kierowcy. silniczek jest glebiej - sprawdz czy ciegno ci nie spadlo.

#226 OFFLINE   shaft1973

shaft1973
  • 3 postów

Napisany 25 grudnia 2011 - 02:33

Witam
Mam taki problem:walneła mi pompa wody omega 2.0 16v 1995r.Została wymieniona pompa i napinacz , zalany płyn nowy .Ale słabo grzeje nawet jak sie juz zagrzeje silnik.Przedtem działało nagrzewanie super.Prosze o pomoc......

#227 OFFLINE   gangster525

gangster525

insignia 2.0 T

• 526 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 grudnia 2011 - 11:27

moze zle odpowietrzony

#228 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 25 grudnia 2011 - 12:31

Witam
Mam taki problem:walneła mi pompa wody omega 2.0 16v 1995r.Została wymieniona pompa i napinacz , zalany płyn nowy .Ale słabo grzeje nawet jak sie juz zagrzeje silnik.Przedtem działało nagrzewanie super.Prosze o pomoc......

jakiej firmy pompa ?

#229 OFFLINE   Largo

Largo
  • 17 postów

Napisany 25 grudnia 2011 - 20:26

a termostat sprawny ? zobacz czy masz ciepłe węże . Możliwe że problem tkwi tez na nagrzewnicy przejedz paręnaście kilometrów sprawdz węże ilośc płynu w zbiorniczku i daj znać ;)

#230 OFFLINE   Mafiu1991

Mafiu1991
  • 4 postów

Napisany 26 grudnia 2011 - 01:45

Witam koledzy, mam taki problem rok temu miałem extra ogrzewanie do czasu kiedy uszczelka pod głowicą mi poleciała i auto od mechanika wróciło do mnie ogrzewanie jest słabe. A w tym roku jeszcze słabsze starałem się przeczyścić nagrzewnice ale za wiele to nie pomogło i sam nie wiem co mam robić, wymieniłem płyn termostat na nowy ktory trzyma ponad 90. przy temp.90 leci letnie powietrze na szybe i na nogi na nogi a jak ustawie na kabinę to trochę cieplejsze. ale słabe jak jade 20km do pracy to i tak mam zimne ręce bo w aucie jest chłodno jak włączę termoobieg wewnetrzny z kratek leci troche cieplejsze powietrze, ale po chwili parują szyby jestem już bezradny i nie wiem czy to czas na nagrzewnice czy ktoś coś źle podłączył?? już miałem sobie kupić dmuchawę ciepłego powietrza pod zapalniczkę pozdrawiam i proszę o pomoc. dodam, że moja omega jest z 1994 roku bez klimatyzacji. może mechanicy źle zalożyli podciśnienie prosze o pomoc

#231 OFFLINE   shaft1973

shaft1973
  • 3 postów

Napisany 27 grudnia 2011 - 12:43

jakiej firmy pompa ?

Pompa jest niemiecka nie pamietam nazwy

moze zle odpowietrzony

A jak dobrze odpowietrzyc?

#232 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 27 grudnia 2011 - 13:42

Pompa jest niemiecka nie pamietam nazwy

kraft przypadkiem ? jesli tak to mozesz ja od razu na smietnik wyrzucic. zle zrobione lopatki + za plytko osadzone.

#233 OFFLINE   Hubcik

Hubcik
  • 60 postów

Napisany 29 grudnia 2011 - 12:25

kupiłem omege silnik 2.0 16v a tam brak ogrzewania. przewody sa zimne od nagrzewnicy poprzedni właściciel powiedział ze to sie stalo po wymianie silnika. przewody do chłodnicy cieple trzyma normalnie tem. nie gotuje sie.
prosze o porade

#234 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 29 grudnia 2011 - 13:14

Wymień nagrzewnice.

#235 OFFLINE   Kr30is

Kr30is
  • 87 postów

Napisany 01 stycznia 2012 - 13:51

Wymieniłem nagrzewnicę, DOKŁADNIE odpowietrzyłem układ, grzeje ale moim zdaniem nie tak jak powinno, termostat nowy, zawór trójdrożny sprawdzony gdzie szukać winowajcy??
Zastanawia mnie syczenie dochodzące z okolicy licznika, dokładniej za Mid-em....
Macie jakieś pomysły??

#236 OFFLINE   Ozzy1212

Ozzy1212
  • 6 postów

Napisany 31 stycznia 2012 - 20:09

Witam klubowiczow!!..

CZytam i czytam i nic nie moge zrobic..Posiadam Omega 01.r 2.2 16v. nie lecialo mi cieple powietrze wiec dzisiaj wyczyscilem wszystko octem ..Jakis tam balagan wylecial ..I bylo ciut lepiej .. W samochodzie zaczelo robic sie cieplej..Potem zalalem wszystko znowu plynelem i problem powrocil..Znow jest zimno jak cholera !! ..Jeden waz do nagrzewnicy jest cieply a ten nizej juz nie ..Poprzednio bylo lepiej ..Czytam gdzies o pompce pod zbiornikiem wyrownaczym ale ja po wyjeciu zbiornika nic tam nie widze ..Czy jestescie mi w stanie jakos pomoc albo nakierowac..Nie wiem juz sam czy mam czyszcic nagrzewnica czy zaczac od czegos innego..Bardzo prosze was o pomoc poniewaz lada dzien musze wyjechac a juz przy tych mrozach jest to nie do wytrzymania ...

Pozdrawiam wszystkich klubowiczow :)

przeniosłem w istniejący temat ,;kocyk

#237 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 stycznia 2012 - 20:12

..Czytam gdzies o pompce pod zbiornikiem wyrownaczym ale ja po wyjeciu zbiornika nic tam nie widze ..

To doczytaj ze pompka jest w silnikach V6 :D
A u Ciebie wszystko wskazuje na zabita nagrzewnice...

#238 OFFLINE   Ozzy1212

Ozzy1212
  • 6 postów

Napisany 31 stycznia 2012 - 21:44

Dziekuje za przeniesienie mojego postu i przepraszam jednoczesnie za klopot..Dopiero stawiam pierwsze kroczki ::masakra:..

To kolego postawiles mnie na nogi bo juz myslalem ze moze ktos ukradl mi ta pompke :D...Czyli w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak wyciagac nagrzewnice ?..

Ale bede mial jeszcze jedno pytanko do was ..Bo tak sobie popatrzylem pod maska i rozumiem ze weze do nagrzewnicy to te gumowe ktore wchodza po lewej stronie do komory silnika ? ..Zaznaczam ze to jest wersja angielka !! Czyli nagrzewnice mam po lewej stronie autka ..Zreszta ktoregos dnia probowalem tam sie dostac ale nawet niemoge wyjac schowka :masakra

W kazdym razie jutro jeszcze raz zaleje go octem ..Byc moze zbyt mało pojezdzilem z tym specyfikiem ??

#239 OFFLINE   croton5

croton5
  • 41 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 18:05

koledzy ratujcie 3tyg temu wymienilem chlodnice i plyn odkrecilem korek i odpalilem auto celem odpowiedszenia ok.od tamtej pory samochod nagrzewa sie do 95 na postoju z nawiewu leci chlodne pow...kiedy rusze temp.. spada do 70 i z nawiewu leci cieple pomyslalem ze nagrzewnica zapchana albo zapowiet.... skrecilem grzanie na min wylaczylem nawiew i dalej to samo kiedy stoje tem 95 ruszam spada do 70 80 w trasie temp trzyma 90 i leci cieple wystarczy ze sie zatrzymam np swiatlach temp rosnie do 95 100 z nawiewu leci chlodne jak rusze 70 z naw.. cigorace po 3 kl 90i gor.. zmienilem termostat i nadal to samo pompa wodna ok cicha nic nie slychac zeby cos tam sie dzialo co moze byc przyczyna przed zmiana chlodnicy bylo ok ..POMOCY Mieszkam w Oliwie czy ktos wie gdzie w poblizu robio test na zawartosc spalin w plynie chlodzenia

przeniosłem w odpowiedni temat ,;kocyk

#240 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 lutego 2012 - 18:10

odpowietrz porządnie układ. Płyn Ci ubywa??

i pisz we właściwym dziale