Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zmiana skrzyni biegów i nowe problemy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
49 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 28 listopada 2013 - 20:04

Stan oleju jest? Opisz nam swoją wymianę oleju. Najlepiej jakbyś podpiał sie pod skrzynie i zobaczył co w niej gra. Najlepiej z opcoma albo opel scannera bloki pomiarowe tutaj podrzucil. Wróżenie z fusów w tej chwili.

#22 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 28 listopada 2013 - 20:32

Mam jeszcze takie małe pytanko czy konwerter ze skrzyni AR25 będzie normalnie pracował ze skrzynią AR35 - bo pasować będzie na 100%
będzie pasował :)

Przed godziną wracając z pracy zjeżdżałem z górki dość stromej wcześniej jadąc przy prędkości około 85km/h puszczałem pedał gazu i na komputerze spalanie chwilowe pokazywało 0 L/100km, a dzisiaj 3,9L/100km i czym bardziej auto zwalniało to spalanie wzrastało. Czekałem do większego zwolnienia i przy około 20km/h spalanie chwilowe wzrosło do 12L/100km. Coś mi hamuje skrzynie czy to może być taśma w ASB, może padł elektrozawór taśmy?? Pomóżcie.

W ASB nie ma typowego hamowania silnikiem ale powinno wrzucić na chwilę 0L/100km Potem jak już włączy się znowu zapłon co już się nie wyłączy

masz możliwość podpięcia komputera do skrzyni i wrzucenia bloków pomiarowych ? bo może to być albo jakaś pierdoła albo poważne uszkodzenie skrzyni

jesteś pewny że skrzynia wrzuciła 4 bieg ? a nie 3 + overlock ? bo na 3 też jest dopięcie biegu w tych skrzyniach. W sumie powinna skrzynia 6 razy po obrotach jakby zmienić bieg

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#23 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 28 listopada 2013 - 21:13

W ASB nie ma typowego hamowania silnikiem

Jak nie ma jak jes? Tyle, że nie na D. na 1-2-3 w pewnym zakresie obrotów. Oczywiście nie tak jak w manualu.

#24 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 28 listopada 2013 - 21:22

Jak nie ma jak jes?

Oczywiście nie tak jak w manualu.

sam odpowiedziałeś sobie że nie ma typowego hamowania silnikiem :hihi:
czy właśnie takiego jak w manualu :) jest ono nieco inne

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#25 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 28 listopada 2013 - 21:33

jest ono nieco inne

Ale bardzo podobne, rozni sie z tym, ze jak na 1 damy do 6k rpm i odpuscimy to bedzie schodzic tak jak w manualu tyle, ze do 1,5 tysiaca (nie wiem ile dokladnie) i wrzuci luz. To taka roznica.

#26 OFFLINE   Mariano83-

Mariano83-
  • 16 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 listopada 2013 - 10:24

Stan oleju jest? Opisz nam swoją wymianę oleju. Najlepiej jakbyś podpiał sie pod skrzynie i zobaczył co w niej gra. Najlepiej z opcoma albo opel scannera bloki pomiarowe tutaj podrzucil. Wróżenie z fusów w tej chwili.

Wymieniałem olej w taki sposób, że odkręciłem korek z boku miski dolałem do momentu aż zaczęło wyciekać, a później odpaliłem auto wajcha w pozycji N i znowu uzupełniłem aż zaczęło wyciekać. Zakręciłem korek i tak jeżdżę. Czy to poprawne dolanie oleju do ASB?? Co do podłączenia się pod opcoma lub opel scannera to nie mam takiej możliwości. Chętnie bym kupił taki kabelek z programem, ale nie mogę znaleźć w dobrej cenie.

W ASB nie ma typowego hamowania silnikiem ale powinno wrzucić na chwilę 0L/100km Potem jak już włączy się znowu zapłon co już się nie wyłączy

masz możliwość podpięcia komputera do skrzyni i wrzucenia bloków pomiarowych ? bo może to być albo jakaś pierdoła albo poważne uszkodzenie skrzyni

jesteś pewny że skrzynia wrzuciła 4 bieg ? a nie 3 + overlock ? bo na 3 też jest dopięcie biegu w tych skrzyniach. W sumie powinna skrzynia 6 razy po obrotach jakby zmienić bieg

Wiem, że od momentu ruszenia skrzynia zmienia biegi co widać po obrotach 3 razy, czyli jak ruszam z D to wrzuca 2, 3 i 4, ale w poprzednich skrzyniach ten ostatni bieg powodował znaczne obniżenie obrotów podczas jazdy. W tej skrzyni przy ostatnim biegu obroty spadają o jakieś 500-600rpm po zmianie biegu. Już tak myślałem czy by nie zamienić elektrozaworów od taśmy hamulca i ciśnienia oleju ewentualnie jeszcze od sterowania sprzęgłem hydrokinetycznym. Mam z poprzednich skrzyń. Jeżeli to nie pomoże będę zmuszony na wymianę samego sprzęgła /konwertera. Wtedy może coś się wyjaśni.
Mariano83-

#27 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 listopada 2013 - 12:53

Ale bardzo podobne, rozni sie z tym, ze jak na 1 damy do 6k rpm i odpuscimy to bedzie schodzic tak jak w manualu tyle, ze do 1,5 tysiaca (nie wiem ile dokladnie) i wrzuci luz. To taka roznica.

Nie wrzuci luzu, automat zawsze jest na 1 jak masz włączony tryb do jazdy.

Wymieniałem olej w taki sposób, że odkręciłem korek z boku miski dolałem do momentu aż zaczęło wyciekać, a później odpaliłem auto wajcha w pozycji N i znowu uzupełniłem aż zaczęło wyciekać. Zakręciłem korek i tak jeżdżę.

To super olej wymieniłeś :)

#28 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 29 listopada 2013 - 13:54

Wiem, że od momentu ruszenia skrzynia zmienia biegi co widać po obrotach 3 razy, czyli jak ruszam z D to wrzuca 2, 3 i 4, ale w poprzednich skrzyniach ten ostatni bieg powodował znaczne obniżenie obrotów podczas jazdy. W tej skrzyni przy ostatnim biegu obroty spadają o jakieś 500-600rpm po zmianie biegu. Już tak myślałem czy by nie zamienić elektrozaworów od taśmy hamulca i ciśnienia oleju ewentualnie jeszcze od sterowania sprzęgłem hydrokinetycznym. Mam z poprzednich skrzyń. Jeżeli to nie pomoże będę zmuszony na wymianę samego sprzęgła /konwertera. Wtedy może coś się wyjaśni.

olej zmieniłeś super więc już najważniejsza sprawa jest poprawnie :)

skoro masz 3 zmiany czyli ruszasz: 1 potem 2 potem 3 potem 3+lockup a brakuje Ci jeszcze 4 i 4+lockup :(
obawiam się że Twoja skrzynia po prostu nie wrzuca 4. Wyjmij bezpiecznik wtedy skrzynia będzie w trybie awaryjnym - czyli 3+lockup i zobacz czy nastąpi zmiana biegu.

Właśnie jak włącza się lockup to obroty bardzo nie spadają ale widać że wskazówka nieco opada :(

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#29 OFFLINE   Mariano83-

Mariano83-
  • 16 postów

Napisany 29 listopada 2013 - 14:38

olej zmieniłeś super więc już najważniejsza sprawa jest poprawnie :)

skoro masz 3 zmiany czyli ruszasz: 1 potem 2 potem 3 potem 3+lockup a brakuje Ci jeszcze 4 i 4+lockup :(
obawiam się że Twoja skrzynia po prostu nie wrzuca 4. Wyjmij bezpiecznik wtedy skrzynia będzie w trybie awaryjnym - czyli 3+lockup i zobacz czy nastąpi zmiana biegu.

Właśnie jak włącza się lockup to obroty bardzo nie spadają ale widać że wskazówka nieco opada :(

Dzięki za odpowiedź, jak będę wracał z pracy to spróbuję poszukać bezpiecznika od ASB i zobaczę jak się będzie zachowywała skrzynia. Co może być przyczyną tego co napisałeś o braku 4 biegu i 4+lockup? Skrzynia na śmietnik??
Mariano83-

#30 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 29 listopada 2013 - 15:02

Dzięki za odpowiedź, jak będę wracał z pracy to spróbuję poszukać bezpiecznika od ASB i zobaczę jak się będzie zachowywała skrzynia.

od ASB jest to pierwszy od lewej strony w środkowym rzędzie bezpiecznik. bezpieczniki oczywiście pod kierownicą :p

Co może być przyczyną tego co napisałeś o braku 4 biegu i 4+lockup? Skrzynia na śmietnik??

mogą być spalone tarczki 4 biegu i wtedy się nie włączy. Może być skrzynia z bitej omegi i nie być 4 biegu (widziałem DTI po lekkim dzwonie, gdzie troszkę cofnęło silnik i skrzynie. Po swapie skrzyni do innej omegi okazało się że nie włączała 4 i 5 biegu :( czemu :nie_wiem: ).
a może być jakaś usterka zaworu 2-3biegu lub usterka elektryczna. Niestety nie masz błędu w skrzyni (bo by była w trybie awaryjnym) i nie naprowadzi nas to na trop :(

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#31 OFFLINE   Mariano83-

Mariano83-
  • 16 postów

Napisany 29 listopada 2013 - 17:23

mogą być spalone tarczki 4 biegu i wtedy się nie włączy. Może być skrzynia z bitej omegi i nie być 4 biegu (widziałem DTI po lekkim dzwonie, gdzie troszkę cofnęło silnik i skrzynie. Po swapie skrzyni do innej omegi okazało się że nie włączała 4 i 5 biegu :( czemu :nie_wiem: ).
a może być jakaś usterka zaworu 2-3biegu lub usterka elektryczna. Niestety nie masz błędu w skrzyni (bo by była w trybie awaryjnym) i nie naprowadzi nas to na trop :(

Więc tak wracając z pracy wyjąłem bezpiecznik od ASB i podczas ruszania na D w trybie awaryjnym była masakra gaz w podłogę, a obroty tak jak przy Stall teście 1000rpm i toczył się jak żółw tragedia!! Jeżeli zmieniałem biegi ręcznie dałem na 1 później na 2(zmienił bieg), następnie 3(zmienił bieg), ale jak dałem na D (to już nie zmienił biegu) Taka sytuacja podczas ręcznego zmieniania biegów jest normalna?? Możliwe, że ta skrzynia jest z auta po dachowaniu z tego co mi się udało ustalić, mogło ją to uszkodzić??
Mariano83-

#32 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 29 listopada 2013 - 18:41

Więc tak wracając z pracy wyjąłem bezpiecznik od ASB i podczas ruszania na D w trybie awaryjnym była masakra gaz w podłogę, a obroty tak jak przy Stall teście 1000rpm i toczył się jak żĂłłw tragedia!! Jeżeli zmieniałem biegi ręcznie dałem na 1 pĂłźniej na 2(zmienił bieg), następnie 3(zmienił bieg), ale jak dałem na D (to już nie zmienił biegu) Taka sytuacja podczas ręcznego zmieniania biegĂłw jest normalna?? Możliwe, że ta skrzynia jest z auta po dachowaniu z tego co mi się udało ustalić, mogło ją to uszkodzić??

Wyglada na uszkodzony elektrozawor 3-4 biegu.

Po wyjeciu bezpiecznika numer 9 powinno auto odpalic sie bez trybu awaryjnego, a po chwili prstykniecie w prawej nodze pasazera (tam jest komp) i powinno wskoczyc w tryb awaryjny. Biegi 1 2 3 wedlug lewarka powinny wskakiwac a D to bieg czwarty. Dlatego jest mul gdy ruszasz D bo rusza z 4 biegu.

Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2

#33 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 30 listopada 2013 - 02:12

Więc tak wracając z pracy wyjąłem bezpiecznik od ASB i podczas ruszania na D w trybie awaryjnym była masakra gaz w podłogę, a obroty tak jak przy Stall teście 1000rpm i toczył się jak żółw tragedia!! Jeżeli zmieniałem biegi ręcznie dałem na 1 później na 2(zmienił bieg), następnie 3(zmienił bieg), ale jak dałem na D (to już nie zmienił biegu) Taka sytuacja podczas ręcznego zmieniania biegów jest normalna?? Możliwe, że ta skrzynia jest z auta po dachowaniu z tego co mi się udało ustalić, mogło ją to uszkodzić??

tak kolego był muł na D ponieważ ruszał z 3 biegu + lockup. To normalne w tej skrzyni :) napisałeś że nie zmienił biegu co oznacza że skrzynia nie wrzuca wcale 4 biegu i 4 biegu + lockup. Oznacza to że skrzynia jeździ Ci na 3 biegach i na 3 biegu załącza lockup (co wcześniej uznałeś za 4 bieg) :(

i tak ponieważ są 2 zawory w tych skrzyniach:
zawór 1-2 i 3-4 biegu
zawór 2-3 biegu

gdyby uszkodzony był zawór 1-2 i 3-4 biegu to też by był pewnie problem z 2 biegiem :( obawiam się że może być coś w skrzyni uszkodzone poważniejszego :( jak Ci wcześniej napisałem widziałem skrzynie po dzwonie samochodu i też był problem z ostatnimi biegami (ponieważ była to 5 biegowa skrzynia spięta z DTI i tylko w DTI można było ją spotkać)

Przepraszam Cię bardzo kolego ale niestety więcej na obecną chwilę nie mogę Ci pomóc więcej. Moja diagnoza jest taka że skrzynia nie włącza wcale 4 biegu. Co jest przyczyną :nie_wiem:

mam jednak nadzieje, że jeśli problem uda Ci się rozwiązać to o tym napiszesz gdyż zostanie to dla potomnych i sam jestem też ciekaw co jest tego przyczyną :)

Wyglada na uszkodzony elektrozawor 3-4 biegu.

Po wyjeciu bezpiecznika numer 9 powinno auto odpalic sie bez trybu awaryjnego, a po chwili prstykniecie w prawej nodze pasazera (tam jest komp) i powinno wskoczyc w tryb awaryjny. Biegi 1 2 3 wedlug lewarka powinny wskakiwac a D to bieg czwarty. Dlatego jest mul gdy ruszasz D bo rusza z 4 biegu.

tutaj musiałem Cie poprawić. Skrzynia w trybie awaryjnym rusza z 3 biegu z załączonym lockup ;) a zawór 3-4 biegu sam nie istnieje. Jest zawór 1-2 i 3-4 biegu.

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#34 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 30 listopada 2013 - 08:11

Moj blad, oczywiscie snakebite ma racje :)

Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2

#35 OFFLINE   Mariano83-

Mariano83-
  • 16 postów

Napisany 30 listopada 2013 - 10:51

[quote name='smokebite']tak kolego był muł na D ponieważ ruszał z 3 biegu + lockup. To normalne w tej skrzyni :) napisałeś że nie zmienił biegu co oznacza że skrzynia nie wrzuca wcale 4 biegu i 4 biegu + lockup. Oznacza to że skrzynia jeździ Ci na 3 biegach i na 3 biegu załącza lockup (co wcześniej uznałeś za 4 bieg)

To, że muł będzie to wiem bo jeździłem na starej skrzyni w trybie awaryjnym i wiem jak to wygląda, ale ta moja obecna skrzynia ma taki opór w sobie jakby ją coś hamowało w środku. Nawet jak trzymam na hamulcu i wrzucę jakikolwiek bieg to na kompie chwilowe spalania pokazuje mi i teraz nie chce kłamać ale coś około 4,0L\h??
Mariano83-

#36 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 30 listopada 2013 - 18:14

skoro silnik dostaje aż takie obciążenie to najszybciej bym się czepiał problemu w konwerterze, albo w samym oleju, może ktoś wlał do skrzyni hipola- przecież to też olej przekładniowy :p

odessaj olej ten co masz i wlej 5L świeżego

#37 OFFLINE   Mariano83-

Mariano83-
  • 16 postów

Napisany 30 listopada 2013 - 20:15

skoro silnik dostaje aż takie obciążenie to najszybciej bym się czepiał problemu w konwerterze, albo w samym oleju, może ktoś wlał do skrzyni hipola- przecież to też olej przekładniowy :p

odessaj olej ten co masz i wlej 5L świeżego

Olej sam osobiście wlewałem Mobil ATF220, prędzej stawiałbym na konwerter, albo uszkodzenie mechaniczne w środku skrzyni. Może w poniedziałek uda mi się ściągnąć miski olejowe i zobaczę czy nie ma tam jakiś elementów:D Wie ktoś może czy awaria elektrozaworu taśmy hamulca może powodować takie obciążenie silnika przy wrzucaniu biegów??
Mariano83-

#38 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 30 listopada 2013 - 23:22

trochę sprostuję:
1. w trybie awaryjnym na D jest 4 bieg, więc skrzynia "rusza" z 4. biegu, chyba że manualnie przestawisz wajchę na:
- 3 - też czwarty bieg
- 2 - trzeci
- 1 - pierwszy
Zatem w trybie awaryjnym nie ma możliwości załączenia drugiego biegu.

2. spalone tarczki 4. biegu dałyby efekt wysprzęglenia gdy skrzynia chciałaby przełączyć na 4. bieg, więc ten trop odpada.

WG mnie trzeba dokładniej zbadać dlaczego stall test daje takie marne wyniki. Przypuszczam, że skrzynia wyczuwa duże obciążenie silnika i dlatego pozostaje na trzecim biegu by utrzymać wysoki moment obrotowy.
Może właśnie ten lock-up jest na stałe spięty? Lock up to nic innego jak zesprzęglenie konwertera by wyeliminować uślizg na nim. Można by spróbować podmienić sam konwerter

#39 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 01 grudnia 2013 - 03:22

trochę sprostuję:
1. w trybie awaryjnym na D jest 4 bieg, więc skrzynia "rusza" z 4. biegu, chyba że manualnie przestawisz wajchę na:
- 3 - też czwarty bieg
- 2 - trzeci
- 1 - pierwszy
Zatem w trybie awaryjnym nie ma możliwości załączenia drugiego biegu.

2. spalone tarczki 4. biegu dałyby efekt wysprzęglenia gdy skrzynia chciałaby przełączyć na 4. bieg, więc ten trop odpada.

poczytaj kolego książkę obsługi opla omegi w stronach poświęconych auftomatowi. Ja sobie zadałem ten trud i wyczytałem że można kontynuować jazdę w trybie awaryjnym operując biegami ręcznie
1- bieg 1
2- bieg 2
3- bieg 3
D- bieg 4

zatem teoria że nie ma 2 biegu jest fałszywa. Poza tym powiedz mi dlaczego ja miałem w trybie awaryjnym wyczuwalną zmianę na 4 bieg oraz załączenie 4+lockup ??

skrzynia w trybie awaryjnym jest na D jest na 3+lockup

no chyba że uważasz iż skrzynia ma 6 biegów:
1- bieg 1
2- bieg 2
3- bieg 3
4- bieg 3+lockup
5- bieg 4
6- bieg 4+lockup
w takiej nazwie biegów faktycznie w trybie awaryjnym na D będzie ruszać z 4 biegu :p

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#40 OFFLINE   Mariano83-

Mariano83-
  • 16 postów

Napisany 01 grudnia 2013 - 11:25

WG mnie trzeba dokładniej zbadać dlaczego stall test daje takie marne wyniki. Przypuszczam, że skrzynia wyczuwa duże obciążenie silnika i dlatego pozostaje na trzecim biegu by utrzymać wysoki moment obrotowy.
Może właśnie ten lock-up jest na stałe spięty? Lock up to nic innego jak zesprzęglenie konwertera by wyeliminować uślizg na nim. Można by spróbować podmienić sam konwerter

Tak właśnie chcę zrobić, wymienię sam konwerter tylko nie jestem pewien czy takie zachowanie może powodować właśnie on, ale jak nie spróbuję to nie będę wiedział. Jak to nie pomoże wymienię elektrozawory taśmy, regulacji ciśnienia i konwertera. Jak to już nie pomoże będę musiał szukać następnej skrzyni lub ewentualnie spróbuję ją rozebrać posiadam fajną instrukcję PL może to rzeczywiście jakaś pierdoła.
Mariano83-